Koronavirus. Co si o tom myslíte?
Zajímalo by mě, proč byla smazána diskuze "Koronavirus. Co si o tom myslíte?"?
@marcicek84 ignorujes?
@marcicek84 V Praze fakt ne 😀 Tady po rovině tramvaje fakt nejezdí. Spíš se ti sem tam jednou za půl hodinu stane, že jedeš rovně 😀 Myslím, že třeba v Praze si lidé docela zvykli si po výstupu z metra stříknout na ruce dezinfekci. Busy a tramvaje to tak nemají. Pak si lidi ochmatají roušku, podrbou na nose a je to. Ale předávám, jak jsem se dozvěděla, nemám o tom víc informací ani zdrojů 🙂
@jelenice_zavodnice Na Praze-východ se mi zatím nepodařilo zatím najít místo, kde bych se dalo zaregistrovat.
@brunetka11 Ze jen Praha je v tom hodnoceni zminena jako mesto. Brno je zahrnute v Jihomoravskem kraji, Hradec Kralove v Kralovehradeckem kraji. Takze hodnotu pro JMK nebo KHK ovlivnuji nejen mesta, kde se vyskytuje vetsi mira HO, ale i ta mista, kde HO nejde. Cemuz se Praha vymyka.
Já bych v pracovní době měla jezdit MHD (když se potřebuji přesunout). Ani náhodou. Přijde mi to jako jedno z nejhorších mist. Pěkně si to straduji pěšky. Říkám si, že běhat po svých, je zdravé. Ale obchoďáky jsou u nás docela plné. Dobré je jít buď ráno nebo až k večeru - teda pokud tam člověk pro něco fakt musí.
@marcicek84 marci, az bude po koronaci, prijd se povozit, rada ti vysvetlim rozdil mezi metrem, tramvaji a autobusem ;) ja vim, ze ty vis jak to tu mame, a ze tramvaj nedenca, ale neni nad osobni zkusenost. ;)
Prekvapuje me ten rozdil, vzdycky se rikalo, ze metro byva rizikovejsi, neb je tam problematicke vetrani. Zajimava informace. 🙂
@werumka Jj, tak mohli jen ti, co meli vlastni zidle, nikoliv erarni. Stejne jim to vydrzelo dva tydny 🤔.
@hojda Je pry moznost stahnout si appku reservio a tam jsou vypsane terminy a mista plosneho testovani. Ja ji zatim nemam, ja potrebuji PCR, na celoplosne zatim nejdu kdyz mi neplati za hranicemi. A nebo si muzes v nekterych systemech nastavit hlidaciho psa kdyz se nekdo odhlasi. Jenomze kazda instituce ma vlastni system rezervaci a clovek musi zkouset a pokazde nove vyhledavat. Do Vanoc uz neni skoro nic. V Praze je zajem enormni.
@jelenice_zavodnice nejsou vubec vypsane terminy k registraci a testovacich mist je zazim minimum....
@meesha prosim te,precti si to jeste jednou,treba pochopis vyznam,psala jsem,ze nevidim rozdil v techto prostredcich,protoze ve vsech cestuji lidi po hromade,asi tedy nerozumis psanemu textu
Jezisi on se fskt nekdo chce jit testovat??? 🙈🙉🙊 A jak tak koukam zase ta stara znama soc. bublina
@marcicek84 On se třeba jde někdo testovat už jen kvůli tomu, že se chce vidět s prarodiči...
@marcicek84 no prave, a prece se lisi :P
@meesha Tak to vůbec nevím... tohle taky vychází z toho, co trasovačům řekli lidé. Myslím, že písemně to nikde zaznamenané není. Ten přenos přes plochy se asi průběžně zkoumá, ale výsledky jsou asi často různé... Četla jsem, že ti superšiřitelé dokážou nakazit lidi, kteří nastoupili do tramvaje až po tom, co oni vystoupili.
@werumka vzhledem k tomu, že média se od včerejška tváří, že se v Brně nekonala žádná masivní demonstrace proti aktuálním opatřením, pak bych jejich informace brala opravdu s rezervou
@brunetka11 včera byla demonstrace? kolik lidí?
@brunetka11 Tohle neumím posoudit, zájem o testy ale jde posoudit i z hlediska laika, který hledá místo v rezervačním systému 🙂 Média fungují různě, rozhodně neobsáhnou všechno (viz třeba demonstrace). Ale v zásadě nemají potřebu lhát (testovací kapacity). Není to ale žádný životně důležitý point, i kdyby se pražáci nakonec testovat nechtěli, tak gró příspěvku bylo v něčem trochu jiném 🙂
@hojda Tak uz je to komplet plne? Jeste vcera neco malo bylo pres tu appku. Meli by pridat terminy i kdyz pred Vanoci se do toho uz nikdo nechce poustet. 🤔
@meesha nerekla bych,je to jen domnenka,vsechno je to hromadna doprava a jsou lide,kteri se zasadne nedrzi nikde a nebo lide,kteri to neresi a drzi se a pak si ruce vydensifikuji...urcite to nejde nejak epidemiologicky prokazat....na to statistiky proste nejsou,je to jen nejaky nazor kdo vi koho...
@meesha Přenos přes plochu i po několika hodinách je více než 50% případů (dle jednoho tvrzení z cca minulého týdne), podle jiného je po pár minutách tento přenos "nemožný"... Už si přesně nepamatuji kdo to říkal, ale vím že dle osobního přesvědčení věřím tomu člověku co tvrdil A :D ale podložené a napsané jsem to nikde neviděla, pravdou je že jsem po tom nijak nepátrala 🙂
@marcicek84 ono tam fakt hraje roli i to proudeni vzduchu, v metru jinak, jinak, kdyz se otviraji vsechny dvere, jinak, kdyz se otviraji jen jedny nebo "na cudlik". (Vytizenost linek, cetnost dezinfekce....tech faktoru je hromada.)
@gramar ja bych se prave selskym rozumem take priklanela k A) a radeji jsem obezretnejsi 🙂 Prestoze je mi jasne, ze je otazka jaky povrch, v jakych podminkach., tak bych cekala, ze kdyz ten clovek na chodnik naplive nebo si naplive na ruce a pak mi ochmata balik, tak na te veci ten sajrajt prezit nejakou dobu proste musi. nadto ted v zime, kdy je venku vyssi vlhkost a virus tak snadno nevyschne. Ale pritom clovek obcas slysi hlasy, ze "s nakupem" si to neprinesete. Zajimalo by me, kdyby k tomu byla nejaka presnejsi cisla.
50% by bylo teda sakra hodne. Diky 🙂
@meesha No už při první vlně jsem zažila paní, co desinfikovala i chleba (bez nadsázky), nevím zda žije nebo padla na předávkování anti-covid desinfekce, každopádně toto bych klasifikovala jako "smrt z vyděšení"... sranda je že ještě před devíti měsíci spoustu lidí nepovažovalo za důležité umýt si ruce když šli z veřejného wc a teď lejou desinfekci na pečivo :D
Zkusím dohledat nějaké info až uschnou děti :D
@jelenice_zavodnice spis to vypada, ze nejsou vypsane terminy.
@meesha Na plochách se prý drží dlouho. Nejrozsáhlejší výzkum dělali v Austrálii. Při teplotě 20 stupňů se drží i 28 dní na plochách s hladkým povrchem, sklo, displeje, umělý materiál, bankovky, ocel, kov, vinyl. Při slunečném záření se ničí ale poměrně rychle - v rámci hodin. Německý institut dělal obdobné pokusy s lepšími výsledky, virus měl u nich kratší "životnost" a prý v Německu není zatím prokazatelný případ nakažení z povrchu, což ale zatím nevylučuje infekci z takového povrchu. Proto se pořád apeluje na mytí a dezinfekci jakou rukou, tak různých povrchů. Zdroj ze října 2020.
Zdroj: https://www.n-tv.de/wissen/Virus-ueberlebt-woch...
@jelenice_zavodnice mazec
@jelenice_zavodnice
@meesha Tady slečna popisuje, jak se nakazili a myslí si, že to bylo přes vzorník. Je to hned na začátku ve 3 minutě:

@werumka nesouhlasím v tramvajích se tež netřeba držet to vesměs jezdí rovně po kolejích sem tam zatáčka, ale třeba jedna za půlhoďku, aspoň v Ostravě je to docela v klidu. Ty busy spíš, ale taky žádná tragédie, zapřít se dá všude...