Je do terénu lepší tří nebo čtyřkolka?
Ahojky, prosím o Váš názor je do terénu lepší tří nebo čtyřkolka?
@verunka_korunka Ty chces ten kocarek jako universal jeden do mesta i prirody?
@verunka_korunka Trojkolka X3 se již nevyrábí. To přední pevné kolo je pro oba typy stejné 🙂.
Není nejdůležitější kolik kol, ale jaká ta kola jsou... ideální 3 kolka, s nízkým těžištěm a velkýma nafukovacíma kolama. My měli Easy Walker a spokojenost veliká...Bacha na 3 kolky se špatným těžištěm, ty se otočí skoro samy i na rovině...Jinak jestli chcete hoodně do terénu, kašlete na kočárek a kupte vozík za kolo - Croozer nebo Chariot Thule... dá se tam přidat i vložka pro miminka a projede to úplně ale úplně všude 😉 Prodávají do toho i všechno možný vybavení - fusaky, sluneční clony atd. je to investice, ale dítě se tam vejde od narození do minimálně 5 let... na výlety do přírody bezkonkurenční, jen MHD s tím neabsolvuješ...
@porky ak je to do terenu, alebo na sport, tak by som sla do trojkolky s vacsimi kolami. Mrkni na Bob Revolution PRO (predne otocne kolecko, da sa zaaretovat) alebo BOB Utility stroller (este vacsie kolecka, vyzera teda fakt suprovo nazivo!). Ja som kupila PRO a uz sa fakt tesiiiim! 🙂
@porky Měla jsem vyhlídnutou trojkolku, ale nakonec máme čtyř a jsme fakt spokojení, zvlášť kvůli eskalátoru, bydlíme ve městě. Na druhou stranu do terénu máme vozík Chariot, ten má tři kola, ale zas jsou větší. Zvažte i ten vozík, je to super věc - na kolo, běh, brusle a terén. 😉
@hojda nesuhlasim s nazorom, ze zadny z tech klasickych kocarku neni bezpecny na brusle. Ako zmienovala uz @gepe, BOB kocarky su priamo certifikovane na brusle a behanie. Maju rucnu brzdu, velke kolecka, su stabilne a bud s otocnym prednym kolom, alebo s pevnym. Dokonca maju aj verziu BOB Ironman, ktora je priamo certifikovana zavodmi Ironman (najdlhsi triathlon) a to uz je co povedat... takze taketo vyhlasenie rozhodne nie je pravdive a je to asi nedostatkom informacii. Ale nemyslim to zle, len by som rada pridala trosku informacii do diskusie, aby sa mohol kazdy rozhodnut sam, co chce. 😉 Inak BOB trojkolky su vacsinou vahovo cca 10.5 - 12 kg a od bezneho kocarku nemaju zase az taky rozstrel kolies, ze by sa nedalo s nimi cestovat. Prave napriklad BOB revolution PRO je urceny do mesta, na sport a aj do terenu. Takze moznosti su 😉
@hojda aha, tak to potom nerozumiem, ake je rozdelenie pre bezny a nebezny kocarek. Ja pisem o kocarku, ktory sa da vyuzit do terenu a bezny mi celkom pripada. Da sa na neho pripevnit aj korbicka a aj autosedacka. Takze preto som ten prispevok napisala, ale samozrejme, kazdy ma svoj nazor. Len mi to prehlasenie prislo prilis absolutne, preto s tym proste nesuhlasim. Ale je to otazka pohladu a taktiez u kocarku aj rozpoctu a preferencie. Co je pre niekoho bezne, nemusi byt pre ineho. 😉
@hojda B.O.B's lze pouzivat i jako klasik kocarky prave, diky variabilite a dostupnosti prislusenstvi typu adaptery apod. Jen nejsou pak moc libivostni 😀 trosku neprakticky za me i na nakupy, mensi vytahy ci mhd v Praze, trochu delsi primarne diky predni vidlici ke kolu. Ale to je muj pohled, do mesta, nakupy mhd mame Stokke Crusi, kterym projedu vse, vcetne pidi vytahu 😀 jak jsem zminila na zacatku, mame 2 kocarky, kazdy na jine vyuziti.
@kaccistar pekne si sesumirovala B.O.B 🙂 moc lidi znacku ani ty kocary nezna no 😅
@hojda Každý nemá na to si ke kvalitnímu kočárku s brzdou pořídit ještě Croozer nebo Chariot. Myslím, že lepší jít na brusle s kočárkem s brzdou a většími koly než se čtyřkolkou bez brzdy a nějakými pidikolečky nebo s takovými, které nejsou otočné. Psala jsem, že tím, že tam brzda je, je právě vhodný třeba na brusle. Nebo co by jsi doporučila, když se v tomto vyznáš?Já s kočárem běhám, jezdím na bruslích, chodím po polňačkách. Mám se těchto činností vzdát nebo si pořídit za další dvacítku vozík za kolo? Na to bohužel nemám. Řekla jsem, že je Slalom na brusle super a za tím si stojím. Samozřejmě jezdím opatrně, ale to snad ani není třeba zmiňovat.
Máme Chariot jako jediný kočárek - do terénu používáme velké kolo vepředu a do města malá kočárková kolečka. V terénu se mu žádný "běžný" kočárek nevyrovná, v MHD ani ve vlaku jsem s tím nikdy neměla problém, není o moc větší než běžné kočárky (je to stejně široké jako třeba X-Lander) a když se vycvaknou řidítka (jednoduchý manévr), není rozhodně delší než běžné kočárky. Jeli jsme s tím párkrát i linkovým autobusem, kde musel do kufru, tam je výhoda, že se dá rychle a snadno sklopit/rozložit.
@verunka_korunka
@konidana Myslela jsem kočár se 4 pevnými koly, za mě je nejstabilnější a nestane se, že by se šprajcnul. Ale jestli se s ním dá jezdit na bruslích, to teda nemám vyzkoušené. 😉
Ahoj,já měla kombinovanou čtyřkolku a teďka jen sporťák trojkolku a rozdíl nepociťuji absolutně žádný..všichni mi říkali,jaký to pro mě bude nezvyk jezdit s 3-kolkou a vůbec,absolutně bych to nepoznala..
@hojda ale tfk mají taky certifikované kočárky na běh a brusle. Myslím ze ty s pevným kolem dokonce i za kolo (což bych si nelajzla). A X-Lander xrun je taky na běh. Takže kočárky jsou, ale je jich málo s otočnými koly, co se případně dají vyměnit za pevné kolo.
@gepe
A proč chci univerzální. V bytě moc místa není a do sklepa pro kočár chodit nebudu a do kocarkarny tak drahou věc nedám. Vozíky mi přijdou zbytečné. Pokud budu chtít na kolo s dítětem tak až sedícím a raději do sedačky než do vozíku. Podle mě je na silnicích strašně nebezpečný s ohledem na to, jak málo objíždí auta cyklisty.
@verunka_korunka Ano, TFK s pevným kolem lze použít i za kolo. Osobně bych to nedělala (má vysoko těžiště). Za kolo mám Chariot CX1 (samozřejmě j na běh a brusle 🙂).
@verunka_korunka Ano, to jsou speciální kočárky, ale já mluvím o těch normálních, klasických trojkolkách s brzdou, ty na to nejsou stavěné.
@hojda ne, jsou to normální kočárky s otočným kolem. Tfk je na běh doporučuje vyměnit za pevné, ale jsou i jiné značky, u kterých stačí jen kolečko zaaretovat. Nemusí to být speciální kočárek. A mimochodem tech kočárků s ruční brzdou moc na trhu není. Je to jeden z mých požadavků, protože park u domu je dost v kopci.
@verunka_korunka Běh je něco jiného než brusle (větší rychlost a menší stabilita) . Tfk beru jako speciální kočárek, běžný kočárek přece nemá na výměnu přední kolečko určené na běh. Neříkám nic o tom, že kočárků s ruční brzdou je hodně nebo málo, Mluvím o tom, že kočárek typu Jané, není kočárek určený na brusle. Nevím, jestli se vůbec najde nějaký kočárek, který výrobce doporučí na brusle.
Já mám trojkolku a zase kdybych se rozhodovala, tak do ní jdu. Nemám takovou, jak já jim říkám vysokou kozu, mám nízkou, sportovní, pohodlnou pro mě i dítě. přes obrubníky ježdění mi nedělá vůbec žádný problém ( a nerozumím, komu ano, měla jsem také kočár se 4 koly a princip je úplně stejný), krásně si s ní vyskáču jakýkoliv schody, když jí hodím na zadní. Potřebuji-li projet třeba mezi kalužemi nebo mi překáží na chodníku hovínko, okap - ve městě máme úzké chodníky 🙂 ,tak jí hodím jen na přední kolečko a krásně projedu.
@hojda ano najde, napr jiz zminovany B.O.B revolution PRO, standard kocarek, vcetne vyuziti i na beh a inline brusle. Vcetne tezkeho terenu v prirode, coz zajistuji 2 brzdy, 16" kola, uzamykatelna aretace vepredu.🙂 Ty kola jsou opravdu velka, kocar stabilni, mame SE, coz je predchudce PRO a muzu s klidnym svedomim rict, ze opravdu stabilni je. Napr n3vim, ktery kocar by zvladl v pohode sjet sjezdovku z Medvedina dolu bez zadrhelu, preklopeni, naklopeni atd. V lete samozrejme, v zime moc lyzaru 😀
@verunka_korunka Tady info od člověka, který kočárky prodává mnoho let na toto téma:
michal_spuntik Jen krátké doplnění k odpovědi Babyrenky výše:
I já se jednoznačně stavím proti sportování s kočárkem (a to po vlastních špatných zkušenostech).
Nejde o poškození kočárku, na to člověk v takové chvíli kašle. Jedná se o to, že může zcela reálně dojít k vážnému zranění dítěte s trvalými nebo i absolutními následky. Prcek totiž není v kočárku nijak chráněn. A s vyšší rychlostí pohybu prostě ztrácíte kontrolu nad situací.
Nesouhlasím úplně s tvrzením, že zatížení roste se čtvercem rychlosti, zde si dovolím malou opravu, roste lineárně. Se čtvercem rychlosti roste odpor vzduchu (což zná každý cyklista, stačí aby fouklo trochu proti a hned se šlape ale o hóóódně hůř). Je li díra v cestě malá, tak ji kočárek vyšší rychlostí dokonce"přeletí" a zatížení je naopak nižší.
Průšvih nastane, když je díra nebo jiná překážka velká. Nebo stačí, aby vám do cesty vběhlo dítě, pes, nepozorný dospělý, nebo jiný sportující nadšenec. Výsledek je potom lehko odhadnutelný - neustojíte-li to (tedy neubrzdíte-li), jdete přes rukojeť kočárku jako přes řidítka kola, a místo abyste si rozbili nos sami, vyklopíte v té rychlosti dítě a v horším přípdě na něj i dopadnete a můžete ho vlastním tělem vážně zranit.
Moje osobní zkušenost je taková, že jsem při běhu (trénink na PIM 2009) přehlédl trámek na cestě, kočárek se zasekl, přelétl jsem přes něj, roztrhnul si nohu a malého vlastně katapultoval z korbičky. Štestí bylo, že nespadnul pode mne, ale vedle na asfalt. Skončili jsme v Motole na urgentním příjmu - malý s podezřením na krvácení do mozku. Těch pár hodin bych nikomu nepřál. Naštěstí to dopadlo jen otokem přes půl hlavy, modřinami a vážná zranění vyšetření vyloučila. Vypadal jako ET mimozemšťan, ale neměl vážná zranění a žil. Již nikdy více!
Fakt s kočárky nesportujte, jsou na sport nebezpečné.
Michal
@hojda tak i my pro korbu u Stokke Crusi meli 5ti bodove ksiry a to je mestsky kocarek 😅 BOB ma taky 5ti bodove ksiry a dost pevnou konstrukci z ktere dite nevycuhuje ani z 1/3.
Takze za uraz ditete si pan Spuntik muze sam, protoze nemel dite pri sportu pripoutane!
A mas pravdu, neni to sportovni kocarek jako jich je hromada napr Jane ale all terrain typ. I tak je to normal kocar, na ktery jde dat korba i car seat. V CR moc dlouho na trhu neni, my si ho sami poridili za velkou louzi, kde je to normal klasik.
@gepe Reagovala jsem na tento příspěvěk, kde maminka doporučuje na brusle Jané. Setkávám se tu s tím často, že maminka berou jakýkoliv kočárek s brzdou za kočárek na brusle. A pán ze Spuntíka ho měl v hluboké korbě a tam pásy většinou nebývají.
Ahoj. Já mám Jané Slalom Pro. Je to tříkolka s ruční (kotoučovou) brzdou na předním kole, dělaná právě třeba na brusle. Má velká kola, takže do terénu super, na brusle super. Četla jsem článek, že když už tříkolku, tak právě nějakou kvalitní a stabilní. V našem případě jsem opravdu spokojená a věřím, že když se tříkolka dobře udělá, tak nemusí být horší než čtyřkolka. To se právě projeví pouze u těch levnějších kočárů, že 4kolka toho víc ustojí, ale u 3 kol je to hrkátko. Já jsem spokojená, že kočár uřídím jednou rukou, když je zmiňovaný sníh, tak přední kolečko zaaretuju a je to.

@teraolli jj, na ten jsem se právě taky dívala. Akorát manžel chtěl porad 4 kolku a na tu se dá namontovat taky to pevné přední kolo. No po obchodech s kočárky budem chodit až v srpnu. Zatím sbírám info 😉