Dát či nedat jméno dítěti po zemřelém?
Dobrý den ženy,jaký je váš názor na pojmenování dítěte po zemřelé blízké osobě? Nedávno mi zemřela teta ,kterou jsem měla moc ráda a s přítelem jsme si řekli, že pokud otěhotním a bude to holčička, bude se jmenovat po tetě Helenka. Slýchám ovšem názory,že to nosí neštěstí a nemělo by se to,tak jsem na vážkách. Poraďte prosím.
Ahoj Holky... Mě v loni v dubnu zemřela moje milovana prababička a hned jak jsem se dozvěděla že jsem těhotná a poté že to bude holčička, rozhodli jsme se s přítelem pojmenovat naši malou po babičce takže se bude jmenovat Rozálie 🙂)) Na pověry nevěřím, určitě jména nepřináší smůlu 🙂)
@klarksonek I moje neteř se vlastně narodila pár měsíců po smrti mého taťky....Já nevím,co si přeješ,ale snad bych ti i přála,aby to byl chlapeček,abys toto ani nemusela řešit.. 😉 Ale vážně si myslím,že můžeš dát jméno jakékoliv.Já chtěla dát Veroniku a ani jsem to neměla tak,že kvůli tomu,že se tak jmenovala moje babička,ale prostě se mi to jméno líbí.. 😵 Jen manželovi ne,tak máme Terezku..
@klarksonek Já na tyhle pověry nevěřím, takže klidně bych dala jméno po někom, koho jsem měla ráda, je to hezké.
No tak jsem se už uklidnila a pokud to bude holčička,bude to Helenka.😊
Ahoj, já bych spíš řekla, že pokud to byl dobrý člověk, tak to přinese spíš štěstí...Staršího chlapečka mám pojmenovaného po mém tatínkovi, který umřel jen tři týdny po jeho narození....Jedná se teda ,,pouze,, o křestní jméno, ale ve mně osobně to vzbuzuje pocit klidu, úcty, hrdost, že nese jméno člověka, kterého jsem tolik milovala, vážila si ho, který byl prostě skvělý, se kterým byla legrace...
Dělala bych to, co ti říká srdce.....
jinak co se týká štěstí a neštěstí ve jménech....to bys nemohla dát skoro nic...pokud si přečteš knihu :Jméno je tvůj osud, tak vše má karmickou zátěž a tak a řídit se tím, tak se naše děti nejmenují:o)
Proč by to mělo přinášet smůlu... Já jestli bude druhé dítě kluk, tak dám asi Miroslav po mém tatínkovi, který je už 13 let po smrti. Příjde mi to spíš jako hezké gesto.
Jinak Helenka je krásné jméno, aspoň nebude mít kolem sebe deset jmenovkyň🙂
My jsme pojmenovali malého podle mého zemřelého bratra. Taky jsme poslouchali názory, že to nosí smůlu a bla bla bla.. Je to naše dítě a naše rozhodnutí, jaké jméno bude mít.. Jmenuje se po bratrovi a jsme rádi, že jsme se tak rozhodli. Jestli s tím přítel souhlasí, určitě bych neměnila 😉 🙂
Chtěla jsem dat po své tátovi, který náhle zemřel v záři, kdyz jde byla v 13tt (o těhotenství vedel týden). Nakonec jsem se ale rozhodla dat jméno jine, u nas v rodině se mužské jméno dedi po chlapske linii, tak jsem to prenechala po domluvě brachovi, který o to stal. Takže místo Frantiska mame Olivera.
My měli už u prvního dítka nachystáno jméno Viktorie,po chlapově babičce se kterou měl opravdu nádherný vztah.Bohužel před pár měsíci zemřela a my čekáme druhé dítko,chlap chce opět holčičce dát jméno Viktorie.Myslím,že je to krásné gesto a není na tom vůbec nic špatného 🙂
Pokud veris ze ti to prinese nestesti, tak nestesti mit budes. Pokud nad tim mavnes rukou, uvidis ze se vubec nic dit nebude 🙂 Nase myslenky jsou mocna zbran 😉
v březnu mi umřel můj milovaný děda, v květnu jsem otěhotněla a hned jsem věděla, že pokud to bude kluk, bude se jmenovat po něm Jan. Zemřel náhle a nečekali jsme to, brala a beru jsem to tam, že sice dědeček nám umřel ale poslal nám za sebe náhradu, takže máme doma syna Jana po dědovi
@klarksonek Já bych asi nedala jméno po někom tragicky zemřelém. Pokud už teta měla svůj věk a bylo to přirozené, tak bych se toho nebála. Naši známí ale dali jméno svojí holčičce po své nejlepší kamarádce, která tragicky zemřela a bohužel i holčička v necelých dvou letech umřela. Kdybych tuhle rodinu neznala, tak taky jen mávnu rukou a řeknu si, že jsou to pověry, ale takhle bych prostě stejnou věc neudělala, fakt bych z toho měla obavy.
My jsme se už dávno s manželem shodli, že by jsme nedali jména po nás, jakožto po rodičích, manžel má jméno po svém otci a není moc spokojený. A shodou náhod se oba naši dědové(jeden žijící a druhý mrtvý) jmenovali Jan, tak jsme rozhodli, že kluk bude určitě Jan. 14 dní před porodem bohužel zemřel i můj děda a tak nám přišlo naprosto přirozené, že ponese jméno pradědečků.
zrovna když jsi zakládala tuto diskuzi byl to přesně rok a hodina od narození naší Helenky a jméno dostala taky po mé tetě, ale s tím rozdílem že teta ještě žije. Došli jsme k tomu tak že manžel chtěl jméno po mě a teta Helena je mojí kmotrou, takže to je takové komplikovanější. Jinak bych to jméno po ní klidně dala. Vím že by se nemělo dávat dítěti jméno po jeho zemřelém sourozenci, ale třeba manželův dědeček se taky jmenoval stejně jako jeho nejstarší bratr který v pubertě tragicky zemřel... Neřeš to, jestli se ti to jméno líbí a chceš ho po tetě dát dceři, tak s chutí do toho, protože to je opravdu moc krásné jméno🙂
Mne ti prijde stejne jako svatba v maji, nevesta na mary, vubex bych se tim neridila. A dala jmeno, jake se nam libi.
Tak mně zemřel tatínek, když jsem byla ve 32.tt. Když se narodil syn Daniel, tak se všichni příbuzní divili, proč se jako nejmenuje Jaromír po dědečkovi. Prateta na mě byla dokonce dost naštvaná. Tátu jsem milovala, to je jasný, ale přece nebudu dávat jméno, který se mi nelíbí. Ale jestli se vám Helena líbí, tak nevidím důvod proč ho nedat 😉
@klarksonek
Čekáme mimi, akorát pořád nevíme jestli holčička či chlapeček, jestli to bude holčička tak se bude jmenovat babičce, která už taky není mezi námi a to Terezie 🙂 No a chlapeček by byl Michael 🙂
my máme Helenku a je to, i když tradiční české jméno, docela netradiční. V porodnici říkali, že Helenku tam dobrých 5 let neměli. Jinak mi příjde, že dát jméno po někom, koho jsi měla nebo máš moc ráda, je dobrý nápad a určitě bych se nebála...
holky, udivujeme, že o tom vubec přemýšlíte, samozřejmě, že to žádnou smůlu nenosí, každý má jméno po někom zemřelém, takže bych to vubec neřešila
presne jak tu nekdo psal je to vlastne i ucteni nekoho koho jste milovali...my se taky jmenem pro nasi holčicku inspirovali zrovna na rodinne hrobce a vybrali tak jmeno po manzelove pra pra pra babi, uplne mi padlo do oci a je mi jedno zda jsem ho vybrala v knize, kalendari ci na hrbitove, nekde se clovek inspirovat musi ...
My máme prvního syna Jana, křtěný je Jan Ludvík. Obě jména jsou po jeho pradědečkách. Jan byl můj děda, zemřel velmi brzy, ale byl to silný a hodný člověk, Ludvík byl manželův děda, po kterém zdědil dům, který prodal a díky němu teď bydlíme v novém domku se zahradou. Také to byl hodný silný člověk, zemřel v 93 letech. Kéž by syn měl jejich sílu a odhodlání....a dcera, která se brzy narodí bude Alžběta, křtěná bude Alžběta Ludmila. Alžběta byla náhodná volba, ale nakonec jsme zjistili, že Alžběty byly obě mé prababičky a moji rodiče na ně vzpomínají jako na nejhodnější osoby, jaké znali. Ludmila bude po manželově mamince, která zemřela před 8 lety, protože ji srazilo auto a vzdáme tak poctu člověku, který nám chybí.... žádná smůla nebude. Jen těm, kdo už jsou v jiném světě dáme vědět, že máme prima děti a oni nám je pomůžou ochraňovat 🙂
ahojte tak ja som dala meno Lukasek po tatinkovi no v priebehu tehotenstva mi zomrel 14ročny bratranek mal osteosarkom..bol kazdym Lubeny taky kučeravy..tiez sa volal Lukas..keby som nedala priezvisko po tatinkovi svojmu synovi mali by aj zhodne priezviska a to by mi uz bolo troška divne.
ja si ho vobec nepamatam ako 2-3 ročneho mali sme zle vztahy v rodine ale mama stale hovori ze moj Lukasek je cisty nebohy lukas tak neviem... 🤐
no a či mame smolu tak to netušim bezne problemy mladych rodin niekedy mam pocit ze riešime toho troška viac..ale neviem či to je smola pre to meno 😀
my máme Matúše protože se mi to jméno líbilo...tchán byl taky Matúš. Smůlu zatím nepocituji, doufám, že to tak i zůstane 😀
Ahoj holky,tak nakonec to bude Anetka,na té jsme se shodli všichni 🙂
já si myslím, že je to blbost. pověrčivá nejsem. naopak mi přijde hezké, když má někdo své předky tak rád, že je uctí tím, že svému dítěti dá jméno po nich. po žijících příbuzných se pojmenovává naprosto běžně. proč ne po někom, koho jsme milovali a chybí nám? 🙂

Já z toho také měla strach...syn měl být Honzík po mém zemřelém tatínkovi, ale právě jsem se dozvěděla, že se to dávat nemá....skrz neštěstí a podobně ....nakonec jsme dali Jakuba 🙂