icon

Jak podpořit blízkou osobu po ukončení těhotenství?

21. kvě 2025

Ahoj holky, jedna má blízká osoba musela jít na ukončení těhotenství ve vyšším měsíci. Láme mi to srdce. Oba to samozřejmě těžce nesou. Já s nima nejsu v tuto chvíli ve spojení, nechci psát ani volat. Myslíte, že bych jí mohla nechat poslat kytici? Oni ví, že to vim. Ale nevím, jestli to není blbý. Chtěla bych ji nějak tiše podpořit, že jsme s ní. Jenže nevím, jak by v téhle situaci mohla zareagovat, potěšilo by ji to nebo by ji vzteky vyhodila? Já vím, že nevíte, ale za sebe, jak by vám to přišlo? Děkuji

slecnami
21. kvě 2025

Napsat, nebo zavolat, vyjádřit podporu slovně, když nebude chtít mluvit, tak netlačit a žádnou kytici.

krisstina93
21. kvě 2025

Ja bych napsala zprávu, něco ve smyslu že na ne myslíš, kdyby potřebovali pomoct apod, ale vic bych se nevnucovala, když budou chtít, ozvou se. Chce to čas, člověk se s tím musí vyrovnat a každý se vyrovnává jinak, někdo chce být vyloženě sám, jiný se zas obklopí lidmi, najde si něco na rozptýlení, aby přišel na jiné myšlenky.

zlataberta
21. kvě 2025

Napiš zprávu, že na ně myslíš a že jsi tady pro ně, pokud se neozvou, netlačit.

galatea_a
21. kvě 2025

Napiš jí, ale určitě neposílej kytku, ani bych teda nevolala, jen tu zprávu, že na ni myslíš a kdyby cokoliv, že jseš tam pro ni.

martulka88
21. kvě 2025

Pokud je to osoba, se kterou jsi normálně v kontaktu, tak jí napiš, že kdyby cokoliv potřebovala, že tu jsi pro ni. Ale kytku určitě ne. A pokud nejste nijak ve spojení, tak bych ani nepsala.
Když jsme přišli o syna, najednou jsem měla okolo sebe zájem lidí, se kterými jsem buďto byla minimálně v kontatu nebo vůbec. Největší korunu tomu dala spolužačka ze střední (v kontaktu nejsme od střední, takže tehdy to bylo nějak 12let), tak mi psala na mess, jak je jí to líto a že si prošla něčím podobným a ať se jí ozvu. Dodnes jsem na tu její zprávu nezareagovala a to je už 4 roky. Tyhle toxické lidi si vůbec do života nepouštím a už vůbec né potom, co se nám stalo.

autor
21. kvě 2025
@martulka88

Pokud je to osoba, se kterou jsi normálně v kontaktu, tak jí napiš, že kdyby cokoliv potřebovala, že tu jsi pro ni. Ale kytku určitě ne. A pokud nejste nijak ve spojení, tak bych ani nepsala.
Když jsme přišli o syna, najednou jsem měla okolo sebe zájem lidí, se kterými jsem buďto byla minimálně v kontatu nebo vůbec. Největší korunu tomu dala spolužačka ze střední (v kontaktu nejsme od střední, takže tehdy to bylo nějak 12let), tak mi psala na mess, jak je jí to líto a že si prošla něčím podobným a ať se jí ozvu. Dodnes jsem na tu její zprávu nezareagovala a to je už 4 roky. Tyhle toxické lidi si vůbec do života nepouštím a už vůbec né potom, co se nám stalo.

@slecnami
@krisstina93
@zlataberta
@galatea_a
@martulka88
Děkuji všem za váš pohled, kytka byl vážně blbej nápad 🫣 porad brečím a zatemňuje mi to mozek asi. Ano jsme v dost blízkém kontaktu. Napisu ji, nevím, jestli dokážu najít vhodná slova, asi ne, asi to nebudu rozpatlavat. Díky vám

merope
21. kvě 2025

Zkus mrknout na web dlouhé cesty - https://www.dlouhacesta.cz/cs/pro-nove-rodice-a... - tady je kupa rad co a jak. A ano, jak na to koukám, tak takové to prosté, že nabídneš pomoc s vařením, úklidem, hlídáním ostatních dětí, zahradou, pokud ji mají - a to klidně opakovaně, aby věděli, že to myslíš vážně, může hodně pomoci. Pokud sama ten web nezná, tak jí ho doporuč - je tam sekce Prázdná kolébka, co je právě přesně pro tyto případy. Ono nezáleží, v kolikátém to bylo týdnu, ale jak moc se o to dítě snažili a jak moc se na něj těšíli.

hennrietta
21. kvě 2025

Osobně bych asi i napsala smsku nebo zprávu. Že je ti to líto a kdyby cokoli potřebovali, ať se na tebe obrátí a dal chovala jako normálně.
Já bych třeba potřebovala nějaký čas na zpracování a nechtěla bych o tom mluvit. Nejlepší pro mě vždy ve vypjatých chvílích bylo, když se lidí kolem mě chovali a mluvili se mnou jako by se nic nestalo a čekali, až jsem o tom já sama dokázala začít mluvit.
Každý je fakt jiný a prožívá různé situace jinak...

felis
21. kvě 2025

Ahoj, potratila jsem loni v červnu a kytici jsem dostala od svého muže za statečnost a vyjádření lásky. Vůbec to bylo obdobi, ktere nas hodne spojilo. Od kamarádky bych to asi přijala s rozpaky.
Pomáhalo mi, když mi někdo napsal, že na mě mysli a když budu potřebovat, tak se mám ozvat.

janches
21. kvě 2025

Jako osoba, která si potratem také prošla se určitě přikláním k tomu, co je napsáno výše. Nejlepší je napsat, že jste tu pro ni a vyjádřit podporu. A pak už to nechat na dotyčné. Každému pomáhá něco jiného. Někdo o tom mluvit chce a potřebuje, jiný ne. Hlavně nic násilného a uvidíte, jak to bude známá cítit 🙏

piskudlinek
28. kvě 2025

Já když jsem přišla o syna ve 20 TT tak moje kamarádka prostě přišla na neohlášenou návštěvu s jídlem co mám nejraději a objala mě a nic neříkala... To pro mě bylo asi to nejlepší co mohla udělat, protože všichni ostatní kolem nás našlapovali po špičkách a čekali... A když jsem chodila potom mezi lidi tvarili se, že těhotenství neexistovalo...
Tak si myslím, že tohle by mohlo pomoci i jim. Hodně sil Tobě 💐

ruzova_pastelka
28. kvě 2025
@martulka88

@martulka88 Můžu se zeptat, proč toxické? 😳 Já jsem si prošla něčím trochu jiným, ale tihle lidé, co jsme sice byli kdysi v kontaktu, ale prožili něco podobně bolestného, jako v tu dobu já a teď se po letech ozvali, se pro mě stali tou nejlepší podpůrnou sítí, protože opravdu chápali a měli touhu pomoct. Nějak nerozumím tomu, proč by to mělo být špatně?

suzanna123
28. kvě 2025

Já nic špatného nevidím ani na kytici. Nevím, do jaké míry bych byla schopná se z ní radovat, ale brala bych to, že dotyčnému na mně záleží a snaží se mi nějak udělat radost. Určitě bych to jako gesto ocenila.

hanka_12345
28. kvě 2025

Ja myslim ze to blby neni, lridala bych vzkaz ze jsem s nimi a kdyby cokoliv,at se neboji ozvat. Jsi tu pro ni/ně.
Podle me je to milý

martulka88
28. kvě 2025
@ruzova_pastelka

@martulka88 Můžu se zeptat, proč toxické? 😳 Já jsem si prošla něčím trochu jiným, ale tihle lidé, co jsme sice byli kdysi v kontaktu, ale prožili něco podobně bolestného, jako v tu dobu já a teď se po letech ozvali, se pro mě stali tou nejlepší podpůrnou sítí, protože opravdu chápali a měli touhu pomoct. Nějak nerozumím tomu, proč by to mělo být špatně?

@ruzova_pastelka Bavily jsme se první dva roky střední a pak mi vrazila kudlu do zad. A najednou se dozví o našem neštěstí a po 15 letech napíše, jako kdybychom byly kámošky? Defakto je to cizí člověk 😉