icon

Jak překonat panické ataky a strach z nemocí?

22. dub 2025

Dobry den,

ptám se slušně na názor asi starších a zkušenějších. Od narozeni nejmladšího potomka trpím asi nějakým druhem panických atak…beru AD, dvakrat za mesic chodim na terapii k psycholozce…Mam panicky strach o svoje zdravi ale tyka se to jen rakoviny prsu, od roku ledna 2022 do ted jsem absolvovala 9x sono prsu -vse jako samoplátce. Naposledy zacatek prosince a uz zase mam nutkani se objednat, uz mi vrta hlavou proc me tady v podpaží picha a kde si co si….nemame rodinou zatez, mam udelane i geneticke vysetreni, je mi 34let…Co muzu vic udelat aby jsem tomu nutkani utekla? Psycholozka mi vice mene nedokaze rict, delejte to a to a bude to ok…

reeeza
22. dub 2025

Začala bych docházet na intenzivní terapii. Dobrý psychoterapeut ti nikdy neřekne návod, jak se máš a jak se nemáš chovat.

Naopak tě vede tak, aby jsi na to, co potřebuješ změnit přišla sama. Sama musíš zamakat, abys našla tu správnou cestu, tak, aby to tobě sedělo.

Ty víš co potřebuješ a co ne. Ty víš, kudy vede správná cesta. Psychoterapeut ti pomůže vidět věci z jiných úhlu a tu cestu najít.

lv
22. dub 2025

Zkus intenzivní tu psychoterapii, 1x týdně a probirej ta nutkání, pozadí k nim, dětství atd.

miryp
22. dub 2025

Nech se zavřít do léčebny. A teď to fakt nemyslím nijak hanlivě, ale jako radu, která může pomoct. Tam budeš mít intenzivní skupinovou i individuální terapii a je možné, že se ti tam podaří odkrýt spouštěč tvých obsesí.
Jinak psycholog tu skutečně není od toho, aby ti říkal, co máš a nemáš dělat, on tě tím hledáním má provést, práci musíš odvést sama.

autor
22. dub 2025

@miryp to uplne nejde, chodim do prace, a ja funguju normalne za ty roky tri, si myslim ze jsem kus dal uz…driv jsem kvuli tomu i plakala a nebyla schopna niceho…ted funguju jen na to myslim

autor
22. dub 2025

Chtela jsem terapiii vic ale psycholožka prave i s psychiatrem rekli, ze jsem kus cesty usla a ze se to lepsi

miryp
22. dub 2025

Tak na to by se jistě vztahovala neschopenka. Ale pokud nechceš jít tímto směrem, můžeš ten klasický přístup zkusit spojit s alternativními přístupy. I tam se pracuje s psychikou a můžeš se dopracovat k výsledku. Já mám třeba dobrou zkušenost s kurzy od Terez Kantu Mužíkové, kde ta praktická část je zaměřena na meditativní techniky. Kolegyně zase má výbornou zkušenost s kraniosakrální terapií. Někdo jiný ti zase vychválí rodinné konstelace, atd.