Jak utajit užívání potratové pilulky před rodiči?
Dobrý den. Jsem těhotná a doopravdy si nemohu dovolit mít dítě. Pokud se to rodiče dozvědí, zakážou mi pilulku brát a budu mít následky až do 18let, jako zákazy kamkoli chodit a budu muset být 24/7 doma. Potřebuju jakoukoli řadu jak se obejít tomu, aby se to nedozvěděli. Děkuju.
No ty budeš pěkný kvítko teda...když souložíš bez ochrany, tak nes následky (v tomto případě "zaracha" v případě, že tak rodiče zareagují na tvoje těhotenství - no, možná bych zareagovala podobna, i když nejspíš ne, nemyslím si totiž, že to něčemu pomůže)
@natalie0678 ja moc nerozumím tomu, zákazu od rodiču vzít tu tabletu. Jako myslíš, že by rodiči chtěli, aby sis dítě nechala ? Chápu, že si nedokážeš predstavit, co rodičovství obnáší, ale to už ti napsala @lutu11.
V 17 letech muzes potrat podstoupit bez vedomi rodicu, ale posila se jim zpetne dopis. Vase dcera xy podstoupila preruseni tehotenstvi… jestli dopis dojde nebo nedojde zalezi co udas za adresu 🤷🏻♀️podava se do 7+0 a musis na obe davky do nemocnice. Neni to na receot domu
Dle zákona o umělém přerušení těhotenství žena starší 16 let si rozhoduje o graviditě sama, k provedení výkonu nepotřebuje souhlas a je-li mladší 18ti let tak po provedení výkonu jsou rodiče informováni zdravotnickým zařízením (byť se tak často neděje).
Pilulku ti tedy zakázat vzít nemůžou, ale dozví se o ní.
Myslím, že nějaké potrestání od rodičů bude oproti trestu být matkou proti své vůli úplně nic. A třeba tě rodiče překvapí a naopak budou rádi za tvé rozhodnutí, ale to ti tu my nepovíme.
@ninive211 kvítko? Protože nechtěně otěhotněla nebo protože měla sex nebo proč? Samozřejmě by bylo super, kdyby všichni užívali antikoncepci a kdyby vždycky antikoncepce fungovala, ale žijeme v realitě. Nevíš, jak se to stalo a i kdyby tak, že to prostě riskla bez ochrany, tak co - blbost jsme udělali někdy všichni, ona má na dělání blbostí věk a už se jí to vrátilo. Nehledě na to, že prd víš, jakou osvětu a podporu ohledně bezpečného sexu slečna dostala doma.
Kdyby se to stalo mému dítěti, bez ohledu na okolnosti, tak se ho hlavně budu snažit podpořit a opravdu mi je líto dětí těch, co v takovém případě mají potřebu jim to ještě ztěžovat.
@natalie0678 radu nemám, možná zkusit se domluvit s doktorem.
@lutu11 Ty víš z jakého je prostředí? Třeba jsou u nich v rodině sex, antikoncepce, potraty tabu...Ne všichni rodiče jsou takoví, kterým se můžeš svěřit s problémy. @natalie0678 a teď matkou být nechce, nenakládala bych ji víc. Důsledky si ponese sama, ať se rozhodne jakkoliv.
Navštiv svého gynekologa, on tě odešle na pracoviště, kde dostaneš potratovou pilulku, pokud jsi do 7. týdne těhotenství. Do 8. tt je možná miniinterrupce a do 12tt pak klasická.
Tady by snad měli mít aktuální info o tom, jestli k interrupci potřebuješ v 17 souhlas rodičů. Ne, nepotřebuješ souhlas rodičů, jen se to dozví.
https://portal.gov.cz/rozcestniky/umele-preruse...
@ninive211 bohužel i s ochranou se to stalo. Je mi už 17, takže mám právo na to mít sex s klukem s kterým chodím 2roky. Antikoncepci neberu, protože má moc vedlejších účinků. Děkuji za pochopení.
@natalie0678 objednej se do nemocnice, řekni si o pilulky a na nic nečekej. Rodiče res až potom. Lepší dusno doma, než nestastna Ty a nešťastné dítě, které nechces.
@barmil a hádám, že dusno doma k tomu taky
@natalie0678 Njn, stalo se, holt nezbývá než být upřímná a nést následky. A možná to nebude tak horký, jak to vypadá nebo jak si představuješ...myslím reakci tvých rodičů. Jasně že nebudou nadšený a ajsně že budou mít potřebu tě teď nějakou dobu držet zkrátka. Ale tohle jim asi nezatajíš, když nejsi plnoletá a za mě radši upřímnost. A jednat co nejrychleji.
Fakt se zase bavím, Holka přijde s dotazem naprosto pochopitelným. Kolik holek zde otěhotnělo omylem, kolikrát se to tu řešilo. To se zkrátka stane. A taková ta slova Nést následky - pokud by to bylo ve smyslu Dítě si nech, tak nechci být špatným prorokem, ale za mého života jsem nasbírala celkem dost zkušeností a dávat v sázku to, že holčina evidentně není na dítě připravená, nevíme jak by se k tomu stavěl otec, nevíme, jakou podporu mohou případně rodiče poskytnout a pokud nemohou, nebo nebudou chtít, tak co dál? Co pracuji ve škole, tak jsem na takovéto věci hodně opatrně a vidím jaké děti chodí k naší skvělé psycholožce, jaké věci si nosí v sobě a není to pěkné. Pokud je to ve smyslu, že rodiče asi budou vyšilovat, tak je to možné, ale co si budeme, je ti 17, nejsi žádné mimino a jsi sama zodpovědná za své tělo. Neznáme tvé rodiče, ale za sebe jsem si jistá, že pokud bych měla dceru a ta se dostala do podobné situace a byl by ještě čas si pilulku vzít, tak bych jí podpořila.
@alice180 Odpověd už zazněla. V 17 jen přijde rodicům vyrozumění, ale to bude pozdě, pilulka už předpokládám bude aplikována, žádný souhlas nepotřebuje - viz.
Podle platného zákona č. 66/1986 Sb. žena může sama požádat o provedení potratu bez omezení do 12. týdne těhotenství (= pouze na základě přání). Je nutno ultrazvukové vyšetření s přesným změřením velikosti plodu. Pokud je naměřen maximálně 11. týden a 6 dnů, je ukončení legální, pokud je plod větší, není možné ho provádět jen na žádost pacientky.
Do šestnácti let je navíc třeba k interrupci souhlas rodičů. Od šestnácti si už o přerušení těhotenství můžete rozhodnout sama, ale pokud vám není alespoň osmnáct, zákon ukládá povinnost po provedeném výkonu informovat rodiče, nikdo ale v tomto období nemá právo vyžadovat jejich souhlas předem, i když se to v některých nemocnicích neví.
@alice180 Obává se postihů, zákazů.. jako to chápu. Já měla taky ceká mládí v hlavě alarm, že v případě těhotenství mě máma sice nezabije, ale budu to mít do konce života na talíři a vůbec to nebude příjemné. To má v hlavě asi každý mladý člověk bez vlastního zázemí. Nevíme, jací jsou její rodiče, zda jen vyhrožují nebo jsou fakt hodně přísní. Každopádně určitě nebudou nadšeni, to je jasné. Tady jde o to, že ji NEMOHOU zakázat tu pilulku vzít.
@alice180 jestli chápu dohad v téhle konverzaci, tak ano. Jsou velmi věřící i proti potratům. Já sama jsem byla omylem, ale mamka nechtěla potrat. A je jim jedno, že je to moje rozhodnutí, protože zabíjím dítě. Takže jakmile by se to dozvěděli, dali by si na mě pozor abych si ji nevzala a prostě to zakázali. Rádi kontrolují můj život.
@natalie0678 Předpokládám, že zprávu dostanou asi poštou, ne? Nebude jim lékař volat, takže budeš mít čas si pilulku vzít.. Ale je tu ještě jedna věc - finance - tabletku tuším nehradí pojišťovny a stojí kolem 5 000,-... Jak se k tomu staví tatínek dítěte?
@natalie0678 Jestli jsou takhle proti potratům, tak chápu tvůj postoj to udělat na tajňačku.
@kamino Pokud to půjde klasickou poštou, tak lhůta na doručení dopisu je 6 dní od podání. Tam je času relativně dost než to rodiče zjistí.

@natalie0678 jako si v 17ti tehotna a tvoje jedina starost je, ze budes mit zaracha? No to potes. Mit dite znamena v prvnich 2-3 letech uplne zapomenout na vlastni spanek a zivot a byt tady jenom pro to dite. Dal te cekaji vyrazne omezeni, protoze bez maturity te nikdo nezamestna. Nemluve o tom, ze do toho pro vlastni rodice budes porad dite a budou te buzerovat jeste z jechich pohledu. Mno. Neotalela by, a okamzite to doma rekla. Potratovou pilulku ti nikdo bez souhlasu rodicu neda.