Jsem špatný člověk kvůli opakovanému potratu?
Je pro mě těžké o tom psát, protože jsem o potratu nikdy moc nepřemýšlela, postoj byl takový, že s dítětem to tak nějak vždycky funguje.
Před několika lety jsem velmi brzy ukončila těhotenství. Byla to výjimečná situace, situace a už se nebude opakovat řekla jsem si.
A co se stalo teď? Partnerství se rozpadlo, Jsem tak zaneprázdněna prací a dětmi, že jsem si začala románek s bývalým přítelem, dvakrát do měsíce... haha! A s kondomem a hups....
Je to pro mě těžké, ale půjdu na potrat. Problém je, že o tom řekl svým rodičům. A teď čistý chaos! Nechtějí, abych to dítě potratila! Teror na telefonu! Můj milenec dělá, co chtějí jeho rodiče a uráží mě! Že jsem vrah! Už se mnou tak zmanipulovali, že jsem zrušila první termín na zákrok!
Jsem tak špatný člověk? Že se mi to stalo znovu, že jsem v této situaci?
@vysopro Díky za odpověď.
@22hanah Já hlavně sex 2x do měsíce beru za vztah dostatečný a odpovídající rizikům otěhotnění a kdyby už z toho vztahu dítě bylo, tak by mě ani nenapadlo jít na potrat. A podle mě je mnohem horší jít na potrat než to dítě nechat vychovávat otcem (a vídat ho dle toho, jak bych chtěla).
@merope hm ale v dnešní době neberou chlapi vztah ani když se vidate denně a vodítek se za ruce, nebo když vás představí celé rodině a volá vám že první svátek vánoční byste mohla jet i se svým dítětem k němu za matkou, ale ne jste jen kamarádi. A to jsme spolu spali víckrát. Je to hnus dnešní doba chlapi absolutně nechtěj odpovědnost jen si užít a nazdar.
@freemind87 ale tenhle chlap dite chtěl. Nekdo tady argumentoval ze je přece ale lepší dítě potratit než ho dát "cizí " rodině ( rozumej rodině otce).
@22hanah ale to dítě mám a je o něj postaráno, nemám za sebou 2 potraty, to je hodně velký rozdíl. 😉 A on i jeho rodina se o dítě postarat chtěli, nebylo to nechtěné dítě. Nešlo o rypání, ale zmiňovala jsem to, že by bylo lepší, aby se pořádně chránila, když ví, že dítě nechce a pak běhá na potraty. Takových, které mají za sebou x potratů, kterým se dalo předejít, je spousta a je to opravdu k pláči.
@freemind87
Neviem,ci som dobre pochopila tvoj prispevok.
Takze ta vlastne vodi za nos alebo ako si to myslela?
Nechtene tehu ale moze vzniknut aj v stabilnom partnerskom vztahu ci dlhodobom manzelstve.
@trdelnik234 popravdě netuším co tím myslel...
@freemind87 spíš mysleli takhle se ke mě chovalo víc chlapů
@freemind87
A ùz spolu teda nie ste?
Aha, myslim,ze ùz som pochopila.
Teda ze chlapi davaju nadej,ze je vsetko Ok a nakoniec sa vyparia jak para nad hrncom?
@freemind87
Tak to ma mrzi.
@alice180 já to mám hlavně v hlavě úplně jinak nastavené, protože od mala jsem byla vychovávaná v tom, že sex není jen o požitku, ale nese sebou i spoustu zodpovědnosti. A i od mojí gynekoložky jsem hned v pubertě dostala obsáhlý proslov ohledně sexu a těhotenství. Ne na popud rodičů, ale proto, že moje gynekoložka nesnáší potraty, obzvlášť v dnešní době milionů antikoncepcí. A právě ona mě několikrát upozorňovala na to, že jedna antikoncepce nestačí, pokud vím, že dítě nechci, protože potrat by neměl sloužit jako pojistka nechtěného těhotenství, ale v první řadě se má člověk chovat tak, aby neotěhotněl. Dokonce i na střední škole nám pouštěli dokument o potratech, žádná pěkná podívaná. 🙂 Kdybych věděla, že si nemůžu dovolit dítě, tak bych se sakra pojistila, aby se to nestalo. Klidně trojitou ochranou. Toto byla prostě nezodpovědnost. Kondom je nejmíň spolehlivá antikoncepce a autorka věděla, že spí s někým, s kým být nechce a dítě si nemůže dovolit. Ač je moje prvorozená přes kondom, tak to bylo v době, kdy už jsem věděla, že dítě zvládnu i sama, takže ona nebyla nechtěná, byla jen neplánovaná. 🙃 Před těhotenstvím jsem se pokaždé taky chránila 2x s ex dokonce 3x.
@alice180 odpověď je ano 😉. V 11 TT bych na potrat zdravého plodu nešla nikdy v životě, takže ano, raději bych odnosila plod a dala ho k adopci/otci nebo hledala řešení, abych si mohla dítě nechat. 😉 Raději bych žila s vědomím, že má dítě krásný život než a potratem za 5 minut 12. Dítě v tomto týdnu už se hýbe a cucá si prstíky... Každý to má jinak, ale radši porodit a vzdát se, ač to musí být to nejtěžší, co matka udělá, ale spíš bych žila raději s tím, než s potratem v tomto stadiu. Ale taky bych v první řadě udělala naprosté maximum, aby se to nestalo, což není použít kondom a pak se tvářit překvapeně. Kdyby i tak k tomu došlo, odpověď je ano.
@alice180 co je extrém? Potrat je to jednodušší a sobečtější řešení, proto většina lidí zvolí potrat. Mezi námi žijí i lidé, kteří dají raději dítěti šanci na život, i když s někým jiným, jinak by neexistovala adopce. 🙂 Se zeptej těch, kteří mají adoptivní dítě, jestli biologické rodiče považují za extrémisty nebo husy. Já nemám nic proti potratům, když je to v ranném stádiu a oba se na tom shodnou logicky i pocitově, pak je to zcela v pořádku. Ale pokud má jeden z rodičů o dítě zájem, ať je to žena nebo muž, tak je to vždy velmi smutné řešení. My máme třeba v okolí 2 tatínky, kteří se starají o dítě a o matce není slechu ani vidu. Jeden z nich dokonce nastoupil na léčení, byl závislý na alkoholu i drogách a kvůli dceři je už 16 let čistý. Ani piva si nelokne. Sám tvrdí, že nebýt dcery, tak se z toho nikdy nedostal a nejspíš by se uchlastal.
@alice180 je to o tom, že ty se na to díváš jen jako na těhotenství a opruz, ne jako na to, že tam jde o miminko. V tom je ten rozdíl mezi pochopením potratu a tím, zůstat těhotná, "protože to někdo jiný chce". Není zas tak velký rozdíl v tom, když se chlap nemá k dítěti. To se hned řeší, že má nést zodpovědnost za to, že měl sex. Že sex by chtěl, ale zodpovědnost už nechce a chudák ženská. Chlap pak sice solí alimenty po zbytek života, ale dobře mu tak!! Ale i ta žena má při té příležitosti sex, ví, že může otěhotnět a nese tudíž zodpovědnost. Neméně než ten chlap. Je to docela k zamyšlení, že pokud chlap nechce, ale žena jo, tak je to jasné, miminko bude, ale když je to obráceně, tak chlap nemá nárok, přitom i žena tam byla dobrovolně, i přes to riziko.
A teď už je to celkem jedno, už je to jen smutná událost. Teď už se dá jen doufat, že se autorka na po druhé poučila a zajistí si na potřetí lepší ochranu. Tím to je u konce. Nemá smysl se v tom šťourat.
@alice180 Ale ona nebyla těhotná, protože to chtěl chlap a jeho příbuzní. Ona byla těhotná, protože spolu měli sex a selhala antikoncepce. A "prolezla" s dítětem tím nejrizikovějším prvním trimestrem skoro celým. Až pak ho zabila. Popravdě pořád nechápu, proč matka, která zabije dítě po porodu, je brána jako největší zrůda a matka, co ho zabije před porodem "na to má plné právo". Jako nerozumím tomu obřímu rozdílu v chápání. Proč jedno je zcela v pohodě a druhé je ten největší zločin?
@merope Vidím to stejně...
@cherie24 poznamka na okraj k te casti "je to k zamysleni"- je v tom velkej rozdil, protoze to dite musi zena odnosit a porodit. Kdyby to mohl udelat chlap, platilo by to, co pises v prispevku do puntiku.
@merope a nebude to nahodou tim, ze dite nabyva pravni osobnost narozenim?
Osobne nemuzu byt stastnejsi, ze to tak v tyhle zemi mame a nejsme krestansky fanatici zakazujici potraty protoze "vrazda". Kdo na to ma jiny nazor, muze do klidne za humna, beztak je tam levneji 😁
@cherie24 máš pravdu. Jenže zachovat se podle toho (odnosit a vzdát se dítěte, které nechceš), je hrozně nepohodlné, vyžaduje to velké sebezapření, sebevědomí nést společenské stigma, zodpovědnost a nesobeckost. O tom většina lidí nechce ani přemýšlet. Potrat je “jednoduchý” řešení prakticky bez následků.
@drakenn já třeba odsuzuju jinou ženu, přitom vy jste bez mrknutí oka odsoudili chlapa, který se chtěl ke svému chování postavit čelem, i celou jeho rodinu, ač je vůbec neznáte s názorem toho, že žena se dětí nevzdává pokud není bláznivá fanatička a chlap se o děti nestará, takže potrat je super nejlepší řešení i v pokročilém stádiu vývoje.👌 Napadlo vás třeba, co teď musí celá jeho rodina prožívat? Jak jinak asi měli reagovat, když o miminko stáli a ona jim řekla, že jde na potrat? Zoufalí lidi dělají zoufalé věci.
@swan42 Já jen poukazuji na ten absolutní rozpor v chápání "porod a zabít = vražda nejhoršího kalibru, potrat = matka má právo na cokoli, je to její tělo". Ono s rozvojem všemožných umělých děloh se s tímto nesouladem budeme stejně muset naučit pracovat - už teď je prolomená hranice 24 týdnů pro přežití dítěte. V některých státech je mimochodem potrat povolený skoro až do porodu - a jsou lidé, co přežili vlastní potrat. Tam se to dělá tak, že se musí dítě zabít dřív, než se narodí (třeba tím, že se mu zaživa odsaje mozek při porodu). Pokud se dítě nezvládne zabít, než se porodí, tak už se musí nechat žít. Tuším jsem někde zahlídla aféru s tím, že některé zdravotní sestry úmyslně "zajišťovaly", že se dítě nezabije před porodem a jak se pak narodilo, ho dávaly k adopci. Já prostě jen poukazuji na ten šílený rozpor před porodem / po porodu. A to zvláště u miminka, které půlka rodiny chtěla a toužila po něm, které tu už bylo (ač ještě v těle matky), které vnímalo, žilo... Mezi partnery, co spolu měli pravidelný sexuální život.

O tom jestli jsi nebo nejsi špatný člověk nepřísluší nikomu z nás hodnotit. Ty si to musíš srovnat v sobě.