Mám si nechat 2. dítě?
Dobrý večer.
Jsem podruhé těhotná. Jedno dítě mám s bývalým přítelem, našla jsem si poté druhého a jsme spolu chviličku a už jsem s ním otehotnela i přes ochranu (kondomy). Jde mi o To, že nevím, zda si to mám nechat nebo si to nechat vzít. Druhé miminko bych sice chtěla, ale ne teď. Sotva jsem nastoupila do práce, přítel ma osobní bankrot, takze jeho vyplata je tak akorat, abysme vysli, a jeste svoji dceru stejně starou jako mam ja syna. Bojím se, že bysme to neutahli, mame malý byt v pronájmu a paradoxně se nejvíc bojím svých rodičů (ja vím, je to hloupost). Oni mi strašně pomohli s malým, když jsem to potřebovala a věřím tomu, ze kdyz bysme si to nechali, tak budu na všechno úplně sama a zatím tak svoji rodinu. Vůbec netuším, co mam dělat. Přemýšlím nad tím celý týden. Prosím o názory nebo tady, moc děkuji.
@odula jak jsem napsala předtim nejsem zastáncem potratů sama jsem nesla když jsem 4 měsíce po porodu otěhotněla a hrozilo mi spoustu komplikaci (byla jsem po císaři) nakonec to příroda "vyřešila" o mimi jsem přišla ve 12 tt hrozny. Přesto vedet, ze mam takovouhle finanční situaci a nejsem schopna se o mimi a o další deti plne postarat asi bych se rozhodla jinak. Nase Eli od narozeni na UM (neměla jsem mléko) měsíčně 1500 kc, diky tomu ze latkuju ušetříme za plenky ale ne všechny mohou latkovat (kde sušit plenky a ona ta prvotní investice je veliká 50 latkovych čtvercových plenek + svrchnaky cca 6000 kc). Proto na to koukám i z materiálního hlediska. Jasne da se pořídit výbava na miminko z druhe ruky, ale mají jeste dvě deti co az půjdou do školy? To jsou další výdaje a vem si kolik peněz zůstavá někomu kdo je v osobním bankrotu....jak říkám byt v teto situaci jako autorka myslím, ze bych tohle pro me dosud nemyslitelné rozhodnuti asi udělala.
@monikagurthova jenže v ty situaci nejsi. A treba by ses rozhodla zase jako před tim ( a klobouk dolů) . Pže kdyz máš v sobě mimco, tak to rozhodování je ještě o něčem jinym (a myslím že to víš, pacto ses rozhodla pro, navzdory ohrožení vlastního zdraví, a to je podle me ještě další level)
@odula ale tady prece nejde o to ze jeden mesic nevyjde s penezma. dite je financni zavazek minimalne na 18 let a minimane po dobu rodicaku jsou vyhlidky na zmenu mizive. v dnesni dobe ma malo kdo hlidaci babicky v duchodu aby si mohl prividelat. takze spolehat na to ze snad to nejak klapne a stane se zazrak a najednou bude vic penez je opravdu nezodpovedne a prehazovani zodpovednosti na nekoho jineho. nevim jak si ty tu pomoc jako predstavujes, jako uz vidim jak prijdu za brachou a reknu mu hele cekam dite ktery si nemuzu dovolit takze ty dovalis kazdej mesic litr, segra taky a babicky po petikile.
ty potrat odsuzujes, ja mam jiny nazor, pro me je potrat rozumne reseni v situaci kdy vim ze se o dite nezvladnu plnohodnotne postarat a mam zodpovednost i za sve dalsi deti.
Zase nikdo nevime,na jak dlouho bankrot je,dava se na 3 nebo 5 let,delsi splaceni nedovoli,pokud uz je neco splaceneho,muze to byt uz jen rok dva a situace bude zase ruzovejsi
@odula ne to jsem nebyla, ale vis proc jsem se rozhodla si mimi nechat? Slovo potrat padlo z me strany ve spineni s tim, jak to zvladneme. Hypotéka, ztráta mého přijmu, Eliška.....manžel mi rekl ze mame výbavu po Eli a finančně nas zabezpečí on (to je na delší povídání) proto jsem se uklidnila a řekla si tak jo budeme mít hned druhe.....na rovinu jsem ekonom a proto přemýšlím v první chvili jak to utahneme aby netratilo nase první dítě a potažmo cela rodina....je to ode me hnusny? Asi jo ale me to prijde zodpovědné. Chápu tvůj postoj i když s nim nesouhlasím, nesnáším se ti nic vymluvit, jen bych rada aby jsi akceptovala ten můj i když s nim souhlasit nemusíš. Takze umím si představit své rozhodnuti v její situaci. V tvých očích jsem možná hnusna ale ve svých a v očích sveho manžela zodpovědná. Nemám nikoho kdo by mi mohl pomoci jedna babička v důchodu a musí chodit do prace aby vyšla, druha pracuje ale mají s tátou hypotéku a finanční problémy takze ja bych se musela spolehnout na sebe a sveho muže. Dat Eli do jesli a jít pracovat? Ne nechci ochudit své dítě o první tři roky s maminkou....
@monikagurthova ale jo, v poho, jen bych chtěla, aby i ten muj názor (totiž že potrat z důvodu ekonomických je nesmysl) byl jaksi respektovanej. ze totiž nechat totiž nechat si dítě v těžké životní situaci není "nezodpovednost", nerozumnost, házení odpovědnosti na druhé, pže rozhodnout se pro život je vždycky lepší. A ze životní podmínky se za devět měsíců můžou vyvinout úplně jinak a lip. A i když se nevyvinou, pořád je lepší dát tomu děcku šanci.
Bože to jsou kecy... Příspěvky některých fanatiků jsou vyloženě otravné. To, že nesouhlasíte s potratem stačí říct jednou - ten názor se počítá i tak ale příjde mi dost hnusný vyloženě někoho odsuzovat, že svou situaci řeší potratem. Dítě je dost velká ekonomická zátěž a pokud se na to někdo necítí, myslím že je zodpovědnější podstoupit potrat, než mít doma tucet hladových nespokojených krků, kteří Vaše postoje můžou ale nemusí sdílet. Jak dítěti vysvětlíte například šikanu ze strany spolužáků, že nosí obnošené hadry a je jich doma víc než ve školní třídě?? Kecama že potrat je vražda a vy toho nebyla schopná kvůli bohu a tak je nespokojená celá rodina? Nehledě na to, že si děti občas můžou v pubertě přát, aby jejich poslední sourozenec vůbec nebyl - že by na tom všeci byli líp. PŘESTAŇTE ODSUZOVAT! Pokud někdo podstoupí potrat a't už z jakéhokoliv důvodu je to jeho věc - vyjádřete názor jednou a necitujte tu bible a podobný hovadiny ve formě videí znázorňující tuto ''vraždu''
Mrkni na youtube na Němý výkřik, jak se dělá potrat.
Je to strašné, přeci nejsi vrah vlastního dítěte, vlastního já.
Když ho nechceš, porodˇ ho a dej ho k adopci, zachráníš ho a budou ho vychovávat lidé, kteří ho budou milovat.
já bych dala starší děcka do děcáku a tohle společné si nechala
@markeetice nekdo nekoho ODSUZUJE?? Kde prosim.
Vrátím se ke svému přísěvku, abych odpověděla na některé otázky. Proč je zlo? Protože člověk zhřešil a páchá zlé věci. Jak se Bůh dívá na ženu, která po znásilnění jde na potrat? Nevím, nejsem Bůh, ale co vím je to, že Bůh je soucitný a milostivý a pokud ho člověk poprosí o odpuštění hříchů, tak mu je odpustí, třeba i to, když někdo jde na potrat. Proč někdo přijde o 3 děti, které chce? Nevím, já taky přišla o 2. Naučila jsem se skrze to být vděčná za to, co mám, co jsem nezaslouženě dostala.
Je podivuhodné, že se pohoršujete nad tím, když někdo ublíží druhému člověku, ale obhajujete to, když matka ublíží svému dítěti tím, že mu nedá šanci žít, je to schizofrenie. Píšu, že potrat je zlo, stejně jako války, znásilnování, upalování čarodejnic atd. Vadí mi, že za to zlo viníte Boha, který nic z toho nedělá. Za to zlo jsou zodpovědní lidé, ne Bůh. Nikoho v této diskuzi neodsuzuji, ani nikoho nepřesvědčuji, jen jsem reagovala na přísvěvek @rumisik o Boží zlobě. Ona psala o tom, co se dočteme o Bohu v Bibli. Jelikož Bibli čtu každý den, věděla jsem, že to, co psala Rumisik, není úplně pravda, tak jsem popsala, jak to teda v Bibli je. Pokud vás zajímá to, co se píše v Bibli o tom, proč je zlo, pak si rozklikněte tento odkaz: http://www.biblenet.cz/app/bible/passage?path=r...
A je to tady, už se pomalu začíná agitovat.
@esny Myslím, že kdyby nás to zajímalo, tak už jsme si to dávno přečetly. ... Skoro jak ti fanatičtí islamisté. (Já např. inklinuji k východním filozofiím a tam se nic nikomu nevyčítá, naopak člověk je podporován v tom, aby byl svůj a hlavně se měl rád za všech okolností. Nemodlit se k bohu a představovat si, že za nás někdo něco udělá nebo vyřeší, ale především věřit v sám sebe a ve svojí vnitřní sílu a lásku. Každý z nás je např. schopen se vyléčit z nemoci bez pomoci druhých, jen už jsme tuto schopnost zapomněli. Ale to je opravdu úplně mimo téma.)
Zpět k autorce a k potratu - musíte se rozhodnout hlavně vy s přítelem, co zvládnete a co už ne. Pořádně to přepočítat. A obavy z toho, že byste zůstala sama svobodná matka se dvěma dětmi hoďte za hlavu, jak už tu někdo psal - budete mít dvoje výživné. Ale hlavně své dvě milované děti. Nestojí to za to? Ten nejhezčí pocit a ta největší láska? Opravdu jste ochotná se toho štěstí vzdát?
@esny promin ale to je pekne pokrytectvi, tak neco je hrozny hrich je to zakazane a melo by te potkat zatraceni, ale staci se pekne pomodlit a sup jede se dal je to odpusteno..
@esny nikdo tu nenapsal že bůh je zlo, ale zpochybnila se tu jeho existence, to je rozdíl. Bůh je soucitný a milostivý tak proč lidé umírají hlady? Proč bůh dovolil aby byli, jsou a pravděpodobně i budou vraždění nevinní lidé? Proč je bůh neochrání? Proč když ženská v 16.století, která nikomu nic neudělala musela viset na skřipci.. proč když papežové, arcibiskupové, samozvana církev atd byli největší hovada napříč dějinami a "jednali ve jménu boha"?? Tvrdíš že potrat je vražda, ale když jsem se te zeptala co chudak ženská co jí chlap znásilní jde na potrat tak na potrat může jit ale musí odprosit pana boha..takové klišé... Jestli o tom nevíš bible byla několikrát přepsána a několik stran vytrženo a nahrazeno vzhledem k aktuální společnosti 😉 A věř že o tom něco vím, studovala jsem historii a archivnictví na vš 😉
@nutricnihodnota 😀 😀 😀
@vannilla ...Tam nechaj lidi chcípat na ulicích, aby jim to nenarušilo karmu...
Ne, nejste vymletá, a ne nejste jako ti, který nechaj lidi bez pomoci umírat na ulicích a ne, nejsou všechny východní filosofie stejné. Prosím, fakt moc prosím o respekt k názoru druhých. Fakt si nemyslím, že by @esny někoho chtěla urazit nebo odsoudit, napsala svůj názor. A když tu tak voláte po respektu, respektujte všechny, i ty, co se vám nelíbí, bez toho, abyste někoho ponižovala a označovala ho za člověka s vymletým mozkem.
@lenatu 😂😂😂
Buh nestvoříl zlo, to přichází jen od lidí - a INTERUPCE JE VRAŽDA - nepíšu úmyslně slovo potrat - protože ten s interupci nemá nic společného...
lidi umírají hlady, protože ostatní se nechtějí dělit - rovnice o dvou neznámých
@odula ja si myslim ze je pokrytectvi rict neco je zakazane nesmi se to pujdes za to do pekla a vzapeti rict ale kdyz te to bude dostatecne mrzet tak nakonec to bude vpoho. takze kdyz nekoho zabiju coz je taky zakazany a pak reknu ale me je to fakt lito byla to chyba tak by podle toho mela ta osoba byt vpoho, protoze prece lituje.
@kolibricek36
ale vzdyt prece tvrdite ze buh stovoril lidi se vsema jejich dobryma i spatnyma vlastnostma a pokud je tedy stvoril jako ty zly, co nechaji nekoho umrit, tak ma na tom buh snad jednoznacny podil, nejde rict on vse stvoril ale pak od toho dava ruce pryc a nemuze za nic
@esny ja jsem kdysi bibli ze zajmu četla a věř mi nebylo mi z toho nejlíp. Ano zlo plodí lide ale jak zhresilo malé dítě co se narodilo a umřelo na selhání srdce? Nebo čím zhřeší 3 lete dítě ze ma leukémii? Ja ti tvoji viru neberu, ale ber taky názory lidi co věří logice a ne v boha
@tulikiss nema smysl se hádat jak se střetne logika s náboženstvím je zle....oni mají odpověď na všechno 😀 a když neví kudy kam tak ti řeknou mělo to tak byt

Myslim,ze to tu nikdo nenapsal,ale co adopce ? Tolik holek ceka na adopci,na miminko. Ted se da domluvit,tusim ze pres FOD i prima adopce. Ty bys nemusela na porrat a pritom netivila dite a nekdo by mel smysl zivota