Mimi nemusí nikdy přijít - dá se s tím vyrovnat?
Ahoj, o dítě se s přítelem snažíme již šestým rokem. Vyjma jednoho biochemického těhotenství po 2. IVF bez jiných dalších dílčích "úspěchů". IVF jsme vyzkoušeli celkem 3x + předtím 5 IUI. Máme za sebou genetiku, imunologii, já i laparku a psychoterapii - dodnes nevíme, proč se nám nedaří, což je asi to nejhorší, když netušíte proti čemu bojujete. Holky mladší než já, které začaly po mně, mají už 2 děti. Dneska jsem ve stavu, kdy si postupně připouštím, že to opravdu nemusí nikdy vyjít a přesto vždy ke konci cyklu znovu a znovu doufám, že třeba už to konečně vyšlo. Úplně rezignovat se mi zatím nepodařilo, spíž se mi podařily minimalizovat projevy každoměsíčního zklamání, kdy už s každým 1.DC neprořvu celý den.
@ajina10 to máte pravdu to je nezpochybnitelné. já se na děti moc těšila a jsem moc ráda že je mám a děkuji za to bohu. ale dokud se vám děti skutečně nenarodí žijete tak trochu ve snu. je pravda, že je to dost náročné pečovat o človíčka, a na toto se opravdu nedá nijak připravit dokud si to člověk nezažije. ženská je nevyspalá, vynervovaná ale šťastná to musím říct. manžel mi sám řekl, že nezažil větší fyzické a psychické vypětí jako byl porod a to co následuje po něm (a to není žádný ořezávátko)......v dnešní době jsme zvyklí na nějaký svůj standardní komfort a o ten přijdete ze dne na den. někdy je to fakt psycho......proč asi vzniká poporodní psychóza? odměnou je za to zdravé miminko a dětský úsměv 🙂 ale není to žádná pohádka růžovým sadem.......takže přeji všem snažilkám hodně štěstíčka a všem maminkám pevné nervy 😉
Kolegyně se snažila opravdu dlouhou dobu a ted mají doma po IVF skoro ročního chlapečka. Na IVF byli fakt mockrát a už to taky nevypadalo... Vím, že to je rada na prd a že se jí nedá moc řídit (já bych to nejspíš taky nedokázala) - ale odpoutejte se od toho, začněte cestovat nebo si spolu vytvořte jiný společný projekt (nevím, třeba zrekonstruovat chatu, jezděte na pravidelné výlety, třeba jen po ČR atd), ať to zabaví hlavu... a nechte to tak, jak to je. Třeba se zadaří samo.
...a možná bych se na čas i odhlásila odsud z koníka, deptalo by mě to tady...
@trefulka je to tezke, nekteri se obraci na viru, jini si zacnou plnit jine sny. Nevim, jak vyhrocene se o miminko snazite, ale pokud mas partnera, co za zivot stoji, je lepsi to nelamat pres koleno. Ono vetsinou kdyz clovek prepne na mod buh dal, buh vzal a nebo ze mi neni dano, tak ta upjatost na miminko zmizi a zena velmi casto otehotni a kdyz ne, muzou spolecne s partnerem dozrat treba k rozhodnuti, ze je na svete spousta deti bez rodicu a jim kdyz neni dano mit vlastni a jsou na to zrali, tak muzou poskytnou lasku a zazemi detatku adoptovanemu. Pkud se neciti na adopci, mohou poskytnou potrebnemu didteti treba vzdelani a vedeni v ramci opatrovatelskeho vztahu. Jinak ja mam mit problemy a cekam uz treti miminko, ale ani jednou jsem otehotnet jeste nechtela, chtela jsem dokoncit skolu a mit vlastni bydleni, ale kdyz to prijde, tak to proste bereme s manzelem, ze to tak ma byt a deti prijimame, i kdyz je to nekdy slozite a tohle je pr me rozhodne konecna. Kamaradka, ona s jednim vajecnikem, blbym cyklem bez ovulace, problemy se stitnou zlazou, on malo spermii, 2 vybojovane deti za 10 let snazeni, pichani injekci atd a po 35 otehotnela prirozene s tretim, kdyz se o dite nijak nesnazili a hlavne se jim to zadnym zpusobem nehodilo do zivota, uz byli radi, ze deti uz jsou ve skolce a maji trochu klidu, a buch ho, zda se ze budou muset do 65 pekne ohanet, aby ditko melo zazemi a vystudolo a pak ze nemuzou mit deti. Jina kamaradka nemohla otehotnet, zmenila praci, protze v te svoji se necitila prilis dobre a nahodou se ji podarilo ziskat praci, kteoru vzdycky chtela a buch ho, otehotnela jeste ve zkusebce skoro zoufala, ze ted muze ztratit oboji atd. Urcite mate s partnerem i jine sny nez to miminko, tak sup do nich, treba to prijde samo a kdyz ne, tak to tak byt nema, mnohe znasilnuji prirodu a pak maji doma miminka s postizenim ci rakovinou a to take neni znacka ideal. Jeno, dneska uz nemame tu pokoru k zivotu a ocekavame, ze deti mit samozrejme budemem, kdyz je chceme, ze se nam i diteti behem tehotenstvi a porodu nemuze nic stat atd, jenze tak to bohuzel neni
@dzungala Musím říct,že jsi to napsala moc krásně a výstižně. Já nemůžu mít vlastní dítě ze zdravotních důvodů...doktorka mi pořád říkala,že mám čas že není kam spěchat atd.Ale mě hodiny už tikali na poplach(já to tak cítila)Tikali tak že to musel slyšet každý.A když mi bylo 29let doktorka mi řekla že mi to nedoporučuje...to byl ŠOK!!! Můj sen rozsypal jako domeček z karet. Začala jsem mít depky až snad i deprese a lezlo mi to na mozek.Někdy jsem přišla domů z práce a jenom jsem zavřela dveře za sebou tak jsem začala brečet že já tohle zažít nemůžu,že chci být taky těhotná.Přítel mě vždy objal a nebo si mě raději nevšímal věděl že nemám náladu.Někdy se z toho člověk vyspí a jindy ne.S přítelem jsem byla 8 let strašně jsem se mu bála říct ten ortel...bála jsem se že mě nechá,já mu sama řekla,že když mě nechá a půjde že to pochopím,že má na to právo.Nešel řekl tak se vezmeme a adoptujeme.Jsme rok manželé máme podanou žádost o adopci...Máme psí miminko které mělo v dubnu 1 rok a 20 června je s námi rok. A dámy můžu říct,že pejsek vás změní mě změnil.Těším se domů,pořád se sním směji,blbneme,rozmazlujeme a bereme ho jako naše dítě.Nemám už žádné chmury a když jo tak naše miminko zažene.Jo a je to psí chlapeček Čárloušek
@dzungala Děkuji za krásný příspěvek. Žena, která má děti nikdy nepochopí, co ta bezdětná prožívá. A často díky rádoby moudrým řečem okolí. Přemýšlím, že napíšu návod "Jak nemluvit s bezdětnou ženou" 😉
Od hloupých otázek "A proč ještě nemáte miminko? To děláš kariéru?" po povzbudivé : "Já tě tolik obdivuju. Život bez dítěte si vůbec neumím představit. Asi bych se zabila, kdybych neměla děti. Jsi tak statečná!!!" Takže tím chceš říct, že si mám jít hodit mašli, protože jsem úplně neužitečná jalovice? Případně "Já ti tak závidím. Hned bych děti někomu dala. Máš tolik svobody." A úplně nejhorší "Ono si dítě vybere, jestli k tobě chce nebo ne." Takže jsem takový zoufalec, že se mě ta nebohá dětská dušička bojí?
Beznohého se taky neptáme, proč nemá nohu, protože s nohou je život fakt veselejší 🙂
@jahodi musím říct,že ti úplně rozumím taky chodím do práce a z práce a sním o krásném životě kde mám dvě děti a hezky se o ně starám a můj manžel je rád...bouhžel tento život žije za mně někdo jiný....Mě by nevadilo mít vlastní a adoptované,ale díky mé doktorce...kdyby pořád to neodkládala tak jsem mohla mít aspoň jedno adoptované nebo kdyby mi řekla no asi 50 na 50 tak si řeknu dobrý asi není není přáno.Jo a miluji typu řeči proč nejedeme na dovolenou vždyť musíme mít peněz jsme dva zatím...Máme třeba peníze ale utratíme je třeba za to co je nutné.Třeba teď šetříme na dveře do bytu(ale říkej to někomu)
@karja prosím až budeš psát návod -Jak nemluvit s bezdětnou ženou" tak tam napiš i že sní můžeš mluvit pořád,že je ta ženská úplně normální,Nad námi(v paneláku)bydlí pár který má holčičku Elišku je jim do 30 let.Já si sní tykám...často jsme i pokecali a občas byla otázka na miminko....potom u nás na patře se narodila holčička a ty dvě maminky kecají spolu jsou na písek atd a někdy jsou u sebe třeba večer na sklence vína nebo hromadně i s partnery.Musím říct,že mě to mrzí jsem normální ženská akorát nemám dítě a svěřovat se aby se se mnou bavily nebo litovali nemusím. Holt o výměně plínek zatím nic nevím ani o vstávání v noci několikrát do hodiny ale já to poznám.Přece se o tom bavit pořád nemusí. Já myslela,že mám kamarádku a nic. Občas mi přijde,že lidé z paneláku nás pozdraví a možná by i pokecali ale o čem že oni vlastně nemají ty děti. Jsem ráda,že aspoň se mnou kecají pejskaři.Občas mi příjde že mám nálepku na čele nemám dítě
@kacabenka No jo🙂 Na to jsem zapomněla... Taky kolem mě pár lidí chodí jako kolem malomocné🙂 Švagrová se dokonce pár měsíců zdráhala pustit mě s neteří a kočárkem na procházku. Protože TY PŘECE NEMÁŠ DÍTĚ!!! CO KDYŽ SE NĚCO STANE? Ale kamarádky naštěstí zůstaly - ocenily výhody bezdětné tety.... 🙂
Ale na školní srazy teď preventivně nejezdím. Nemám totiž žádné album k prezentaci a to některé spolužačky, zasloužilé matky, hodně řeší. Jedna dokonce nelitovala, vážila dlouhou cestu, aby mi domluvila - protože kariéra není to nejdůležitější, děvče.
No jo. Kdo nezažil, nepochopí...
@jahodi
Jahodi, my teď podstupujeme první IVF. Nevypadá to moc optimisticky, protože vaječníky se rozhodly, že vydají jen jedno vajíčko🙂 Když si ráno píchám injekci, tak mi hlavou proletí ty spousty šateček a botiček, co by ta ty prachy mohly být. A to si spousta lidí myslím, že pojišťovna hradí všechno! Takže si třikrát nafasuješ igelitku léků zadáčo, tu a tam sďobneš piluli a je to...
Ale my máme na CARu moooc pěknýho doktora - sice proti mě mládě, zatím se zaučuje. Ale za ty prachy se je aspoň na co dívat. Když mě minule vyšetřoval jen ten starší, tak jsem málem chtěla slevu na doplatcích!
A nepropadej skepsi. Opravdu jsi ještě, v porovnání s jinými, mladá. A jak čtu v diskuzi, tak zázraky se opravdu dějí.
Držím Ti palce!!!
@kacabenka
A my nemáme ani psa! Takže žádné album! Hrůza! Ale díky švagrové jsem schopná vést hovory na různá těhotenská i potěhotenská témata. Nějak cítila potřebu to se mnou co nejvíc rozebírat🙂
Na srazy začnu chodit až v padesáti, protože, na rozdíl od unavených a utahaných mamin, budu šmrncovní šťabajzna🙂 Sice bez alba, ale zato s postavičkou jako lusk🙂 Ale na tom teda budu muset zapracovat....
@jahodi
Je pravda, že mi vrtá v hlavě, jestli je to jen byznys nebo jim jde opravdu o naše blaho. Doufám v to druhé... Také se mi do toho moc nechtělo, ale manžel hodně chtěl... Je z toho mnohem víc rozhozený než já... Mně ty hormony dělají vyloženě dobře🙂 Takže se na druhý IVF budu těšit. Děkuju za podporu!
Holky, když pročítám tuto diskuzi, je mi smutno,kolik maminek by si miminka přálo, ale nemůžou se jich dočkat 😢 Často si říkám, že bych si měla vážit víc našich pokladů, zvlášť když jsme s otěhotněním neměli v podstatě problémy( alespoň ve srovnání s vámi). Mám v okolí pár bezdětných párů - ne proto, že by nechtěli, ale nemůžou děti mít - a vím, že to musí být moc těžké - i podle reakcí na moje těhotenství a u přátel. Proto si ani netroufám vám nic radit, protože v takové situaci nejsem a nedokážu to tak pochopit, jen vám všem přeji, abyste se dočkali svých vytoužených miminek - ať už vlastních nebo adoptovaných 😵
@kacabenka zkoušela jsi konzultovat názor své lékařky(to, že ti nedoporučuje těhotenství)s nějakým jiným odborníkem? Třeba by to viděl jinak....někdy se nestačím divit, jak rozdílné názory mívají různí lékaři(ne tedy co se týká těhotenství, ale jiných nemocí, které jsem řešila např. u dcerky)na jeden problém 😒
@anehap nezkoušela i když mi to už radilo pár lidi.Moje nejlepší kamarádka třeba.A zájem už nemám aby mě třeba říkali že to půjde a že mám čas.Já už se načekala dlouho si myslím a znova to slyšet už nechci.Jedna doktorka která zastupovala tu moji mi n arovinu vše řekla proč to nejde atd.A né jak moje doktorka nedoporučuji...a zajímavé na tom všem je,že doktorka mi ještě volala jak by to šlo atd a když mě viděla osobně tak řekla ne.
@kacabenka rozhodně bych se nesmířila s názorem jednoho jediného lékaře ... někteří lékaři (ač třeba sympatičtí, docela mladí věkem) se dostatečně nevzdělávají a berou spoustu věcí postaru a hážou soudy jen tak od boku ... mně když šlo o to mít dítě, lítala jsem od čerta k ďáblu, abych si zjistila co nejvíc názorů a možností ... kdybych se spokojila se soudem prvního "chytrého" lékaře, tak bych dnes dceru neměla 😒 ... víš ono se říká: kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody 😒
@kacabenka vidím to stejně jako @kvakuska - jen když si vzpomenu, kolik dr. jsme s mladší dcerkou navštívili(měla dost velký zdravotní problém, navíc ojedinělý) a v podstatě žádné řešení a beznaděj - a nakonec jsme skončili u přednosty dětské kliniky ve FN Olomouc a konečně se něco dělo.....pan doktor byl zděšený, že s malou nikdo nic nedělal (z předešlých doktorů)a přitom se něco dělat dalo 🙄 , dávno by na tom byla lépe. Takže bych byla určitě pro, zjistit si názory více lékařů - nejlépe na nějakém "vyšším" pracovišti 😉
Holky a víte, jaká věta nejvíc točí mě? "Až budeš mít děti, tak to poznáš/pochopíš".. to jako člověk s dětma má automaticky patent na rozum? Nebo člověk bez dětí má půlku mozku?

@ajina10 A ty co nemůžou mít děti vůbec a čekají na adopci, jsou vděčné i za ty mámy, co své děti hned po narození odkládají, protože díky nim se toho svého kousku štěstí taky dočkají 🙂 Tím se takových matek nijak nezastávám, ale nic není černobílé...