Odmítnutí potratu. Existuje někdo takový, který odmítl?

1. čer 2023

Ahoj, chtěla bych se zeptat zda vůbec existuje někdo, kdo odmítl jít na potrat, když se dozvěděl, že čeká dítě s ds. Jak ustál tlak doktorů, kde vzít informace o takových dětech (např. existuje nějaký seznam jestli vůbec mám v okolí školku/školu kde berou děti s ds). Zatím čekám na výsledky je to šílený. Tak se alespoň snažím shánět informace a nějak žádné nenacházím.
Že jsem nezodpovědná a mám jít na potrat mi nepište. Na to se neptám. Děkuji

jahodi
1. čer 2023

nikoho bohužel neznám osobně, ale četla jsem o tom už mockrát. Do školky vedle dceřiný ZŠ chodí holčička s DS. Slyšela jsem i o situacích, kdy se přes všechny výsledky během těhotenství narodilo normální zcela zdravé dítě. Moc ti držím palce ♥

lencaa11
1. čer 2023

Je to čistě na vás zda si mimco necháte nikdo vás nemůže nutit lékař vám může poradit ale nemůže nutit jinak si myslím že v dnešní době je v ČR plno rodin s dětma s DS držím palce ☘️☘️

irmamala
1. čer 2023

Mám takovou kamarádku, je to jejich třetí dítě. Bohužel se k DS přidaly i další nemoci, nejvážnější rakovina. Ale nikdy jsme se nebavily o tom, jestli lituje nebo nelituje, holčička je na světě a život nějak musí jít dál. Mně osobně na tom připadá nejhorší, že je samozřejmě veškerá péče a čas věnován té malé a ty dvě starší se tak nějak protloukají samy. Ale asi to všem do života něco dá.

zelenaesmolda
1. čer 2023

@irmamala
A taky kdo se o ni postara az rodice nebudou?Pocitat s tim,ze se budou starat starsi sourozenci na ukor svych vlastnich rodin mi prijde od rodicu sobecke.

irmamala
1. čer 2023

@zelenaesmolda Hele nesoudím, ale já bych se rozhodla jinak, obzvlášť, když už bych děti měla.

pilzzee
1. čer 2023

Promin, ale nezodpovedny to rozhodne je. Nemusi to byt vubec roztomily, muze to byt nejaka tezsi forma a drina na celej zivot, do toho dalsi nemoci s tim spojeny a v tom lepsim pripade ho prezijete. V tom horsim padne ta starost na sourozence, az vy nebudete. Moje segra toto taky odmitla. Kluk umrel kratce po porodu a segra malem(!) taky. Pak mela dve zdravy deti.

zelenaesmolda
1. čer 2023

@pilzzee
A taky se vsechno v rodine toci kolem toho postizeneho.Nevim proc tohle nekdo chce dobrovolne udelat svym detem.Ony to odskacou protoze veskere finance a pozornost pujde za postizenym sourozencem

autor
1. čer 2023

@jahodi děkuji

autor
1. čer 2023

@lencaa11 děkuji

cherie24
1. čer 2023

@pilzzee
@zelenaesmolda myslím, že do toho vám ale nic není. 😉 Zodpovědné nezodpovědné, autorka píše, kde zjistí informace, tak předpokládám, že to řeší právě proto, aby věděla, co by je mohlo čekat. Na vás názor, co si o tom myslíte, se neptala.

te_reza
1. čer 2023

Jednou jsem četla moc pěkný článek o tom, že všechny ty testy a kontroly v těhotenství se dělají právě pro to, aby se eliminoval počet dětí s nějakou vývojovou vadou. Že i když si rodič řekne, že do toho "půjde" končí děti stejně v ústavech. Nikdo tě samozřejmě do potratu nutit nemůže, ale rozmysli to ve všech směrech.

suzanna123
1. čer 2023

@zelenaesmolda třeba proto, že má někdo jiné hodnoty? Že naopak za sobecké považuje, když se v rodině každý stará jen sám o sebe?
Já bych se zřejmě taky takhle nerozhodla, ale naprosto respektuji, že někdo to bere jinak a že potrat nebere jako automatickou volbu (a stejně tak respektuji ty, kdo v takové situaci jiné řešení než potrat nevidí).
Tohle je každého rozhodnutí. Co já nechápu je, že někoho napadne cpát v takové situaci někomu svoje řešení. A ještě k tomu někomu, koho ani nezná.

helen_h
1. čer 2023

Každopádně pokud bys se DS potvrdil, lze se nyní v těhotenství obrátit také například na specializovaná vyšetření, např. prenatální kardiologie, kde mohou ještě zkusit specifikovat případné další přidružené vady atp. (Je lepší pak na základě podrobných vyšetření čekat, pokud by měly nějaké zdravotní komplikace u miminka nastat už po porodu.)

zelenaesmolda
1. čer 2023

@suzanna123
Jak to myslis,ze se kazdy stara sam o sebe?Rodice se maji starat o deti a nemuzou cekat,ze se deti budou starat o sveho sourozence na ukor svych vlastnich zivotu.
Cilene privezt na svet postizene dite s tim,ze tim budou trpet deti,ktere uz mam je proste sobecke.
Casto se v takovych pripadech rodina rozpadne,hodne chlapu to neustoji.A pak se poradaji sbirky protoze rodina si dite poridila dobrovolne a neni schopna to financne utahnout.

shirilka
1. čer 2023

Mám takovou kamarádku, má chlapečka DS, odhalil to už první screening, jsou silně věřící takže nějaká možnost aby se nenarodil vůbec neexistovala, byť je okolí přesvědčovalo. U druhého nešli ani na jeden screening, malý je zdravý.

autor
1. čer 2023

@lencaa11 děkuji to jsem přesně hledala, mě ta stránka nešla načíst a tahle z odkazu v pohodě

marketa1218
1. čer 2023

Ahoj, pracovala jsem s dětmi i mladými dospělými s DS v denním stacionáři i ve speciální mateřské škole. Já bych je nedala, moc mě ta práce naplňovala, je to specifické postižení . Pokud není přidružena ještě mentální retardace, dá se s nimi žít docela plnohodnotný život. Říká se jím sluničkové děti,mají čistou duši. Základem je kontaktovat ranou péči a oni tě dál navedou, poradí, pomohou. Najdi si ranou péči ve vašem okolí. Moc držím palce,ať to dopadne jakkoliv. Rozhodnutí je jenom na tobě!

martulka88
1. čer 2023

Normální doktor nikdy nenutí do potratu. Pouze řekne rizika a co a jak. Ale za mne si to hodně promyslet. Budete mít dostatek financí, protože se budeš muset věnovat dítku a pochybuji, že budeš moci chodit do práce. Pokud máte děti, myslet nato, že se vždy budete podřizovat "nemocnému". Ať si tím rozhodnutím je jistý i tvůj partner - je to dítě obouch. A to nepíšu jen tak, sama jsem proti potratům a o prvního syna jsme přišli. Podle mě by bylo dobré se sejít s někým, kdo má doma dítě s DS, aby jsi viděla všechno - né jen to "hezké". Ať se rozhodneš jakkoliv, bude to rozhodnutí, se kterým budeš muset žít navždy.

suzanna123
1. čer 2023

@zelenaesmolda "Rodice se maji starat o deti a nemuzou cekat,ze se deti budou starat o sveho sourozence na ukor svych vlastnich zivotu." Řekl kdo?
Tohle je čistě tvůj světonázor, žádná obecná pravda. Hodně sobecký světonázor. Já ti ho neberu, mám to nastavené podobně, ale na rozdíl od tebe si uvědomuji, že jsou na světě taky lidi, kteří rodinu a její smysl vnímají diametrálně odlišně. Než budeš příště něco komentovat, zkus nejdřív vystrčit hlavu ze svého zadku a rozhlédnout se kolem...

aarriel
1. čer 2023

@zelenaesmolda v tomhle s tebou souhlasim. Protoze me presne jednou tohle ceka. Mam postizeneho brachu o 20 let mladsiho, nevlastniho. Skoro zadny vztah spolu nemame, jelikoz kdyz se narodil ja uz vylitla z hnizda. Mamce je ted 60 a ja uz se ted hrozim, co bude. Jelikoz mame byt 2+1, vlastni dite, ja do toho RS, penez nazbyt taky moc nemame a neumim si predstavit starat se jeste o nekoho jinyho. Trochu mame vycitam, ze to dopustila a nas vztah se diky tomu zmenil. Mam jeste segru a brachu, ale s tema se pocitat neda, bracha je v zahranici a segra bydli daleko 😒

lencaa11
1. čer 2023

@aarriel pokud víte že bys te to nedala není přeci se za co stydět za to dát šanci najít stacionář ,chráněné bydlení atd ...a v co se tika financí myslím že tyto lidé mají důchod + PNP a jiné příspěvky též jsme to řešily mám sestru po Leukémii a ve svých 30 letech je nejde 10-12 let má své a mamka zemřela 3 roky zpět zatím je ségra s tátou ale už má též věk a řešili jsme to x krát s mámou ...

zelenaesmolda
1. čer 2023

@suzanna123
A kdo se jako postara o to dite kdyz rodice uz nebudou moct nebo budou po smrti?Bud ustav nebo sourozenci.

zelenaesmolda
1. čer 2023

@aarriel
Tak skonci asi v ustavu na celorocnim pobytu.Akorat to teda pro nej bude asi na "stara kolena" sok kdyz cely zivot byl doma.A proto bych do toho nikdy nesla.
Bylo to rozhodnuti tve mamy,ne tvoje a ty nemas povinnost se o brachu starat.Mas svoji vlastni rodinu.

marketa1218
1. čer 2023

@aarriel Tak se o něho přece starat nemusíš. To nikde není napsané, že je to povinnost , zajistíte mu jinou péči. Já bych zase tohle svojí mámě nikdy nevyčítala, že si takové dítě nechala. Je to její dítě stejně tak, jako jsi ty a ty nemůžeš vědět, jak ona se v té době cítila. Tohle je hrozně tenký led .

klokanka31
1. čer 2023

@aarriel Je to ale proboha tvůj bratr ne?

klokanka31
1. čer 2023

A je hnusný odsuzovat někoho kdo má postižené dítě, nikdy nemáte jistotu že i po x testech v těhotenství se to nestane i vám. A co, po porodu byste se dítěte vzdaly nebo co? Mám kamaráda, ten nemá přímo DS, ale je taky postižený (nevím přesně diagnózu). A řeknu vám že je to můj nejlepší kamarád, je moc hodný, a v hlavě to má srovnaný víc jak kdejaký zdravý chlap.

michaela666
1. čer 2023

@klokanka31 Takže si má vybrat mezi svými dětmi a manželem nebo staráním se o bratra? Já bych taky nepodřídila celý svůj život tomu, že moje máma se vědomě rozhodla mít dítě s vývojovou vadou. Myslíš, že by to nepoznamenalo rodinu? V tom horším případě se rozvádět, protože manžel by ho nechtěl nastěhovat k nám domů ? Nebo by s ním měli problém děti? Je to hrozná situace a
ať se k tomu @aarriel postaví jakkoliv, nikdo ji za to nemůže soudit.

klokanka31
1. čer 2023

@michaela666 Tak jsou jiné možnosti (třeba ústav) ale vinit z toho mámu je přes čáru ne?

te_reza
1. čer 2023

@klokanka31 ty by jsi v její situaci skákala radostí 3 metry vysoko, viď?
@aarriel čeká tě jenom to, na co přistoupíš, v tvém případě bych se rozhodla pro ústav, tohle po tobě nemůže chtít ani vlastní máma.