Pilulky na ukončení těhotenství. Můžu mít neschopenku?

monca_24
1. únor 2020

Ahoj holky, chci se zeptat.. Byla jsem těhotná 11tt, dvojčata, ale neměli srdeční akci, tudíž jsem musela ukončit těhotenství. Včera odpoledne jsem dostala od lékaře potratove tabletky. Do půl hodiny jsem krvacela. Včera v noci jsem měla úplně masivní krvácení a nesnesitelné křeče.. Celé to trvalo zhruba od 20:00 do 2 hodin do rána, pak už jsem krvacela jako bych měla normální menstruaci. Když jsem se dnes ráno probudila tak jsem krvacela tak nějak normálně a bolesti nárazově na chvilku a tak to bylo celý den až do 8 do večera, to už se zas stalo to samý co včera. Masivní krvácení, hrozná bolest a neustále se chodím sprchovat nebo na záchod. Dostala sem sice kapky na bolest, ale nepomáhají ani trochu. Můj dotaz tedy zní, zda mi může prakticky lékař nebo gynekolog napsat neschopenku? aspoň na pár dní. Jde mi o to, že jdu zítra večer na noční směnu a fakt se bojím, že to tam nezvládnu. Dovolenou si vzít nyní nemůžu. :(

misicka74
1. únor 2020

myslim, ze pokud je lekar rozumny, tak ti ji urcite napise. muze i zpetne, tusim 3dny...

monca_24
autor
1. únor 2020

@misicka74 a mám jít za gynekologem nebo praktickým?

eviicka
1. únor 2020

Já teda měla vždy revizi, takže jak fungují pilulky nevím, ale nebylo by lepší se nechat prohlédnout na pohotovosti? Jít do práce si to také neumím představit, když si představím, kvůli jakým maličkostem tu lékaři píší neschopenky, tak s tímhle bych si určitě nezahrávala, to snad napíše každý rozumný lékař (spíše bych teda šla ke gynekologovi).

loylii
1. únor 2020

@monca_24 ty jo, 11.tt je už docela pokročily těhotenství. Ta srdeční akce přestala byt v jakem tt? Mě na moji gynde řekli, ze tyto tabletky se dávají pouze do konce 9.tt. Proto mě to šílene mate co tu pises...

monca_24
autor
1. únor 2020

@loylii no já sem to brala jako 11tt od poslední menstruace, ale těhotenství se přestalo vyvyjet v 6t podle doktora takže já ted nějakou dobu jeste čekala jestli se bude něco dít, ale bohužel nic, takže se ukončuje jakože 6tt.

monca_24
autor
1. únor 2020

@eviicka prý ty bolesti a to všechno okolo je normální. Je to prostě potrat, všechno jde ze mě ven, těmi prášky se stahuje děloha a všechno vylučuje, ale bolí to Teda příšerně..tak já zkusím toho gynekologa. On byl vždycky vstřícný, tak snad to půjde.

leniczka23
2. únor 2020

Urcite neschopenka je mozna, zajdi za gyndarem..preji hodne sil at si brzy fit a na dalsi snazeni moc drzim palce❤🖤💜💛💚💙

not_blond
2. únor 2020

@monca_24 jakoze ty jsi vedome nosila jeste 5 tydnu plod bez srdecni akce a doktor te nechal? To jsem teda jeste neslysela.... Jinak ty pilulky teda masakr, jak poznas, ze krvacis jeste v norme a jak, ze se neco nepo*ralo?

bera28
2. únor 2020

Taky jsem měla farmakalogické ukončení dvojčat, 7tt a 6tt. Jednou bylo krvácení a bolest 1 den dost nepříjemné, podruhé jsem naopak téměř nekrvácela. Ale silné krvácení a bolesti jsou úplně normální. Ke gyndaři si zajdi, ale uvidíš, jak to bude probíhat dnes.

krupka3
2. únor 2020

Ahoj, urcite ti neschopenku napise i prakticky i gynekolog. At je brzy lepe.

eviicka
2. únor 2020

@not_blond ano, také jsem to takto měla (po vzájemné dohodě). Pro tělo je mnohem šetrnější, když případný potrat proběhne přirozeně. Většina lékařů jsou pořád ještě zastánci okamžité revize, už se to ale začíná trochu měnit.

drep
2. únor 2020

@krupka3 ne, pro neschopenku má autorka jít na gyndu. Zákon jasně stanovuje, že neschopenku vede ten, kdo pro danou dg. Dispenzarizuje (léčí, sleduje) a v případě porušení jsou i docela mastné pokuty. Pro potrat tedy dispenzarizuje gynekolog, on má vést neschopenku. Že to v reálu chodí jinak a praktici dělají služky specialistům je špatně a je to proti dikci zákona, zvyk je železná košile a specialisto jsou vždycky úplně perplex, když jim sdělím, že pokud oni zjistili zlomenou nohu, tak oni mají vést neschopenku.
Praktik samozřejmě může vést těhotné neschopenku - na chřipku, gastroenteritidu nebo akutní ústřel, ale ne na těhotenské dg. Které nesleduje ani neléčí.

krupka3
2. únor 2020

@drep Mne prakticka napsala na zacatku obou teh.neschopenku na tyden kdyz jsem jeste na gynde nebyla. Pokud to ma autorka treba k prakticke bliz, tak aspon prvni dny v takovem stavu by urcite bylo vhodnejsi jit tam.

loylii
2. únor 2020

@eviicka to mate pravdu, ale já třeba byla radši za revizi. Podstupovala jsem ji po SP v 9.tt. Nic mě nebolelo, prakticky z hodiny na hodinu po operaci bez krvácení. Než jsem dojela do nemocnice (4h rano), větší krvavý lázně a bolest jsem nezažila. Naopak v jiném těhotenství jsem dostala potratovou tabletku pro neprosperujici těhotenství v 6.tt a tři dny jsem zažívala bolesti, které bych nepřála ani nepříteli. Pak 3 týdny spineni, MS si několik měsíců chodila jak chtěla. Proste hormony. Jinak po revizi presne jeden cyklus a znovu těhotná! Někomu revize pomuze, přeruší se maly srusty a vyrostky v děloze, které nejsou na UTZ viditelné a těhotní se lépe😉 naštěstí máme ještě stále na vybranou, podle svého uvážení.

eviicka
2. únor 2020

@loylii přesně, ten výběr je důležitý i pro psychiku, já poprvé šla taky hned na revizi (11tt, plod odpovídal 7tt), už jsem špinila. Bohužel se musela revize po týdnu zopakovat. Další těhotenství přišlo po 2 měsících ale opět stejný průběh, a to už jsem se rozhodla vyčkat (no nedočkala jsem se, takže opět revize). Cyklus nabehnul vždy krásně. Teď jsem 19tt.

ahyt
2. únor 2020

@loylii NELZE PN u praktika Jsou na to obrovske postihy.!!! Plati to xx let ,ale odbornici se neschopenkam branili a vse posilali praktikum. A my to v tichosti casto tolerovali.A ted od NR je pro nás praktiky i odborníky opet vydana vyhláška, / resp.pripomenuta/ktera ZAKAZUJE prenaset PN na doktora, ktery neni kompetentni dane onemocneni lecit.Takze kterykoliv lekar,do jehoz odbornosti nemoc patri ,je povinen vypsat neschopenku a vest pacienta u sebe v PN.Nesmi hazet na praktika, jak z nas odborníci obvykle delaji sluhy.Tak prosime pacienty, ze to neni nas vymysl, ze jsme neochotny,neurvaly,liny,neschopny atd...ale my musime toto nařízení dodrzovat.Odbornici to nechtej slyset,poslou pacienty k nam a my zas MUSIME zpatky,ale pacienti se vetsinou zlobej na nás ..

loylii
2. únor 2020

@ahyt to jste se asi spletla, já nepíšu nic o pracovní neschopnosti😊

kuttu
2. únor 2020

@monca_24 Divim se,ze te v 11.tydnu necha potratit doma...je mi lito,cim si prochazis a zutra bych sla prostě rano na gyndu a o neschopnost bych si rekla....urcite máš jeste prijit na kontrolu,zda se deloha vycistila

ahyt
2. únor 2020

@loylii to jsem kůň 🐎omlouvam se moc🙏🙏

legelata
2. únor 2020

@monca_24 Ty pilulky se ale takhle pouzivat nesmi, to neni postup de lege artis resp. Neni to v CR legalni postup. A jeste v 11 tt u dvojcat? Sla bych do nemocnice a poradila se co dal.

legelata
2. únor 2020

@not_blond Cekani na SP je ted normalni, preferuje se to, tez jsem to tak mela, ja jsem spis v soku z te pilulky, ta se v Cr smi jen pri dobrovolne interupci.

bera28
2. únor 2020

@legelata nemáš pravdu, potratová pilulka se dává i v případě ZT, nejedná se jen o UPT na vlastní žádost.

legelata
2. únor 2020

@bera28 Takto mi to rekl lekar ani ne rok zpet ve FN Kralovske Vinohrady, kdyz jsem se na to ptala, abych nemusela na revizi.

loylii
2. únor 2020

@legelata není pravda.. já to tak měla

legelata
3. únor 2020

@loylii Zvlastni no, ja to prave hrozne chtela a v nemocnici mi proste rekli, ze by to bylo protizakonne.

makronka222
3. únor 2020

Zavolej na gyndu, vystavi ti eneschopenku

makronka222
3. únor 2020

Kazdopadne potrstova pilule v 11tt? To je asi patlal ten doktor, zabehla bych radsi do spitalu na gynda ambulanci

legelata
3. únor 2020

@makronka222 Tazatelka pise, ze embrya byla mladsi, ze ZT uz bylo v 6tt a cekalo se na SP.

monca_24
autor
3. únor 2020

@legelata špatně jste mě pochopili. Psala jsem to už v komentářích. Dvojčata se přestala vyvyjet podle dr 6tt a já jsem šla k lékaři až 10tt a 11tt od poslední MS. 🙂

monca_24
autor
3. únor 2020

@makronka222 10t a 11t jsem byla u dr. Ten mi řekl že těhotenství se zastavilo někdo na 6tt, takže tak. Nic ne zákonného, nic nelegálního. Doktor není patlal. Již jsem to psala v komentářích.