Potrat v týdnu před 12tt
Zdravím,
Píší proto,ze nechci odsoudit a blbe komentáře,jak jsem blbá,ze na tohle jsem mela myslet dřív. S přítelem jsme spolu krátce 4mesice a já otěhotněla,nejdřív velká radost,ted vůbec. Navíc jsem se odstěhovala do pritelova města,tudíž on je na koni. No jde o to,ze přítel se chce rozejít,nechat me na byte samotnou,bez příjmu,jen s mou malou a popřípadě s pupkem. Nad touhle verzi už přemýšlím pěkně dlouho,ač nerada chci jít na potrat. Už i s malou jsem zůstala od roku a pul sama,ted nechci aby se situace opakovala,takže hned v pondělí jdu řešit potrat. Nechci opravdu žádné blbe komentare,jen jestli někdo zažil něco stejného.... děkuji
@kika_21 Tak to by bylo asi na jiné téma.Sousedka bydlí v 2+1,je na rodičáku,dostava 500,- alimenty a zbytek od ex na ruku,dostává na bydleni + na dietu 1800,- na tu má nárok jen ten,kdo dostává příspěvek na bydlení.Spousta mamin o té možnosti ani neví.
Dostala i jednorázový příspěvek v hmotné nouzi,když si zařizovala bydlení.
Vím,že na tom byla líp než já ,která pracovala.
Prostě Ti asi musí někdo dobře poradit
@lenkalenulka když se vrátí do práce (otázka je do jaké, když teď nepracuje), tak s pravidelným příjmem přijde o příspěvek na bydlení, nebo další dávky, takže na tom finančně bude +- jak s těmi dávkami. Rozdíl bude v tom, že na větší děti bude potřebovat mnohem víc peněz, které ale nejspíš mít nebude, takže existenčně může být v pořádném průšvihu i to stávající dítě, které už na světě je. Je to řešení pro nynější situaci,ale rozhodně ne pro budoucnost.
@soyevita No, to děkuju, ale ne-já raději brigádu doučování-stačilo mi, když se ztratil ten papír.Představa, že jdu žádat o něco dalšího je hrozná-mám ale manžela-doufám-dnes jsem ho naštvala-tak snad se uživíme i bez toho. 😉 A s tím psychologem, jak radí holky to není špatný nápad-možná ale spíš pro pána-o něm víme,že neví, co chce , ale ví kupodivu, co nechce. 😉 ☹
@zuzineckah Tak v 18 ti mají nároky na mobily atd., ale také už mohou na brigádu,ani nevíte, jak je na tom syn lépe, má-li mobil rozbitý. I se lépe chová a častěji učí...Jinak na zájezd do Anglie od gymplu 2x do roka fakt občas není,ale v dospělosti to každý může dohnat.Upřednostňujeme pobyt v Čr pro celou rodinu, než za 10 000 Anglii pro jedno dítě.A obávám se, že tady ani nezáleží, že máme dětí více-je to blbost i pro jedno, my jezdili do Jizerek a újmu nemám.
@zuzineckah Taky myslím, že tak snadné to nebude - už jen kvůli tomu, co jsem psala na začátku - děti, které matka nezvládla uživit/postarat se o ně a skončily v děcáku, existují.
A nechce se mi věřit, že by příčinou toho, že matka skončila na ulici a děti v domově, bylo jen to, že si ona nevyřídila žádost o dávky...
@kika_21 Já taky raději pracuji,než chodím po úřadech.Zkusila jsem to jednou,když jsem byla finančně v pr...a narazila jsem na takovou úředníci ,že jsem z toho měla depku,odcházela jsem s brekem a raději jsem si našla k práci ještě brigádu.Vedle seděla paní a té proplaceli všechno možné,od aktovky ažnpo baterky do naslouchátek.Tak mi to přišlo lito....
@kika_21 tak já jsem neměla na mysli zrovna zájezd do Anglie, to je hudba budoucna. Ale už na prvním stupni jezdí děti do školy v přírodě, na lyžáky, na výlety a pod. a to vše stojí peníze. Jistě, dá se argumentovat tím, že tam dítě nemusí. Taky se dá přežít o rohlících a vodě. Ale takový život bych třeba já žít nechtěla a už vůbec bych ho nechtěla dát svým dětem. A kdybych se musela rozhodnout jestli šanci na lepší život poskytnu jednomu dítěti, nebo tuhle šanci ohrozím tím, že přivedu na svět další dítě, tak upřímně říkám, že bych šla radši na potrat a neriskla to. Byť by to bylo s těžkým srdcem, ale to stávající dítě by mi prostě bylo přednější. Ovšem až za předpokladu, že bych si byla jistá, že partner je definitivně mimo hru a není šance na změnu.
Podotýkám, že z téhle situace ani jejího výsledku nemůže vzejít spokojený vítěz. Bohužel.
@kedlubca Vybodni se na mistni rypalky. Nechapou v jake jsi situaci. Dite k adopci? To jen tak nekdo neda....na to psychicky nema.
Antiko nesnesu, takze nepouzivala jsem. Pokud chces na potrat jdi. Nikdo nema pravo te soudit!!!!! Lepsi potrat nez nemit co jist. Jenze to si nektere neuvedomuji, snazi se roky a nemaji deti a dali by vse pro to, aby je meli. A pak tu pises ty, ze mas a nechces....
Mela jsem ex taky hnupa, furt jak sw chovas...zmen se, bla bla...ja s nim byla tehotna a on se pelesil s kur...a. Pak jsem potratila, ac to bolelo. Bylo to dobre. On by byl hrozny otec.
@urtica Ti kteří se nenechají odbýt a mají dost informací,dostanou na všechno.Kolikrát se mi chtělo zvracet z toho,jak je někdo schopný sosat peníze,i když nemá nárok a i přesto,že doloží falešné podklady ,vše dostane.Úředníci prý nemají čas zjišťovat ,co je pravda a co není....
Hlídala jsem paní 2letou holčičku,měli obrovskou vilu s bazénem,x koupelnami,hernou-hračky elektronické všeho druhu.Druh měl firmu v Holandsku.Ale ona byla "samoživitelka".Dostávala každý měsíc 4000,- na bydlení.Když jsem se to dozvěděla,tak jsem byla v šoku a ještě že už jsem ji v té době malou nehlídala,protože bychom se rozešly ve zlém
@zuzineckah nemyslim si .. Jde o to najit praci takovou aby je uzivila a mozna se najde i novej tata.. Nic jednoducheho pres sebou nema to je jasne ale nic neni v zivote jednoduche.. Ale kdyz se chce vsechno jde !!
@lenkalenulka a jaká to je podle tebe práce pro matku samoživitelku se 2 dětmi, která nejspíš nemá ani hlídání v případě nemoci??? Já si teda myslím, že práci, která by je uživila nesežene, a tím se ji nechci nijak dotknout... Ale spočítat si kolik stojí bydlení, jídlo, šaty, běžný "provoz" není tak těžké a částka to rozhodně není malá.
Kdyby měla vyhlídky na dobře placenou práci, tak předpokládám, že nad potratem neuvažuje. Nemyslím, že ji k tomu vede jen chování partnera, ale také právě to reálné posouzení možností...
Nechci, aby to vyznělo, že snad schvaluji potraty, tak to není. Já schvaluji střízlivé myšlení, když už průšvih nastane. Protože věta "když se chce všechno jde" je sice hezká, ale od reality kolikrát naprosto vzdálená.
@soyevita jj ja zas znala kluka co jezdil v bmw vlastnil night club a bydlel v baraku jak kraava a byl na uradu prace.. Jsou proste lidi co v tom umi chodit..
@lenkalenulka
@zuzineckah
Ne, nejde. Tady souhlasím se @zuzineckah - je to klišé. Život není pohádka, někdy můžete chtít sebevíc a fakt to nestačí.
Nemusí jít jen o peníze, ale i o posouzení vlastních fyzických a psychických sil.
@lenkalenulka Kdyz se chce, vsechno se potento....asi tak. Byla jsem na tom podobne, ale uz v 17tt. Ex me nechal samotnou v byte na neschopence, nejake aliky na 1.dite jsem mela. Na jidlo jsem nemela. Kdyz jsem vse zaplatila, nemohla jsem koupit jidlo. Na socialce se mi vysmali, ze je to nezajima. Byt vlastnil on, on mi nechtel napsat najemni smlouvu. Ale musela jsem vse platit ja. Odstehovat se? Kam? Rodice?-Maly byt. Chodit do prace - rizikove tehu, nemozne.
Jen jsem brecela a brecela. Ex se ke me choval pred tim stejne hrozne, byla jsem rada za konec. Ale na potrat bylo pozde.... A pak jsem zacla krvacet, zamkly potrat. Mimi uz prestalo zit v 13tt. 2x revize. A ac je mi lito, ze jsem o dite prisla, bolelo to. Tak kdybych mela volbu, na potrat bych sla. Protoze vim, co to je nejist, nemit co jist!
@zuzineckah vis je hooodne maminek co pracuji i na materske a privydelavat si muze k rodicaku.. Jsou to proste vymluvy .. Ja jsem sla do druheho tehu prestoze jsem vedela ze s mym to muze dopadnout tak ze budu s detma sama byla jsem cerstve tehotna a uz jsem si hladila podbrisek a neverila ze se nam to hned povedlo pak prisla sprcha pritel se tahal s jednou rajdou tri dny jsem byla totalne na dne otazka co budu delat me zzirala cele dny a noci zacla jsem spinit a strach o miminko me profackal rekla jsem si ze prece neprijdu o miminko kvuli nejake pletce meho pritele a bylo to kurna tezke ! Kdyz mi ostatni rikala tak to pujdes asi na potrat ze? To bylo pro me to nejhorsi co sem mohla slyset.. A predstavila jsme si jak bych sla si nechat vzit mimi a bylo mi zle.. Nepripustila bych to a vedela jsem ze to zvladnu ! At s nim nebo bez nej( pritele) nevedela jsem co bude kdyz ho uz nebudu brat jako driv a vyhodim ho u bytu.. Ale vedela jsem ze za to mimis nemuze a ja ho hlavne chtela ! A mam dvouletou holcicku a je tak uzasna a pro ne i kdybych mela cistit kanaly tal to budu delat protoze pro me jsou velky dar a smysl zivota! At to zni jakkoliv fadne..
@hedusa To je moc smutné, ale jsem ráda, že jste napsala i pohled z druhé strany. Věřím a doufám, že teď už jste v lepší situaci a na miminko se těšíte se vším všudy!
Chtěla jsem ještě dopsat jednu věc - když se chce, tak jde opravdu mnohé - ale často za cenu vlastního zdraví. Pak je otázka, zda to za to stojí - když vezmem v úvahu, že je třeba nejen porodit, ale taky se o své děti postarat ještě v dalších cca 20 letech.
@lenkalenulka Ale to jste vy a Váš příběh - nelze to univerzálně aplikovat na všechny.
@hedusa ver ze ja to taky vim.. Kazda z nas ma zkusenosti jak dobre tak zle ..takze kazda reagujeme jinak to je jasne.. Jak jsem uz psala je to jeji zivot jeji rozhodnuti jen pisu svuj pohled na vec..
@urtica ja to na nikoho neaplikuju.. Kazdy je jiny .. Ma sve zkusenosti svuj zivot sve mysleni at si dela to co uzna za vhodne.. Nepsala jsem ji nechod na potrat ... At si jde ale zvazi vse kolem .
ono hlavně každý člověk má jiné zdroje - psychické, fyzické, finanční, časové, rodinné...
nelze říct "já jsem to zvládla", druhá to zvládne taky... protože třeba 2/3 lidí to zvládne, ale 1/3 nezvládne... má třeba citlivější psychiku, slabší zdraví... a to je velký faktor... protože dítě potřebuje mít mámu, která je v pohodě... každý má jiné dispozice a častokrát třeba člověk pochází z rodiny kde je tendence k depresím nebo úzkostem a není to tak jednoduché....
všichni nejsme stejní....
tohle je hodně smutný příběh... dá se téměř vše... otázkou je jaký to bude mít dopad jednak na dítě, druhak na matku, ale také na dítě, které už matka má...
ideální řešení tu asi bohužel není, to by bylo jedině, že by vztah byl na takové úrovni, že by k tomuhle vůbec nedošlo
@bachovy_esence_poradna Ano, přesně! To jsem měla na mysli, jen se mi to nepovedlo tak krásně vyjádřit 🙂.
@kedlubca ahoj, nevím, zda jsi se už nějak rozhodla, nebo ne... každopádně pár postřehů: Chápu, že ti hapruje vztah, ale nevím, jestli je ok miminko, na které jsi se dosud těšila dát pryč, protože nevyšel vztah, ale chápu, že rozchod s sebou přinese pro tebe spoustu těžkých chvil a starost. V první řadě se rozhodni, zda se smíříš s tím, že půjdeš na potrat nebo je to pro tebe vlastně nepřijatelná myšlenka. Od toho se odraž. Ať se už rozhodneš si dítě nechat nebo ne, začala bych si hledat své bydlení, ideálně ve městě, odkud jsi se přistěhovala, kde máš nějaké zázemí - rodinu, kamarády, známé. Najdi si práci - ano i těhotné zaměstnají, není to o velkém výběru, ale co. Call centrum, prodavačka za pokladnou, vrátné atd... hledají stále a není takový problém najít rychle práci. Našetříš si nějaké peníze na bydlení a na jídlo případně zajištění výbavy pro miminko. Zajdi si do občanské poradny, kde mívají bezplatného právníka, myslím, že bys měla mít nárok na výživné od budoucího otce, Za bydlení jde ušetřit spolubydlením, běžném ve větších městech nebo nějaký podnájem pokoje v rodinném domě za výpomoc v domácnosti atd... Jakmile budeš mít zajištěné bydlení, zajdi na sociálku a požádej o příspěvek na bydlení a živobytí. Skromnou výbavu pro miminko myslím seženeš i třeba zadarmo nebo za nějakou symbolickou částku, psala jsi , že máš dvouleté dítě - po něm už nic nemáš? Pokud ne, můžeš začít se schraňováním věcí po starším sourozenci alespoň teď. Pracovat jde i při mateřské, pokud nemáš nikoho z rodiny, kdo by byl ochotný pohlídat, můžeš se zkusit domluvit s jinou maminkou na vzájemné výpomoci. Možností je více, ale záleží na tobě, jestli vlastně to dítě chceš nebo ne.
@lenkalenulka já to beru, taky jsem si tím prošla, už jsem to tady psala. Ale to jsme my - ty, já, nějaká další mamina, která si na to prostě troufá. Ale byla si opravdu sama bez ničí pomoci? Ona ho nemůže vyhodit z bytu, protože bydlí u něj, takže nemá lautr nic a žádné zázemí. To jsou právě ty detaily, které do velké míry ovlivní rozhodnutí.
@zuzineckah No já myslím, že klidně může-než pojedou na školu v přírodě-od nás jezdí na lyžák za 1500, na Švp za 1 000-někdo chodí za to k holiči, někdo do kina, někdo kouří.
@kika_21 ona bude mít ty děti dvě a tohle byl jen příklad. Ale když už, tak lyžák ani ŠvP není přeci jen o tom poplatku - co vybavení, obuv, oděv, lyže a pod.? Jinak jen pro srovnání, u nás stála ŠvP 2500,- a lyžák 3600, takže si nejspíš z levného kraje. Jenže být z levného kraje, znamená být z kraje, kde ani platy nejsou nikterak vysoké, u matky samoživitelky obzvlášť. Nemluvě o tom, že u ní bude nejspíš všechno na jeden plat + možná vytluče alimenty, ale to je taky otázka.
ALE - neříkám, že to nejde, sama vím, že ano. Nicméně, ne každý má na to povahu a schopnosti, aby to ustál. Protože rozhodnutím přivést na svět dítě to nekončí, ba naopak, ta opravdová starost na několik dlouhých let začíná.

@soyevita Těžko říct - dobrý psycholog většinou nesměruje k tomu, co považuje za správné on, ale k tomu, aby se člověk rozhodl sám za sebe...