Revize versus samovypořádání

europa00
24. bře 2016

holky včera jsem začala krvacet 4tyden těhotenství...krvácení silné ale kratké ted už jen uplně zanedbatelné špinění...
dnes hcg 470..zitra do nemocnice na kontrolní odběr....
teď strasně řeším jestli podstoupit revizi dělohy nebo to nechat na těle jestli se s tím vypořádá samo....

a jak se o tom vůbec rozhoduje? jako jestli potraTITE TAK ZE HCG KLESNE UPLNĚ NA NULU.. a potom už je to jakože v pořádku a jak se pozná čistá děloha?
Ja se te revize hrozně bojím...prijdu si tam jako prasnice na porazce, ale vubec nevim... nechci riskovat pak pripdné záněty dělohy..které by měly dopad na budoucí těhotnství...
máte některá zkušenost..ja už jednou po revizi jsem..měla jsem zamlklé tehu které se nevyvyjelo ale moje telo ho drzelo zuby nehty.. ted se mimi krasne vyvyjelo...hcg mi stoupalo a telo ho neudrželo..nevím jak se mám rozhodnout..hrozně se bojím

nonnni
24. bře 2016

@europa00 mel by ti byt udelan UTZ, ktery ukaze, zda se ti deloha vycistila. Pokud ano, neni duvod chodit na revizi. V pripade, ze to neni 100%, tak muzes dostat leky na vypuzeni a salsi kontrolni UTZ.

S tak nizkym HCG bych revizi absolutne neresila.

finist
24. bře 2016

HCG je nízké,nechala bych spontánně odkrvacet,poté s odstupem zkontrolovat hladinu HCG,až bude nula.Na UZ ted nepůjde nic moc vidět,maximálně vysoká sliznice.Pokud by to nemělo tendenci samo odejít,pak bych zvazovala revizi

europa00
autor
24. bře 2016

@nonnni no byla jsem ve 4 tydnu..vcera se to stalo a tuim ze to hcg 470 je uz ta poklesla hodnota ..uvidim jak to bude vypadat zitra..
ale preci an hcg nula neznamena ze je deloha cista ne? jak pak poznají jestli tam neco zustalo kdyz je o otazka milimtru ktere uz pak ani ultrazvuk neodhali...??,mam strasny strach ze se rozhodnu pak špatně...nechci jít uplne proti doktorů,m vetina tvrdi revii tak i tak...pro jistotu...copk neexistuje neco nejaka tabletka ktera jakovy ten popptrat jeste popozene a zozjede to vylouceni?

europa00
autor
24. bře 2016

@finist jak dloho byste cekali...??? a to ze je hcg nula prece neznamena ze tam neco neuvizlo nebo ano???jsem zvedava co mi k tomu zitra reknou v nemocnici

nonnni
24. bře 2016

@europa00 poznaji, doktorka mi to ukazovala na utz, kdyz jsem prochazela tim samym. Ta sliznice ma specifickou strukturu, sikovny lekar vidi presne, co se tam odehrava.

Nechci byt necitliva, ale s tim hcg a tydnem tehotenstvi bys v minulosti jen dostala opozdenou MS a ani bys nevedela, ze jsi tehotna. Nase tela jsou delana na to, aby se postarala, zejmena v takto rannem tehotenstvi. .

Mmch, spontane jsem potratila o mesice delen nez ty a take bez revize, opravdu to lze monitorovat za pomoci UTZ.

europa00
autor
24. bře 2016

no ten den predtim jsem to hcg mela vyšší...určitě kolem 800-900 coz na 4 tyden neni nic hrozného...tam je myslim prumer hcg kolem 1000 v den potratu jsem byla 20dpo...

takze uvidim jak klesne to hcg zitra o kolik...sliznicimát podle dnesniho ultrazvuku jeste vysokoua jeste tam bylo to tehotenstvi videt..sice jen tecka ale to pr vse odpovidalo tomu tydnu..

a ted uz mas normalni menzes??? nebo jak uz vis ze ses uplne v poradku?

kika_21
24. bře 2016

@europa00 Dr. mi řekla, že nevbude riskovat možný nádor ze zbylých tkání, pokud jsem to dobře pochopila. 3la jsem tedy na revizi, za 2 roky se mi narodil syn. Nelituji tedy.

nonnni
24. bře 2016

@europa00 prodelala jsem to dvakrat.

Prvne pred skoro 12. lety....cca v 7. tydnu a po potratu jsem doslala MS za pet a pul tydne a hned dalsi cyklus jsem otehotenla a mam desetiletou dceru.

Podruhe se to stalo, kdyz jsem otehotnela na prvni dobrou s nejmladsi dcerou. Byla pekna srdecni akce, vse v poradku, zacatkem 9. tydne jsem zacala spinit, porad vse ok na UTZ a pak konec. V nemocnici mi chteli delat revizi, podepsala jsem reverz a sla domu. Vycistila jsem se prirozene, kontrolovala me moje gynekolozka. Toto se odehralo v rijnu, otehotnela jsem v unoru, mam doma bezmala rok a pul starou dceru.

Tobe prijde 1000 jednotek hodne, ale ve skutecnosti neni. Coz je dobra zprava pro tebe. Nech se vysetrit za pomoci UTZ a lekar ti rekne, zda ti odesla vsechna delozni sliznice.

nezapomen, ze daleko vetsi je sance na problemy z pasivne roztazeneho delozniho hrdla, nez z prirozeneho vycisteni. Zejmena, pokud uvazujes o dalsim tehotenstvi.

europa00
autor
24. bře 2016

@nonnni a hlavne mam po konizaci delozniho cipku uz tak ho mam hodne kratsi...a nechci at do me zbytecne hrabou....sliznici jsem dnes na ultra mela nor,alne vysokou..jako v tehu...jen jsem narazove zakrvacela po sexu...a dnes je to spineni ani skoro nejde videt...takze v podstate se to uplne zastavilo..

a oni nemaji primo prasky na vypuzení toho plodu a te sliznice?, na to prece musi existovat neco co jakoby zpusobi potrat a to procisteni

europa00
autor
24. bře 2016

@kika_21 a ve kteren tydnu jsi tehdy potratila?? ja musela na revizi v 5 tydnu...protoze telo se toho nechtelo zbavit plod nerostl ale hcg stoupalo uplne minimalne ze jsem v 6 tydnu mela hcg tak 180...ale odejit to nechtelo ani jsem nespinila nekrvacela....tak me vybrali....

jestli jsem ale ted potratla jakloze samovolne a hcg budeč uz jen klesat tak hodne zvazuji ze to nechap púrirozene..mam fakt hruzu panickou z kyretaze

nonnni
24. bře 2016

@europa00 jisteze existuje a je to k dispozici uz i v CR, ale to ti musi napsat lekar. Je to na bazi misorostolu. Mela jsem to s prvnim potratem, v tu dobu v zahranici.

kika_21
24. bře 2016

@europa00 Měla jsem taky hrůzu, myslím , že to byl 7. týden. Nebolelo mě nic, nebylo mi nic ani potom, akorát jsem brečela, ale ženy na pokoji byly tak fajn, že mi líčily horší věci. Pak jsem brečela doma, no a teď tu zlobí malý a ať zlobí. Však bude vše i u Tebe ok. 🙂

europa00
autor
24. bře 2016

@nonnni a proc to teda nedavaji proc radeji pristupuji ke kyretazi??? proc teda nezkouseji prve pypuzeni normalne nebo s medikamenty a az pak zenou na revizi..diky za info zitra je tam zahrnu dotazy protoze na co se nezeprasd to nevis

nonnni
24. bře 2016

@europa00 protoze z toho uctuji na pojistovnu. Narozdil od vyplneni predpisu. Nehlede na to, ze v CR je kultura kyretazi pri kazde blbosti a naprosto zbytecne.

nonnni
24. bře 2016

@europa00 tohle je takova klasicka vec. Ja si treba vyslechla, jak vykrvacim a jaka jsem nezodpovedna a ze z toho bude zanet delohy atd. Houbeles, pokud mas dobreho gynekologa, tak te bude monitorovat a minimale tvemu telu da sanci na vycisteni, nez pristoupi k invazivnimu reseni.

Jenze tihle lekari uz ti nereknou, ze pri kyretazi taktez nemusi vycistit delohu poradne a muze dojit perforaci. nehlede na to nasilne roztazeni delozniho hrdla.

Nerikam, ze kyretaz je vzdy spatne, protoze neni. Ale je spatne, ze se na ni plosne posilaji zeny, ktere ji nepotrebuji.

europa00
autor
24. bře 2016

@nonnni to co rikas zni opravdu logick cititm to tak samo...na tu prvni jsem pristoupila protoze jsem fakt nemela paru oc jde plus plod byl furt zivy a nechtel sam odejit...ikdyz se nevyvyjel...a ja fakt mela tak nervy v kyblu ze jsem nevedela jestli cekat mesic dva nez se zacne neco dit..chtela jsem to mit rychle z sebou at se muzu zacit uzdravovat... ale ted pokud plod uz jen odchazi...coz se definitivne potvrdi zitra ale na zazrak nevberim uz dnes mam test z moci slabsi nez vcera ..prsa pnou mene atd... takze pocitam ze to budejn klesat..proste to citim ze je to pase...no jsem zvedava co n me zitra vytasi...a tam hrozi i vykrvaceni???? kdyz nejdes..to jsem nevedela

kika_21
24. bře 2016

@nonnni Tak to asi u mne nebyl ten důvod, čekárna je přecpaná, termíny dlouhé, a dr. neměla chybu- 5 dětí, jsem u ní 20 let.Jednou jsem také byla bez kyretáže, podruhé byla situace jiná.Vydělávala by si jinak, to podtrhuji, věřím ji stopro, navíc v té nemocnici potom jsem se radila s kamarádkou, porodní asistentkou, takže proto v tomto případě píšu. Nejsem propagátor ani jednoho, ani druhého, jsem laik. 😒

nonnni
24. bře 2016

@europa00 ja jsem tezce krvacela, tak doktorka hrozila.
@kika_21 netvrdim, ze tvuj pripad si kyretaz nevyzadoval. Sama pises, ze lekarka do ni neptlacila drive, kdyz nebylo potreba, ale casto posloucham, jak lekar posila na kyretaz v naprosto zbytecnych situacich.

finist
24. bře 2016

Podle me HCG nula znamená prazdna děloha.Ja čekala u potvrzeneho zamlkleho těhotenství s HCG 16000 asi necelý měsíc,k samovolnemu odkrvaceni nedošlo,pak teprve byla revize,uz to bylo moc prirostle Cekat bylo me rozhodnuti,lékař me v tom podpořil. Po revizi jsem nasledne hned otehotnela a těhotenství donosila. Opravdu bych zkusila nechat to samovolne.Jinak výkon samotný není nijak velký,ale je potřeba mít na mysli,ze každá revize sebou nese riziko pro nasledne spatne umístění placenty v naslednem dalším těhotenství,muze vrust do jakobyby male jizvy po předchozí revizi a pak po porodu se spatne odlucuje

finist
24. bře 2016

Jo a revize se provádí bud jen odsatim obsahu dutiny delozni nebo se často pripojuje i vyskrab tzv .kyretou,odstraní se i sliznice,je to castejsi a vice invazivni.

europa00
autor
24. bře 2016

@finist aha no a myslela ze sliznice naroste plne nova... me nenapadlo ze muze zustat zjizvena...
no fakt uvidm co mi rknou zitra..treba tam bude taky nekdo naklonm prirozenemu odeznení

kika_21
24. bře 2016

@nonnni No, já jsem se jí taky ptala, zda je to nutné, před tím jsem nikdy narkozu neměla, ale řekla to, co jsem už výše psala. Je to paní ssi 60 ti letá, má zkušenosti, za mne je dobrá. 🙂V nemocnici přístup citlivý, nakonec jsem se bála zbytečně, jsou to odborníci, ještě mě 2 krát-2 dr. prohlíželi.Také jsem nevěděla, jestli ještě budu mít miminko, ale dopadlo to. Bylo mi 42 let.

bajana
24. bře 2016

@europa00 ja som sa vycistila sama v 11+0tt...zacala som spinit a moja dr.mi dala ziadanku do nemocnice s tym, ze mam tyzden pockat (plod bol odumrety davnejsie, velkostou bol na 6+4tt), potratila som o dva dni doma....bolo to ale ovela silnejsie nez len opozdena MS, podrobnosti nebudem rozoberat...na pohotovosti uz nic nevideli, o tyzden som isla k dr, na sone este videla nejake zvysky, tak mi pichla oxytocin a o dalsi tyzden som uz bola kompletne vycistena, HCG mi nikto nekontroloval...po dalsej MS som otehotnela znovu...som rada, ze som vdaka mojej dr.nemusela na kyret...v tvojom stadiu by som na kyret urcite nesla

europa00
autor
24. bře 2016

@bajana dkuji za příspěvek...uvidím co mi zitra reknou

leeena_4
24. bře 2016

Zažila jsem obojí. Po revizi jsem otěhotněla za 4 měsíce a narodil se mi zdravý syn. Po samovolném potratu jsem otěhotněla hned další měsíc a narodila se mi zdravá dcera. Pro mě bylo příjemnější nechat tělo, ať si s tím poradí samo.

klea81
22. zář 2018

Doktoři jsou vždy pro revizi, straší šíleným krvácením a komplikacemi do budoucna. Ale vím o ženách, co nešly a jsou ok.