icon

Ukončení těhotenství. Kdo tím prošel a chtěl by si o tom psát?

eliska901
5. říj 2020

Ahoj holky, byl nam odhalen downuv syndrom a musim jit na ukoncenit tehotenstvi.
Miminko bylo vymodlene a me to silene ted boli
Za dva tydny se dozvim jestli to je rodovy nebo jestli ro byla mahoda. Moc me to boli byla sem na ruzikivym a pocit ze prijdu do prace a vsichni me budou litovat me silene nici. Je tu nekdo kdo si tim prosel a chtel by si semnou otom psat?

Strana
z3
me_druhe_ja
5. říj 2020

@eliska901 Eliško, hlavne se z vysoka vykasli na bonavoxu a jí podobné. Nikomu se nemusíš obhajovat a už vůbec se nemusíš cítit provinile.
Tvé rozhodnutí je jen tvé a tvého partnera. Přivést na svět nemocné dítě, kde to víš už tak brzo, je podle mého názoru "zbytečné" (nevím, jak to lépe popsat). Každá nemoc, každé sebemenší postižení přináší matce a celé rodině velké starosti, komplikace..... Nehledě na to, ze zrovna tady nevíš, jak moc by ten Down byl vážný. Ja bych nedokázala vědomě přivést na svět postižené dítě. Cítila bych k němu vinnu - hlavně to dítě s tím bude muset žít celý život.
A to ti píšu jako matka, co má kluka s velmi vzácnou genetickou vadou (můj příběh na profilu jestli tě zajímá). U nás bohužel odhalena až po porodu. Samozřejmě dělám a udělám vše, aby měl co nejlepší a "nejnormalnejsi" život. Ale kdyby to bylo odhalitelne jako u tebe, šla bych taky na ukončení.
Držím palce a hlavně žádné výčitky! Už tak je to pro tebe těžké.

shaun40
5. říj 2020

@eliska901 Hodne sil čas všechno vyléči.❤

klokanka31
5. říj 2020

@rottentocore Máš strašně hezkou holčičku 🤗

anis87
5. říj 2020

@me_druhe_ja Nejsilnejsi prispevek zde, dekuji za nej ❤️ Ty vis, ze jsi v mych ocich neskutecne silna zena, a obrovska poklona pred tebou a tvym muzem, vim, ze pro malickeho delate maximum a milujes ho celym svym srdcem. A delate velikanske pokroky. Ty jsi mym obrovskym hnacim motorem, ze clovek dokaze prekonat velke prekazky. O to vice si vazim tve uprimnosti a syrovosti - ze jsi napsala, ze ten zivot nekdy neni jednoduchy a kdyby jsi mela moznost to vedet, mozna by ta volba byla jina...
Nepotrebujeme se tu obhajovat z nasich rozhodnuti jak @bonavoxa napsala. Ja totiz sama v sobe s tim rozhodnutim uplne smirena nejsem a nikde jsem nerekla, ze to bylo spravne rozhodnuti. Vycitky jsou a budou, i tojsem psala. A musime s tim rozhodnutim zit. A neni to lehke. Ale rozhodovani nebylo jen o mych pocitech. Byla tam cela rada dalsich faktoru, mimojine i ten, ze i otec ditete do toho ma co mluvit. Mala segra, ktera by nadmernou peci o postizeneho sourozence mozna trpela (mozna ne, kdo vi). A tady zas mluvi moje zkusenost z rodiny, kdy pece o dlouhodobe nemocne dite zasadne poznamenala jeho starsiho spurozence a jeho vztah k rodicum (videno s odstupem desitek let, takze uz dobre hodnotitelne)...
Nema cenu to dal rozebirat. Nesouhlasim s vetou, ze my Elisce (zskladatelce) nepomuzeme. Prave sdilena zkusenost s maminkami, ktere prosly stejnou situaci (a stejnym rozhodnutim) me osobne velmi, velmi pomohla. Vedet, ze v tom nejsem sama. Cist slova podpory a porozumeni, s nekterymi maminkami komunikuji dodnes. Takze verim, ze i Elisce to pomuze videt nejakou nadeji v tom, ze za par tydnu bude lepe (ne dobre, ale lepe) a nebude se citit tolik sama a ztracena. V tom vidim smysl prispevku pod zakladnim dotazem. Ostatni prispevky tu nemaji co delat (ano, narok na jiny nazor samozrejme mate, ale vyjadrovat ho ted a tady, kde rozhodnuti je dano a dotaz zni pouze jak to prekonat, neni dle meho pohledu proste vubec empaticke a lidske).

rickym
5. říj 2020

@anis87 napsala jsi to moc hezky❤

eliska901
autor
5. říj 2020

@anis87 dekuju moc

me_druhe_ja
5. říj 2020

@anis87 Jeee, já to nepsala pro obdiv, ale proto, aby měla autorka i pohled od ženské, co má zkušenost jaké je to mít dítě s genetickym postižením. 🙂 Jako teď, když píšu, že bych těhotenství ukončila, mi to trhá srdce, když se na mě směje svýma krasnyma modrýma očima....Ale jsem možná moc drsná, ale kdyby to objevili fakt kolem toho 13-16tt jak se řeší Down a jiné trisomie, bylo by to vše jinak....Kdyby to objevili později, třeba 30tt a víc...to by bylo daleko těžší....to si fakt nejsem jistá....
Každopádně vidim a vím, jak je to těžké a jak to ještě bude těžké - i když vše dopadne dobře a on bude mentálně i motoricky v pořádku, stejně přijdou těžké chvilky až se začne ptát, proč má jiné nožky...až se mu budou děti smát...až budem resit boty, to nebude lehké....
Stejně jako rozhodně neodsuzuju ženy, co vědomě na svět přivedou postižené dítě, tak mi fakt vadí, když někdo odsuzuje ty, co se rozhodnou jinak. Zvlášť, když si dovedu představit, jak moc je to pro tebe těžké - jak píšeš ty....Já tuhle zkušenost nemám, ale dovedu si představit, jak těžké to bylo.....a že to nezapomeneš.

rottentocore
5. říj 2020

@klokanka31 děkuji 😊

te_reza
5. říj 2020

Upřímně smekám před všemi, kteří si vědomě nechali postižené dítě a to jakkoliv. Kdysi jsem četla nějaký článek, konkrétně o DS kde psali něco v tom smyslu, že medicína je tak vpředu, že ty všelijaké testy se dělají právě proto, aby se eliminoval počet narozených postižených dětí. Toto rozhodnutí je jen na vás a za mě děláte správně. My máme v rodině svalovou distrofii, v těhotenství jsem byla 100% přesvědčená, že kdyby se něco prokázalo, těhotenství také ukončím (bratranec SD měl, umřel, když mu bylo 16). Věřím, že se do budoucna dočkáte 🍀

bonavoxa
5. říj 2020

@anis87 Pomoc ve smyslu psychické podpory mohu poskytnout také, i kdyby se dítě s DS narodilo. Tak v čem je to jiné? Ale přeju Ti, ať najdeš pokoj a smíření, mimo všechny logické argumenty.

odula
5. říj 2020

@klokanka31 Kristýnka je sluníčko rijnovek 2016 😍

klokanka31
5. říj 2020

@odula Kristýnce to moc sluší s tím hafíkem 🤗 a četla jsem příběh
@rottentocore, je moc statečná a smekám před ní 💕

rottentocore
5. říj 2020

@anis87 váš popis života s dítětem s downovym syndromem je sice působivý, ale úplně mimo.

sudylichozrout
5. říj 2020

@rottentocore Moje blizka kamaradka ma 2 deti. Starsi syn je tezky autista, je mu ted 11 a mladsi dcera, ktere je 8, to hodne tezce nese a nesla. A vlastne to nese tezce cela rodina vztahy jsou napjate. Pece o toho hocha je silene narocna a ja tu holku obdivuju, ze to dava. Ale zaroven je mi lito te mladsi, protoze ona trpi nedostatkem pozornosti. Proste uz nejsou kapacity. Takze bych rekla, ze tohle je ryze individualni a tezko se da generalizovat. Kazde dite a kazda rodina je jina. Nekde zvladou autistu ci downika v pohode, nekde je to do jiste miry utrpeni pro vsechny.

anis87
5. říj 2020

@rottentocore Kde popisuji zivot s ditetem s DS? Psala jsem jen, ze postizeni muze byt jakekoli - od maleho az po tezke. A pak jsem psala ze jsem kontaktovala znamou, co synka s DS vychovava, a ktera syna miluje, ale pece o nej je pro ni narocna a jejimi slovy, kdyby o jeho vade vedela drive, rozhodnuti by asi bylo jine (opet jeji slova). Nic vic ani min o zivote deti s DS prece nikde nepisu...

rottentocore
5. říj 2020

@sudylichozrout autistu a downa nelze srovnávat.

sudylichozrout
5. říj 2020

@rottentocore To urcite nelze, ja vim. Ale vim, ze i down ma nekolik stupnu. Navic jak rikam, kazdy tu zatez snasi jinak. Proto je tohle naprosto neprenositelne.

rottentocore
5. říj 2020

@anis87 právě ten příběh vaší známé. Že ji vlastně skončil život, protože se soustředí jen na to, aby naučila syna samostatnosti. A není to přesně to, co dělá každá matka? Mám víceméně stejný příběh jako vaše známá. Vždycky jsem říkala, že pokud bych v těhotenství zjistila, že bude dítě postižené, tak ho dám pryč. Teď vím, že ne. Malá má lehkou formu, vše jde pomaleji, chodí do speciální školky, ale žijeme normální život. Nejsem ničím omezená.

rottentocore
5. říj 2020

@sudylichozrout to ano to má. Bohužel, to nejde zjistit před narozením. Ale i když porodite zdravé dítě, máte jistotu že bude zdravé pořád? Jsou genetické vady, které se nevysetruji a projeví se až po porodu. A co pak? Dáte dítě pryč? Malá chodí do speciální školky. Ve stejné budově je i speciální škola i praktická škola. Tedy každý den vidím děti s různým druhem postižení a věřte mi, že Down je to ,, nejlepší,, postižení co může být.

anis87
5. říj 2020

@rottentocore Ja Vas obdivuji, opravdu, mala je krasna a moc sikovna. Ale nezlobte se, nesouhlasim s tim, ze muj popis je uplne mimo. Neni to muj popis, je to zivot te kamaradky. Ktera kdyz jsme to probirali (protoze ja moznost, ze si miminko necham opravdu zvazovala, a proto jsem ji kontaktovala), opravdu to tak rekla. Rekla, ze neni stastna. Malemu je 7 let, jezdi ve specialnim kocarku, chodi velmi malo. Ma tezkou vadu srdicka, za sebou 5 velkych operaci v Motole. Mluvi, ale rozumi mu jen nejblizsi okoli. Intelekt vyrazne snizen. V 7 letevh prakticky zcela nesamostatny, sam se ani neoblekne, nenaleje si vodu. Je velmi mala sance, ze v dospelosti bude samostatnejsi a bude moci zit treba alespon v chranenem bydleni. Presto se stale velmi snazi, dela pro nej maximum. Babicky ho moc hlidat nechteji, obcas vyuzije odlehcovaciho pobytu ve stacionari, alespon na par hodin v mesici. Ale je na vse sama, manzel na synka plati alimenty, ale navstevuje minimalne. Je unavena. A ja ji vse, co mi rekla, verim. Vase holcicka ma lehci formu, jeji chlapecek stredne tezkou a jsou deti, ktere maji tezkou, to vite Vy nejlepe sama. Ne vzdy je to postizeni lehke. To nikdo dopredu neodhadne. A ne kazdy rodic takovou tihu v pripade, ze je postizeni tezke, unese. Ale napsat mi, ze muj popis je uplne mimo neni od Vas moc fer. Ma kamaradka by s Vami nesouhlasila. Obe mate deti se stejnou klinickou jednotkou, obe jste v mych ocich hrdinky, ale ona bohuzel ma tu zkusenost horsi a pece o synka je asi o mnoho narocnejsi...

kuttu
5. říj 2020

@eliska901 Vím jak to je,taky jsem musela na ukončení těhotenství v 15.tt pro VVV...bolelo t strašně,o to víc,ze jsem to zazila uz po třetí 😔na po 4.té to vyšlo...nejvic hsem se bála reakcí ostatních,jak bude všem muset něco vysvětlovat...paradoxně,jak jsem o tom mluvila,tak se mi ulevovalo,ta bolest vyšla na povrch...doma jsem akorát brecela,litovala se,nenáviděla se...oak jsem gruntovala jako o život a nakonec mi pomohl pes...manžel mi koupil fenečku k narozeninám a ta a procházky s ní byly lék na moje trápeni...drž se❤

rottentocore
5. říj 2020

@anis87 pokud jsem se vás nějak dotkla, tak se omlouvám. Můj názor je, že pokud už dítě má mít nějaké postižení, tak down je to ,, nejlepší,,. Ať už je to lehký, nebo střední stupeň. Za tím si stojím. Denně vidím tolik dětí s různým druhem postižení. To si neumíte, představit, co všechno ty děti mohou mít. Nakonec jsem ráda, že má malá ,,jenom,, downa.

me_druhe_ja
5. říj 2020

@rottentocore Jenže on je právě rozdíl v tom, když prostě už někdy kolem 15tt máš 100% jistotu, že dítě nebude zdravé (jako autorka) nebo když je to jako.nas případ: nepříjemné překvapení po porodu. Jasně, obě se o ty nase děti staráme co nejlépe a chcem pro ně co nejlepší život, to je snad přirozené a normální. Jenže my to nevěděly narozdíl od autorky. V tom je ten rozdíl. Já myslím, že nikdo tady v té diskuzi by dítě s nějakou genetickou vadou neodlozil, jen třeba některé z nás včetně mě, by na svět holt nedokázala úmyslně přivést nemocné dítě.

anoanonym1
6. říj 2020

Ahoj, vím jak ti je. Moc mě to mrzí 😭. Já jsem přišla o miminko v červenci, vyvolaný porod v 19tt.. Zjistili mi balancovanou aberaci a holčička měla bohužel nebalancovanou.. 3 vývojové vady, byla by hodně postižená.. Začínám z ivf ale jsem teprve na začátku, takže mě teprve vše čeká.. Klidně napiš a drž se 🍀🍀

lori1097
16. čer 2021

Ahoj, já jsem hodně čerstvě po vyvolaném porodu v 17tt a nevím co dál dělat, jestli v šestinedělí mám právo na pracovní neschopnost nebo jít do práce. Po psychické stránce jsme na tom zle a po fyzické to tak strašné není, prosím máte někdo zkušenosti co v této situaci dál dělat / co si všechno zařídit? 😔

anoanonym1
16. čer 2021

@lori1097 ahoj, ro me moc mrzí 😖😔 vim, jak ti je, prisla jsem o mimi v 19tt,preji mnoho sil 🍀🍀 js mela neschopenku po dobu sestinedeli a po šestinedělí jsem sla do prace, ale vubec se mi nechtělo. Koukat na ty obličeje.

lori1097
16. čer 2021

@anoanonym1 děkuju ti moc za info, chápu tvou situaci, moc mě mrzí co sis musela zažít 🍀😢přeju ti hodně štěstí na příště, budeš ho potřebovat takže držím palečky

krasna_neznama86
16. čer 2021

@lori1097 nárok máš, já byla tenkrát v 21 TT. Doma jsem byla mnohem dýl, vyskytly se komplikace... Do práce jsem chodila pak tři týdny a šla na operaci žlučníku.

krasna_neznama86
16. čer 2021

@anoanonym1 to chápu, já byla ve 21 TT, ale vědělo to jen pár lidí, nebylo na mě nic vidět a já to nikomu do odběru plodovky neříkala... Nechtěla jsem ty litostive pohledy, aby se šuškalo, že jsem chudinka atd.

anoanonym1
16. čer 2021

@lori1097 moc dekuji a. Tobě také 🍀🍀 ja uz mam za sebou 2ivf a jeden transfer a zatim neuspesne

Strana
z3