icon

Vyvolání porodu ve 14. tt, máte zkušenost?

medinka13
28. říj 2015

Ahoj holky, v pondělí mi přišly výsledky že screeningu s pozitivním DS. To jsem zpracovala nějakým způsobem, ale bylo mi řečeno, že na klasický potrat v narkóze je pozdě, a že mi musí vyvolat porod. Máte některá zkušenosti s tím, jak to probíhá a co mám očekávat?

Strana
z7
elishka87
17. dub 2016

@kvedlinka ahoj, moc mě to mrzí, navíc vlastní rozhodnutí musí být náročné psychicky. Já v 17.tt zjistila, že miminku asi 3 dny nebilo srdíčko. Měli jsme po screeningu pozedření na Edwardsův syndrom, poslali mě až na plodovku v tom 17.tt, ale už k ní nedošlo. Bohužel se neudělala genetika, ale z pitvy vím, že byly zjištěny vývojové vady některých orgánů a problém s pupeční šňůrou.
Nemám srovnání s normálním porodem, bylo to naše první ☹ večer před vyvolávaným porodem mi zavedli dilatační tyčinky na roztažení a ráno místo nich dali vyvolávací tabletu. Kontrakce se rozjely asi po 2 hodinách a po asi dalších 2 hodinách to přišlo. Kontrakce sílily docela rychle, měla jsem je po minutě. Naštěstí tam se mnou byla kamarádka, která na druhém konci chodby pracuje jako porodní asistentka. Moc mi pomohla, hlavně tedy psychicky.
Drž se. Bude to boj, ale ten největší přijde až potom, než se srovná psychika. Já po 3 měsících vyhledala alternativní terapii a měsíc na to jsem zjistila, že čekáme miminko. Teď jsem na začátku 8.tt a mám strach, ale zároveň se těším a věřím, že tentokrát to dobře dopadne.

kvedlinka
17. dub 2016

Rozhodnuti bylo tezke, ale po konzultaci s doktorkou z genetiky,ktera mi potvrdila ze je to 100%,že sice někdy ty testy mohou vyjít falesne,ale placenta ze je jistota,jsme se s manželem rozhodli to dat pryc.ten pocit ze davam pryc miminko je strašný, ale zároveň si nedovedu představit péči o takove mimi a nejvíc mam strach ze by to odnesla nejen cela rodina,ale hlavně dcerka.a to dopustit nemůžu. Ted už mi doktor zavedl tyčinky, musím říct že úplné prijemne to nebylo,aLe da se to.spis ted pocituju tlak v podbřišku :( říkal mi ze mi ráno dají tabletu pod jazyk a pak se bude čekat než se to rozjede.pry někomu to trvá par hodin,někomu klidne dva az tři dny (to bych teda nedala :( ).z toho psychickyho stavu mam největší strach.ted si říkam ze už to tak prostě je,že hlavně ať už to je za mnou a ať jsem zas doma.ale az to zítra přijde, vůbec nevím jak to zvládnu :(
@elishka87: určite to bude vse v pořádku, neboj . nejdůležitější je vse spatne hodit za hlavu a myslet pozitivne!! Držím palce a uzivej si tehulkovani 🙂

kvedlinka
17. dub 2016

@renata262 díky. Snad to bude rychlovka :( Ať se brzy zadari!!! Asi by to byl pro všechny co tohle zazily /zazivaj nejlepší lék viď

samador
17. dub 2016

Ahoj holky.
Jak jste na tom vy, ktere jste resily ukonceni tehotenstvi pred koncem roku? Uz se nektere z vas podarilo znovu otehotnet? 🙂 My se ted o nove tehu pokousime a jsem jako na trni...jak tu nekdo z holek psal, s pozitivnim testem prijde samozrejme radost a zaroven ta strasna nervozita ze screeningu.. 😒
Kvedlinko, chci te povzbudit, ja jsem byla take na vyvolani porodu ve 14 tt, take kvuli DS..mne tedy nedavali ty roztahovaci tycinky, jen zavedli tablety..ty na me moc nepusobily, tak mi pak dali kapacku oxytocinu a po ni to byla rychlovka..a hlavne ti chci napsat, ze me to teda nebolelo..kontrakce byly slabe, spis jako menstruacni bolesti..taky mam doma jako ty uz jedno trilete ditko a s klasickym porodem se ty bolesti srovnat nedaji..tak se neboj, pujde to urcite rychle a budes to mit za sebou...
Opravdu horsi je potom ta psychicka bolest :(..ja jsem byla na zakroku v listopadu a jeste porad jsem se pres to uplne nedostala..ale zkusime ted stesti znovu a budeme doufat, ze DS je opravdu jen o nahode..
Drz se a at je vse brzy za tebou!

kvedlinka
17. dub 2016

@samador moc děkuji za povzbuzení! Je mi lito ze te to taky potkalo.drzim palecky at vam to brzy vyjde 🙂
Samozrejme se mi nedaří vůbec usnout a jsem myslenkama furt u toho jak to zítra bude :( ale moc dekuju za informace, trosku jsi me uklidnila a snad to tak bude.muzu se zeptat,chtěla jsi vědět pohlaví? Trošku mam nutkání se na to zítra zeptat co to bylo,vidět to miminko určite ale nechci.ale nevím co to se mnou udělá. Zároveň si říkam, že by me to třeba dal hlodalo, takhle to budu moct aspoň cele uzavřít :/

samador
17. dub 2016

Kvedlinko,nedali ti v nemocnici na noc neco na uklidnění?Klidne zkus sestry poprosit..mne dali hned pri nástupu Lexaurin a mozna proto jsem to cele ustála relativně v pohodě,dolehlo to na me az potom doma..
S tim pohlavím to u nas bylo hrozne:(S manželem jsme to vedet nechtěli,všude jsme to uváděli a stejne se mi pak dostala do rukou pitevni zprava a hned první radek bylo pohlaví..nas to jeste vic dostalo..:(Ale to asi citis sama nejlíp,zda bys to chtela vedet nebo ne..
Zkus se trochu prospat a držím moc pěsti,at vse zvládneš a uz je to za tebou..

elishka87
18. dub 2016

@kvedlinka já jsem pohlaví vědět chtěla. Bylo to naše první a měli jsme vymyšlená jména. Vím, že Madlenku už nikdy nedáme. A myslím, že kdybych se nezeptala, tak by mě to vždycky trápilo.
Držím Ti dneska palce, ať to máš rychle za sebou!

pokyska
18. dub 2016

@samador ahoj delší dobu jsem sem nechodila, nechtěla jsem si to co se stalo už tak nějak připomínat. ted musím říct že i s odstupem času to v člověku prostě pořád tak trochu je, žiju dál, netrápí mě to den co den, ale občas si člověk vzpomene... byla jsem na vyvolání porodu kvůli otokům na plodu na konci října. museli jsme po potratu 3 měsíce počkat než jsme se mohli začít znovu snažit. počkali jsme radši 4 měsíce. nyní jsem ve 3 měsíci a mám před sebou zase veškeré vyšetření včetně prvního screeningu. snažím se být v pohodě ale ten strach tam uvnitř prostě je. už ho chci mít za sebou a vědět, že je vše v pořádku..

kvedlinka
18. dub 2016

Holky,tak už to mám vse za sebou.moc dekuju za veskerou podporu.Neprala bych to teda ani největšímu nepříteli :( zabrala az třetí tableta,dávaly mi je po třech hodinách. ..Ale už od dopoledne me brutalne bolelo břicho ale prý kontrakce to nebyly.a už jsem chtěla jít za sestrou ze jako pokud tohle nejsou kontrakce tak už to fakt nedám. A než jsem stihla vstát z postele,rupla mi voda,břicho polevilo a za dalsi hodinu a půl to přišlo. ...pak už jen revize v narkóze a jsem konecne zpet na pokoji.Pak mi jen řekli že ten Down byl u miminka vidět na první pohled, a ze to byla holčička :( je mi furt hrozne ale na jednu stranu se mi trochu ulevilo ze už to mám vse za sebou.pokud bude vse ok tak me ráno pusti domu,no už aby to bylo.vsem ktere postihlo to samé držím pěsti aby to bylo co nejkratší trápení a verme, že ten Down je opravdu jen smůla a ze priste už budem mit krásne zdrave miminko!!
Ještě se zeptám, holky co jste to zazily,půjdete při dalším tehu na odběr plodovky?Doktor mi říkal že už prostě budu patřit mezi rizikovější a ze i pokud by screening vyšel dobře, že mi stejne budou pro jistotu doporučovat odběr plodovky.
Už vyhlizim lepší zítřky a doufám že pak az budem moct,že budu zas brzy v očekávání. ..

elishka87
18. dub 2016

@kvedlinka Jsem ráda, že už to máš za sebou. Tobě dávali tablety pod jazyk? Já ji dostala vaginálně. To je jedno, hlavně, že je tohle za Tebou, teď jen nabrat sílu a jít dál. Jinak mně kamarádka = porodní asistentka také říkala, že mi tu plodovku asi budou dělat. Ale teď doktor nic neříkal, že prý mě v 17.tt pošle na hodně velký screening a pokud by se jemu něco nezdálo na screeningu v 12.tt, tak mě tam pošle hned. Pokud jsou i jiné metody, tak by bylo lepší volit nějakou neinvazivní. Já tehdy koukala i na prenascan, zaplatila bych nevím kolik tisíc, ale zjišťuje to jen 3 nejčastější trizomie, jinak nic.

kvedlinka
19. dub 2016

Ještě je harmony test,to se posílá do USA.je prý ještě o něco lepší než ten prenascan, asi teda za 15 tis. ,ale nezjistovala jsem co vse umi.jen vím že na nem byla kamarádka. .Je pravda ze možná bude lepší pak jít touto cestou, sice je to hodně penez...Tak at je vse v poradku!!!dnes jsem se konecne poradne vyspala.uz to tělo potřebovalo :( ted už jen cekam jestli me hned pusti dom.
A ano,dávali mi tablety pod jazyk.vecer předtím mi zavedli dolů nějaký tyčinky na roztahovani a ucpali to nějakými tampony aby to nemohlo z těla ven. Nechali mi to vlastně az do doby než mi rupla ta voda,takže mi tu tabletu ani jinak podat nemohli.ale hlavně že už to mám fakt za sebou.

elishka87
19. dub 2016

@kvedlinka všude mají nějaké své ověření metody, hlavní je, že se snaží volit způsob, aby to bylo co nejrychlejší a nejšetrnější. Já jsem podepisovala i papír, že souhlasím s nestandartním postupem, protože ty vyvolávací tablety jsou určeny k něčemu jinému, respektive se používají v jiném období, asi ke klasickému porodu. A k tomuto to není v ČR ještě schválené, je to zatím ve schvalovacím procesu. Ale lepší toto, než dostávat injekce, které mají slabé účinky a táhne se to pak dlouho.
Tak ať máš brzy po kontrole a můžeš domů. Já dostala druhý den ještě dvoje antibiotika (asi kvůli tomu, že miminko ve mně bylo 3 dny mrtvé) a léky na potlačení laktace. Ty Ti možná dají taky.

Tak ať můžeš brzy doma načerpat sílu 🙂

samador
19. dub 2016

Kvedlinko, tak už jsi snad v pořádku doma a načerpáš trochu síly..dcerka tě určitě rozptýlí a nebude tolik čas na přemýšlení, co?..u nás to tak bylo, když jsem byla sama doma, bylo to vždy horší, než když mě dcera svým obvyklým způsobem proháněla.. 🙂
Jinak mě určitě v příštím těhotenství poženou na plodovku..a ani se nebudu bránit..budu strašně nervózní, aby se to neopakovalo..

@pokyska Pokysko, tak moc gratuluju k těhotenství a moc držím palce, ať je tentokrát vše v pořádku, věřím, že bude..já nějak věřím, že jsme si to špatné už vybraly a teď už bude vše dobré...ale jak píšeš, jestli se nám zadaří, ten strach ve mně bude opravdu velký... 😖

kvedlinka
20. dub 2016

@samador ano,jsem od včera doma,jsem za to ráda, hned byla nálada lepší když jsem viděla tu mou zlobivku 🙂 Ale je to narocny,tělo ještě moc nefunguje a tak jsem spíš polehavala,snad už dnes budu fungovat vic.na štěstí mi rodina hodně pomáhá. Nejhorší to snad je ráno, když se vzbudím a nemůžu dal spat a všichni ještě chrni.to mi myšlenky litaj všude možne :(
@elishka87 ty antibiotika mi pichali taky,domu mi dali ještě tři tablety.pry je to preventivne kvůli připadne infekci. Na laktaci mi nic nedali,ale dnes prsa nějak cítím tak doufám, že se tam něco netvoří :(

luciferkaklaris
20. dub 2016

@gepe Ahojky, já jsem taky potratila loni 15.10. Naštěstí to bylo "už" v 8. týdnu, takže klasická revize a teď zpětně jsem ráda, že to skončilo tak brzy. Teď už jsem znovu těhotná, 24tt, povedlo se nám to hned po 1. MS od zákroku. Jak jsi na tom ty?

pokyska
20. dub 2016

@samador díky za podporu, snažím si to nepřipouštět ale to "ale" tam prostě je a bude. jen se snažím na to nemyslet a zbytečně se nestresovat, ono to člověk stejně neovlivní.
Držím pěsti všem, co si tímhle museli projít ať je vše brzy ok.

kvedlinka
12. kvě 2016

Holky,prosim,je normální tři týdny po bolest v v podbřišku? Není to stala bolest, ale např.na wc když zatlacim, při nějakém pohybu občas pichne. ..

kvedlinka
12. kvě 2016

Holky,prosim,je normální tři týdny po bolest v v podbřišku? Není to stala bolest, ale např.na wc když zatlacim, při nějakém pohybu občas pichne. ..na kontrole před týdnem vse ok,zaclo to před pár dny a ted jdu na kontrolu az po šestinedělí. ..

medinka13
autor
12. kvě 2016

@kvedlinka já to měla taky.. Přešlo to zhruba po dvou menstruacích..

kvedlinka
12. kvě 2016

@medinka13 moc díky za odpověď 🙂

lucienelka
11. črc 2016

ahoj holky,

tak mam za sebou indukovany porod/potrat v 15tt pro zamlkle tehotenstvi. Doma jeste zadne ditko nemamta,takze nedokazu posoudit,ale mam dojem,ze to bylo srovnatelne s beznym porodem,protoze ty bolesti byly hrozny a myslim,ze jsem ted na nejakou dobu od dalsiho planovani tehotenstvi vylecena. My se dozvedeli na prvnim screeningu ve 13tt,ze miminko ma vysoke procento riziko downova syndromu + vyvojovou vadu srdce,meli jsme jit na odber plodovky, ale k tomu uz jsme se nedostali nebot tehotenstvi zamlklo ☹. Rada bych se vas,kdo si neco podobneho prozil zeptala, zda se opravdu na neco pri pitve a rozboru z placenty prijde, myslim tim nejakou pricinu, nebo je to vetsinou nahoda a nezjisti se duvod? Diky za odpoved

medinka13
autor
12. črc 2016

@lucienelka já ještě pořád čekám na zprávu (od října).. Jednou týdně už ze sportu volám do nemocnice a furt nic..
Ale podle "výzkumu", co jsem prováděla tenkrát, se jedná v naprosté většině o náhodu.. Špatně se to pomíchá a je to..
Drž se.. 🙂

elishka87
12. črc 2016

@lucienelka ahoj, já měla ZT v 17.tt a zjistilo se to při utz, právě když mi měli dělat amniocentézu, také už k ní nedošlo. Při pitvě se zjistili, že miminko mělo špatné některé orgány - ledviny, psalo se něco o plicích, ale to nevím, jestli bylo stádium vývoje, nebo že prostě už byly špatné (obě měly jen 1 lalok místo 2 a 3). To, že slepák byl na opačné straně už bylo to nejmenší a není to zásadní problém. Změnila jsem doktora a ten se pídil, jestli udělali i genetiku. Bohužel ne, což je škoda. Prý kdyby se to zjistilo, tak by se teď na to mohl zaměřit. Takhle doufáme, že to byla prostě jen špatná náhoda. Pokud ještě jsi v nemocnici, tak se zkus zeptat, jestli tu genetiku budou dělat. Mně doktor řekl, že v té době, co jsem byla, ji už dělají a divil se, že nebyla dělaná :-/

kvedlinka
12. črc 2016

@lucienelka Já volala na genetiku a tam mi jen řekli, že Downův syndrom se u miminka potvrdil a ze s manželem Máme krve v pořádku, takže to byla prostě jen náhoda. Na pitevni zprávu ale ještě cekam, snad se dočkáme :/

Strana
z7