icon

Mateřský plurál je zločin proti řečové kultuře češtiny

arwen_arina
6. čer 2017

Hledám jednu konkrétní radu týkající se dítěte na různých internetových diskusích a už jdu do kolen-snad 90% matek používá mateřský plurál. Jako vystudované lingvistce mi to připadá jak zločin na češtině :D. Taky vás maminky sdělení typu "Už je nám devět měsíců a krásně lezeme" přivádí k šílenství? Nejhorší na tom je,že se kvůli tomu skoro nemůžu bavit s kamarádkami, co mají malé děti, protože tak mluví většina z nich:(
Jaký na to máte názor? Taky vám to leze na nervy? Používáte? Záměrně, nebo vám to spíš "ujíždí"?

Strana
z5
arwen_arina
autor
6. čer 2017

@blaablaablaa nemám počitač, bych vás chtěla vidět datlovat na malém mobilu

nikinnna
6. čer 2017

Nečetla jsem, ale používám. Chodíme na očkování, jdeme spinkat, těšíme se až táta přijde z práce, jdeme na procházku, jedeme na výlet. Všechno děláme spolu a tak to taky automaticky říkám. A proč máme už 7 kilo? Protože jsem ho krmila a poctivě pracovala na tom, aby malinký kynul 😂. Nechápu, že to někdo řeší. Prostě prožíváme všechno spolu, tak mluvím v množném čísle. To dítě by se s prominutím ani nepos****, kdybych mu nedala najíst...

vineta
6. čer 2017

Mateřskej plurál je děsnej, ale pochopitelnej... Mně teda přijde daleko horší obsah těch hovorů, než jejich forma. Pokud někdy budu hovořit na veřejnosti o tom, že má dítě prdíky (i napsat to slovo mě bolelo), nebo popisovat jakýkoliv jeho jiný fyziologický pochody, tak je mi už úplně jedno, jakou formu zvolím, protože už jen tím budou hranice vkusu překonaný...

eithelwing
6. čer 2017

@arwen_arina Interpunkce patří do pravopisu a ta ti tam chybí. Diakritiku neřeším, to naprosto chápu, také ji na mobilu neřeším. Mezi typografická pravidla patří například mezera za interpunkční čárkou. 🙂
Normálně chyby jiných neřeším (vyjma svého zaměstnání :D), ale když se oháníš "vystudovanou lingvistkou". 🙂

pafca4
6. čer 2017

Mám také vystudovanou češtinu, ale podle mě si v hovorové řeči každý může používat co chce. Nazývat to zločinem je podle mě hoodně nadsazené. To mně mnohem více vadí vulgarismy, než neškodný mateřský plurál. Netvrdím, že ho používám často, ale občas určitě. Zdůrazňuji jím hlavně to, že se to týká nás obou, je to takové familiární. Stejně tak nechápu, že se poslední dobou mnohé maminky pozastavují nad přezdívkami pohlavních orgánů, prý by se měly nazývat pravými jmény: penis, vulva. Ale já si opravdu neumím přestavit, jak půl ročnímu dítěti říkám, že umyjeme si vulvu.

Co mně osobně trhá uši, jsou nespisovné výrazy ve veřejných projevech, např. "by jsme,..."

blaablaablaa
6. čer 2017

@arwen_arina Promiň, ale to není omluva, všechno se dá pohlídat. 😀 Kdyby ses neoháněla vystudovanou lingvistikou, tak by to asi tolik nebilo do očí. Toť vše. 😀

japona
6. čer 2017

@nikinnna Chodíme na očkování, jdeme spinkat, těšíme se až táta přijde z práce, jdeme na procházku, jedeme na výlet. ..to bych nevidela jako materskej plural, vy se tech činnosti také přece zúčastnujete🙂 Horsi je: vykakali jsme se, vazime tolik a tolik, vyrostl nám zub.. anwb činnosti, které provádí jen dítě, ale vztahovala byste na sebe🙂

dzungala
Autor odpověď smazal
luj89
6. čer 2017

@dzungala ja ti rozumim. Chapu, jak to myslis. Mozna v tom bude trochu ironie nebo tak neco. Vazne to nedokazu vysvetlit. Ale urcite to neni tak, ze komu poslu smajlika se strednikem, tomu se chci vysmat.

hrasek15
6. čer 2017

Dnes na mě na Facebooku vyskočil příspěvek: Dnes je nam 10 mesicu 😊 vazime 7,990 ,merime 70 cm , nemame ani jeden zoubek ,ale hlavne ze uz skoro chodime 😂 kazdym dnem cekame prvni krucky ,museli jsme koupit poradne botky na ven at nam to poradne frci 😆😆😆 Milujem te Hvezdicko ❤️⭐️🌸

Ano, zkopírovala jsem celý text. Ať mi říká, kdo chce, co chce, tohle by mělo být trestné...

eithelwing
6. čer 2017

@dzungala Myslím, že ti rozumím. Mně se smajlíky líbí, protože mi vhodně doplňují neformální komunikaci na internetu. Ale asi můžou být snadno špatně pochopeny.

mon_88017
6. čer 2017

@hrasek15 myslíte, že za 15 let bude autor/ka psát "už je nám patnáct ročků, fetujeme v parčíku a o zoubečky jsme přišli pro poslední rvačičce pouličního gangu"? 😀
Jako je to hrozný výrazivo, ale evidentně mají rodiče radost jak jim potomek roste a chtějí se pochlubit. Poněkud nešťastným shledávám to, že zatímco dřív se tyto informace dozvěděla maximálně sousedka Vomáčková u klepadla na koberce, dneska se to vyvěšuje na web.

dora13
6. čer 2017

Nelibi, nepouzivam, ale v omezene mire jsem si na nej uz zvykla, nevadi mi tak jako driv. Nechapu ale, ze nektery matky ho cpou vsude jakoby az na silu, jako treba "jsme uz velky chlapecek", to mi prijde na palici. Ale proti gustu, je kazdeho vizitka, jak mluvi a prezentuje se a kdyz nekomu nevadi, jak to zni a pusobi, tak mne do toho nic neni, ze jo😃

smselektro
6. čer 2017

Mě ten plurál nijak nepopuzuje. To, co mě dostává do kolen je gratulka, ovulka, mimísek, manža, a spol. (například emotikon používaný zde - ty zvířata...). To zase nemůžu vydýchat já. Na druhou stranu, nic tohle nevypovídá o charakterových vlastnostech toho dotyčného, že.

hrasek15
6. čer 2017

@mon_88017 snad ne. Nicméně mě na tom, kromě plurálu, vadí i ta diakritika.

lilulilu
6. čer 2017

Mne krome zminenych slovnich obratu rve oci: standart, standartni, potpatek, hold (mysleno jako holt). A taky vety (veta) na 5 radku, bez velkeho písmena, bez diakritiky, bez carek, tecek. A brutalni je napr. 15.cte apod. Plural mi taky někdy ujede, ale snazim se ho nepouzivat.
Jinak tatoj, námko, rožni (mysleno rozsvit) se u nas ve východních cechach pouziva bezne. Je pravda, ze v Jihoceskem kraji, kde ziji, jsem trochu za exota.

arwen_arina
autor
6. čer 2017

@blaablaablaa Jsi asi velice inteligentní a milá osoba.

blaablaablaa
6. čer 2017

@arwen_arina Ta ironie z toho přímo stříká. 😀 Tak se nezlob, že ti nezatleskám. Zesměšňuješ ostatní maminky, které mateřský plurál používají, ale sama máš trochu másla na hlavě. Jako lingvistka bys měla vědět, že jazyk je živý útvar, který se stále mění a který je tvořen především jeho uživateli. A drtivá většina nejsou profíci. Spíš mi opravdu vadí neznalost pravopisu, protože ten se učí všichni. Co se týče lexikální a syntaktické rozmanitosti, asi bych nebyla tak striktní, abych danou problematiku nazývala zločinem. 🙂

filetra
6. čer 2017

Teď zrovna čtu kdesi v blozích, že maminka prodává jakousi nevyužitou pomůcku v těhotenství, protože "my jsme se už narodily" 😅 to je fakt konec 😅😅 jinak plurál ve stylu "jdeme ven", "byli jsme u doktora" apod. je OK, to opravdu dělají máma s dítětem společně 🙂

rebe
7. čer 2017

@arwen_arina Ale no tak, tvůj mobil neumí psát mezery?! Taky datluju na mobilu, ale napsat "90%" a "zločin na češtině" mě stojí hodně přemáhání... A co má znamenat "Taky vás maminky sdělení typu..."? Nechybí ti tam náhodou nějaké čárky? Musím říct, že po třech letech s dětmi doma se taky občas orosím, co jsem napsala, třeba mi ujíždí mě a mně, ale založit takovouhle diskusi, dala bych si na chyby bacha...

rebe
7. čer 2017

@blaablaablaa Já si o tobě taky myslím, že jsi inteligentní a milá. Na rozdíl od spousty jiných se tak v projevu tady na koníkovi doopravdy projevuješ. Jsem ráda, že tě tu v diskusích potkávám!

lucie_91
7. čer 2017

@arwen_arina Pokud kamarádky posuzujete podle toho, zda mluví plurálem či ne, pak u Vás bude něco špatně. Buď své přátele beru takové, jací jsou, nebo jdu o dům dál.

Jinak celkově ke zmiňované problematice "mateřského plurálu" (už ne přímo odpověď pro zakladatelku).

Myslím, že je to prostě roztomilé. Každý mluví tak, jak chce a jak to cítí. Nebudu mluvit v jednotném čísle jen proto, aby se to někomu líbilo a byla jsem mu šik podle jeho mozkových tabulek. Někdo tak mluví, někdo ne. Taky jsem to používala a i když už dcerce bude 2,5 roku, někdy to řeknu i teď. No a? Je to moje věc, moje emoce a pokud to tak cítím, tak to tak řeknu. Vadí ti, že tak mluvím? Tak se otoč a jdi dál, protože to je tvůj problém, ne můj.

rebe
7. čer 2017

@jaja01k @mon_88017 Předložka "na" je hodně agresivní a šíří se i do konstrukcí, kde by ji dřív nikoho nenapadlo použít. A nejsou to jen do očí bijící věci jako to na sedmi měsících nebo zločin na češtině, ale dneska už docela běžné Co si dáš na snídani? Co kupujete na narozeniny? Mám na vás prosbu. Kde jste byli na Vánoce? a podobně. Není to nářeční jev, děje se to i v hovorové češtině po celé zemi. Je to ukázka běžného vývoje jazyka, některé z těch obratů budou jistě časem kodifikovány a stanou se součástí spisovné češtiny, protože spisovná čeština se mění s tím, jak se proměňuje norma, tedy to, co mluvčí daného jazyka běžně používají. Nicméně od lingvistů se zpravidla očekává, že si na tyhle věci budou dávat pozor a budou nositeli kodifikované češtiny – nebo se o to alespoň snažit, když se někde prezentují jako lingvisté (nebo lingvistky 🙂) .

mon_88017
7. čer 2017

@rebe děkuju za vysvětlení, zas budu o kus chytřejší 🙂

hrasek15
7. čer 2017

U nás se třeba říká, že jedeme na Hlubokou, místo spisovného do Hluboké. A také, že jedeme směrem na Budějce, i když jezdíme do Budějc. Píši schválně Budějce, protože Budějčáci to jinak neřeknou. 😀

zuzineckah
7. čer 2017

@arwen_arina čtu to často a děsně mi to vadí. Nepoužívám ho, netoleruji ho a občas si dokážu z maminek, které ho používají utáhnout... Pro mě je naprosto nepochopitelný a hloupý. Nevidím jediný důvod, proč ho používat.
Stejně tak mi řeže uši a nechápu, že někdo strká maso "na mrazák" a ne do mrazáku 🙄 nebo že "na" deseti měsících "začali" chodit. To je úplná smrt 🙈 Jo a taky "tatínkovo" holčička je taky na ránu 😂

zuzineckah
7. čer 2017

@rebe "mám na vás prosbu" je opravdu hodně používané, popravdě, vůbec nevím jak se to řekne jinak??? Chtěla bych/můžu vás poprosit? Nebo jinak? 😀
Ale to ostatní teda nepoužíváme, u nás se říká "ke snídani" "k narozeninám", "o Vánocích" atd., a to já jsem tak trochu cizinka manžel žádný extra lingvista 🙂

astracreek
7. čer 2017

Češtinu mám také vystudovanou a některé věci mě trápí víc, než mateřský plurál. Chápu použití ve smyslu "jdeme ven", "jdeme se najíst" a podobně, protože to oba dělají. Stejně jako s manželem - jdeme nakupovat, protože jdeme oba dva. A předpokládám, že to budu používat i se synem. Ale použití ve smyslu "rosteme", "jsou nám 3 měsíce"... To mi trhá uši a oči.
Ale daleko horší mi přijde, když se nepoužívají čárky. Někdy se to ani nedá přečíst.
A používání "díky" v nevhodnou chvíli. "Díky autonehodě přišel o nohu." U nás v práci to takhle říká skoro každý, občas je to úsměvné.
Korektury mě částečně živí a rozhodně na fórech pravopis neřeším, ale občas mě překvapí, jak špatně na tom někteří jsou.

rebe
7. čer 2017

@zuzineckah Lepší je Mám k vám prosbu. I když osobně preferuji Ráda bych vás o něco poprosila, případně rovnou Prosím vás... 🙂
Moje máma se dcery pořád ptá, cosi dá na snídani nebo na oběd, a to už ji tedy nezdvořile opravuji, protože mě to ničí. Ale v poslední době mi úplně nejvíc vadí pokojíček Nelinky, narozeniny Kájíka a podobně, vždycky si vzpomenu na Nejistou sezónu a „Až půjdu přes most Karla do divadla Národa na stěnu Čerta, uznám, že jste zvítězili. Ale bude to vítězství Pyrrhy, dříve Pyrrhovo vítězství.“

blaablaablaa
7. čer 2017

@rebe snad se mi napotřetí podaří poděkovat za milý komentář 😀 I já tě ráda potkávám 🙂

Strana
z5