Dopolední venkovní aktivity ve školce. Jak je vaše děti tráví?

ekou
18. říj 2023

Zdravím, jen mám zvídavou otázku jak Vaše děti tráví dopolední venkovní čas ve školce? Jsou děti venku v rámci areálu školky nebo dělají i procházky do okolí apod? 😆
Osobně mi příjde, že u nás tráví veškerý čas v areálu školky až na pár výjimek za měsíc.

gdpr
18. říj 2023

U nas väčšinou chodia na prechádzku a potom sa zastavia aj na ihrisku ale záleží od počasia niekedy len ihrisko inokedy len prechádzka chodia v každom počasí. V areáli sú len keď je pekne počasie poobede pri odovzdávačke alebo ked tam maju program policajtov, hasičov, deň detí...

jancazao
18. říj 2023

@ekou syn už je v 6. třídě, takže nevím, jak to tu funguje teď. Ale když chodil do školky, v 99% byli jen na zahradě. Hrozně mě to tenkrát štvalo.

ekou
autor
18. říj 2023

@jancazao to nemluvím, že děti naženou do mokrého písku a při teplotách, kdy ani já s děckama pak na písek už nechodím 😂😂😂

jancazao
18. říj 2023

@ekou znám, vzpomínám...
Mě syn chodil jako koule bahna. Oni je tam nechali i čerstvě po dešti. Místo aby šli na procházku, když bylo vyloženě mokro.

westie
18. říj 2023

Mám zkušenosti ze dvou školek. V té první chodili ven každý den, výjimkami byly bouřky, silné přeháňky a velmi silné mrazy. Veškerý čas trávili na skolkové zahradě, povinností bylo opravdu dobré oblečení a rovnou 2x, protože chodili ven i odpoledne. Starší děti šly jednou v týdnu do lesa a podle fotek to tam stálo za to (syn přišel vždycky kompletně od bláta a strašně spokojený😄). Ve druhé školce, více městské, chodí většinou na zahradu, párkrát do měsíce jdou na procházku okolo bloku, nebo se jdou podívat na vlaky, zvířátka v okolí atd. Za špatného počasí ven většinou nechodí, nenechají děti řádit tak jako v té první školce.

ultradotty
18. říj 2023

U nás chodí i po okolí (Praha). Třeba na nějaká další hřiště v okolí nebo někam do přírody (k rybníku, potoku...). Taky jezdí MHD po okolí, až jsem se divila, kolikrát byli v září a říjnu někde 😀 Teď jak bude zima, tak toho bude asi méně. Když prší, jsou pod stříškami a malují křídami nebo tak. Do toho samozřejmě větší oficiální výlety (třeba jednou za měsíc) a sokol a brusle.

katule1990
18. říj 2023

@ekou Syn je ve školce teď krátce, pár dní. Na procházky chodí každé dopoledne, jeden den byli na výletě do obory. Učitelky říkaly, že teď už na zahradu moc chodit nebudou, jak je chladněji, ale budou chodit na procházky, že se snaží chodit za každého počasí. Jde o klasickou státní školku na menším městě.

cilkat
18. říj 2023

Jeden den v týdnu chodí cíleně na dlouhou porcházku (v pátky - i si berou batůžky na pití a pláštěnku), ostatní dny jsou většinou na zahradě. Občas jdou na krátkou procházku, ale tak jednou za dva týdny. Tak podruhé za ty dva týdny mají nějaký cílený venkovní program... takže ve výsledku tři dny v týdnu na zahradě.
Ale po pravdě mě to vyhovuje. Moje děti nejsou zrovna chodící typ (a to vlastně jako rodina chodíme relativně dost) a prostě jít "aby šli" je pro ně strašná pruda.

drep
18. říj 2023

U nás chodí ven dopoledne, odpoledne jsou na hřišti na zahradě. Ale já s tím souhlasím. Do dvou mají siestu, pak je svačina a pak venkovní aktivita, ale zároveň od půl třetí si chodíme vyzvedávat děti (mají jen do čtyř). Kdyby šli někam ven, tak bych dceru musela honit někde po sídlišti. A myslím, že nám nikdo nebrání se jít projít cestou ze školky (což když je pěkně, tak taky děláme).

andelka
18. říj 2023

Chodí na zahradu i na procházky, na hřiště.. nemají velkou zahradu, ale dětí přes 100. Odpoledne chodí na zahradu,ale spíš teď do půlky října, když bylo hezky,tak hned 14:45 šli ven. V chladném počasí odpoledne už ven nechodí.

ninive211
18. říj 2023

Když je hezky, tak většinou školní zahrada, ale byli s nimi i ve městě (v centru Brna), párkrát za měsíc jdou do lesa na procházku. Jakmile se ale ochladí a už to není na vysedavání na pískovišti a aby učitelky seděly u nich na lavičkách, tak chodí ven každý den (s výjimkou opravdu velkých mrazů-což v Brně ani nebývá-a lijáku), min. na půl hodiny až hodinu.

krtcice
18. říj 2023

U nás je 5 tříd, takže každý den je jedna na zahradě (pravidelné střídání, každá třída má svůj den) a ostatní jdou na vycházku. Na zahrádce mají písek, hřiště, kola, odrážedla, ale i bylinkové záhony, sklízí plody co sami vypěstují, uklízí cestičky od listů, v zimě staví sméhuláky atd. Na vycházku nejčastěji do lesa nebo jinam do přírody, občas na hřiště v okolí (školka na sídlišti, ale jeden les 3 minuty chůze a druhý les asi 5 minut chůze). Jinak na zahrádku chodí i odpoledne po svačince když je hezky a teplo, a to pak jdou všechny třídy dohromady.

pipi_puncocha
18. říj 2023

Když prší nebo je mokro, tak procházka, jinak jsou na školkové zahradě. Syn je rád, mají to tam hezky vybavené, procházky ve dvoustupu za ruku ho nebaví. Občas jdou do knihovny, na poštu atd (ale to je tak 1-3x za měsíc)

te_reza
18. říj 2023

Chodili se projít nebo byly na zahradě.

aktakd
18. říj 2023

@ekou Na hřiště chodí jen když je teplo a hezky. Jinak chodí na procházky do přírody (jsme na vesnici, jinam ani nelze) a pak dost často chodí do lesa, kde si hrajou a staví různé domečky apod.

ekou
autor
18. říj 2023

Takže co školka to jiný přístup 🙂. Otázka zda je to o ochotě paní učitelek nebo co dovolí vedení školky 🤔
Když vidím některé paní učitelky, které se tváří značně otráveně v rámci procházky, tak chudáci děti.
Já si pamatuji, že ve školce se pořád někam chodilo park apod, kde jsme měli prostor na různé aktivity. Zahradu v rámci školky jsme používali v teplých měsících.

dandaa
18. říj 2023

Ty menší jsou víc na zahradě nebo jdou na krátkou procházku. Starší jako jsou předškoláci tak ty chodí na delší prochazky . Ven se v naší školce chodí za každého počasí. Naše školka má velkou zahradu včetně altánu, venkovní učebny nebo záhony kde se pěstuje zelenina atd . Aktivit tedy na vymýšlení dost.

jaja01k
18. říj 2023

U nás to bylo myslím tak napůl. Já jsem to nijak nezkoumala, hlavně že byli venku, bylo mi jedno, jestli na zahradě nebo na vycházce.

hani_na
18. říj 2023

@ekou Syn chodí do lesní, tam je to jako Taft - za každého počasí. Ve státní jdou buď na zahradu a nebo na procházku kolem bloku. Chápu, že to nijak nejde, ale já preferuju tu zahradu, protože šnečí tempo ve špalíru za ručičku je,zejména pro kluky, výzva.

ekou
autor
18. říj 2023

@hani_na dcera je z toho trošku nešťastná, jelikož herní prvky na zahradě žádná sláva (státní školka) a kolem je lesopark/ jiné hřiště. Kde by se děcka vyřádila 🙂. Bohužel je to asi o přístupu

hani_na
18. říj 2023

@ekou Třeba na tohle se koukám střízlivýma očima, v té státní školce je jich 25 tříletých, z toho 3-4 fakt náročné děti, co spolknou hodně pozornosti. Do toho občasné nehody, stesk po mamince. Za mě dělají, co se dá. Já jsem zase třeba skeptická ke všemu tomu tvoření, jeden obrázek jako druhý, je mi jasné, že to z větší části dělají za děti a to mi přijde zbytečné plýtvání energií a "vzkaz" pro ty děti, že to musí být krásné, přitom nemusí..

ekou
autor
18. říj 2023

@hani_na od školky čekám, že dítě se bude alespoň trošku rozvíjet ať už v rámci tvoření (ačkoliv doma tvoříme až až) tak i různorodé venkovní aktivity 😆. Chápu, že je to jen úsměvná myšlenka.

Rozhodně je smutný pohled na mladé paní učitelky s negativní náladou. Když tu práci nechci dělat, tak jdu raději prodávat.

hani_na
18. říj 2023

@ekou Jo, to souhlasím. Syn má v školce v třídě občas jednu asistentku a ta si dává hodně velký pozor, aby se náhodou neusmála. Potkali jsme jí v obchodě, syn na ní mával a ona odvrátila zrak. To jsem si říkala, že je fakt člověk na "svém místě"😁

95newmommy2020
18. říj 2023

Praha 12 - Modřany, chodí po okolí, zatím trénují dvojičky a řazení. Syna to moc mebaví, radši by chtěl na hřiště. Stěžuje si na vození za ruku, což nechápu. Přijde mi to milé.

jannym
18. říj 2023

U nas prtata jsou vzdy na dvorku, vetsi deti obcas venci i mimo areal, uci se chodit na kratke vychazky, predskolaci maji ruzne akce mimo skolku (zoo, botanickou zahradu, narodni galerii, zemedelsky muzeum) a kazdy patek je batuzkove dopoledne kdy vyrazi do lesoparku - kde krome hrani, si povidaji o prirode (proc stromy na zimu opadaji, chodim ocuhocat kachny a labute na rybnik atd), pozoruji ptaky (tedy jeste ze jsou ty mistni uz tak splachovaci ze jim nevadi ani ten houf povykujicich deti), veverky

janule0123
19. říj 2023

@ekou u nás první vycházky v areálů - třídy podle věku, půlka novych a prtosci … ale uz nějakou dobu chodí i normálně ven..cca v průměrů 1km co jsem pochopila … normálně byli i teď na hasičské stanici …jinak park, náměstí, rybník … školka celkem dobře umístěna… když je hezky prochazka je kratší a konci v areálů na pískovišti a s dalšími vecma (nase dite zajímá jen to pisloviste…. A prulezky …mají tam toho kupu a nadstandardne veliký, ale mají tam i odrazedla, kolobky a nevím co všechno). Jdou někdy třeba na divadlo, ale nechodí na akce ven tolik jak starší - ti jdou třeba na dopravní hřiště, na program do ekocentra ( za prckama přijedou z ekocentra) … ale v létě už jezdili i autobusem na výlet …

janule0123
19. říj 2023

@ekou hele my máme státní školku, program je jak dopoledne řízeny, pestrý, hodně tvoří a i dost věci do kterých bych se nepoustela- nakupovat pro jedno dite drahy, nebo moc rizikový pro interiér 🤣každý měsíc má nějaké téma a cíle, tematické tydny.. pořad něco sháníme do školky 🤣i na hvězdárně byli.. pořad nějaký akce … hodně tvoří, i je uci třeba poznávat kytky, něco pekli… na startu každý den report co malé jde nejde. Jak se adaptuje… odpoledne po probuzení taky tvoří … fotky chodí několikrát do tydne do whatsappu, takže vím co se děje … kamarádka platí za školku kupu peněz, učitelky se věcně střídají a jsou stále nové a nové … a takový zajímavý program nemají, takže to bude o tom, jak to kdo uchopí …

swan42
19. říj 2023

@ekou presne, je to o lidech. Podle mych zkusenosti ani ne o vedeni jako o ochote ucitelek. U nas ochotne nejsou. V prvni tride byli na prochazce, co jsem napocitala za cely rok 7x!!!!!! Vcetne navstevy hasicu, knihovny a jednoho vyletu autobusem 🤷‍♀️ prej ze jsou mali....a ve skolce pres silnici chodi kazdy den, i kdyz prsi...
Ve druhe tride zas zeprej se musi par mesicu szivat 🙈
A byli zatim jednou, asi 200m za branou skolky si jen nasbirat listy...
Holka mi uz vubec nechce chodit, pritom kdyz ji byly 2, tak usla 5 km. Ted knoura po 500m cestou na bus...

jane46
19. říj 2023

Mala vesnicka skolka, hadam ze jsou vic mimo zahradu, kdyz neni krasne pocasi na piskoviste a prolezacky. Chodi ven i za mirneho deste, to jdou tu "nudnou" prochazku ve spaliru.
Vetsinou ale nekam dojdou a tam je vypusti si hrat. Ale maji tak max spinava kolena. Nenechaji je sedet na studene zemi treba. Jen bez holinek u nas ani ranu.

jancazao
19. říj 2023

@swan42 mě bylo tentokrát řečeno, že pro děti je velmi unavující už jen ten program a že musí poslouchat. Že kdyby šli na procházku, tak je to už na ně moc za celý den. Když musí poslouchat a být seřazení a poslušně jen jít...