Jak skloubit práci s dvanáctihodinovými směnami a školkou?
Dobry den prosim hak to zvládáte s prací a školkou?
Čeká me za 2 mesice příchod do práce kde jsou 12ky denní a nocni 2 a 2 od 7 do 7 a pritel ma praci od pul 7 do pul 4
S vyzvedáváním by problém nebyl ale ráno do skolky je problem😏
Školku máme od pul 7 a ja uz pred pul 7 musim vyrazit do prace a pritel tez v pul 7 musi vyrazet presne😢
Premyslela jsem o zkráceném úvazku na 2 dny 12ky denní a ty 2 dny by malinka byla u babičky a nesla do školky ale zase prijdu o hodně penez a budu brát treba 10-14 tisic 😢
Jak to prosím zvládáte vy?
Tohle je proste problem... Častý problem mnoha rodičů. A kdyz pracovni podminky nedovoli upravu pracovni doby, tak je clovek v pr... Ja jsem kvuli tomu problemu presla na jinou pracovni pozici (horsi prace za min penez) jen protoze si tam sama urcuju smeny kdy jdu do prace. Muj muz ma nepravidelne smeny a ja na puvodni pozici jsem to mela stejne, zadna skolka sveta (krome komunistické celotýdenní, ktera jedna neexistuje a druhak bych to ditetk stejne neudelala) by nedokazala nase smeny pokrýt. Takze ted si vezmu mamzeluv smenař a do jeho volna si naplanuju praci já.
@eliska1998 ja videla ted na FB v jedné skupince dotaz,zda by se nasel v okolí maminky někdo,kdo by právě ditko mohl brat každé ráno takhle do školky. Ozvalo se hodně lidí. Mě se tente dotaz osobně zamlouval a jestli tě to čeká za 2 měsíce,tak za 2 mesice se můžeš s někým takový spratelit,oťukat si danou osobu a třeba by to mohlo fungovat. Jinak prostě si budeš muset najít jinou práci. Nebo ať babička dcerku každý den takhle vyprovazi do školky..
Holt není jiná možnost než požádat o úpravu pracovní doby (např. posunout příchod a půl hodiny), na což máš jako matka malého dítěte nárok ze zákona. Žádost podej písemně a uveď důvody. Pokud by s tím zaměstnavatel nesouhlasil, musí též písemně zdůvodnit. Pokud by to nešlo, tak holt změnit práci, nebyla bys první ani poslední, spíš s dětmi je nutná změna práce nebo nějaká jjiná úprava u nadpoloviční většiny zaměstnanců.
Jinak stejnou možnost o úpravu pracovní doby má i manžel jako otec, není to jen na matce. Prostě musíte to nějak skloubbit, že třeba dávat do školky bude jeden a vyzvedávat bude druhý. Pokud oba začínáte brzy, je nutná úprava. A ještě můžeš být ráda, že školka začíná na 6:30, např. v Praze spousta školek takto brzy nezačíná a druhá věc je, zda je dítě takto brzy schopno vůbec vstát.
@mishka87 Tyjo to je super ale já koukám na prace a nikde nemůžu sehnat treba až od 8 😢
@eliska1998 A co kdybyste rano pred praci privezli malou k babicce, ktera by ji odvedla do skolky az otevrou?
@squezy Tyjo bylo by to super ale dojíždíme do skolky každý den 15minut😢 a bohužel babička od nás bydlí 20km daleko i od školky a nemá řidičák takže mi nemá jak ráno dávat malou do skolky 😏
@ninive211 to jde na pracovišti kde nikoho nestridas,neno i tam kde stridas ale za predpokladu ze je technicky mozne stridani posunout (a ten koho stridas musi být na nocni dele), nejde ti ani tam kde je dana oteviraci doba, ta by se pak musela posunout. Uz vubec to nejde v doprave, protize kdyz vlak ktery muj muz řídí odjizdi v pul sedme, tak on nemuze prijit v 7 😅 Vlastne je hodne praci kde to je fyzicky nemozne pracovni dobu upravit. To si muzu dovolit já jako revizorka, ja nikomu nechybim (rozhodne ne cernym pasažérům), proto si muzu urcovat pracovni dobu jak potřebuju.
@ai30 bohuzel babicka bydli daleko a nema auto aby mi malou vozila do skolky 😢 dojíždíme do skolky protoze v nasi obci mi malou vezmou az od září
@martinka_33 Jasně, všude to nejde, záleží na povaze práce. Proto je nutné zdůvodnit.
@eliska1998 V krajním případě holt změnit práci nebo požádat o neplacené volno do doby, než bude školka v místě bydliště
Naše školka (soukromá, ale skvělá) má otevřeno 7-16, já mám pracovní dobu 7-15:30 a muž 6:30-15. Naštěstí školka a naše pracoviště jsou kousek od sebe. Když jsem se vracela, tak jsem to primářovi dala jako podmínku návratu, že stíhám být v prací 7:15, 7:20. Moc dobře vědět, že sehnat člověka mý kvalifikace je pro něj obří problém, kdežto já nebudu mít problém si sehnat práci, která se skloubí se školkou. A taky, že 7-7:30 máme hlášení, takže kvůli mě nestojí práce, ale kdyby sály začínaly v 7:00, tak by mi to tolerovat nemohli, protože by někde půl hodiny plonkoval celý chirurgický tým. Stejně jakonae zdravotní sestra, nemůže mít moc opravenou pracovní dobu, protože v 6:30 na ní čeká předchozí směna se střídáním a tam to prostě nejde upravit, navíc by se přesáhla maximální délka směny té, co čeká na střídaní. A navíc nás takhle chodí asi 6, že občas dojdeme pozdě, občas odejdeme dřív, ale chodíme, díky čemuž se operuje a nemocnice vydělává.
Jako nejnadějnější by mi přišla třeba dočasně placený výpomoc na to ranní odvádění. Ale obecně mi to směnování přijde se školkou a střídáním rodičů hrozně blbě slučitelné, bohužel
@ninive211 Tez jsem premyslela o neplaceném volnu do 4 let male coz by bylo do října ale zase byt uplne bez penez taky nechci ale jestli to bude jediná možnost nebudu mit na výběr a jeste jde o to jestli mi zaměstnavatel coz je lego umožní neplacene volno
@eliska1998 Já bych to vyzkoušela s tou žádostí o úpravu pracovní doby pro rodiče pečujícího o malé dítě. Za to nic nedáš, maximálně ti nevyhoví. Třeba to půjde. Nebo za úplatu hledat někoho, kdo ti ráno dítě odvede. Však to nebude každý den.
@zuzkasim jak píšu do skolky dojíždíme tskze si nemyslím ze bych někoho sehnala kdo by mi prijel pro dceru a hazel autem do skolky 😢
Manžel má dvě směny,takže vodim i vyzvedávám já. Do MŠ chodíme na 7:20 a vyzvedávám v 15h. Mám zkrácený úvazek. Občas pomůže babička, když něco mám odpoledne.
Zvládame to těžko...chodím do práce na 12 denní noční vychází to na 13-15 služeb v měsíci...pracovní doba 6:30-18:30.do školky vidím syna pouze já ..školku máme od šesti takže když mám denní v šest už je ve školce...na vyzvedávání jsme teda 4 ale s tím že i můj chlap a mamka mají 12 jen tchyně má celý týden protože mají vlastní firmu.je to náročné nebudu lhát...každý měsíc plánovat kdy kdo jak vyzvedne a pohlídá...placame to od září...zatím to nějak vychází ale jakmile bude příležitost chci vzít úvazek pouze na ranní směny...ale jak říkáš ..finančně si dost pohorsim ..teď ale vidím že peníze jsou sice důležitý,ale nejsou úplně všechno...já sem úplně kaput...kolikrát sotva lezu...
Je to náročné. My máme slušně otevřenou školku. Od 6:45 do 16:00. Jenže oba s manželem dojíždíme. Naštěstí máme oba klouzavou pracovní dobu. Takže manžel ráno vodí a já vyzvedavam. V případě potřeby přehodíme. Sice to vychází cca a u dětí se spíš stridame, ale jde to. Měla jsem pár měsíců poloviční úvazek, ale práci jsem dělala jako na plný, takže naopak já jsem říkala, že takto to nejde a zažádala o celý. Přiznám se, že peníze jsou motivace slušná, takže hold každý den vstávám v 4:30, aby to časově vyšlo. Ale když to fakt časově nejde, tak je to blbý. Ovšem když od září by to mělo být lepší, tak třeba bude se zaměstnavatelem řeč, jestli to provozně jde.
@nagojka my jsme od cervna do konce roku makali v hroznym tempu. Muž presčasy, já brigádu. Až na pár nekolikadenních výletů jsme nemeli ani jeden spolecny volny den, malou jsme si předávali v lepsim pripade ve dveřích, v horšim nekde na nádraží. Potřebovali jsme se vyhrabat z finančních potíží... Teď je hluché období, nejsou prescasy, neni brigáda a já jsem docela ráda, že si můžeme trochu oddychnout. Jenze bez orescasu a bez brigády vyvházím3 financne tak akorát - nic neusetrime. Takze jestli chci v lete na pořádnou dovolenou (jakoze chci), tak do toho kolotoce budem muset zase naskočit.
Děkuji moc🩷 mam ještě 2 mesice snad se bud sežene nějaká lepší práce kde bych treba delala od 8 a nebo zkusim jine moznosti😇 je blby ze nemam nikoho jiného než přítele aby vyzvedával a babičku daleko 😏 upřímně jeste minulý týden jsem toto vůbec neresila protože jsem čekala miminko a byla jsem na nemocenské na krere prave jeste jsem ale bohuzel musela jsem na revizi protoze miminko uz nežilo 😢 proto tskhle narychlo vymyslim o a jak😇
Podle mě se to bez podpory rodiny nebo placeného hlídání nedá. Nám vyzvedává babička po O a občas u ní přespí. Střídáme se s manželem.
@95newmommy2020 asi mi nezbyde nic jiného než si dát neplacené volno do 4 let😢 akorst me pak štve to že my se chceme po nejale době snszit o miminko znova a neměla byt tudíž nárok na mateřskou jako u první dcery což mi dělalo 30k měsíčně 😏
@eliska1998 píšeš, že školka je od 6:30 a přítel musí také takto vyrážet, já bych to vyzkoušela, když budou v půl před školkou, tak se zdrží max. 5 min, ze začátku to bude možná chviličku déle, ale dá se to zvládnout. U nás pak si od manžela brala synka paní učitelka když odemykala, ani dovnitř s ním nechodil. Do teď na to vzpomíná, je nespavec a byl tedy ranní ptáče, takže mu to nevadilo.
@eliska1998 nejdřív se ty zeptej v práci,jestli bys mohla přijíždět později na pár měsíců. Pak at se zeptá chlap v práci a v nejhorším pak hledat jinou práci nebo byt na neplacenem volnu..nebo využít tu babičku, pokud by si ji na 2 dny nechavala u sebe..
@eliska1998 pokud plánujete zkoušet další miminko, tak bych to zkusila vydržet jak píše sabatko, abys nepřišla o PPM, to by byla škoda.
@sabatko zkusime určitě ale bohuzel my nemáme ochotne učitelky 🤨
@eliska1998 řešila jsem stejný problém, mě směna původně a správně má začít v 6:25 ale jelikož mi dítě nevzali do státní školky, chodí do dětské skupinky, která otevírá v 7 hod. Nastoupit jsem měla 30.1. od května, kdy jsem se dozvěděla, že mi dítě nevzali do státní s personální řeším, že prostě na 6:25 nemám jak přijít, že školku zajištěnou mám, ale od 7 hod. Nemám nikoho, kdo by mi malou odváděl, všichni včetně chlapa jezdí do práce na 6 a babička bude mít 80let, takže ji opravdu nebudu otravovat. Furt mi personální tvrdila že mám tedy smůlu. Až jsem se naštvala a napsala začátkem prosince e-mail přímo řediteli e jasným požadavkem o změnu pracovní doby na 7:25 a pracovní místo ( původní byly imobilní klienti, kde chápu že potřebují pracovníky na 6:25 neboť se v 7 hod přebalují) anebo ať mě oni vyhodí pro nadbytečnost neboť z mé strany překážka jeví není, školku zajištěnou mám jen později, tím pádem by mi museli dát odstupné a půl roku bych dostávala 60% z platu co jsem měla, než bych našla něco jiné. No a najednou vše šlo. Nabízeli mi půl úvazek aspoň a ze dne na den mi volali, že mají práci u mobilních klientů ať se teda nebojím a můžu chodit na 7:25, ale až jsem napsala řediteli, do té doby všichni dělali mrtvé brouky že to nejde
Já si myslím, že jakmile má žena děti, jde všechno co háje. 😀 práce, osobní život, koníčky. 😀 jako lze to provozovat i tak, ale chce to mít buď hoooodne moc peněz a pořídit si chůvy, uklízečky a tak nebo mít extra ochotné hlídající a pomáhající prarodiče. 🙂
Jinak se prostě musí všechno nějak omezit. Nebo aspoň něco. 😀
Tady ve FR je školka už v režimu školy, takže mají volno středy, všechny prázdniny (léto dva měsíce a všechny ostatní jsou 14 dní) a mají přesnou vyučovací dobu jako škola. No a s tím, že přítel je obchoďák a tudíž se absolutně nemůžeme dohodnout stylem: jeden bere ráno děti a druhej vyzvedáva a hlavně kvůli synovi, který ty prázdniny, středy a tak nemůže být zatím sám v "družině" (je nemocný), tak jsem hledala práci po, út, ctv a pa od nejdřív 9:30 do nejpozději 16:00, žádný středy a žádný prázdniny. 😀 mission impossible. 🙂 ale našla jsem, jediná možnost pro mě: dělám 10:30-15:00 ve školní jídelně. Funguje jen ve školní dny. Sice mám 4 jazyky, 10 letou praxi v oblasti logistiky, zak servisu, fakturace atp, ale prostě moje práce musela ustoupit dětem. 🤷
Tohle je fakt na prd. Šla jsem na nižší pozici, za horší peníze, s vejskou jsem uklizela v dětský skupině záchody atd, abych proste mohla kluka vyzvedávat “normalne” , protoze manžel pracuje do večera a aspon ráno odveze. Kdyz nemůže, spíme u tchyně a dohodnu se v práci. Kdybych delala co jsem dělala předtím, sice bych kluka odvezla do školky, ale zas by ho nemel kdo vyzvednout dřív než o půl pátý (v pět končí školka) a vubec bych ho neviděla, končila bych v pět nejdřív, spis v šest/sedm doma. Tohle je těžký. Bud bych se pokusila to v praci vykomunikovat/dupnout si, nebo mě ještě napadá nějaká “hlídací babička/chuva”.. nebo proste jiná práce..
@eliska1998 no a co si najit tu "odvadecku do skolky" v miste skolky s tim, ze dite byste ji privezli treba v 6 nebo 6:15 a ona by s nim tech ctvrt hodiny pobyla a pak dite odvedla do te skolky?
Jojo, resim ted.. vyhazov, prace nejista a vsude problem, ze chci od do a za nejaky penize... A to jsem na to sama 😎 takze smeny vubec nejdou..

Našla jsem si takovou práci, abych ráno mohla vodit dítě do školky. Odpoledne už vyzvedával tatínek. Dělám od 8:30 do 19:15 a školka byla 5 minut pěšky od práce.