Odklad školní docházky podzimního dítěte a do školy téměř v 8 letech. Dal někdo?

jarpa111
7. led 2023

Hezky den, je tu nekdo, kdo dal odklad diteti, ktere se narodilo na podzim. Tedy, ze sel do prvni tridy skoro v osmi letech? Nebylo dite pak mimo kolektiv? Nejake jine problemy? U nas je spatna rec, sykavky, r a ř, obcas patla, ze ji neni rozumet. Dale je to velka citlivka, doted obcas breci, ze nechce do skolky. Je sikovna, ale jen co ji zrovna bavi. Presne obtahovani carem ji nebavi, nakreslit domecek na povel taky ne😀, protoze chce kreslit srdicka a kyticky. Postavu nakresli, ale zadne detaily, ale to neumim ani ja😅 No, jsme objednany do PPP, ale celkove jsem na vazkach.. diky

simona0506
7. led 2023

@jarpa111 S dovolením budu sledovat odpovědi ostatních. Dcerka je na tom podobně.

ladyhacek
7. led 2023

To bych už odklad asi nedala,
Syn ho měl a je tedy v březnu, bude mu 8 a mluví špatně pořád, na logopegii docházíme, ale má opožděný vývoj řeči a jiné problémy.
Kdybych měla čekat až bude správně mluvit půjde možná v 10 🤣
Ale vy znáte své dítě nejlíp.

rnika
7. led 2023

Ona moji dva synové...letos druhak a prvnak....první syn ma diagnózy a ma i asistentkou. U druhého jsem to nesla hůř, protoze vlastne problemy uplne nema, ale bylo mi všude doporučeno, ze je nezralý a velmi mu to pomůže, navíc ma špatný tonus v rukou....to tedy bohužel přetrvává. Nakonec jsem dala na doporučení a myslím, ze je to dobře. Do třídy zapadl bez problémů.

eviicka
7. led 2023

Syn je zářijový, počítáme, že do školy asi půjde, ale tuším, že to může být na hraně. U řeči trénujeme L, pak chybí R a Ř. Vyslovuje ale hezky, mluví zřetelně. Neudrží vůbec pozornost, nekresli vůbec (ale rád a dobře vybarvuje). Nepozná písmena va slovech (na co začíná). Chodíme na Maxika i doma denně trénujeme a tam mu to celkem jde, tak snad do té pozornosti ještě trochu dozraje.

cilkat
7. led 2023

Syn je 5 listopadu, má odklad. Důvodů pro mě bylo víc:
- syn je drobek, vypadá až o dva roky mladší a i si líp rozumí s cca o rok mladšími dětmi.
- je snadno unavitelný. I půlden ve školce je pro něj často náročný, doma pak už vypíná a nevnímá - nedovedu si představit, že by třeba musel řešit úkoly na druhý den.
- má kratší soustředění, mizerné držení tužky, celkově je hypotonický a "slabý", což se podepisuje i na koordinaci pohybů.
- řeč je gramaticky špatně, často nepřiměřeně tichá, strašně špatně se mu vybavují slova a hrozně dlouho mu trvá, než se vyjádří.
- špatná výslovnost: trénuje L, neumí R, Ř, ale hlavně špatně rozlišuje hlásky ve slově, špatně rozeznává podobná slova a velmi špatně rozumí složitějším slovním projevům.
- je výrazně neprůbojný, stydlivý... mívá tendence při problémech "zamrzat".
Celkově má diagnozu vývojová dysfazie a/nebo autismus, ve školce má přidělenou asistentku, počítám, že bude mít asistenta i do školy.

Odklad u nás byl jednoznačně doporučen, i když vyjádření bylo "kdyby musel, tak to asi dá, ale všem vám bude líp, když rok počkáte".

azanka
7. led 2023

Syn je v listopadu, doufám, že půjde v září. Je hodně vysoký, inteligenčně podle vyšetření nadprůměrný. Problém je řeč a koncentrace. Ještě uvidíme, jak se to vyvine. Já jsem listopadová, šla jsem s odkladem a dobrý 🙂.

ninive211
8. led 2023

Jen ze školkového ročníku dcery vím o 2 holkách,které jsou na podzim a měly odklad, tedy jsou teď teprve v prvni třídě (dcera je druhačka). Minimálně u té jedné vím,že hodně blbě mluvila, jaké byly jiné objektivní důvody, nevím, asistenta ve škole neměla aní jedna. U té druhé mám podezření, že maminka to udělala i trochu z pohodlnosti skrz covid. Teď ty poslední 2 roky bylo odkladů fakt dost.

j.a.n.i
8. led 2023

@azanka No, ty si ale pletes pojmy a dojmy. Když je nekdo v listopadu a jde az skoro v 7 letech, tak nema zadny odklad, ale jde normálně. Pokud by mel jit v necelych 6, tak se jedna o předčasné zaškolení a to bez doporučení PPP nelze.

izz76
8. led 2023

@jarpa111 Znám jednoho kluka,narozený v listopadu,do školy šel tedy až skoro v 8letech. Špatně mluvil i v těch 8letech,na svůj věk je malý dětský,zapadl bez problémů.

kristyn86
8. led 2023

Ja uz jsem psala v minule diskuzi. Nas tedy ceka podobne rozhodovani,syn je narozen rijen 2016. Ma tedy vyvojovou dysfazii. Takze i dalsi problemy krome reci. Jeste to nemame rozhodnute. Pani ucitelka ze skolky rikala,ze uvidime,co nam doporuci v SPC. Dost vazne uvazujeme o pripravne tride (nultem rocniku na ZS). Nebo o prvni tride s asistentem. Ted ve skolce asistentku ma. Rikala,at ho nenechavame uz ve skolce ze uz mu nemaji co nabidnout. Ze co ma umet umi. Jo a jinak ja se nebojim,ze by do tridy s mladsimi detmi nezapadl nyni v tomto veku. Spis se pak bojim puberty,aby nebyl nejak napred vyvinuty atd...Ale u tech kluku to snad tak neni. Ja osobne jsem mela ve tride dve deti,co sli do skoly v 8 letech a dozvedela jsem se to zpetne az na tridnim srazu. Poznat to nebylo. Jinak,ja osobne jsem tez podzimni,sla jsem skoro v 7 letech,takze mezi nami byl rok rozdil. Takze nebude s kazdym ditkem o dva roky. A rok uz poznat neni. Pak jsem ve skupine rodicu s vyvojovou dysfazii a tam chofi celkem casto deti v 8 letech do prvni tridy.
Tak fakt zalezi na vasem problemu.

zuzkasim
8. led 2023

To víš, že takové děti jsou a nejsou žádnou raritou. Mě přijde lepší, když jde dítě do školy připravené a je tam pak spokojené. Věř, že i ten věk se mezi ostatními srovná. Určitě doporučím poradit se v PPP a dbát na nejlepší zájem dítěte.

lenulka_333
8. led 2023

@jarpa111 taky to řešíme,už od září. Právě kvůli řeči,má vývojovou dysfazii expresivní - patlavost. Pořádně jsem se o to začala zajímat,jak cvičit,co,protože ačkoliv jsme byli v SPC,tak tam mi řekli jen odklad a nic víc. V logopedii říkají,že to není tak hrozne,ta řeč, a ti nám dávají spoustu materiálu. Ve školce doporučuji též odklad,nezapojuje se do kolektivu,má jen své kamarády,takže slabší sociální oblast. Hodně jsme se do toho obuli, chodí na biofeedback,dávám rybí olej na dozrání centrální mozkové soustavy, jsme objednání na neurovyvojovou stimulaci. Od podzimu udělal velký pokrok v řeči, je soustredenejsi při činnosti,sluchová paměť se zlepšila, pozoruji,že i grafomotoricky se posunul. Je chytrý,má logické přemýšlení,ale občas chování,je impulzivní,takže řešíme,jestli tam není adhd,nebo to je jen důsledek toho co jsme za poslední dva roky prožili. Tu otázku zda dát nebo ne jsem se rozhodla uzavřít po zápisu,uvidím jak na tom je. I když i od zápisu je spousta času na to,aby bylo vše jinak,lepší 🤔 je to těžké rozhodování. Zkuste si sepsat pro a proti pro by měla jít. U mě zatím vychází ze jít ano,hodně by se nudil,neměl by tam už své kamarády, je chytrý přemýšlivý, takže na tom ostatním pracujeme,aby to klaplo.

xxx3d
8. led 2023

jakou máš odezvu ze školky?
jinak já bych počkala na vyjádření z poradny a následně bych se rozhodla.

syn by měl jít letos do školy, taky nás čeká poradna na školní zralost, ze školky mám doporučení, aby šel později. syn je červnový. uvidíme jak ta poradna, pak se rozhodneme.
mimochodem patlavost má taky.
osobně to nechápu, ve třech mluvil excelentně, a najednou po roce ve školce patlavost, nu ale což...já bych hlavně nechtěla, aby mu nástup do školy, nebo odklad ublížily, vím, že konečně rozhodnutí je na rodiči, nicméně počkám na tu poradnu.

ovin
8. led 2023

Máme ve škole takového spolužáka, důvod odkladu nevím, ale na podzim mu bylo 8 let. Do kolektivu zapadl bez problémů. U nás v 1. třídě je spousta odkladových dětí, ale paní učitelka je s nimi velmi spokojená, stran prospěchu i chování. Dcera byla také plačtivá, nevydržela u věcí, které ji nezbavily + logopedie R a Ř. Za rok hodně vyspěla a vše dohnala, školu teď zvládá velmi dobře, těší se tam, když se jí něco stane, nebrečí, ale snaží se to řešit. Hodně jsme váhali, zda ji dát odklad (uměla např. velmi brzy číst a psát), ale dali jsme na doporučení PPP, že je emočně nezralá a jsem za to moc ráda, nelituji.

azanka
8. led 2023

@j.a.n.i a ja tam neco takoveho pisu? Pisu, ze doufam, ze pujde v zari, tedy skoro v sedmi letech. Ja odklad mela a sla jsem skoro v osmi letech.

j.a.n.i
8. led 2023

@azanka No, popravdě to tak vyznělo, tak to se omlouvám, že jsem to tak pochopila.

marketa11112
8. led 2023

Syn je prosincovy, ma kombinovane vady, sel do skoly s rocnim odkladem. Dala jsem ho ale do pripravky, nenechala jsem ho ve školce. Zazil sice dve zmeny za sebou - nové kolektivy, snad mu to nijak neublizilo. Vypada to,ze do tridy tak nejak zapadl a berou ho mezi sebe , ikdyz je trosku jiny a nemuze delat vse, co ostatní. Ve tride je ale několik deti s odkladem, vesmes je jich hodne i velkych ( vysokych), stejne jako muj syn. Rok navic mu urcite pomohl a o nic neprisel. Ted budu resit odklad i u dcerky. Ta je sice narozena v létě ( ted ji bude 5,5, v lete pak 6), byla by tedy jedno z nejmladsich deti ve tride, je sikovna ( pocita, umi písmenka, krasne maluje), ale ve skolce nemluvi ( vsude jinde mele jako silena). Snad ji ten rok navic pomuze, resim i pomoc psycholozky, v tuto chvili mame psany elektivni mutismus. Vliv ma zrejme vychova,potreby,rezim, ale i urputnost a socialni neobratnost brasky. Obcas přebírá jeho manyry.

marketa11112
8. led 2023

@lenulka_333 me prislo, ze zápis tady u nas, je podezrele lehky. Vlastne to tam zvladla bez chybicky i 4,5 roku stara dcerka. Ted je ji 5,5 a uvazuji o odkladu. přitom toho umi vic, nez kdejake o rok starsi dite. Ale ma jine problemy. ☹

atraps
8. led 2023

@jarpa111 u nás ve školce sme v predskol.tride dostali zpětnou vazbu od učitelek a ředitelky ohledně nástupu/odkladu do 1.tridy. dcera odklad neměla, ale ve třídě má spolužáky, který teď budou slavit 8 narozeniny.

ajja87
8. led 2023

Dcera je taky listopadova, ted resim logopedii L zacala rikat nedavno, RŘ neřekne, je to takovy mamanek furt, dost uzkostna, postavu nakresli, ale treba krk nekresli, jinak si myslím, ze ostatní věci zvládá, učitelka teda zatím nic nerikala, ale už jsem o odkladu taky přemýšlela, jinak vim, ze by s ní měl jít do školy taky kluk, kteremu bude v září již 8.

zmrzlinka
8. led 2023

@jarpa111 kvůli tomu co popisuješ bych odklad nedávala....

lenulka_333
8. led 2023

@marketa11112 věci na zápis zvládá dobře,jen otázka, jak bude spolupracovat, když se mu někdo nelíbí,tak bud nespolupracuje nebo děla blbiny. Pokud by měl odklad,tak bych ho dala do nultého ročníku,ve školce už by se nudil. Jenže odklad by znamenal i hledat školu na první dva ročníky, teď mu vychází fajn učitelka,ale další ročník vychází učitelka co po deckach řve, hlavně po těch zivejsich,jako je syn a ten zase poví co mysli,takze to by nešlo dohromady. Selektivní mutismus má starší dcera, vždy byla tišší v kolektivu a co onemocněla (onkopacient) tak přestala úplně mluvit,postupně se zase rozmluvila,doma a se znamymi funguje normálně, do školy po dvou letech nastoupila teď v září a mluví potichu, ale mluví. Takže chápu že nemoc syna ovlivňuje dceru,u nás taky pozoruji, že ačkoliv jsme se všichni snažili,aby to na něj vliv nemělo,tak mělo a velký.

marketa11112
8. led 2023

@lenulka_333 ja jsem se odkladu bala jak cert krize. Ale u nas to fakt synovi hodně pomohlo. Neni ve tride za tydyta, na fotkach je vzdy ve stredu deni, obklopen kamarády, prostev te jedne nemenne skupine docela funguje.
Vliv na dcerku je obrovsky, ikdyz se snazime, aby to tak nebylo. Ale proste zijeme pohromade.

Nemoc tvé dcerky me moc mrzi, drzim palce. Ach jo.

kristyn86
8. led 2023

@lenulka_333 Mame to dost podobne. Ja ted budu resit,jestli se syn dostane do pripravne tridy. Syn tedy tu rec ma celkem furt spatnou. Gramaticky uz mluvi spravne,ale neumi na 100% L,sykavky,mekceni, R a Ř. Slabsi grafomotorika. My ted zase delame program Maxik. Chtela jsem Elkonina,ale ten nam nevysel. Logopedii samozrejme. Rybi tuk take davam,uz asi 3 roky. Ve skolce ma asistentku pedagoga. Je hodne zivy,hlucny. Ale ADHD pry nema. A dcerka je take po onkolecbe 😔 Ona je tedy nastesti (musim zatukat) uplne v pohode co se tyce ve vztahu s brachou. Tom nejhorsim jsme si prosli,kdyz ji byl rok. Ted nevidi na leve oko,ale zatim je mala (budou ji 4 roky),nevim jak moc tomu rozumi. Vsechno vi a ok. S brachou tedy maji nadherny vztah. Jen je diky nemu naopak vic "vycvicena" a neboji se. Ma vyridilku. Umi odpalkovat jak brachu,tak jine darebaky. Bude to asi povahou...

lenulka_333
9. led 2023

@marketa11112 to je dobře,že synovi ten odklad prospěl a že se cítí ve třídě fajn. já mám hlavně obavy,jak by přijal,že nebude chodit se svými kamarády,je na ně hodně fixovány. Přitom ve školce ho děti berou a chtějí se s ním bavit,ale on s nima nechce, jen s těma svýma. Takže si myslím,že to je u něj povaha nebo zrcadlení, my se též stykame s těma svýma známýma a rodinou. Dekuji 😊, naštěstí to nejhorší má za sebou a celkový konec léčby už má za pár.

lenulka_333
9. led 2023

@kristyn86 s tou řeči jsou jako přes kopírák,taky L není ještě vyladěné, sykavky neumí, r a ř,měkce nic neřekne,ale konečně už začal slyšel ten rozdíl. O tom elkoninovi jste četla. Právě spoustu těch terapii máme z ruky,tak zkoušíme,co máme poblíž. Ještě mě zaujala ta benaudira, na sluch,aby dokázali odklidit ten šum kolem a soustředili se. No postupně,nejde dělat vše,i odpočívat se musí. Dcera onemocněla v 8,synovi byly 4, byla z kortikoidů na syna škaredá, tak ten vztah je takový vselijaky. Umí si spolu i krásne hrát,ale taky si ubližovat, no pracujeme na tom. Oni už byli větší,tak to vnímali vše trošičku jinak. U toho ADHD si též nejsem jistá,uvidíme za měsíc u psychologa,občas si říkam,že je jasné adhd (teď se mi rozeběhl proti jedoucímu autu,myslel si,že je superman a že se mu nic nestane 🤦), ale zase hyperaktivní není,vydrží u činnosti,když ho baví docela dlouho.
To je super,že vaše děti mají tak krásný vztah mezi sebou.
No hlavně to zdraví, s ostatním se už nějak popereme,to přeji všem dětem.

pinkyy
9. led 2023

Ja bych odklad nedala, to pak vyjde zakladku nekdy v 17ti. Ale zalezi samozrejme na tobe 🙂

kristyn86
9. led 2023

Me dneska jeste nahlodala psycholozka,jestli nechceme zkusit logopedickou skolu. Takze zase mam o cem premyslet. Mela jsem predstavu,ze by sel do skoly,co mame 200 m pred barakem. Pak by musel prechazet v 5. tride a to se bojim,jak by zapadl do kolektivu. Babo rad,no. My jsme z Prahy,tak tech moznosti je tu dost. Ale casove to nejde moc stihat a spojit i s praci.
Je pravda,ze oni byli fakt prckove a Eli mela 2x chemo. Ale ne klasickou,ale pres tepny a az k cevam oku. Takze tam to bylo ok. Spis syn je takovy hrrr...Hodne kontaktni,moc deti to nema rado. Hlucny,skace jak hopik,spatna rec...Ale dcera se k tomu nejak prizpusobila a zatim ji to nevadi.
A ano,nejdulezitejsi je opravdu to zdravi ♥️

marketa11112
9. led 2023

@lenulka_333 jj, ty zmeny. U nas syn menil kolektiv dvakrat za sebou, zvládl to,ale....treba ted od zari se hodne zhorsilo jeho chovani ( prizpusobil se velmi rychle vesnickym detem, chyta se toho horsiho ☹), do skoly se netesi, celkove nechce chodit nikam, kde jsou deti ( asi jich ma z te skoly dost), zacali jsme mit problem, kdyz jedeme na vylet, nebo i do obchodu,kde to nezna. apod. Zvlada ted hur jakoukoli zmenu rezimu. Rekla bych, ze je to opravdu zmenou skoly,asistentky,ucitelky, kolektivu,samozrejme i narocnosti uciva ( zvlada ho, ale je treba s nim dost treninku), do toho ma ruzna cviceni a terapie. Je to pro nej celkove napor. Vseobecne toho tyhle deti musi zvladat vic, nez zdrave dite. ☹

vodnarka2013
9. led 2023

Syn narozený koncem ledna, měl odklad - nebyl vyloženě důvod ale já chtěla. Za mě není kam spěchat. Teď je ve 3 třídě a vůbec žádný problémy nemá ☺️ naopak ….. je v kolektivu oblíbeny ale na tomhle záleží spis než na věku na povaze dítěte. Ten nás je komediant co se rad předvádí a je středem pozornosti 😊