icon

Porucha řeči předškoláka před nástupem do školy. Jak jste to řešili?

31. bře 2025

Dobrý den chtěla bych se zeptat syn má jít v září do školy ale nějaký slova jsou mu těžko rozumět na logopedii jsme čekali rok dnes ve školce mi bylo sdělenou jestli ho nechci dát do předškolácké třídy kvůli řeči prý jinak je zralí na první třídu jak má být jen ta řeč neumí říct Ř,R Č a v nějakých slovech L
Syn brečí a bouří se že chce jít do školy s dětmi ze školky
U nás ve škole není předškolní třída museli by jsme dojíždět
Máte někdo zkušenosti případně jak jste to řešili nebo jak to vaše dítě zvládalo v 1 třídě děkuju

Strana
z3
lv
31. bře 2025

Logo teď už chodí? Hodně trénujte, za půl roku (5 měsíců) může být úplně všechno jinak. Ř, nevadí určitě, to nebude sám, kdo nebude umět

journals
31. bře 2025

A to jste zjistili až teď, že to chce intenzivnější logopedickou práci? 😳
Jak jsem to řešila? Chodili jsme každých 14 dní na logopedii a trénovali každý den doma.
Nevěřím, že nebyla jiná možnost logopedky která vás vezme. Tohle je bohužel dost zanedbané a řešíš to dost pozdě

journals
31. bře 2025

A důvod proč tak mluví je jaký? V poradně, SPC jste byli?

autor
31. bře 2025

@journals bohužel dobrý logopedové měli dlouho čekací dobu
Nikdy jim to nevadilo že syn neumí říct Ř,R a v nějakých slovech L
Syn nemá přední zoubky trénují sním doma děláme různá cvičení

autor
31. bře 2025

@lv jdeme teď na druhou návštěvu u logopeda mi bylo řečeno že tohle není na odklad

fouskovi
31. bře 2025

Klidně bych dala syn taky šel a vše krásně se postupně sedlo a do září je ještě daleko

autor
31. bře 2025

@journals syn nemá přední zoubky u logopeda mi bylo řečeno že to má na to vliv
SPC jsme nebyli

autor
31. bře 2025

@fouskovi dobře moc krát děkuju

gruyerre
31. bře 2025

Pokud je to jediná věc, která je u syna důvod k přemýšlení o odkladu, ale logopedka říká, že to na odklad není, dala bych ho v září do školy. Ale za těch 5 měsíců opravdu makejte. Je to dost dlouhá doba na to, aby to zvládl nebo se aspoň velmi výrazně zlepšil.

zmrzlinka
31. bře 2025

Jestli je jinak šikovný ,tak kvůli řeči bych mu odklad nedávala.To do září můžete natrénovat.

autor
31. bře 2025

@zmrzlinka šikovný je i ve školce říkali že problém pouze v řeči

autor
31. bře 2025

@gruyerre trénujeme každý den doma trochu se zlepšil ale prý to není ona podle paní učitelky ve školce

zuzkasim
31. bře 2025

Bohužel nebude první ani poslední, kdo by do školy šel s vadou řeči, máme už i takové děti, kterým je skutečně problém rozumět. Horší je, že některé z nich si slovo nejen špatně řeknou, ale i ho špatně napíší... Záleží tedy na zralosti sluchového vnímání. Přední zuby k výslovnosti L potřeba nejsou, sama si ho řekni, jazyk se opírá o patro. Bez L nebude R, pak obvykle ani Ř. Trénujte a pokud syn tak moc do školy chce, využila bych toho i na jeho motivaci.

jaja01k
31. bře 2025

Chodíme se synem na logopedii od 4 let. teď je mu 10 a ještě nemáme hotovo, R umí, ale nepoužívá, Ř neumí vůbec a celkově je mu hůř rozumět. Ve škole nemá nejmenší problém, všechno mu jde, dokonce i čeština. Když měli ve školce mapování školní zralosti, paní z PPP doporučila odklad, což jsem nechtěla, a jsem ráda, že jsme se rozhodli odklad nedat.

20190418
31. bře 2025

Důležité je jestli ta písmena slyši. Syn neměl zafixovane ani všechny sykavky a R bylo úplné sci-fi když měl nastoupit do prvni třídy. Naštěstí ta písmena ale všechna slyšel, takže naučit se číst a psát nebyl problém. Naopak se mu krásně právě ty sykavky zafixovaly, když se naučil číst. Učitelky měly pochopení, děti se mu nějaké smály, ale ne z jeho třídy. Syn se naučil r az o prazdninach před 3.třídou. Ja bych odklad kvůli tomuto určitě nedávala, nota bene pokud syn není třeba narozen o prázdninách, ale už mu bude dost přes šest let.

autor
31. bře 2025

@zuzkasim určitě to je pro něj motivace 😊

alianan
31. bře 2025

Našim klukům nebylo v první třídě rozumnět vůbec a do školy šli, kdyby to byl důvod k odkladu, tak by některé děti šly do školy až buhví kdy. Oni teda odklad měli, ale pro dysfízii ne pro výslovnost.
Jako za mě, už jste dávno měli být na logo, u nás by upozornila školka a rovnou by doporučila logopedku, která do školky dojíždí a školka s ní spolupracuje.

Ale R a Ř naskakuje až později, tam je dle mého asi i téměř v normě.
Ovšem pro R a Ř je důležité nacvičit písmenko L, bez toho se nehnete z místa. Takže vlastně tolik práce před sebou nemáte, R a Ř je pak otázka pár dní cvičení a máte ho, stěžejní je L.

autor
31. bře 2025

@jaja01k děkuju

daasqua
31. bře 2025

Dcera je narozená v létě, takže šla do školy v čerstvých 6 letech (a je tam i mezi osmiletými). Má vývojovou dysfázii, ve 3 letech mluvila jen svou řečí a teprve v 5 letech to začalo znít normálněji. Často fláká nějaké hlásky, které i umí (ale jinak by mluvila bez chyb). Chvíli poté, co nastoupila do školy, se sama od sebe naučila R a Ř (logopedii máme 1x za 2 měsíce). Bála jsem se trochu, zda nebude mít s problém s psaním a čtením, ale úplně paráda. Čte skoro plynule a bez chyb, píše diktáty slov také bez chyb, sluchová diferenciace super. Navíc je levák, takže píše vlastně poslepu, ale vypadá to celkem hezky. Je ve všem ve třídě v té lepší třetině (podle třídních průměrů známek). Básničky si zapamatuje celkem rychle, složitější slova tam vícekrát trénujeme. Ptala jsem se její učitelky (70r), zda jí rozumí, ale prý v pohodě, ani nevnímá, že by mluvila nějak hůř a prý je tam takových dětí více. Pokyny chápe. Občas řekne gramaticky neobratný výraz, to musíme ještě pilovat. Učitelky v MŠ se tvářily, když slyšely, že nebude mít odklad (čtvrtina dětí ho tam má), ale já jí věřila a nechci, aby zakrněla, toto ji velmi posouvá.

autor
31. bře 2025

@20190418 dobře děkuju též mu nechceme dát odklad a právě byl s toho hodně špatný že by nešel s kamarády do školy které zná
L samostatně hezký řekne s tím není problém jen v nějakých slovech mu to nejde

journals
31. bře 2025

Nevím, odkud jste, ale nechce se mi věřit, že na logopeda jste opravdu museli ROK čekat. Kdybych to sama nezažila a nehledala dokonce dva logopedy, tak ti možná i věřím... Půl roku, ok, ale rok?
R a Ř do první třídy nepotřebuje, navíc pokud neumí L, tak to těžko půjde, ale to vám logopedka jistě řekla. Ale v šesti letech jít teprve na druhou návštěvu na logo, to je fakt fakt pozdě!!! Syna je mi líto, ale tohle maminka dost podcenila.

Byli jste u klinického logopeda? Jak často k němu budete chodit?

1pomnenka
31. bře 2025

@journals Kdepak, v okruhu 70km se na logopedii neobjednáš, maximálně tě zařadí do pořadníku. Když budeš mít štěstí, za rok na tebe možná přijde řada. Nevím, kde bydlíš, ale tady je to bez šance.

journals
31. bře 2025

@1pomnenka Ano, zařadíš se do pořadníku, jako všichni ostatní. Ale sorry, když maminka v pěti letech začne řešit že dítě špatně mluví, je to sakra pozdě.
Bydlím v okolí Prahy. Všechno trvá, několik měsíců, ale opravdu najít logoped jde v řádech měsíců.

1pomnenka
31. bře 2025

@journals Ale co my víme, mohla ho objednat ve 4 letech, v 5 na ně přišla řada. Normální objednací doba.

autor
31. bře 2025

@alianan chtěla sem už když byl v první třídě ve školce ale chtěli po mně žádánku od doktora
Bohužel doktor mi žádanku nechtěl dát říkal že na svůj věk mluví hezky že nevadí když neumí říct ještě nějaký písmenka
Když mi ji konečně dál čekací doba na logopedii rok i víc mohli jsme jít dřív ale měli špatné recenze a i školka mi nedoporučovala tam jít tak jsme si počkali
Školce nevadilo že neumí říct v nějakých slovech L až do teď
Trénujeme každý den a je tam zlepšení i podle logopeda ale podle školky ne

klokanka31
31. bře 2025

Hele někomu R a Ř nejde celý život, to by jako do školy nenastoupili nikdy? 😃

journals
31. bře 2025

anonym - logoped vás viděl jednou, ne? Jak může posoudit zlepšení?

Na logopedii žádanka nutná není, ale to jistě víš...

journals
31. bře 2025

Takže radši žádný logoped než "špatný"? Nešla sis udělat vlastní představu?

Důležitá otázka (opravdu) - viděl vás klinický logoped? Jak často k němu máte chodit?

20190418
31. bře 2025

Tak logoped jaksi není chirurg...není to tak, že něco šmikne a je po problému...ona ta samotná návštěva logopeda není samospásná. Je to hlavně o tom cvičení, každý den třeba jen 10minut, ale prostě každý den. Doporučuji na FB Vývoj řeči v souvislostech, ja si zaplatila i online kurz. Finálně R synovi naskočilo s logo vibratorem.

autor
31. bře 2025

@journals to neznamená že sem se synem nebyla na logopedii že sem sním doma netrénovala 🙂 určitě sem to nezanedbával syn L říct umí jen v nějakých slovem mu to dělá paseku 🙂
Ano fakt čekací doba je rok i více jestli chcete klidně vám pošlu SMS od logopedu kde píšou že jsem v pořadí 🙂 učíte bych v tomhle nelhala

Strana
z3