První den 2leťáka ve školce v době kovidové. Vaše dojmy?

elher
1. zář 2021

Ahoj,
chci se zeptat na Vaše dojmy na první den ve školce. Omlouvám se za délku, potřebuji se i vypovídat ☹
Mám pocit, že jsme nezvolili dobrou školku. Nášemu M. nejsou ještě 3 roky, u nás jsou státní školky, kde mají třídu pro tyto nejmenší děti (2-3roky). Do školky jsme se nemohli dopředu jít podívat, neznali jsme učitelky, informace jsme dostali až ke konci srpna. Už z toho pozdního dodání jsem byla mírně nesvá. Adaptace 14 dnů, co s sebou, že v případě nezvládnutí stavu volají rodičům... apod....
Dnes jsem M. přivedla do školky. Ve třídě 15 řvoucích dětí. To mě nepřekvapilo.
Zeptala jsem se, jestli můžu s ním mu to tam ukázat, tak OK. Jenže po 5 minutách bylo vidět, že už po mne pokukují. Nutno dodat, byla jsem tam jediný rodič.
Nechala jsem tam tedy M. s tím, že si zajedu na poštu a vrátím se tak do 20minut.
Když jsem se vrítila, M. byl slyšet už v šatně, stál za dvěřmi a strašně plakal. Mezitím se i počůral... No OK, první den, stres... Mezitím ale začali chystat svačinu, když to M. viděl, tak chtěl chleba. Byla jsem vypakována do šatny (dobře, chápu), a zabouchli za mnou dveře - v tom se ozval opět křik. Takže svačiny se ani nedoknul, sebou si ji vzít nemůžeme.... No tak jsme odešli bez svačiny, to oželíme. Opět musím podotknout, že jsem byla první, kdo si dítě vyzvedl.
Odpoledne jsme ale měli rodičovské schůzky. Tam nám bylo oznámeno, že se usnesli, že zítra už rodiče do třídy nesmí, předání dětí proběhne v šatně, navíc vyzvedávat a striktně po svačině, pokud tam nechceme dítě nechat déle. Dále se udnesli, že adaptace zkončí v pondělí a od úterka tam budou prostě do oběda. Přijde mi to teda docela nefer vůči těm prckům. Sama jsem toto obrečela - ne že tam nechávám dítě, to jsem ráno zvládla, ale tento systém. Kde je 14 dnů adatace?
Ohradila jsem se, kamarádka dneska taky dávala syna do školky, jim naopak nedoporučovali dnes vůbec odejít a do pátku tam být s nimi, odcházet až příští týden. A to jsou tam už starší děti do klasické školky od 3 roků. Ohradila jsem se ale jediná, ostatní rodiče asi souhlasí...
Rozhodně nejsem nějaká úzkostlivá matka, ale toto mi přijde šílené. Navíc M. strávil dobu kovidovou mezi dospěláky a to myslím mělo tak hodně dětí.
Zajímá mne tedy, jak to funguje v jiných školkách?
Zítra to zkusíme ještě jednou, počkám ale v šatně, ať si dělají, co chtějí a když to nepůjde, beru malého pryč. NEchci mu způsobit nějaké trauma.
Ach jo....

sylvka
1. zář 2021

@elher naše státní školka Praha východ... Předem podotýkám,že se děti takto malé skoro nikdy nedostanou,většinou 3+.
První den 2h s rodiči,hranou si,seznamují se... Učitelky přihlížejí.ke konci se zkusí třeba společně zazpívat.
Druhý den 2 hodiny bez rodičů,hrají si ,jsem asistentka...výborně zabírá hra,když děti nosí jídlo z kuchyňky a já dělám,jak to jim 😄😄😄to je moc baví.ucitelky zkoušejí jednoduché hry ...
Třetí den do oběda...
Další dny dle dohody,většinou i s možností spani...některé maminky přece jen musí do práce
Kamarádka dnes vedla synka do ms a taky byl hned sám do oběda...to mě překvapilo.

marcicek84
1. zář 2021

@elher ja nevim,ale ve statnich se resi,ze kdo chce adaptaci,tak vyzvedava dite driv po obede a nadava ho tam spat,takze bud tam je dite od 1. dne 4 h v kuse o kdyz breci nebo rovnou cely den.To breceni ma prave polevit tim,ze opravdu ho tam nechas aspon dopoledne a ten prvni mesic to vydrzis,pravda,jedna se o triletaky nevim jak s temi mensimi.Ono ti mensi jsou fakt na to odlouceni kolikrat jeste mali a je to pro ne sok,tady je otazkou zda opravdu do te skolky uz musel,ze chodis do prace nebo proc to vlastne takto brzy absolvujete.Adaptacni obdobi o kterem se ty bavis je spise v soukromych skolkach,ve statnich se toho az tak moc nedockas.

sylvka
1. zář 2021

@elher do jídla nenutime ,zvlášť ne hned od začátku. Když už mají zůstat do oběda,tak nesnedene dopo svačinky neschovavame....do oběda se nesmí z hygienických důvodu.ale jak.ile jsou děti do oběda,mají autom.hrazene jídlo na celý den,takže odpadní svačinku dostanou vždy sebou.... Zajímalo by mě,jak to máte tedy hrazené u vás...když na ranní svačinu měl nárok a oběd nemá????

barulina
1. zář 2021

@elher muj syn 17 mesicu jde poprvé do jeslicek ted v pátek. Naprosto chápu, že ho prostě v šatne předám a odcházím. Protože, když tam s ním budu, bide to očekávat i nadale. Jinak adaptaci nevím. Syn bide chodit na dva pul dny v tydnu(cca 3 hodky)

madbetka
1. zář 2021

Dceři budou tři za dva týdny.
U nás jsme se mohli minulý týden, kdy tam bylo méně dětí, přijít podívat společně, takže jsem si s dcerkou prošla školku, chvilku si prohrála a šly jsme domů.
Dnes jsem ji předala mezi dveřmi do třídy (ani tam už ale rodiče spíš nemůžou, dcerka nechtěla sama, takže paní učitelka bez problémů dovolila). Byla tam do oběda a co vím, do oběda tam byly všechny malé děti, rodiče do třídy už nesmí. Loni, když nastupovala starší dcera, to bylo úplně stejné, všechno bohužel kvůli kovidu. Ale první dcera loni i druhá dnes to zvládly bez pláče a bez problémů.
Máme malou školku, holky jsou ve třídě, kde je dvanáct dětí, máme báječné paní učitelky, výběr byl pro nás důležitý.

Já osobně si nemyslím, že je dobré, aby rodiče byli ve školce s dětmi moc dlouho. Postupně prodlužovat interval, kdy tam dítě je bez maminky, mi přijde fajn. Ale jinak rodič (nebo rodiče) zbytečně narušuje školkový režim, na který si dítě stejně bude muset zvyknout a takhle se to jen prodlužuje.
Probrala bych s paní učitelkou své obavy a věřím, že najdete řešení, jak to malému co nejvíce ulehčit.

ee.liska
1. zář 2021

Chce to klid 🙂 věř synovi i učitelkám. Oni to zvládnou. Právě přítomnost rodiče je trochu na škodu

syslounek
1. zář 2021

Koukám jak sova z nudlí. Když šla dcera poprvé do školky (před dvěma roky, byly ji čerstvě dva roky), dovedla jsem ji do školky, převlékla v šatně, předala učitelce ve dveřích třídy a vrátila se pro ni po obědě. To samé v druhé, bližší školce, kam šla o rok později, akorát tam už byla až do tří.O nějaké adaptaci jsem do teď vůbec nic neslyšela.

mcermakova
1. zář 2021

Já dávala starší dcerku do školky taky ve 2.5letech a bylo to tak, že jeden den jsme se šli podívat, okoukla hračky, prošly jsme školku a druhý den už jsem ji dovedla, vysvlekla v šatně a předala do třídy. Ve školce zůstala do oběda, já po předání odcházela. První týden úplně v pohodě, pak dva týdny ráno brek při předání ale sotva se za mnou zavřely dveře, byl klid. Zvykne si, ale čím déle tam s nimi člověk je, tím je to horší.

zuzangel
1. zář 2021

Za mě chápu na jednu strany obavy pokud tam nikoho neznáš a nevíš komu vlastně dítě nechávás, tak je možné, že jsi z toho nervní a dítě to pak z tebe pozná.
Přesně jak píšou holky víš, přítomnost rodiče je spíše na škodu, dítě je v přítomnosti matky s ní spojené a vyžaduje ji, což prostě ve skolkovem režimu nejde, představa že by tam bylo nějakých deset rodičů, tak učitelky nemají šanci zavést řád a režim a po těch 14 dnech budou stejně na začátku.
Adaptace o jaké máš představy je spíš u soukromé školky, resp. u nějaké dětské skupiny,.kde si hold zase zaplatíš.
Jinak u nás byla možnost seznámit se s prostředím v po a ut - dojít s rodiči a společně si vše projít, ukázat, pohrát si. Středa nástup, tj. predat dítě ve dveřích a dojít nejdříve po o, ty 4h už je dítě samo. Q
Každému to vyhovuje jinak, někdo preferujeí individuální přístup než hození do vody, vše má.sve pro a proti.

felixfelicis
1. zář 2021

U nás je krátce před zahájením seznamovací dopoledne, děti si projdou skolku, popovidaji si s ucitelkami a pohraji si na zahradě. A 1. září už klasicky předáváme děti u vstupu do třídy. Vyzvedavani v nejmenší třídě se domlouva individuálně, ale vždy buď po svačině, nebo po obědě, když si děti první den teprve zvykaji a ty se jim tam po dvaceti minutách vritis uprostřed programu, tak si umím představit, že z toho ucitelky nebyly nadšene. A těžko bude klidně svacit, když ví, že ty jsi o kousek dál za dveřmi. Duveruj ucitelkam, že to zvladnou samy, a kdyby ne, určitě se společně domluvíte na nějakém řešení, anebo docházku ukoncite, v tomhle věku se může stát, že prostě zralý ještě není. Ale když mu tam vlastně ani nedáš šanci si to zkusit samotnému, tak to určitě fungovat nebude.

j.a.n.i
1. zář 2021

Nevim, dvouletak mi sel hned na cely den i se spanim, chodil tedy jen 2 dny v tydnu a v pohodě. Vetsi problem byl ve 3 letech pri prestupu do jine skolky, když tak zacali vymyslet tyhle "adaptace" a uplne mi ho rozhodili.

me_druhe_ja
1. zář 2021

@barulina Syn začal taky tak chodit do jesliček, cca v roce a půl. Taky dvakrát týdně na 3h. 🙂 My jsme teda ve Francii, tady je úplně jinej systém než u nás že, děti jsou běžně u chův/v jesličkách od cca 3 měsíců. Nicméně poprvé jsem tam byla s ním půl hodiny a pak půl hodiny sám. Podruhé tam byl hodinu a půl sám a až pak celý 3h. To mi přijde takové fajn. Zase chodit tam s ním několik dní je divny. Ale kluk je hodně společensky, má rád jiný děti i lidi. 🙂 Vůbec nebrečel. 🙂 Akorát snad jednou, ale to spíš kvůli zubům. 😀

alishka111
1. zář 2021

Já si myslím, ze "adaptace" je zlo... Je pravda, ze ja jsem dávala do školky až skoro třileťáky, zvyklé na děti a milující společnost. Bylo to na pár raních slzicek v pohodě, ale vodil ze začátku manžel. Jsem si jistá, ze kdybych je tam vodila ja a nedejbože se pak každou chvilku vracela, tak to by byly scény určitě větší... Podle mě, si to dítko prostě potřebuje zvyknout na jiný prostor i režim, když si zvykne, ze ve školce je máma, tak to i bude vyžadovat... Rychle loučení a "hození do vody je podle mě nejlepší pro rodiče i dítě. Jiné samozřejmě je, pokud dítě není na školkový kolektiv zralé, to u nás jsi schopné posoudit učitelky (pokud dítě propláče několik celých dnů, tak to v pořádku samozřejmě není)

malenka3
1. zář 2021

U nás byla týden před školkou možnost jít se podívat na provoz i s dítětem. Prvního září pak byla možnost jít si pro dítě kdykoliv dřív. Rodiče dovnitř nebrali. Já to četla i někde tady od maminky učitelky, ty přístupy k adaptaci se liší, ale obecně se říká, že v tak velkém kolektivu (což u nás je 28 dětí) prostě přítomnost rodičů nedělá dobrotu. Rodiče tam má jenom někdo, ti ostatní by chtěli taky. Dítě s rodičem se tam chová úplně jinak, než bez dítěte, ten režim třídy s učitelkami je prostě narušen, když tam jsou rodiče. Takže já jsem na tom nebazírovala, když jsem si tenhle pohled přečetla, přestožo to přišlo na začátku jako super nápad.
To, že tam malý pláče, to je celkem normální, to se může srovnat (ale nemusí). Je otázkou, zda už je na školku zralý, moje starší dítě ve dvou nebylo ani omylem, to mladší zatím nevím.

zuzkasim
1. zář 2021

Měla jsem děti ve 2 státních školkách. Rodiče do třídy nesměli (a to nebyl tehdy žádný covid), dítě jsem odevzdala, měla jsem možnost si ho vyzvednou po obědě nebo pak po spaní. Nic víc. Byly jim 3 roky (mladší se u nás neberou ani teď). Musela jsem do práce, takže jsem stejně na výběr neměla, děti to naštěstí zvládaly dobře.

keysi90
1. zář 2021

@elher státní školka, dcerka nastupovala v necelých 3 letech. Adaptace u nás též funguje. Cca týden děti chodí jen na 2 hodiny, někdo jen na hodinu, poté jak si děti zvyknou už na celý den nebo podle domluvy..Dcera teda ale od začátku chodí jen do oběda. Rodiče do třídy nechodí, převléknu v šatně, předám do třídy a odcházím. .

barulina
1. zář 2021

@me_druhe_ja no já se o maleho nebojim. To je tak kontaktní dite, že ho musím krotit. On jde ke každému, kdo ho chce 🤣 minule to byla paní co sla vedle nás na chodníku 🤣 jen na nej něco zazvatlala a uz byl jeji🤣. No asi některé matky tady mě odsoudí, ale ja nemam rodinu, nikoho kdo by pohlida, takže já se těším. A adaptaci vlastně bude mít až do dubna, kdy se v jeho 2 letech vracím na plný úvazek.

cilkat
1. zář 2021

Když tak koukám na provoz ostatních školek, fakt si gratuluju k té naší (klasická státní). Dneska tam bylo řidičů minimálně deset... Když nastupoval syn, byla jsem s ním první den do svačiny druhý den byl jen do svačiny beze mě... Ještě dva týdny chodil před obědem. Syn má teda těžkou poruchu porozumění, takže má asistenta a individuální plán, ale i tak...

megi89
1. zář 2021

Syn kdyby chodil do klasické školky, tak musím ho předat v šatně paní učitelce nejpozději v 8,30 a nejdriv v 12h si ho vyzvednout.
Syn ale začal chodit do takové skupinky. Tam je to trochu jiné. Je tam méně dětí. 12. První 2 dny budu se synem ve skolicce, a 3. Den se budu snažit ho tam nechat už. 1,2hodiny. A pak uvidíme od příštího týdne, buď to klapne nebo bude ještě doma. Tento měsíc bude mít 3r6m.

me_druhe_ja
1. zář 2021

@barulina Já jsem taky rada, že tam chodí takhle občas. Já si myslím hlavně, že pro něho je to jen dobře. Než být imrvere s matkou. Prostě jiný lidi, jiný prostředí mu zase dají něco jinýho než jen furt já. 🙂 Ja si doma v klidu uklidím a strávím taky nějaký čas výhradně s tou mladší, to je taky důležité. 🙂 Český maminky holt mají většinou jiné uvažování, což je normální, máme jiný systém než všude ve světě a tím pádem i jiné myšlení. 🙂 Každý ať si to zařídí podle sebe a podle svejch možností. 🙂

elher
autor
1. zář 2021

Tý jo, děkuji všem za reakce. Asi jsem tedy fakt nějaká cíťa. Ale prostě mu tohle nemůžu udělat. M. právě děti moc nemusí, hlavně ty ve stejném věku a k tomu, když dělají kravál, tak to nedává vůbec. Se školkou se domluvit neůjde, uz podle přístupu na schůzce jsem pochopila, ze to nejde.
Bohužel prohlídka školky, žádná schůzka dopředu, nic... protože prý covid. Takže tam byl dneska opravdu poprvé, poprv bez mámy, v cizím prostředí, cizí lidi, neví do čeho jde.
Mne naopak prijde normální, že bych tam s ním dnes byla celou dobu, třeba 2 hodiny, zítra třeba hodinu a hodinu ho tam nechat... Je mi jasné, že bez slz se to neobejde nikdy, ale jak ho znám, tak tady by tam stejně visel 3 hodiny na klice a řval.
Jak jsem psala děti v lásce neměl nikdy a teď covid tomu vůbec nepřidal, spíše naopak. Byl pořád s dospěláky.
Mám potvrzené od kamarádky - učitělky z MŠ, že tam rodiče nechávali první den určitě, pak třeba na 10minut, 15 minut i další dny. Druhé kamarádka, kteří byli dneska taky poprvné, tam s prckem byla celé dopoledne a školka jim to vyloženě doporučila. Do pátku určitě, postupně snižovat čas a nechávat tam dítě samotné.
Do práce zatím nemusím, ale spíš chci, aby si začal zvykat. po novém roce už bych do práce asi měla 🙂 Po celou dobu RD pracuji z dobu, mohla bych dělat víc a ve větším klidu...
Už jsem koukala po jiné školce, uvidíme, snad něco vyjde.

bervidova
1. zář 2021

@syslounek u nás to funguje stejně, dcera šla ve 2,5 do třídy těch nejmenších a převlékla se, předala jsem ji a odpoledne po prácii přišla, to samé před lety, když šel syn

prejeta_zaba
1. zář 2021

1) Dáváš tam tak malé dítě proto, že musíš do práce nebo jen proto, že ti někdo řekl, že už potřebuje kolektiv? Jestli to druhé, zamysli se, jestli tolik stresu za to opravdu stojí a jestli bys ho aspoň nemohla dávat o týden později až všichni přestanou brečet a zmatkovat. Jak se to dítě asi má cítit, když místo příkladu z kamarádů vidí dalších deset ubrečených uzlíčků. 😔
2) Prostě zkostnatělý systém - v naší vesnické (poměrně velké) školce je to stejné a co jsem slyšela, tak už minimálně 20 let. Ozvala jsem se jediná, ačkoliv si o tom špitá každý, proč nemohou třeba týden být rodiče na lavičce ve třídě a děti si zvykat na nové prostředí. Nejde to, šmahem odsouzeno, Covid. Zajímavé, že před dvěma lety Covid neexistoval a situace stejná. Že by tam někdo rodiče neměl a bylo by to nespravedlivé. 🤷‍♀️ Tak asi každý, kdo jenom trochu chce si to nějak zařídí, vezme volno nebo přemluví někoho známého, ne? Pochybuju, že by to u každého v žádném případě nešlo. 🤷‍♀️ Prostě je učitelkám nepříjemná jakákoliv změna a že by jim někdo koukal pod ruce. 🤨

leymea
1. zář 2021

U nas zadna adaptace nebyla, dokonce diky covidu jsme si ani nemohli prohlidnout skolku (treba pri zapisu). Od prvniho dne tam byl sam, po obede jsem vyzvedavala (mohl tam i spat, ale nebylo potreba). U nas se rano odvadi do tridy a pri vyzvedavani nam deti jen poslou (velka, dlouha chodba, takze na sebe vidime). S tim jsem mela ze zacatku problem, protoze jsem nebyla v kontaktu s ucitelkou a nevedela jsem jak ten den zvladl.

elher
autor
1. zář 2021

@prejeta_zaba částečně práce, a aby si začal zvykat... Mne zarazilo, že slibují adaptaci 14dnů a pak to utnou vlastně první den.
Já jsem se na odklad ptala, netvářili se na to. Hlavně s tímto přístupem si myslím, že když to odložím, bude to ještě horší, protože nebude ani ta krátká adaptace do 10, ale rovnou do 12:30.
Jak jsem psala, koukam po jine skolce, hold objetuji půlku sve vyplaty na soukromou školku než toto.
Ani tady jsem neměla v plánu ho dávat každý den, třeba 2x, 3x týdně na dopoledne.

felixfelicis
1. zář 2021

Jinak před covidem u nás fungoval adaptační klubik, chodili jsme si do skolky pohrát celý rok každých čtrnáct dní na dve hodky odpoledne, to bylo úplně úžasné a žádná další adaptace už nebyla potřeba. Bohužel covid s tím zamával a loni už nebyl.

Pokud píšeš, že by stejně visel na klíce a rval a že mu to nemůžeš udělat, je skutečně školka ve 2,5 letech dobre rozhodnutí, když zatím do práce nemusíš? Když si budeš jistá, že pro něj děláš to nejlepší a že to společně zvládnete, tak to půjde, ale podle tvého popisu to tak nezní a pak dítě tu nejistotu vycítí. Některé skolky jsou pořád zamrzlé v době za komancu, tak by možná pomohla změna zařízení, možná k tomu musí dozrát on a možná i ty 🙂 U dospělých se to bere automaticky, že někdo je společenský, a jiný je introvert a nejradši sedí doma, zatímco od děti každý čeká, že budou z kolektivu nadsene na první dobrou, a když ne, tak je něco spatne. A to není, někomu se ve školce třeba nebude líbit nikdy, ale tím víc je potřeba, aby sis byla jistá tím, co děláš. Pak pro tebe bude i snadnější ho v té školce nechat. Po tvém druhém pridpevku bych tomu zatím dala ještě pauzu.

chumlee71
1. zář 2021

U nás si syna vezme paní učitelka před skolkou a je to. Takže já ani Nevím jak školka vypadá zevnitř 🙂. První den jsem na něho koukala chvíli přes plot, ale další dny už ne.

jade85
1. zář 2021

U nás státní školka, smíšené třídy, takže dohromady předškoláci a děti, kterým budou 3 třeba až v prosinci. Můj syn 3.5, za sebou rok v jesličkách, takže jsem o něj strach neměla, domluvili jsme se (s ním předem a s paní učitelkou při předání), že pro něj přijdu po obědě, byl úplně v pohodě ve všech situacích. Ráno ani po obědě jsem ve školce žádné scény a pláč neviděla ani u jiných dětí. Za mě hodně dělají ty smíšené třídy, přeci jen těch úplných prcků je tam pár, učitelky se jim můžou víc věnovat a i větší děti jim ukážou, co a jak. 25 vyděšených dětiček ve věku 2-3 si neumím představit a nechápu, že nemají žádný adaptační režim. Ta adaptace šokem, co popisuješ, mi přijde dost šílená a osobně bych tam dítě nechávala jen velmi nerada :( ale chápu, že někdy není na výběr. Co nechápu je, že některým rodičům to přijde ok.

klokanka31
1. zář 2021

Mě tady zaráží jak spousta z vás klidně šoupne dítě do školky ve 2 letech, že si zvykne, že potřebuje kolektiv, který mu dá zas něco jiného než vy matky, že mu to prospěje, atd. A vzpomenete si na vaše časy ve školce? Já chodila do školky 4 roky, a za celou tu dobu mi školka nedala fakt nic, jen stres, smutek a pláč 🤷

leymea
1. zář 2021

@elher a opravdu je ta adaptace tak skvela vec? Prijde den kdy tam s nim nebudes a myslis, ze s tim bude v pohode? Aby to nebylo jeste horsi, zvyklej, ze tam s nim je maminka a maminka jednoho dne rano odejde 🤷‍♀️ nevim, nemam zkusenost. Mit pristup jako ty tak bych ho radsi stahla a nechala si ho jeste doma, ale pokud do prace musis a hned tuhle skolku prvni den zavrhnes tak soukroma bude nejspis nejlepsi volba.