icon

Jak efektivně zapojit puberťáky do domácích prací?

2veverka
28. led 2025

Holky, ráda bych slyšela vaše podněty a zkušenosti, jak se vám daří zaměstnávat pubertální děti domácími pracemi. Mám 3 děti 16, 13 a 7, od malička mají své povinnosti (cca 2 domácí práce denně). V poslední době mám ale pocit, že puberťáci jedou pod svou míru, že u toho držkují a že by reálně mohli zabrat, aby to více odpovídalo jejich věku. Mám náročné období v práci celý tento rok, potřebovala bych, aby to fungovalo trochu "samo" bez pobízení a připomínání.
Oba starší, syn a dcera, vyzvedávají mladšího bráchu, starší syn každý večer uklízí kuchyň a vynáší tříděný odpad, prostřední věší/skládá prádlo, vybalí myčku o nebo jde nakoupit, nejmladší vyklízí myčku, odpadky, zalívá kytky. Starší dále o víkendu např. pomůžou při vaření, umyjou boty nebo výjimečně vyklidí skříň. Vše by ale nejradši dělali ve chvíli, kdy nejede wifina (od 21 h.) a v tento čas nemám kapacitu to kontrolovat a chci mít doma klid. "Vyjednávání" mi zabírá spoustu času.
Máte nějaký funkčnější systém? Pochlubte se. Uvažovala jsem, že by každý měl svěřenou nějakou oblast, ale nevychází to, pokud některé dny přijdou ze školy/z kroužku fakt pozdě.
Těším se na nápady!

Strana
z3
ninive211
29. led 2025

@izz76 My co se týče odpadků, máme navyklé, že se vyhazují pravidelně ráno po cestě do práce. Nebo když se toho nakupí více, třeba přes víkend, hodí se pytel za dveře a až někdo jde ven, tak to prostě veme "po cestě" 🙂

zuzkasim
29. led 2025

@2veverka Mě se nějaký "seznam" v podstatě osvědčil. Obvykle není potřeba mít ho písemně (i když i takový pro určité účely máme, ale to je kvůli střídání se nás rodičů v bytě u dětí), ale děti jsou 3 a občas mívá některý dojem, že na něj toho padlo nejvíc a sourozenci se jen vezou, takže je potřeba jasně říct: on dostal na starosti tamto a ty tohle.
@sarihy Hezké, téměř ideální, bohužel ve většině rodin to tak nefunguje☹ I když by si to většina z nás přála🙂 Ale jsme jiné osobnosti a hlavně naše děti jsou jiné osobnosti.

Vzpomínám, jak můj muž se mnou poprvé v životě převlékal postel, bylo mu 25 let! Za tohle jsem tchyni opravdu nepoděkovala... A zde se přiznávám, že jsem na muže působila tak, aby se stala změna (nemáme chtít svého partnera měnit, ale tady to bylo nezbytné, pokud jsem skutečně nechtěla být služkou, jak to nastavila jeho maminka u nich doma). Jinak nedávám úkoly ve stylu "teď hned", pokud to není nutné (když chci vařit, je nutná uklizená linka teď), ale každý doma ví, že by se koncem týdne mělo vysát, uklidit koupelna a wc, když je potřeba vytřít. Jestli nějakou část někdo udělá v pátek nebo až v neděli, nechávám na nich, ale v neděli večer to musí být hotovo. Koš se vynáší, když je potřeba, linku bych měla ráda uklizenou před tím, než jdeme spát, morčeti se čistí domek jednou za týden. Nepřijde mi to nic přehnaného, ale určitě trvám na tom, aby se nějakým stylem podílel každý, samozřejmě i já. Děti už ví, že když jim přijde jednodušší umýt místnost WC než koupelnu, tak si pospíší udělat v pátek WC a zahlásit, že tohle je už hotovo, takže ostatní se musí přesunout třeba tu koupelnu🙂 Pokud je někdo týden pryč (hory, Švp apod.), tak si péči o domácnost samozřejmě rozeberou ti, co jsou doma. Fakt nemám dojem, že bych si z dětí dělala poskoky, ale něco dělat mi přijde normální. Máme byt, není tam žádná péče o zahradu, dělání dřeva atd., vše je tam cca 9 let nové, udržuje se to vcelku snadno a nejsem žádný puntíčkář. A je vidět, že je to nejen vedením, ale i povahou. Nejstarší kolikrát vidí sám, co je potřeba, prostřední to vidět nechce🙂 Vyhýbá se a musím si ho trochu pohlídat, často testuje, jestli mnou nastavená pravidla stále platí. Nejmladší jde zatím docela slušně utáhnout právě na to, že např. film si pustíme až bude něco hotové...

luucia
29. led 2025

U nás mají děti rozpis a každý den má povinnosti jeden z nich..Požadujeme po nich aby to bylo hotové než přijdeme z práce, tzn do 17. hodin. Jako někdy brblaj, ale celkem se daří, že je hotovo když přijdeme z práce. Mají vyndávat myčku, vysávat a vynášet odpadky. Svoje pokoje si uklízej jak je potřeba. Každej si zvolil den, kdy mu to vyhovuje kvůli délce vyučování a kroužkům vyhovuje nejlíp a docela to funguje

petrasipkova1
29. led 2025

@barmil povinnost mámy je uklízet po celé rodině ? nakupovat, vařit, uklízet, starat se o oblečení a k tomu chodit do práce ? Od kdy ? Tak to fakt ne. Já chodím do práce, děti do školy a o zbytek se podělíme. Nejsem ničí sluha, aby děti zasedli k mobilu a čekaly až jim donesu hromádku oblečení a večeři pod nos. Fakt ne. Takže u nás třeba včera umyly umyvadla, rovnají si oblečení, nebo vyndají sušičku, myčku, někdy luxují. Pak děláme rychlý mega uklid, kdy uklízí věci na své místo, utřou prach a já jedu podlahy. Při vaření, pečení pomáhají když chtějí. Nemáme to pravidelně rozepsané, to nejsme schopni dodržet. Ale podle mě je potřeba aby věděli co a jak a nemyslím si, že by jim to bralo dětství, ručičky nikomu neupadnou.

dashyyy
29. led 2025

@petrasipkova1 hlavně co se v mládí naučí, jak když najdou pak.. já jsem doma nikdy nic
moc nemusela, u nás se nijak dramaticky neuklízelo a pak jsem se nestačila divit, když jsem prozřela a musela se začít sama starat.. peru se s tím doteď, takže jen ať si zvykají.. moje děti mají taky dost kroužků, ale ta myčka zabere 10minut mýho času stejně jako jejich 🙂

2veverka
autor
29. led 2025

@dashyyy Přesně. Kdo nebyl v dětství a mládí až tak systematicky veden se hodně rychle rozhodne, že své děti bude zasvěcovat postupně do životní reality...

2veverka
autor
29. led 2025

@pampelina18 Wifi tu do večera musí běžet kvůli škole dětí i kvůli mé práci.

2veverka
autor
29. led 2025

@suzanna123 Víš co, ty dny, kdy má třeba syn (16 let) dlouhou školu, nástroj atd. tak ho šanuju a udělá jednu věc. Fakt ho to nezničí.

dashyyy
29. led 2025

@2veverka ano přesně tak.. nedělám to kvůli sobě, ale kvůli nim

ninive211
29. led 2025

@2veverka Já mám děcka 7 a 10 (starší je dcera) právě teďka teprve postupně se školní docházkou mladšího zavádím nějaké "povinnosti" - resp. že mohou pomoct (dobrovolně) a mají za to "bod k dobru" (a za určitý počet bodů mají třeba nějakou odměnu . např. kartičku Pokémonů, co sbírají nebo tak). U syna (7) to teda funguje. Jinak sám od sebe se teda do ničeho nehrne, on navíc si žije prostě ve svým světě (ADHD s autist.prvky) a je bohužel ta osoba, který se musí říct, že je něco třeba (sám to absolutně nevidí, ani kdyby měl pokoj zaházený od podlahy ke stropu). Dcera ta je trošičku jiná a občas sama od sebe jde a něco udělá, aniž by ji o to kdo žádal. A naopak motivace ve formě bodů navíc na ni úplně nefunguje. Tak se plácám v tom, jak to nastavit, abych si zas jako na sebe neupletla bič do budoucna ve formě "zadarmo ani kuře..."

rebe
29. led 2025

Vzhledem k tomu, že mám děti ještě předpubertální, nebudu sdílet rodičovské rady, protože je mi jasné, že "nevím, o čem mluvím". Ale chci sdílet zkušenost jako dítěte - když mi bylo 12, máma začala dělat kariéru, a protože jsem byla jediná holka v rodině, spadlo všechno na mě: každodenní vaření, praní a žehlení. A k tomu jsem měla o víkendu vydávat v obýváku a umývat koupelnu. A zatímco o tom, co všechno jsem udělala, nikdy nebyla řeč, ohledně tohohle byly neustálé spory. Táta totiž vyžadoval, abych to dělala v sobotu dopoledne. Já ale studovala náročnej gympl, potom dvě vysoké školy najednou - a sobotní dopoledne byla doba, kdy se mi učilo nejlíp, protože jsem nebyla ve stresu, že mi dochází čas. Učení v neděli bylo peklo, skákala jsem od jednoho k druhému, abych všechno stihla. Ale táta vyždoval úklid v sobotu dopoledne, aby si po obědě sedl s kafem do uklizeného. Takže bych hlavně poradila komunikovat, a to nejen mluvit o tom, co pořebuješ ty, ale i o tom, co potřebují děti a proč.

ee.liska
29. led 2025

@bartunci2012 ty jo dneska jsi tu psala něco úplně jiného :-O

pampelina18
31. led 2025

@2veverka když mají dělat domácí práci tak WiFi nepotrebuji. A není to potřeba, udělejte rodičovskou kontrolu, bloknete jim WiFi a odblokuje až to budou mít hotové.... A školu si mají udělat hned jak přijdou nebo večer. Domácí práce jim víc jak hodinu nezaberou

januska95
21. kvě 2025

My mame system- deti dostavaju vreckove 10eur mesacne (250kc), ale to jen, ked maju spravene domace prace- nema spravene-nedostane. ked spravi nieco navyse, doplatime euro do vreckoveho.

Strana
z3