icon

Nutit děti na lyžařský výcvik nebo ne? Rady rodičům

17. led 2022

Zdravím a chtěla bych poprosit o názor - Mám dceru v 7. třídě, nyní je čeká lyžařský výcvik. Třídní kolektiv žádná sláva /ona je dost velký introvert, zamluvené ubytování bohužel také nevalné - za ty peníze.... nechce se jí jet - nutit - nenutit? Nutily jste své děti na lyžák nebo pro Vás byla priorita třeba něco jiného?

Strana
z2
konidana
17. led 2022

Tak skolni akce jsou z meho pohledu povinne. Syn treba nechtel cely prvni stupen jezdit na skolni vylety, co meli ruzne muzea, divadla, co turustiku... smula. Musel.

autor
17. led 2022

Povinný není - normálně se kdyžtak učí v jiné třídě.

zuzkasim
17. led 2022

Jen můj názor: neslyšela jsem od žádného dítěte, že by se mu na horách nelíbilo. Když je introvert, myslíš, že se její postavení ve třídě zlepší, když nepojede? Myslím, že tam je naopak šance se trošku lépe poznat, dát se dohromady, vidět se i v jiných situacích, než jen ve škole. Je spousta lidí, které lyžák v sedmičce tak nadchnul, že si pak chtěli pořídit výbavu a začali lyžovat. Je to pobyt na čerstvém vzduchu, pohyb, může se naučit něco nového. Předpokládám, že už máte zaplacenou zálohu... Chápu, že ji chytají obavy, ale asi bych se snažila ji spíš povzbudit.

konidana
17. led 2022

Pisu, ze z meho pohledu je povinny. Dneska nemuze skola dite nutit jet vlastne nikam... skola v prirode , plavani, ...apod. Vzdy ho upichnou v jine tride. Ale to ja neberu.

sigyn
17. led 2022

Taky jsem introvert a různé tábory jsem nesnášela. Nicméně lyžák byl fajn (a ubytování bylo taky děs), zvlášt když třeba sami na lyže nejezdíte. Já si tak poprvé vyzkoušela běžky a moc mě to bavilo.

te_reza
17. led 2022

V životě nikdy jsem nebyla na lyžařském výcviku.

felixfelicis
17. led 2022

To asi zalezi...Ja mam teda z obou lyzaku zazitky na cely zivot (pozitivni 😀 ), ale jestli nechce byt tyden na pokoji s detma, ktery nema rada, nebo nechce organizovane lyzovat, nenutila bych. Treba az pujde na stredni do jineho kolektivu, bude to o necem jinem a pojede rada.

konidana
17. led 2022

@felixfelicis jako na krev bych nesla, ale ze mi ditko rekne, ze nechce jet, a ja ho necham doma, tak to teda ne. Nechce neni argument. Slozeni deti na pokojich lze domluvit, aby to bylo aspon prijatelne a je to skvela prilezitost vyzkouset zase neco noveho. Kdyby mi doma furt brecela, ze nepojede a byla z toho fakt spatna, tak bych mozna povolila... je to tezke vybalancovat ty hranice, ale odsud potud.

felixfelicis
17. led 2022

@konidana proto pisu, ze zalezi...jak moc introvert, jak moc blbej kolektiv, jak to ma se sportama...Mne by teda nevadilo, ani kdyby se rozhodli, ze nejedou jenom proto, ze nechteji. Ja jsem teda introvert a milovala jsem tabory i lyzaky, ale jestli je nekdo takovej samorost, ze nechce..
Leda kdyby mely mit vsechny deti nejakou akci naraz, tam bych pritlacila🙂🙂🙂

mourovatakocka
17. led 2022

Já jsem jako dítě i pak na střední děsně nechtěla na lyže. Na základce mi hodně vadil kolektiv, měla jsem z představy lyžáku až psychické potíže. Na střední jsem nejela na lyžák, ale na cyklisťák jo. Můžu napsat jen z pohledu toho introverta, co mu navíc sjezdové lyžování fakt jako neříká nic. Byla jsem neskonale vděčná našim, že mě nenutili. Až jednou děti přijdou, že nechtějí jet, budu s nimi mluvit, vysvětlovat, proč je to dobrý nápad, ale současně je fakt nebudu nutit. Za mě "nechci" zrovna u tohohle důvod je.

anakolut
17. led 2022

@zuzkasim Tak já jsem Zrovns ten případ, že lyžák v sedmičce byl pro mě takový děs, že už jsem se v životě na lyže nepostavila. Nejsem introvertní, kolektiv zvládam, ale lyžák byl při mě něco takového jako teambuliding, který je povinně dobrovolný. Nikdy bych své dítě, které mimochodem tábory atp. má rádo, na lyžák nenutilo. Neříkala bych jí své negativní zážitky, ale ani ji nenutila.

autor
17. led 2022

Jako úplně narovinu - není to levná záležitost, momentálně jsme v rodině rádi, že to finančně nějak plácáme. Na lyžák by bylo, ale když jsem viděla ubytování (upřímně je mi tedy i líto těch peněz za to) a pak skutečnost, že dcera se v kolektivu třídy bohužel dlouhodobě necítí dobře (jak jsem psala - je mírnější, v kolektivu prý není spolužák, který by mluvil slušně, prostě je úplně jiný typ) - tak docela chápu, že si s nimi nedokáže 24 hodin denně týden představit. Já jsem tedy měla podobné problémy - na SŠ a VŠ už to bylo úplně jiné.

g_m
17. led 2022

Jsem učitelka a doporučuju, aby jela. Skoro všichni před odjezdem jet nechtějí a vymlouvají se apod. A pak z kurzu odjíždí nadšení (většina). Většina teď sedí dva roky doma, loni se nedalo v zimě lyžovat vůbec, já bych ji poslala. Ve škole už máme lyžák za sebou a všichni byli nadšení. A ubytování na horách bych neřešila vůbec. Člověk jede na hory a do přírody a lyžovat, ne se válet do 4* hotelu. My jsme byli na chajdě, která vypadá úplně stejně jako když jsem na ní na lyžáku byla před 20 lety a já - no a?

Co se týče toho, že je introvertní, tak v tomto mají lyže velkou výhodu. Není to kolektivní sport, jste sami na dvou prkýnkách a pokud nechcete, tak s nikým krom učitele se extra bavit nemusíte.

konidana
17. led 2022

To ubytovani je takove jake je, aby lyzak nebyl jeste mnohem drazsi. Ale prostě trochu spartanske podminky k tomu podle mne patri. Jeste to rozmyslete, ale ja bych ji poslala.

hasara33
17. led 2022

Ahoj, hele asi takhle - když jsem byla v 6. třídě, jela jsem se strejdou, tetou, tátou a bratrancema poprvé na hory. Poprvé jsme stala na lyžích a strejda mi to totálně, ale totálně znechutil. Řval na mě, já pořád padala, nešlo mi to a každý den jsem byla totálně vyřízená. 4. den jsem zůstala na hotelu, protože jsem z toho vyčerpání měla žaludeční problémy. Prostě opravdu hrozný, hrozný hrozný......Takže, když v 7. třídě přišel lyžák, tak jsem byla kategoricky proti. Prostě jsem si stála za tím, že nikam nejedu. Máma mě přemlouvala po dobrém, že to bude super, že to bude úplně jiné atd..a nakonec řekla, že prostě pojedu a hotovo. Dodnes jsem jí za to vděčná, že mě přemluvila, protože jsem se naučila parádně lyžovat, hned první den jsem přestoupila z 3. družstva do 1. a bylo to prostě skvělý. Nakonec jsem jela i v 8. a v 9. 😅 Takže takhle. Teď záleží jestli tam bude mít dcera kamarádku/y a za jaký důvod toho proč vlastně nechce jet. Díky této zkušenosti bych se spíš snažila jí přemluvit, protože jsem si jistá, že litovat nebude. 😊

mandala
17. led 2022

Tak já zas obrácenou zkušenost..., od té doby, co se moje dcera psychicky sesypala na táboře, na který nechtěla jet ( nic se jí tam nedělo, jenom prostě chtěla domů ), bych už v životě nikoho nenutila a nepřemlouvala. Neředpokládám, že by to u vás bylo tak vyhrocený, ale i tak bych ji nechala, ať se rozhodně sama. Já jsem třeba taky introvert a měla jsem depku snad rok dopředu z lyžáku, nakonec jsem si zlomila nohu, tak se vyřešilo samo, ale nikdy jsem toho nelitovala, že jsem nejela.
@konidana jsou rodiny, které na to nemají finance, povinné to určitě není...

konidana
17. led 2022

@mandala ja vim vsak to pisu

jipe
17. led 2022

já nejela na gymplu, lyžovat jsem neuměla, jet jsem nechtěla, naši mě nenutili, byla jsem v jiné třídě

drep
17. led 2022

Jen jiný úhel pohledu (nejsem ani introvert, jako spíš asociál, ale tyhle povinné školní akce jsem objela a bohudíky za to) -zvlášť pokud máte hluboko do kapsy, tak levnější šance, jak si vyzkoušet zimní sporty, než je školní lyžák, už nebude… instruktor zadarmo, sleva na permici, low cost ubytování (mně teda na kvalitě ubytování začlo záležet až když jsem sama vydělávala a to hlavně nočníma)…

vitezove
17. led 2022

nenutila bych. Já jsem taky nejezdila. Byla jsem 1x. Žádná sláva. Lyžovat mě nebaví, s kamarády to celkem šlo, ale žádná extra sláva. Akorát těm co to nešlo, tak se smáli a stejně žádný instruktor vlastně nefungoval. Upřímně - pokud nechce, tak bych jí nenutila. Nevidím vůbec žádné pozitivum v tom nucení. Určitě ten, kdo chce jet, tak si to užije. Ale kdo nechce, tak co.

hojda
17. led 2022

@drep Syn byl teď v lednu, bohužel trefili zrovna oblevu, takže čistého času jel na lyžích 20 minut (vleky nejezdily vůbec). Poměr cena výkon byl zrovna u nich hodně špatný☹. Pondělí příjezd v poledne, v pátek odjezd ráno. Do toho si tam pár rodičů muselo pro děti dojet, protože ač měly děti PCR před odjezdem, tak se v rodinách objevili pozitivní rodiče a děti spadly do karantény. Letos se to prostě moc nepovedlo☹.

dixi86
17. led 2022

Na ZŠ sem nebyla z důvodu financí(pro matku byly dulezitejsi veci nez zrovna ja) a na SŠ sem jela, tam to bylo "povinné". Jet sem ale nechtěla, protože sem zrovna umem neoplývala(učila sem se až velká a sporadicky. Bylo to fajn ty první dny(se spolužákama), akorát sem měla spálovou angínu a profesoři mně ve 40tkach nutili lyžovat, i když sem myslela, že umřu(prý si vymýšlím a sem líná). Když už sem celou půlku lyžáku nejedla, kuchařka se naštvala a koukla se mi sama do krku. Ještě ten večer pro mě přijeli naši a jelo se do nemocnice. Takže já bych vyslechla pádné důvody proč nechce a pokud by neměla úplně někoho fajn ve třídě, nechala bych to na ní. Na základce sem o nic nepřišla a na střední to byl očistec zase v jiné formě. Ale pokud se školní akce vyvedou, jsou fajn a člověk na to asi dobře vzpomíná. Ale já mám samé šílené zážitky i jen ze dvou školních akcí.

martt
18. led 2022

Ja bych spis zjistila kolik deti z její třídy nepojede. Pokud by byla jediná tak bych se ji snažila přesvědčit, aby jela. Mohla by si tam s detma více "sednout".Protoze by se pak po tom lyžaku mohla cítit ještě více odstrčená. Mluvím ze své zkusenosti naše třída tenkrát jela na lyžák mne tenkrát doktoři zakázali, takže já jsem jediná nejela. Nejenom, ze jsem byla týden v jiné třídě ,ale když se vrátili z lyžáku. Měli spoustu zážitků a dost dlouho se o tom spolu bavili. Se mnou se nebavil nikdo vlastně neměli ani o čem když jsem s nimi nebyla.

petrasipkova1
18. led 2022

a lyžuje dcera ? To nemá ve třídě ani jednu kamarádku, s kterou by byla na pokoji a užila si to ?

esmeralda11
18. led 2022

Měli jsme také na základce introvertního spolužáka, který jako jediný na lyžák nejel. A jeho postavení v kolektivu to tak akorát zhoršilo. Všem to přislo hrozně asociální. Do té doby jsme ho brali jen prostě jako tiššího kluka, co se moc neprojevuje, ale tím, že s námi nechtěl jet, jako by nám dal najevo, že jsme všichni hrozní a že se s námi nechce prostě bavit. Tak se s ním pak tedy nikdo nebavil. Navíc jsme se ještě dlouho bavili společnými zážitky, což ho vyčlenilo ještě víc.
Plus si umím představit, že přesun na týden do cizí třídy, kde nikoho nezná a nikdo nezná jí, dokonce ani učitelky, by byl taky dost stresující zážitek. Ještě se jí tam budou ty děti ptát, proč nejela a budou se jí smát (zvlášť když řekne, že to je kvůli penězům, děti jsou prostě zlý). Upřímně představa týdne v cizí třídě děsí zpětně i mě a to žádný introvert rozhodně nejsem.

hojda
18. led 2022

@esmeralda11 U nás to tedy rodiče dětí, které na lyžák nejely, řešili většinou tak, že děti ve škole omluvili (nemoc). Škola má od SRPŠ zřízený sociální fond a z toho se hradí třeba lyžák dětem, které by z finančních důvodů jet nemohly.

esmeralda11
18. led 2022

@hojda Tak to je fajn.👍 Za nás to tak nebylo.
Každopádně já bych asi dítěti neumožnila nejet na lyžák, že se mu nechce a místo toho aby si užívalo týdenní prázdniny doma. Pokud bych netrvala na lyžáku, tak by ale muselo chodit do školy. Holt v životě musíme někdy dělat i to, co se nám nechce. Nechtěla bych, aby si zvyklo, že ho maminka omluví ze všeho, co se mu nechce, a ještě na tom získá. Střet s realitou dospělého života by pak pro ně byl dost drsný.

felixfelicis
18. led 2022

V 6.tride jsem se tridou nejela na jazykovy kurz (jazykova skola, jeli vsichni), taky vlastne kvuli penezum - nebyl problem u nasich, ale mne to tehdy prislo drahy (malo vyuky a moc vyletovani, zpetne to nechapu, ale proste jsem mela svoje nazory😀 ), takze zbytecny...Ucila jsem se ten tyden v paralelce, nijak me to nepoznamenalo ani moje postaveni v kolektivu. Ale to tady z diskuse neni poznat, jestli ma trida problem s ni, jestli ma spatne sebevedomi a necha po sobe slapat, nebo jestli ji ostatni deti nesedi a nestoji o ne...

xxx3d
18. led 2022

jaká by mohla být pro rodiče jiná priorita, než šťastné dítě?... to je řečnická
takže vlastně nejde až tak o peníze, i když o ty jde v případě volnočasových i jiných společných školních aktivit v první řadě především, ale o to, jak to vnímá tvoje dítě
jak se spolu celou dobu bavíte, jak nasává tvoje strachy a obavy, případně tvoje nevalné zkušenosti ze školních let, kdy jak píšeš, si to měla podobné, přece ji jen na základě vícero názorů maminek z koníku nebudeš nutit k něčemu, co už je (asi) dávno rozhodnuté
chci jen říct, že vzhledem k tomu, co jsi napsala, bych ji já na tvém místě jet nenutila
zálohu bych oželela a prostě bych to vzala jako fakt, kterým to je

za mě je smutné, že je vyčleněná, nebo se cítí být vyčleněná ze školního kolektivu, ale těch faktorů, kterým za tím jsou může být tolik a hlavně to ani není předmětem diskuze, tak jen čistě za mě, mrzí mě to.

leymea
18. led 2022

Dcera ve tride nema zadnou kamaradku? Ja na lyzaku byla jak na zakladce tak na stredni a bylo to super. Na zakladni skole k nam do tridy chodila holcina, ktera se stranila, s nikym se nebavila. Mozna by i chtela, ale byla jina a nikdo se s ni "nekamaradil". Ted zpetne, kdyz uz nejsem dite, mi to prijde hrozny, jak se chudak holka musela citit. Na lyzak nejela a vubec nikdo jsme to neresili, po navratu do skoly se vubec nic nezmenilo. Nerikam, ze tva dcera je stejna, ale pokud ma problem s kolektivem, strani se a na ten lyzak jet nechce tak bych ji asi nechala doma. Pokud ve tride ma normalne kamaradku/kamaradky tak bych naopak chtela aby jela. Ja bych zas byla ve stresu kdybych mela travit cely tyden v cizi tride. Stacilo mi kdyz me na statni maturitu (testy a slohovky) soupli do cizi tridy, protoze u nas uz nebylo misto a ja abecedne byla jako posledni 🙈 ale jsem stydliva a tak trochu asocial, i tak jsem to zvladla 😀

Strana
z2