icon

Vykání žákům na osmiletém gymnáziu: Od kterého ročníku?

3. bře 2024

Dotaz je především na rodiče dětí na osmiletých gymnáziích, vykají tam vašim dětem? Od jakého ročníku?
Syn je v primě a všichni vyučující jim vykají. Celkem mě to překvapilo, nečekala jsem to. Nam na gymnáziu všichni tykali, manželovi taky.
Někteří vyučující nám tykali i na VŠ.
Proto mě zajímá, jak to je jinde.

Strana
z2
hojda
4. bře 2024

ZS tykani obousmerne😁, vicelety prevlada tykani od ucitelu.

cilkat
4. bře 2024

@konidana Hele, on ten titul sředoškolského profesora fakt oficiálně existuje... ale obávám se, že ja fakt vázaný výkonem funkce, neznám přesné parametry získání .... Vysokoškolský titul profesora je pak dost jiná liga, no.

me_druhe_ja
4. bře 2024

Už je to teda pár let, ale nám všichni tykali. Od primy. Jestli nám pak vykal někdo novej, koho jsme dostali od kvinty výš už si nepamatuju, ale myslím, že ne. Nebo to bylo fakt výjimečně. Já jsem teda ráda, mě by to přišlo divný. 😀 až na VS mi přišlo vykání přirozené.
A my jsme teda všechny oslovovali "profesor". Ale je to teda hodně, hodně, hoooooodne let zpátky. 😀

angelinie
4. bře 2024

@cilkat Co jsem našla já, tak už min. od roku 1998 neexistuje právě.

plksv
4. bře 2024

Někdo tyká, někdo vyká, jako profesor už se neoslovuje.

gdpr
4. bře 2024

@exbordelar na strednej ešte v pohode my sme mali takych aj na VŠ na magisterskom, že nás oslovovali niekedy "deti" 🤣🤣🤣 ale je pravda, že to boli také ročníky, že mohli byť naši starý rodičia

95newmommy2020
4. bře 2024

Přijde mi to padlý na hlavu. Nám na střední tykali a bylo to fajn.
V práci máme tykání, ale kandidátům ve VŘ vykám, pak je to hrozně divný, po nástupu, kdy si začneme tykat. Já bych to vykání zrušila všem. 😂

misamisenka
7. bře 2024

Za nas asi 3 vykali, zbytek tykal.

eviicka
7. bře 2024

@gdpr já jakýmkoliv cizím dětem odpovídám "dobrý den " beru to že to je oficiální pozdrav, "ahoj " mi přijde takové neuctivé.

clementina
7. bře 2024

nám taky spousta vykala už od primy:D

lennus
8. bře 2024

Na 4letém nám vykala jedna

pampelina18
8. bře 2024

Ano na střední škole normálně a na gymplu který má úroveň ( i když gympl... No to je věc názoru) ... Se vyká...

eldoradoh
8. bře 2024

S tím "profesor" a "profesorka" je taky sranda. Kolik z učitelů na gymplech asi jmenoval opravdu prezident 🙂

ninive211
8. bře 2024

@eldoradoh Ani jednoho 🙂 Někteří starší za mých mladých let neměli ani "obyč" VŠ titul (to byla teda výjimka, ale byli tací...)

terulin
8. bře 2024

@eldoradoh To jsou dvě různé věci, profesor jmenovaný prezidentem je titul (odkazující na "nejvyšší možnou pedagogickou hodnost"), zatímco středoškolský profesor je oslovení vázající se k funkci a místu jejího výkonu. (nebo jak to říct) Zatímco vysokoškolský profesor je profesor i jako důchodce, nebo když se rozhodne prodávat v Lidlu, tak středoškolský je profesorem jen v době, kdy je zaměstnaný na střední škole. Je to řekněme zvykové označení...

eleanor151515
8. bře 2024

@terulin spravne vysvetlene 👍
moj tato si nepraje aby ho študenti na SS oslovovali profer. Vysvetlil im, ze nema tento titul a neprináša mu správnosť ho takto oslovovat. Vyzaduje oslovenie pan Inzinier (vyucuje techniku a je vyštudovany Ing)

Strana
z2