Vykání žákům na osmiletém gymnáziu: Od kterého ročníku?
Dotaz je především na rodiče dětí na osmiletých gymnáziích, vykají tam vašim dětem? Od jakého ročníku?
Syn je v primě a všichni vyučující jim vykají. Celkem mě to překvapilo, nečekala jsem to. Nam na gymnáziu všichni tykali, manželovi taky.
Někteří vyučující nám tykali i na VŠ.
Proto mě zajímá, jak to je jinde.
Už je to teda pár let, ale nám všichni tykali. Od primy. Jestli nám pak vykal někdo novej, koho jsme dostali od kvinty výš už si nepamatuju, ale myslím, že ne. Nebo to bylo fakt výjimečně. Já jsem teda ráda, mě by to přišlo divný. 😀 až na VS mi přišlo vykání přirozené.
A my jsme teda všechny oslovovali "profesor". Ale je to teda hodně, hodně, hoooooodne let zpátky. 😀
Někdo tyká, někdo vyká, jako profesor už se neoslovuje.
@exbordelar na strednej ešte v pohode my sme mali takych aj na VŠ na magisterskom, že nás oslovovali niekedy "deti" 🤣🤣🤣 ale je pravda, že to boli také ročníky, že mohli byť naši starý rodičia
Přijde mi to padlý na hlavu. Nám na střední tykali a bylo to fajn.
V práci máme tykání, ale kandidátům ve VŘ vykám, pak je to hrozně divný, po nástupu, kdy si začneme tykat. Já bych to vykání zrušila všem. 😂
Za nas asi 3 vykali, zbytek tykal.
nám taky spousta vykala už od primy:D
Na 4letém nám vykala jedna
Ano na střední škole normálně a na gymplu který má úroveň ( i když gympl... No to je věc názoru) ... Se vyká...
S tím "profesor" a "profesorka" je taky sranda. Kolik z učitelů na gymplech asi jmenoval opravdu prezident 🙂
@eldoradoh To jsou dvě různé věci, profesor jmenovaný prezidentem je titul (odkazující na "nejvyšší možnou pedagogickou hodnost"), zatímco středoškolský profesor je oslovení vázající se k funkci a místu jejího výkonu. (nebo jak to říct) Zatímco vysokoškolský profesor je profesor i jako důchodce, nebo když se rozhodne prodávat v Lidlu, tak středoškolský je profesorem jen v době, kdy je zaměstnaný na střední škole. Je to řekněme zvykové označení...
@terulin spravne vysvetlene 👍
moj tato si nepraje aby ho študenti na SS oslovovali profer. Vysvetlil im, ze nema tento titul a neprináša mu správnosť ho takto oslovovat. Vyzaduje oslovenie pan Inzinier (vyucuje techniku a je vyštudovany Ing)

ZS tykani obousmerne😁, vicelety prevlada tykani od ucitelu.