Jak si usnadnit vaření obědů pro rodinu?
Ahojte, jdu si postezovat a zároveň treba pro nejaky tip... Už jsem unavená z vecneho vareni a premysleni co na obed 😅🤦♀️ mám dve deti, každé vekove jinde a každé ji neco jiného a do toho ja s manzelem. A neustále furt jen varit a vymyslet co na jídlo... Varim vetsinou na 2-3 dny ale vetsinou to vyjde na dva dny. Miminku samozrejme varim zvlast bez koreni a soli.. Takže mimcu obed a vecere, ji jen polivky na veceri. Starší zde nejí vubec nic, takže vymyslet neco co by jsme si dali všichni tri je nadlidsky ukol..jsou to asi jen tri jidla.. Takže staršímu varit a do toho jeste nám.. A stejné furt tocim 4 obedy dokola protože nemám šanci vyvarovat nejak extra, jelikož na mé mimco porad visi a je to o nervy.. Tak jak si pomoci? Nemám ráda mražené jidla..že bych si na varila a zamrazila, to nehrozi. Občas nejakou sklenicku omáčky si koupíme s manzelem, ale to minimalne.. A minutky se mi delat nechcoz, to pak tím.tuplem stojím.v kuchyni každý den.. Tak co zbývá? Asi nejist?🤦♀️😅kéž by šlo nejist, život by byl v tomto období s detmi asi snazsi 😅🤦♀️ jak to máte vy?
Mám to podobně. Akorát teda to mám mnohem jednodušší, protože u nás doma většinou vaří manžel. Když byly děti malinké, tak jsem vařila jen jejich blivajzy a klidně jsem to jedla taky. S tím nemražením to je fakt blbý, byla jsem na to zvyklá, ale ze zdravotních důvodů bych měla jíst jen čerstvé jídlo, a k tomu bych měla jíst i pravidelně mnohokrát denně (každé 2 až 3 hodiny). Fakt opruz. Když jsem v práci, nebo ještě hůř, když lítám celé dny po doktorech, tak to moc nedávám😅 Takže soucítím, ale radu moc nemám.
Jen takové moudro: Jsou lidi, kteří žijí , aby dobře jedli (např.můj muž, který si není líný dobře uvařit, nebo hledat fakt tu nejlepší restauraci), a pak jsou lidi, kteří jedí, aby prostě přežili (já - jím často základní suroviny bez jakékoli úpravy nebo s minimální úpravou, aby to zabralo co nejméně času)
Hele, mám doma 5 žroutů a sebe. Co mají jiní na 2 dny, to tady padne na oběd. Když dělám nudle s mákem, zahučí v tom víc jak kostka másla. Na langoše přes kilo sýra. Živit to je o nerv. Největší můj stres je vyprazdňující se lednice.
Vím, že ti to moc nepomůže, ale vždycky může být hůř 🤣
Kolik je tomu nejmladšímu? píšeš mimino, ale že mu vaříš oběd a polívku na večeři, takže asi nejí jen mixovanou mrkev. Ve chvíli, kdy oběd dítěte začal vypadat víc jak jídlo, tak jsem to jedla taky. Jenom jsem si to dosolovala, dokořenila. A když pak byly děti dvě, tak to jedno jídlo jedla i ta starší, ani by mě nehlo, vařit starší něco speciálního. Dostala polívku a jídlo, jestli z toho něco nejedla, tak nechala, ale nic navíc jsem nevařila.
Zkus si najít jednoduchý recepty, obměňuj přílohy. Jednou k masu přidej takovou zeleninu, podruhé jinou a uděláš kuřecí na x-způsobů.
Vaření mě nijak nebaví, takže se snažím vařit jednoduše a hlavně nevyvařuju každému jiné jídlo.
Napiš ty omezení a jídelní preference chatu GPT a on ti sestaví jídelníček, vymyslí, jak to udělat efektivně (využití zbylých surovin), udělá nákupní seznam a ještě tě u toho pochválí, jak jsi úžasná, že se staráš o rodinu 😃
Tak já mám doma multialergika s HIT, takže stát v kuchyni denně musím, i když mě to vůbec nebaví. A několik let jsem musela jet zvlášť oběd pro multialergika a zvlášť pro zbytek rodiny, protože syn toleroval třeba jen 11 surovin a z toho jsem mu musela poskládat jídlo na celý den a každý den vymyslet něco jiného. Teď už těch surovin syn zvládá více, takže nemusím každý den dělat dva druhy obědů/večeří. Manžel v tomto směru bohužel nikterak nepomůže, jednak umí max. ohřát párky a uvařit těstoviny podle návodu, navíc se ani po 9,5 letech neorientuje v tom, co syn nemůže. Stěží zvládá udržet to, že dcera nesmí mléko a sóju...
Radu mám jedinou - vařit rychlá jídla, ideálně základy vhodné pro všechny a po oddělení porcí pro mrňouse pak jen dochutit pro zbytek rodiny.
Vaření mě fakt nebaví. (Nebo bavilo by mě, kdybych vařila 1x za měsíc a ne pravidelně.) Doporučila bych vařit jídla, která může i mimino, jemu odebrat a pak to dochutit pro ostatní. Naučit se jist polévky k večeři, at nemusíš dělat něco dalšího. Na starší nebrat moc ohled, uvařit to, co budete jist vy a mimino, z toho mu nandat a něco z toho sní a postupně si začne zvykat i na další jídla. Tím, že teď ji jen 4 jídla, tak ho moc neochudíš, když si vybere jen brambory nebo těstoviny nebo něco jiného a postupně se třeba odhodlá sníst i něco dalšího. Pokud jsou to třeba zelené fazolky jako příloha, tak se ptám před nandáním, jestli taky chtějí. Pokud je to rizoto/čína, tak nandán a ať si sami vyseparují, co snědí a co ne.
Není nic, co by Chat GPT nezvládl. 😀
Hele, já si vypomáhám vlastně Modrým koníkem. Na svém profilu si nahazuji fotky a občas recepty, k některým se po letech vracím.
Jak děti rostou a navíc se s mužem střídáme na HO, potřebujeme 1-2 teplá jídla denně. Vařím tedy ve větším, obměňuji přílohy - házím to pod hashtag #jedenzaklad . No a dost mi pomáhá i Instagram, tam se dá načerpat spousta inspirace ,-)
Ale máš pravdu - vaření a pečení jsem milovala. Ale třeba v závěru Covidu se mi dělalo vysloveně fyzicky nevolno, když jsem se měla postavit ke sporáku.
Navíc já si rodinu rozmazlila a je občas fakt těžké je po tom remcání, co kdo zase nejí, neposlat tam, kde Slunce nesvítí.
já třeba taky moc nemusím mražený jídla, ale děti si nestěžovaly, takže si třeba pomáhám tak, že jedno z mála jídel, který jedí obě děti, je špagety s boloňskou... takže navařím kotel boloňský, udělám si krabičky do mrazáku po dvou porcích a když už mi všechno leze krkem, tak udělám něco, co chutná nám dospělým a děti dostanou boloňskou z mrazáku.. 🙂
Vaření mě fakt nebaví. (Nebo bavilo by mě, kdybych vařila 1x za měsíc a ne pravidelně.) Doporučila bych vařit jídla, která může i mimino, jemu odebrat a pak to dochutit pro ostatní. Naučit se jist polévky k večeři, at nemusíš dělat něco dalšího. Na starší nebrat moc ohled, uvařit to, co budete jist vy a mimino, z toho mu nandat a něco z toho sní a postupně si začne zvykat i na další jídla. Tím, že teď ji jen 4 jídla, tak ho moc neochudíš, když si vybere jen brambory nebo těstoviny nebo něco jiného a postupně se třeba odhodlá sníst i něco dalšího. Pokud jsou to třeba zelené fazolky jako příloha, tak se ptám před nandáním, jestli taky chtějí. Pokud je to rizoto/čína, tak nandán a ať si sami vyseparují, co snědí a co ne.
@radecka1 já ještě dělala to, že jsem se ani neptala, jestli ty fazolky (nebo něco jiného) na talíř chce. I když třeba říkala, že to nejí, tak jsem řekla, že na talíř dostáváme všichni stejně. dala jsem jí málo a ona pak aspoň ochutnala, nebo se jí to připletlo k masu a časem se naučily obě jíst víceméně všechno.
@radecka1 já ještě dělala to, že jsem se ani neptala, jestli ty fazolky (nebo něco jiného) na talíř chce. I když třeba říkala, že to nejí, tak jsem řekla, že na talíř dostáváme všichni stejně. dala jsem jí málo a ona pak aspoň ochutnala, nebo se jí to připletlo k masu a časem se naučily obě jíst víceméně všechno.
@betelgeuzz Jj, to máš pravdu. Taky dávám třeba tři fazolky, když nechce, ať má možnost to aspoň zkusit. Spíš se ptám z toho důvodu, že když vím, že to stejně jist nebude, tak ať mi zbyde víc pro ostatní 😉. A velmi motivační je, když ostatní to jedí a nic moc nezbývá. To si potom docela rychle rozmyslí, jestli něco nebude jíst. To funguje dobře při více dětech.
Já bych se hlavně vykašlala na to vyvařování zvlášť. Jestli je miminko malé, tak jsem to si občas pomáhala skleničkami. Uvařila jsem přilohu a k tomu dala část hodící se skleničky, i s tou přílohou. Popravdě dítěti to bylo úplně jedno. Jestli už je miminko větší, tak bych dala to stejné (vhodné a bez soli a koření), co máme my. Ať se v tom rýpe. To starší dítě, to bych kolem neskákala. Prostě by dostalo to stejné a musí aspoň několikrát ochutnat. Když by fakt nechtělo, tak dle přístupu - buď nic nebo něco stanoveného náhradního (pokud možno nudného a opakujícího se). Ve Tvé situaci bych se asi úplně nebránila občas koupit nějaký polotovar. Já třeba občas koupím knedlíky plněné uzeninou, dodělám jen zelí. Nebo třeba tu omáčku na těstoviny, kynuté knedlíky, nějakou tu mraženou zeleninovou směs. Ono to prostě ten čas ušetří. A ještě bych zvážila to mražení. To taky hodně ušetří čas.
Jsem na tom podobne, ja zas spatne nesu ohrivane prilohy 😐 no ale snazim se slevit kde se da. S tim mrazenim zalezi, co presne ti vadi, u nekterych jidel by se to treba dalo obejit - treba nemrazit veci zahustene moukou, ne ze by to neslo, ale presne nekterym lidem to vadi, nebo jestli ti vadi, ze to nacichne, tak mrazit ve sklenenych nadobach (prodavaji se odolne, ja vetsinou pouzivam zavarovacky, ale ty obcas prasknou), pripadne zmrazit jen cast jidla, co to dobre snese, treba rozmixovanou zeleninu a maso ke svickove, to je pak najednou svickova s kupovanym knedlikem super rychly jidlo. No a smirit se s tim, ze clovek casto ji veci, ktere vi, ze by mohliy byt lepsi, kdyby investoval 30 minut navic. Treba me ten kupovanej knedlik prijde dost hroznej, ale jim ho no. Varit bez soli a pro vsechny, odebrat miminu a pak az dosolovat je taky docela znat na chuti, ale delam to tak z prestavkami uz skoro 9 roku... stve me to ne ze ne, ale na vic neni kapacita.
Pokud nemas nejaka dietni omezeni, tak nektere rodiny v okoli si plati obedy ze skolni jidelny, mozna by to pro vas byla cesta.
Myslím si, že hlavní problém bude to starší dítě, které vás asi dost omezuje. Protože miminkovská jídla se vaří chvilku, doslova pár měsíců, brzy se přidá vše, méně kořenit není až takový problém, oddělat mu porci, zbytek víc duchutit, dosolit jde případně i na talířku... Zaměřila bych se na to starší dítě. Má nějaké velké potíže s jídlem? Nebo je to jen klasický nejedík a nimra? Spoustě dětem pomůže učit je ochutnat. Nemusíš sníst celou velkou porci, ale ochutnej 3 lžičky. Kamarádka má dceru, která nesnášela kousky zeleniny, bylo to pro ni divně barevné (že barevné bonbony jedla ve velkém netřeba zmiňovat😉), řešila to tak, že zeleninové polévky jednoduš mixovala. Zeleninu pod maso opět rozmixovala do omáček a šťáv. Takhle do nich dostala téměř cokoliv, co by jinak nepozřeli. Teď už je to slečna, která se postupně až pár výjimek ta jídla naučila jíst i v klasickém stavu, takže z toho vyrostla, i když to trvalo opravdu dlouho a chtělo to hodně trpělivosti.
Jinak denně něco vymýšlet a vařit mě taky nebaví... na školním roku miluju to, že děti jí v jídelně, o prázdninách sice mám volno i já, ale musím denně vařit😂
@betelgeuzz pak jsou děti, který prostě budou dělat hysterickou scénu až do večera, pokud před nimi jenom ty fazolky (a mraky dalších) vyslovíš - všude to není tak jednoduché, že bys naložila a dítko ochotně ochutnalo. 😉
@betelgeuzz pak jsou děti, který prostě budou dělat hysterickou scénu až do večera, pokud před nimi jenom ty fazolky (a mraky dalších) vyslovíš - všude to není tak jednoduché, že bys naložila a dítko ochotně ochutnalo. 😉
@prejeta_zaba No, tak budou na suché příloze, ono to parkrat do tydne nikoho nezabije.
@prejeta_zaba já nepsala, že jsem naložila a hned to dítě ochutnalo. Někdy neochutnalo, ale vždy jsem naložila všechno. Hysterický scény jsem u nás ignorovala. Navařeno je tohle, a pokud nechceš, nejez. Ale rozhodně jsem nevařila pro každý zvlášť.
@prejeta_zaba já nepsala, že jsem naložila a hned to dítě ochutnalo. Někdy neochutnalo, ale vždy jsem naložila všechno. Hysterický scény jsem u nás ignorovala. Navařeno je tohle, a pokud nechceš, nejez. Ale rozhodně jsem nevařila pro každý zvlášť.
Taky jsem vařila od chvíle, kdy dítě mohlo víc než rozmačkanou zeleninu pro všechny víceméně stejně. Miminu jsem nesolila a nekořenila a jídla, která by byla celkově nevhodná, jsem nedělala nebo uzpůsobila - třeba když jsme měli řízek, tak prcek dostal dušené maso. A stejně jako @betelgeuzz jsem vždycky ignorovala, že někdo něco nejí. Na talíř to dostali a chtěla jsem, aby to ochutnali - na snědení jsem netrvala. Vždycky to byla jedna část jídla, takže když by nejedli fazolky, byla by tam příloha a maso, když měli období, kdy nejedli brambory, tak se taky najedli tím, co bylo s nimi.
Ahoj, řešila jsem podobný problém – nechtěla jsem trávit celý den v kuchyni vařením, když to pak děti ani nejedly. Před asi měsícem jsme si pořídili Thermomix a ten mě doslova zachránil. Je tam kolem 4000 receptů, vždy si naplánuju, co budu vařit na následující 2–3 dny, nakoupím a jedu podle receptu. Zatím se mi všechno povedlo a děti se konečně rozjedly – oblíbily si spoustu nových jídel. Za mě top! Thermomix do každé rodiny – ušetří mi neskutečně moc času a energie během dne.
Taky me to neba, delame z domu a neni cas nekam porad chodit. Mas v okoli skolu, muzes kupovat obedy tam?
Ja delam huste polevky ma veceri a nenarocna jidla jako hrachovka s parkem, tortily a zbytky, noky se syrovou omackou, nam a muzem cockove kari, mam rada ty balicky z alberta predpripravene. Vejce na 1000 zpusobu..
Ahoj, řešila jsem podobný problém – nechtěla jsem trávit celý den v kuchyni vařením, když to pak děti ani nejedly. Před asi měsícem jsme si pořídili Thermomix a ten mě doslova zachránil. Je tam kolem 4000 receptů, vždy si naplánuju, co budu vařit na následující 2–3 dny, nakoupím a jedu podle receptu. Zatím se mi všechno povedlo a děti se konečně rozjedly – oblíbily si spoustu nových jídel. Za mě top! Thermomix do každé rodiny – ušetří mi neskutečně moc času a energie během dne.
@barunka12345 jo, já dostala něco podobného loni na narozeniny: není to přímo Thermomix, ale jiná značka a funguje to stejně, a napřed jsem byla dost skeptická ale nakonec nadšení. 🙂 taky to teď doporučuju všem. 😀 ušetří to fakt mega cas a hlavne je tam tolik těch receptů že se dá vždy vybrat
Jak už tu zaznelo,asi bych se vykaslala na vyvaření pro všechny, u prvního jsem taky vyvarela zvlášť příkrmy a s druhým a třetím jsem si vypomahala sklenickami a když už jedly polívky,tal prostě byla polivka pro všechny,po desátým měsíci už jsem to ani koc neřešila a dostavaly prostě co my(ale my teda extrémně málo solime celá rodinka, tak nás to tak nelimitovalo) a no a za další,u náš se teda zaky jede, že na talíř dostaneš to co všichni a pokud nechceš nic z toho,tak ok,ale můžeš max suchy rohlik... Je to možná kruté,ale popravdě ho u nás mělo každé dítě zatim jen jednou,jinak vždy na tom talíři našly něco co jedly.
Nechápu, proč se zajímá co kdo ji. Prostě uvař a jež anebo si vem suchý chleba. Pak máš rozmazleny děti
Chápu nechuť k zamrazování - z toho mrazáku to prostě není tak chutné, mi přijde. Co místo zamrazování "zavařit"? Ještě horké nalít do sklenic, otočit dnem vzhůru, v lednici to pask ty dva týdny v pohodě vydrží. Můžež tak zavařit polívky, guláš, veškeré maso s nějakou omáčkou - rajská, zeleninová, dokonce i svíčková (bez smetany, tu dodáš těsně před konzumací)...pak jen otevřeš skleničku, doděláš k tomu přílohu a oběd je hotov.
Mame doma multialergika, k tomu ja nesmim lepek a laktozu a navic jsem vybirava a zamrazovana jidla taky moc nemusim 🙂
Dite 1,5 mi ji jen bolonskou omacku a suchou ryzi :D No ale fakt ji nevarim denne bolonskou omacku. Dostane to, co mame my a kdzy to nechce, ma sklenicku z obchodu, kdyz nechce ani tu, ma smulu a dostane rohlik. Starsi taky - tak kdyz nechteji neco, tak to neji no - pokud vim ze je to rizikove ze to nebudou, tak jim to nandam na talir zvlast a sni treba aspon brambory, nebo testoviny.
Denne nebo obden varim obedy sobe i diteti do skolky na kazdy den. Takze vecere jsou bud zbytky, nebo chleba/toasty :D Vcera jsem se naverbovala dobrovolne na palacinky v nekolika variantach (bez lepku s vejcem, s lepkem bez vajec, lepkem s vejcem) a protoze se ty bez vajec nepovedly tak jsem je zkousela ze tri test. Nepovedly se ani jedine, takze mel alergik smulu a dostal rozpeceny kolac z mrazaku co msm pro tyto pripady a ja se poucila, ze priste dostanou zase chleba s marmeladou 🙄😂
Ale s cim fakt bojuju je pestrost obedu... malokdy se mi chce vymyslet s zkouset neco noveho, takze varim porad to stejne dokola...
@betelgeuzz Souhlasím, taky odmítám vyvařovat x jídel pro každého zvlášť. Jsou některá jídla, co jím třeba jenom já a manžel ani děti je nemusejí - no tak holt si je nevařím anebo výjimečně si udělám jen pro sebe, když se mi chce (třeba miluju žemlovku, ale kdybych měla upíct i mini pekáč žemlovky, mám to min. natříkrát a nikdo jiný mi to fakt jíst nebude...tak holt žemlovku jsem udělala jednou jedinkrát, pak jsem ji jedla tejden a od té doby radši nic). Občas když je něco, co vím, že jíme jenom my s manželem a děti ne (třeba nemusí špenát), tak si to uděláme do práce, kdy mají děti obědy ve škole. Na víkend s snažím vařit to, co jí všichni anebo pokud je tam něco, co někdo moc nemusí, nenutím ho to jíst (třeba já mám ráda maso s bramborem a vařenou/grilovanou zeleninou, děti tu zeleninu moc nemusí, no tak vyjí kukuřici a mrkev holt nachají pro mě, svět se nezhroutí).
Mame doma multialergika, k tomu ja nesmim lepek a laktozu a navic jsem vybirava a zamrazovana jidla taky moc nemusim 🙂
Dite 1,5 mi ji jen bolonskou omacku a suchou ryzi :D No ale fakt ji nevarim denne bolonskou omacku. Dostane to, co mame my a kdzy to nechce, ma sklenicku z obchodu, kdyz nechce ani tu, ma smulu a dostane rohlik. Starsi taky - tak kdyz nechteji neco, tak to neji no - pokud vim ze je to rizikove ze to nebudou, tak jim to nandam na talir zvlast a sni treba aspon brambory, nebo testoviny.
Denne nebo obden varim obedy sobe i diteti do skolky na kazdy den. Takze vecere jsou bud zbytky, nebo chleba/toasty :D Vcera jsem se naverbovala dobrovolne na palacinky v nekolika variantach (bez lepku s vejcem, s lepkem bez vajec, lepkem s vejcem) a protoze se ty bez vajec nepovedly tak jsem je zkousela ze tri test. Nepovedly se ani jedine, takze mel alergik smulu a dostal rozpeceny kolac z mrazaku co msm pro tyto pripady a ja se poucila, ze priste dostanou zase chleba s marmeladou 🙄😂
Ale s cim fakt bojuju je pestrost obedu... malokdy se mi chce vymyslet s zkouset neco noveho, takze varim porad to stejne dokola...
@kacka1994 Taky holt vařím pár jídel dokola, babička taky - mám pár jídel,m co ví, že když přijedou děti, že to milují a snědí to, takže vaří tak 5,6 jídel furt dokola (plus když jsou s dědou sami, udělají si třeba segedín, gukáš, lečo, vepřo knedlo zelo...ale tohle by děti nejedly, takže to je prostě pár oblíbených jídel dokola).
Jsem na tom podobne, ja zas spatne nesu ohrivane prilohy 😐 no ale snazim se slevit kde se da. S tim mrazenim zalezi, co presne ti vadi, u nekterych jidel by se to treba dalo obejit - treba nemrazit veci zahustene moukou, ne ze by to neslo, ale presne nekterym lidem to vadi, nebo jestli ti vadi, ze to nacichne, tak mrazit ve sklenenych nadobach (prodavaji se odolne, ja vetsinou pouzivam zavarovacky, ale ty obcas prasknou), pripadne zmrazit jen cast jidla, co to dobre snese, treba rozmixovanou zeleninu a maso ke svickove, to je pak najednou svickova s kupovanym knedlikem super rychly jidlo. No a smirit se s tim, ze clovek casto ji veci, ktere vi, ze by mohliy byt lepsi, kdyby investoval 30 minut navic. Treba me ten kupovanej knedlik prijde dost hroznej, ale jim ho no. Varit bez soli a pro vsechny, odebrat miminu a pak az dosolovat je taky docela znat na chuti, ale delam to tak z prestavkami uz skoro 9 roku... stve me to ne ze ne, ale na vic neni kapacita.
Pokud nemas nejaka dietni omezeni, tak nektere rodiny v okoli si plati obedy ze skolni jidelny, mozna by to pro vas byla cesta.
@malytlustyhroch Spousta mraženýho hotovýho jídla je pak prostě po rozmrazení dost hnusná, třeba přílohu by mě nenapadlo zmražovat, to vždy musí být čerstvé (jako možná tak tu knedlu, jinak ne). Já radši po vzoru tchyně se místo zamrazování se naučila zavařovat, k mrazení přistupuju jen v nouzi nejvyšší, když třeba zbyla jedna porce a já víc, že třetí den po osbě bych si to fakt už nedala, tak ta jedna porce se zamrazí a dá se třeba za týden

Proč si nechceš něco uvařit ve větším množství a zmrazit? Vadí ti rozmražování?