Jak řešit vztahy s více prarodiči v rodině?
Ahoj, čekáme s přítelem naše první dítko a jeho narození se blíží. Mam teď celkem čas přemýšlet nad asi nepodstatnými věcmi, ale zajímalo by mě jak řešit tuhle situaci. Oba jsme z rozvedených rodin a naši rodiče mají nové partnery. Aktuálně žijeme pod jednou střechou s přítelovou mamkou a jejím přítelem. A teď to o co mi jde. Nechci dělat našemu dítěti v hlavě zmatek (až bude větší) kdo je Babicka a kdo je děda, ale… zároveň mi přijde zvláštní aby v podstatě cizímu pánovi nebo paní říkala dědo nebo babi. A hlavně vlastně by tím pádem měla 4 babičky a 4 dědečky. Jak jste řešili tenhle problém? Asi nad tím moc přemýšlím, ale zároveň mi fakt přijde zvláštní aby někomu říkala “dědo” když spolu nemají nic společného.
Ano fakt zbytečné přemýšlení.....nechala bych to na dítěti, jist ve škole, za 7 let, až to bude řešit, nebude jediný, kdo má víc babiček a dědečku...dokonce bude určitě i pár děti co mají dvě maminky a dva tatínky...
@zuzkasim ano, to mi pripomina rozhovor manzelovy tety s nasim synem. On ji tvrdohlave oslovoval babi a ona mu stejne tvrdohlave vysvetlovala ze neni babicka, ale teta. Ne ty nejsi teta, tety jsou mladsi nez ty, ty si babicka. Ja nejsem babicka, nemam deti, moje sestra je tvoje babicka. Jsem proste stara teta. Tak jo babi stara teto…
@jannym tak to mi zas prijde normalni ucit deti rodinnym vztahum. Deti maji babicky a prababicky a ne 4 babicky, ja mam taky babicku a pratetu a ne 2 babicky🤷♀️
Já mám dvě dcery které nejsou manžela a teď s manželem máme miminko. Holky ač manžela oslovují táto tak tchanům říkají jmény při přímé konverzaci. Když se jich někdo zeptá kam jedou tak řeknou za babičkou a dědou a pradědou. Nikomu to nevadí, ale moje děti už jsou starší a určili si to tak nějak sami a guláš v hlavě nemají, a kdyby byli mladší tak bych to vůbec neřešila tchani je berou jako vlastní.
Malý říká mamky přítelovi strejdo, ale máma s ním nežije a on se necítí být dědou. Malý ho má rád, mamky přítel malého také a prostě jim to vyhovuje. Manželovo táta má přítelkyni a malý jí říká teto. Ale s tou se v téměř nezná. Také spolu nebydlí.
Moje holky maji 3 dedy a 4 babicky. A kdyz nevim o jakem dedovi je rec tak je to deda Michal atd.
Rodice moji mamky byli rozvedeni a proste babicky manzel byl muj deda.Nejlepsi deda na svete.
Moje deti vi,ze mam tatu a moje mama ma jineho manzela a je to jejich deda.I kdyz mu treba ja rikam Karle.
U nás říkame babičkam i dědům : babi Pavča,babi Jaruška atd.syn teď všem starým lidem říká babi/děda a bílými vlasy(naposledy tak komentoval v televizi našeho Prezidenta;)). Před dětmi jsem nechtěla aby všem říkal teto ale říká, jen těm opravdovým opět např: teto Eliško atd🙂
Nase deti maji 4 dedy - 2 vlastni, jednoho vyvdaného a jeden je pradeda, ale rikaji mu dedo. Pak maji 2 babicky, jendu prababicku, ktere rikaji babi a pritelkyni jednoho z dedu rikame teta, protoze je skoro tak stara jako ja, tak je mi blbe rikat ji babi 😄
Každý s manželem jsme si přivedli do vztahu dítě a jedno společné. Manžela syn (11let) říká mim rodičům babi a dědo, moje dcera (9let) manželovi mamince říká babi . Jo a to ještě já mám babičku ( dcery a syna prababičku) a všichni ji taky říkají babi.
Bývalý manžel má rozvedené rodiče, oba nové partnery. Všem od mala říká babi a dědo .
Každý to má jinak, jinak to vnímá. Ale kolikrát cizí by se rozkrajeli víc jak vlastní krev . Ono i záleží na dítěti, ale než se naučí vyslovovat jména, bude to trvat 😅
@glitterglue manželovi rodiče jsou dcery babička a děda, a přesto dcera ví, že čistě příbuzensky nejsou její nic. Ale to ona jim tak začala říkat, a protože oni se jako babička a děda chovali, bylo to pro ni jasné. A my to pak podpořili. Ale mluvíme o těch rodinných vazbách. U nás je to o to jednodušší, že prarodiče jejího brášky jsou její jakože babi a děda, ale pochybuji, že by expartnerova mamka byla mladšího babička, až malý začne mluvit. Jakože jo, pulhodinku mi ho klidně pohlídá kdybych si potřebovala něco zařídit, taky se budou potkávat na predavackach a třeba dětských akcích, ale vždycky to bude Elišky babička a Vojtová asi ne. Zatímco Vojtova babička je i Elišky. Ale naše děti jsou dostatečně inteligentní, aby se v tom "je to babička a přitom to není babička" nějak vyznali. A jestli ne, tak slunce nespadne 🙂
A jinak jsme začali používat příjmení (protože partner i expartner jsou ze stejného města i když já ne, navíc ještě žije manželova babička která je ze stejného města jako naši... No, byl by v tom bordel 😅🤣)
Jsem z rozvedené rodiny. Máma má přítele, normálně je to děda. Táta má novou manželku už dvacet let, je to babička, manželův tatínek už umřel, takže z druhé strany je jen babička. A ještě žije moje babička, které se taky tak říká...takže moje děti mají 4 babičky a 2 dědečky. Miminkům to bylo fuk a syn se už od dvou let orientuje...bylo by hrozně smutné, kdyby přítel od mamky nebyl nazýván dědou, když má k dětem krásný vztah a věnuje se jim..
@glitterglue a taky dcera ví, že teta Drahuška a teta Vendulka jsou babičky sestry a tím pádem její pratety. Ale říká jim teto. A jestli jim syn bude říkat (v nějakém věku?) babi, tak jim bude říkat babi. Ale taky bude vědět, že pribuzensky je ta "babi" jeho prateta. V tom nevidím problém 🙂
Ale asi to budou i pro něj tety, protože jedna je teta pro všechny mladší členy rodiny (sama nemá děti) a u té druhé je pak přirozené říkat jí stejně jako te první.
A jak jinak by jim měl říkat,já taky měla dědečka a nebyl biologický,znala jsem ho od narození a za mě to byl dědeček,za to bilogickeho dědečka jsem nepoznala,babička se s ním rozvedla a o vlastní dceru neměl zájem,a to je jedno kolik ve finále má dědečku a babiček,ať jim říká babičko a dědečku
Naše dvě děti mají dokonce dvě maminky - biologickou, které se narodily, a mě, která si je našla a jsme spolu 🙂 Obě jsme mámy - máma Míla a máma Zdenka (jména čistě ilustrativní). Od mala vědí, chápu a zvládají to.
Pro dite jsou stari ... babicka a deda + jejich krestni jmeno...ja nevim fakt mi to prijde nepodstatne...
Máme 3 babičky a dědy ❤️ i ti nevlastní je mají jako vlastní a nedělají se rozdíly 🙏
Já sama jsem měla čtyři babičky a ctyri dědečky, rozvedené páry se spolu nevídaly, ale nebyla tam nějaká šílená zášť. A já je měla ráda všechny a všichni byli babička a děda - měla jsem to štěstí, že se původní prarodiče rozvedli brzy a s novými partnery měli další děti, díky tomu mám strejdy a tety skoro mého věku a naše rodina je vlastně jeden velký generační zmatek. A i to přispělo k tomu, že nikdo neřešil, jestli říkám baví a děda, i když mi relativně brzy vysvětlili, kdo je kdo. Teď už mám jen nevlastniho dědu a vlastní babičku a s prostě je to můj děda, vždycky se tak choval a i k mým dětem je takový a i moje děti vědí, že není vlastní praděda, ale vlastně nám to je všem jedno.
Takže můžu říct, že zrovna tohle mi jako dítěti hlavu nepopletlo a naopak já se tu mi hrozně ráda chlubila mezi kamarády🙂 A co to pro mě znamenalo na narozeniny a Vánoce, všechno jsme postupně oslavili se všemi🙂
Jsem z rozvedené rodiny, navíc samozivitelka, kdy syn otce už 5 let neviděl. Mezitím jsem měla partnera, který měl rodiče. A teď ten mega guláš. Oba moji rodiče mají partnery, já je oslovuji jmény, syn jim říká babičko, dědo. Mám ještě babičku, ta měla partnera (pro mě jako dítě to byl děda, pak časem jsem přešla na jméno) - pro syna babička a děda. A pak tu máme ještě maminku synova otce a jejího manžela - takže další babička a děda - a tam vysvětlit příbuzenský vztah, když otec v rodině není, to byl teprve oříšek. No a aby to bylo ještě zamotanejsi, tak rodičům bývalého partnera říkal taky babi a dědo. A dokonce dodnes, když o nich mluví, tak jako o babi a děda z XY.
Synovi je 7. Spoustu věcí stále nechápe - třeba příbuzenský vztah mezi mnou a tetou Ivou (moji sestrou) a že naši rodiče jsou babi Iva a děda Béďa. Protože on sourozence nemá, s další širší rodinou se moc nestykame.
Snažím se mu vysvětlovat, ale genealogický strom chápe max do úrovně babička děda, tety, strejdove a další příbuzenstvo už je na něj moc - a že kdybychom se celá nejbližší rodina sešli, bylo by nás dobře 50 přímých rodinných příslušníků.
Moje babicka je nevlastni a dikybohu ze to nikdo nikdy neresil... nikdo nam necpal do hlavy "tahle si ten titul nezaslouzi" a vlastne nebyl duvod o tom nejak diskutovat, zjistila jsem to az jako starsi, mezi reci... S dedou byla "davno" nez jsem se narodila, deda si ji vybral, jasna babicka... Je uzasna a mam nadherne vzpominky na detstvi s babi a ne s Miluskou 🤐 Vzdycky se v rodine zazije nejake urceni o kterou babi jde. U nas je to misto... Treba babi a deda z Prahy, vsichni vi.
Vůbec nijak. Prostě má víc babiček a dědů a dědo říkají i mamcinu ex. Až bude velký vysvětlím. Starší už to pochopil
Necetla.jsem.. ale u nas vlastne jsme to nechali na dceri.. jakoze babi a deda jsou jasny (nasi jsou taky rozvedeni).. mamky pritel je deda (jsem s tim ok) a taty pritelkyni oslovuje jmenem jako my vsichni ostatni.. ale treba jejim rodicum sama od sebe rika babi a dedo...
Jediny kdy jsem zasahla je muj pritel.. mela tendenci mu rikat strejdo🤦🏻♀️ ted mu rika jmenem☺️
Tety a strejdove mi lezou na nervy, kor.kdyz u otce byla jeden cas kazdy vikend jina teta a pak se v tom vyznej🤦🏻♀️ jestli je to kamoska nebo neco vic (on s dcerou moc nekomunikuje a ona pak dost veci resi doma, coz je vtipny, kdyz ja absolutne netusim)..
Babička má partnera a my mu dědo nikdy neříkali, ale sestřenice mu tak říkají. Ony nezažily dědu a my ano, moji rodiče si to nepřáli, jejich to bylo jedno. Bylo kolem toho dost zbytečných pomluv. Každá rodina si to udělá podle sebe, moc bych se s tím předem nezalamovala.
Ti co jsou praví babi a děda, tak oslovují. Jejich partnery oslovují jmény.
My takhle mame tri dedy Petry. To je teprve binec :D ale vazne - sama to vnimam spis pres vztahy nez pres pokrevni pouto. Jeden externi deda je u nas v tom pravem dedovskem smyslu vic deda nez deda pokrevni.
U nás to byli dědečci a babičky všichni. Jen jsem zasáhla, když říkali dědo i příteli od mé tety a jí říkali teto
holky rikaji novym partnerum babicky a dedecka jmenem, vlastne stejne jako ja. Takze je to babi a Tome a dedooo a Kato.
Já to nechápu jako problém.

Taky záleží, jaký je tam vztah: moje děti mají "babičku s dědečkem" a "babičku" a pak "Ivánka" (máminého partnera, ale ne manžela. Mamka je vdova, táta umřel rok před svatbou. Máma s Ivánkem se dohodli, že se brát nebudou, už kvůli majetku rodin. Žijí spolu, ale každý mají svojí rodinu a na rodinné akce obvykle chodí k ní, občas i s partnerem, ale zdaleka ne povinně. I když jsem to s dětmi přímo neřešila, kluci prostě z chování cítí, že jedni jsou "opravdu svoji", druzí jsou "každý zvlášť").