Jak se vám tatínci starají o děti?

sarinkaovinka
6. říj 2023

Ahoj maminky, jdu se zeptat jak to mate doma když se o vase ditka staraji tatinci.

(Trosku si tady postežuju,tak se omlouvám)

Máme s manželem skoro dvouletého syna a přijde mi že se mu hodně málo věnuje. Vstává o páté hodine, jezdí do práce klasicky na 8 hodin,dojede dom a je unavený,to chápu,ale dojede,poumyva se a jde hrat hry 😑
Asi bych čekala,ze ho dobrovolne napadne a pujde s nim ven,ale to ne. V podstate s malym stravim skoro cely den já a sem tam ho pohlídá babička.Prebalovani je pro chlapa problém, dříve nebyl. Ted kdyz potřebuju aby ho šel preb.on najednou nemuze,pry je mu hrozně špatne.Uspávání je katastrofa, vůbec neposlouchá moje rady,asi si to nakonec budu muset dělat sama.
Prý, že se mu věnuje,jo ale vikendu treba 4 hodiny(asi ma byt jako za cely tyden dostacujici). Hahaha
Máte nějaké nápady,jak ho víc zapojit do toho aby se o něho více staral?😊
Díky

j.a.n.i
6. říj 2023

@sarinkaovinka Prestat mu kecat do toho, jak to dělá, když neco dělá...

pipi_puncocha
6. říj 2023

Pravidelný režim - vyhradit si konkrétní dny a hodiny týdně, kdy se stará on a ty máš čas pro sebe (a ideálně mimo domov).

me_druhe_ja
6. říj 2023

Dvě děti, brzo 4 roky a 3 roky. Přítel je obchoďák, velmi vytížený a dalo by se říct, že od pondělí do pátku vůbec nehrozí, aby s dětma něco podniknul. Většinou není doma ani na noc ,hodně cestuje. Děti teď naštěstí chodí do školky oba, mladší zatím jen 9-12...ale i tak mám aspoň trochu času pro sebe (cti: můžu si v klidu uklidit, uvařit, protože nic víc nestihnu). Pokud je doma a nemá ráno video meeting, tak je odvede do školky, pokud je večer doma tak pomáhá s večeří a koupe. Jinak vše já. Nemám žádný hlídání, žádnou pomoc. O víkendu děláme často aktivity společně, protože prostě se dvěma malýma dětma spoustu věcí musíme oba. Ale sem tam s nima jde sám ven nebo je vezme na celý den k jeho rodičů (to je 150km) a já to mám jak vánoce. 😀 ale je to málo často.
Ale u nás je to fakt daný tou jeho náročnou práci....zase má dost peněz, holt všechno má něco.

mama_mila
6. říj 2023

Možná má plné zuby toho, že mu dáváš rady.
Manžel se stará o děti normálně, přijde z práce (cca v 16h) a hned se zapojí, často děti převezme a já si odpočinu, najím se, dám si sprchu, prostě co jsem třeba do té doby nestihla. Věnuje se jim normálně, hraje si s nimi, dá jídlo, od narození prebaluje, krmí, vykoupe i v noci k nim v pohodě vstane, v tom já jsem naopak marná. Děti mají 3r a 9 měsíců. Postará se v pohodě sám i celý večer nebo přes noc, už od mimin. Hlídání nemáme žádné, tak musíme fungovat oba, jinak bych se zbláznila 😀.

magdaveselkova
6. říj 2023

Jooo... začni chodit do práce 😉 možná pak pochopíš, že každý máte nějakou roli 😉on nosí peníze, ty se staráš o dítě a domácnost... normální 😂

sarinkaovinka
autor
6. říj 2023

@mama_mila no rady,jenom jsem mu řekla co má malý rád za knížky při uspávání,ale jestli je to v pohodě že u toho kluk řve, nelíbí se mu to jak ho tatínek uspava a chce jenom maminku, tak o.k.

lauriak
6. říj 2023

Ja som mojho muza zapojila tak, ze som mu nechala dceru doma a isla som prec - cvicit alebo do obchodu. Vsetci to prezili. Ked sme mali dve deti tak zacal starsiu dceru vodit do skolky rano a uspaval asi od 2 rokov starsiu dceru a postupne sa pridala aj mladsia. Dneska maju 6 a 3 a rano vodi do skolky, vecer cita rozpravku a uklada do postele. A 1x tyzdenne vozi na kruzok. Poobedia mam na starosti ja lebo pracujem na skrateny uvazok. 😉

sarinkaovinka
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
martinka_33
6. říj 2023

Muj muž se k péči o malou moc nemel, ale šla jsem do práce, a protože proste nejsem, tak se musí postarat. Překvapive to velmi pomohlo a ted se zapojuje do péče úplne normálně i když jsem doma 👍

martinka_33
6. říj 2023

@sarinkaovinka tak na ten cas uspávání proste odejdi uplně z domu. Díte chce na co je zvyklé - maminku, ale neni od veci, aby zjistilo, že i tatínek je super 😉 Moje malá mela období, kdy hysterčila když jsem si oblékla uniformu. Časem pochopila, že i máma může odejít a zase se vrátí.

janule0123
6. říj 2023

@sarinkaovinka pro myho manžela jsou děti do tři let neuchopitelny… nakoupí všechno možný, to se hrozně stará, chce posílat na sluzebky fotky… ale proste než to dite začne fungovat a poslouchat; mluvit .. tak není pro nej zajímavý, tak třeba počkat ? A nebo si dat konjrketni dny, třeba úterý ze jdeš cvicit , nebo s kamoskou na kavicky .. a bude hlídat … manžel prebaluje až v největší krizy 🤣malem konec světa… ale teda když má volnou chvíli pracuje na domě, ať to tu máme hezky…

teate
6. říj 2023

@sarinkaovinka Můj muž přijde každý den! z práce kolem 16h nebo 17h, vezme každý den děcka a jdou ven. Nebo jedou autem do herny. Nebo na nákup, cokoli. Každý den. Někdy jdu s nima, někdy ne. Každou středu mám od 14h volný den sama pro sebe a můžu přijít kdy chci, on je s dětma. Každý večer je obě koupe a každý večer uspává starší, někdy tam s ním zaspí i ta malá. Často vaří. Chodí se starší 3x týdně ráno do školky. Je to nejlepší chlap ever. Nechápu, kde jsem k němu přišla. 😳😅

bara88
6. říj 2023

A on se tě o rady prosil?pokud se má starat ,tak ho nech ať se stará a nerad.

mama_mila
6. říj 2023

@teate to máme dost podobné, jsem fakt vděčná, že ho mám

mama_mila
6. říj 2023

@sarinkaovinka tak to, že mu dáváš rady, jsi psala ty, každopádně on to nedělá špatně, spíš je malý zvyklý na to, že ho uspavas ty? U nás je to naopak, kdybych šla uspávat já, tak bude taky řev 😀. Když jsem byla těhotná, tak jsme uspavali oba, ale jak se narodil mladší, tak jsem začala já uspávat jeho, manžel dceru a ona si na to zvykla. A není to o tom, že bych jí četla špatné knížky nebo dělala něco blbě.

ai30
6. říj 2023

@sarinkaovinka A ty nejsi po 8 hodinach starani se o male dite unavena? Jestli jo, tak by tvoje unava mela mit stejnou hodnotu jako jeho a meli byste si volny cas a peci o vase (ne tvoje) dite rozdelit rovnomerne.
Mam to doma tak, ze se o nase deti starame oba.

merope
7. říj 2023

Pokud chceš, aby si odpoledne vzal dítě a šel s ním třeba ven, tak to musíš ale říct. Ne každému to dojde. Co se týče toho přebalování - nekritizovala jsi ho někdy (i jen maličko, neradila jsi mu?), že by měl pocit, že je pod kontrolou? Jak často odejdeš prostě pryč (třeba na nákup) a necháš je doma samotné?

palja
7. říj 2023

@sarinkaovinka my máme s manželem 2 dcery. Starší dcera. Nikdy jí neprebaloval, nikdy jí nevykoupal, nikdy jí neuspaval. Celkově byla velmi uplakané a dráždivé miminko, že jsem někdy nevěděla, jak jí utisit. Teď má 5,5 a cca od 3 let se jí manžel hodně věnuje. Vezme jí na kroužek, jdou spolu ven, do restaurace, na nákup, na výstavu, naučil jí psát a přečíst nějaká písmena.
U menší dcery (skoro 2 roky) to je podobné. Také byla hodně ubrecena a řvala jak pavian. Nikdy jí neprebalil atd. Ale když jdu k dr sama, se starší dcerou, vezu starší do školky, tak tu mladší hlídá a hezky se o ni postará. Ale na celý den, by ji ještě nechtěl.
Nic mu nezazlívám. Chodí do práce, má i 2 brigády a se starší má hezký vztah.
Prostě někteří chlapi na ty mimina nejsou, on by nevěděl, co má s dcerou dělat, když tak hodně brečela, taky to není nic příjemného.
Takže až bude malá starší, tak se jí taky začne věnovat více.

mollyweasley
7. říj 2023

Poslední dobou je tady strašně moc diskuzí a mají jedno společné - ženská je naštvaná, uhoněná, zklamaná ze svého manželství, zatímco chlap má pocit, že má splněno tím, že přijde domů a hraje naprosto celý volný čas hry na počítači.
Za mě je důležité vyřešit tohle, jinak se to zvrhne. Je potřeba komunikovat, ale nejen ve stylu "já chci, potřebuju", ale taky se ho zeptat, proč hraje hry, co mu dávají, domluvit se na nějakých pravidlech, aby nezasahovaly do rodiny tak moc. Protože pokud je doma od pěti, dalších pět hodin si hraje a pak jde spát, opravdu to není něco, co by bylo v pořádku, ale samo se to nespraví, samotnému mu to nedojde. A každopádně pak většinou následuje za pár let diskuze "manžel se začíná koukat po jiných chce ode mě více sexu, ale já na něj nemám náladu a myšlenky", a tomu je potřeba předejít už teď.

alice180
7. říj 2023

@palja teda upřímně moc nechápu poslední dobou tu větu chlapi na mimina nejsou i to jak se VÁM stará o dítě.
A jsem ráda, že poslední dobou mám kolem sebe otce, kteří se ,,umí o sve dítě postarat" nekoukají u toho na hodinky a na kalendář, kdy je to dítě začne bavit.
A to, že to nedělají jako máma je přece úplně jedno,

te_reza
7. říj 2023

@magdaveselkova to je největší krávovina, jakou ženská může vypustit z pusy. Rodiče jsou oba, tak by se měli zapojit oba. Ona jednou ta rodičovská skončí a pak nastane peklo, protože chlap je v módu "ženská se postará".

eviicka
7. říj 2023

@alice180 s větou, že někteří chlapi nejsou na mimina nemám problém, pokud se zapojují jinde a jinak a není zatim jen lenost. Některé ženské také být doma s dětmi déle jak rok nedávají a pokud se najde řešení ku prospěchu všech není to špatné.
U těch mužů je to často o tom, že děti už bývají na matku fixované, mají své rituály...

martinka_33
7. říj 2023

@te_reza mimo jiné jsou i deti v tom módu, že maminka a nikdo jinej. Si vzpomínám, ze kdyz mel muj táta jednou za uherský rok snahu nám.vecer přečíst pohádku, spustily jsme se ségrou takovej ječák, že fo neklaplo 😃 Proste máma byla nezastupitelná 😅

gdpr
7. říj 2023

Všetko je o dohode takže najlepšie sadnúť si s ním a porozprávať sa môj sa tiež o deti nejak veľmi nestara cez týždeň je od rana do večera v práci, niekedy sa mu podarí prísť ešte pred tým ako deti idu spať ale to málokedy, cez volno čas trávime spolu ako rodina ani neviem kedy naposledy bol s nimi sám alebo urobil niečo sám napr uložil ich spať večer, pomohol pri kúpaní... 😂 ale mne to takto vyhovuje, obidvaja sme sa na takom režime a staraní dohodli.

prejeta_zaba
7. říj 2023

@magdaveselkova takže chlapovi skončí pracovní doba a od té doby nehne prstem, jo? Vzal si manželku, tvoří rodinu. Nenajal si ji jako hospodyni, aby 24/7 skotačila kolem dítěte a plotny a neměla ani minutu z normálního života. To si bohužel stále dost lidí plete. Jestli ty jsi tak spokojená, tak si buď, ale fakt to nesmí být standard. Jako až ona bude chodit do práce, tak ji čeká druhá směna doma a chlap se opět nechá obskakovat? A jakým právem? 🙄

prejeta_zaba
7. říj 2023

Normálně oznámit - jdu tam a tam, dítě ti tu zůstává. On od té hry velice rychle vstane. 😁 Uspávání by mi bylo srdečně jedno. Zavřela bych se do jiné místnosti a ať tam chlap dělá třeba stojky. 🤷‍♀️ Chlapovi bych narovinu řekla, že jsme rodina, ty máš úplně stejné právo na volný čas jako on a jestli chce trávit veškerý čas u pc her, tak normálně střídavka - týden on, týden ty. Jako stále u těch chlapů přetrvává názor "chodím do práce, co je víc", ale představují si to jak Hurvínek válku. Ono je to totiž pohodlnější, říct "nevšiml jsem si, neumím" než jít a udělat to...Nemusí nutně být s dítětem, může pro všechny třeba nachystat večeři nebo uklidit, ale evidentně je nejlepší nedělat nic a tvářit se, že se vše dělá samo. 🙄

barmil
7. říj 2023

@sarinkaovinka naprosto plnohodnotne od narození. Kromě kojení se zapojil do všeho a protože od roka a půl pracuji, jsou spolu i několik dnů, přes noc a nevidím nic, co by nezvládli. Díky tomu můžu dělat, co mě baví a být v klidu, že doma jsou všichni v pohodě.
Nechápu vetu "starat se vám o dite", ty děti jsou snad obou rodičů a starat se mají oba.

drep
7. říj 2023

Ono tohle má dvě roviny. Muž se mi nikdy nestaral o dítě. Ale o naše společné dítě se stará od narození a plnohodnotně. Pracovala jsem vždycky aspoň trochu z domova, mám taky nějaký zájmy mimo přebalování a stavění z kostek, takže fungujeme oba. Ale zároveň do toho, co dělá a jak to dělá s naším dítětem jsem mu nikdy nekecala, taky bych nechtěla kibice za zadkem, který mi udílí pokyny.

vikinkav
7. říj 2023

My kdyz jsme doma oba dva, tak se starame o deti oba. Mame tri deti takze ja sama bych to ani nedala a deti mu taky nedaji pokoj 😄 A nasledne odpocivame oba spolu kdyz deti uspime. Tak 1 tydne jdu ja nebo manzel na pivo/cvicit/na kafe za svym programem, ale snazime se to vyvazit. V zadnem pripade si jeden z nas denne nesedne ke svemu konicku a necha deti napospas tomu druhemu bez jakekoliv dohody. Podle pracovni vytizenosti si samozrejme vzdy vychazime vstric, kdo co potrebuje zaridit. Vsechny 3 deti miluji tatinka a chteji, aby vsechno delal jen on 😄

palja
7. říj 2023

@alice180 tak když mu dcera několik hodin řve a on neví co s ní, tak mu jí přece nenechám. To není o tom, kdy dítě začne otce bavit, ale také jaké to dítě vlastně je. Jak jsem už psala, tak obě dcery byly dost náročná mimina a první půl rok prořvaly, že jsem ani já sama nevěděla co s nimi dělat.
Navíc když ten chlap pracuje, aby zabezpečil rodinu, chodí na denní a noční, které jsou dost náročné a pak ještě má další práci, tak si chce i odpočinout. A ne ještě abych mu já po práci dala řvoucí dítě a starej se.
Však jsem psala, že o dcery se normálně stará, už z toho řevu a vztekání se vyrostly. Navíc já jsem pořád na rodičovské a ta je od toho, abych se o děti především starala já. Až se vrátím do práce, tak jistě, že děti bude i manžel vyzvedávat ze školky a školy, vozit je do kroužků, učit se s nimi apod.
Nemůžete přece škatulkovat lidi podle jednoho komentáře na internetu a házet je do jednoho pytle a ještě napsat "až dítě začne otce bavit". Vy nás vůbec neznáte a nevíte jak jsme to měli s dcerou náročné, nežijete s námi.