Přeplněná popelnice

terry1512
14. zář 2016

Ahoj holky, máme mezi sebou s manželem takovou menší rozepři ohledně platby za popelnice a jejich využívání.Situace je taková.Bydlíme v domě v Brně,máme zde hlášené trvalé bydliště z toho samozřejmě vyplývá povinnost platit za svoz odpadu.V tom problém není.
Nicméně v tomto domě kde my bydlíme bydlí dalších 8 osob. Pochopitelně odpad hází do popelnice,která je tím pádem neustále plná, na větší nemáme nárok, trvalé bydliště mají jinde tudíž za svoz zde neplatí.
Manželovy to přijde v pořádku,mě ne.Myslím že alespoň částečně by se na platbě měli podílet i když zde nemají trvalí pobyt a vlastně platí někde jinde.Mimo to jde i o manželovy rodiče.
Co si o tom myslíte?

bervidova
14. zář 2016

@terry1512 A oni tam bydlí načerno? Já třeba bydlím s manželem v podnájmu v jednom městě a musíme platit za popelnici (za náš byt) asi 3 tisíce ročně. Trvalé bydliště mám ve vedlejším městě a tam děti od 6 let platí určitou roční částku (tedy na osobu tuším 500,-Kč a platím i tam) a jelikož jsem vlastníkem nemovitosti na vesnici, tak i když jsem tam letos ještě nebyla, platím sice minimální, ale dle vyhlášky obce, povinnou částku i tam - asi 120,-Kč za rok. Kdyby to nebyli manželovi rodiče, tak bych si tam asi dala zámek,i to ve městech bývá, takhle bych tlačila na to, aby se tedy podíleli na úhradě- nicméně to nevyřeší fakt, že půjdete vynés todpadky a nebudou kam dát.

lexikorka
14. zář 2016

Asi bych taky dala na popelnici zámek a ať si to dělají jak chtějí, platíte ji vy...jinak u nás je to též podle trvalého bydliště, takže se často stává, že jsou popelnice přeplněné...

luj89
14. zář 2016

Tak my nemůžeme mít trvalé bydliště hlášené tam, kde skutečně bydlíme a upřímně, asi by se mi nelíbilo platit za odpady 2x, když vyhazujeme jeden pytel odpadků týdně za dva lidi. Vy bydlíte v bytovce? U nás se popelnice vyváží 1x týdně a když vidím, že jsou plné, vynesu koš prostě v den, kdy je po svozu a jsou prázdné. Ale chápu, že pokud jsou u vás přecpané pořád, je to problém. Řešila bych to na vaší obci, třeba vám dají další popelnici.

terry1512
autor
14. zář 2016

@bervidova
@lexikorka
@luj89 Je to holky rodinnej barák,3 bytové jednotky.Jeden byt my,jeden rodiče manžela a jeden studentky.manželovo rodiče mají trvalé bydliště v Břeclavi na bytovce kde kdysi dávno bydlely,a ostatní jsou studentky v počtu 6 na byt.

Rodiče tu mít trvalé můžou samozřejmě je to jejich dům,ale nechtějí protože je to moc papírování.Oba podnikají tak prý proto.a studentky pochopitelně neplatí.
No a právě v brně je to tak že je normopopelnice na počet lidí s trvalým pobytem,takže nemáme nárok na větší popelnici,ani na další popelnici.

bervidova
14. zář 2016

@terry1512 no tak pak už asi můžete jen tajně v noci cpát sousedům plné igelitky do jejich popelnic - to je samozřejmě s nadsázkou

no_title
14. zář 2016

to máme taky. Akorát s tím rozdílem, že máme 2 bytovky uprostřed vilové čtvrti. Takže my máme krásné 2 popelnice, které někdo pravidelně den po vyvezení naplní krabicemi. Mám teorii, že to dělá nějaký místní podnikatel. Nebo lidi z domků když už se odpad nevejde do jejich. Normálně bych poradila zámek. U vás asi nezbývá než zajistit, aby tam bylo více osob s trvalým bydlištěm. Nemůžete mít přece doživotně nepořádek kolem popelnic...

somalicats
14. zář 2016

@terry1512 Taky jsem OSVČ, jsme čtvrt roku přestěhovaní a trvalý pobyt si měnit půjdu, i za cenu toho papírování, jinak bych tu neměla šanci žádat o školku pro děcka.
Praha je teda co se popelnic týče na tom trochu líp, protože si člověk může vybrat velikost popelnice či kontejner podle toho, kolik lidí je reálně v daném domě. V paneláku jsme proto pravidelně hlásili počet lidí a teď jsem barák zařizovala já a popelnici jsem si vybírala podle objemu.

Jinak ale ne vždy člověk platí 2x, pokud má trvalý pobyt jinde - já byla po přestěhování do Prahy ještě skoro 3 roky hlášená v místě původního bydliště, tam se platil paušál ročně, ale dávala jsem každý rok čestné prohlášení, že už tam nebydlím, a nemusela jsem tak platit nic a platila jsem reálně jen v té Praze.

lajla
14. zář 2016

@terry1512 pokud se studentky nebudou podílet, dala bych zámek je to naprosto běžná věc, a lidí si tak chrání to svoje...manželovy rodiče bych z toho vynechala, věřím že oni by také po Vás nechtěli vše proplatit, aspoň u nás je to tak běžné

koordinatorka_odboje
14. zář 2016

Zrovna Brno, kde jsou tisice studentu v podnajmech, to nema osetrene? Co to je? To jako nejde nejak nahlasit na urad, ze tam jsou studenti a potrebujete dalsi popelnici? To je jasne, ze kdyz mate popelnici pro dva lidi a je jich tam 10, ze je hned plna. Akorat ze pro ajimatel - rodice- to hudou muset platit, to je jasne

koordinatorka_odboje
14. zář 2016

@lajla pockej, ale ty studentky jsou u nich v podnajmu. Kam maji hazet odpadky? Jim do predsine?

koordinatorka_odboje
14. zář 2016

@no_title jakym krabicemi? Od ceho jsou? Podle toho muzete urcit vinika 😊 Ale nevim, co s nim udelate😁 Je to vubec prestupek nekomu blokovat popelnici? Zakladat cernou skladku je, ale hazet odpad do cizi popelnice?

lajla
14. zář 2016

@koordinatorka_odboje aha😂 tak to jsem úplně zazdila, to se omlouvám...to úplně ale mění.situaci..pokud jsou v podnájmu hm a platí jej řádně a včas ... neměl by je mít pronajímatel započtene v pronájmu???

terry1512
autor
14. zář 2016

@lajla
@koordinatorka-odboje
Ono ve finále ty studentky jsou to nejmenší zlo.skoro nic nevyprodukují,nevaří,přes den jsou ve škole a o víkendu odjíždí.
co se rodičů týká tak boužel to tak tady nefunguje.Platíme nájem 12 000,- měsíčně, protože je tady na dům velká hypotéka.
Jinak studentky tu hlášené nejsou hlavně z finančních důvodů.Tchán by musel danit peníze které platí atd...
My jsme tady zatím 3,dva dospělí 3 letá dcera a v říjnu přibude miminko.

koordinatorka_odboje
14. zář 2016

@lajla ja myslim, ze je meli nahlasit na magistrate a platit za ne svoz, coz asi neudelali. No ale to je moje domnenka

koordinatorka_odboje
14. zář 2016

@terry1512 kdyz studentky skoro nic nevyhazuji, tak kdo potom dela ten odpad? Ti rodice?

lajla
14. zář 2016

@koordinatorka_odboje já když pronajímala být tak vím, že se nájemníci chodili hlásit sami...a platili za popelnice zvlášť, to same i televize a rozhlas...není.to.vec pronajímatele...ale vím že na to nájemníci kašlou a proto by si tu částku měli připočítat

terry1512
autor
14. zář 2016

@koordinatorka_odboje Tak jasně rodiče a my máme malé dítě,takže toho odpadu máme víc.Ovšem holky taky něco vyhazují,hlavně lahve od vína,krabice od pizzy,papíry z tiskáren atd... a popelnice je prostě malá.protože podle počtu lidí hlášených tady je přidělená popelnice.Na větší nárok nemáme.a rodiče toho vyhazují celkem dost.Manžel každý týden musí stím co se nevejde jezdit přes celé město do eko dvora.

koordinatorka_odboje
14. zář 2016

@terry1512 aha, a jake bys navrhovala reseni? Prihlasit i rodice?

hojda
14. zář 2016

http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zda...

u nás si mohou třeba rekreanti dokoupit na obci jednorázové pytle na svoz odpadu.

verdos
14. zář 2016

@terry1512 A to Vám nedají popelnici ani když řeknete, že za ni zaplatíte? (jakože fakt nechtějí peníze? :D). Nevím, v Brně jsem taky bydlela jen v podnájmu a teď co žijeme na vesnici, tak si každý svou popelnici prostě koupil, nebo dvě, když mu jedna nestačí, hotovson. Ale prostě když byste přišli někam na úřad, kde se to vyřizuje, tak fakt Vám řeknou, že ani za poplatek popelnice prostě nebude...?
Jinak pro zajímavost (nechci z toho nic vyvozovat) - třeba sousedi jsou 3 a mají věčně plnou popelnici a ještě pytel plný odpadků u ní položený vedle. Nás je doma 5 a máme popelnici plnou cca z půlky (a svoz je co 14 dní).

lajla
14. zář 2016

@terry1512 no my jsme měli 2 malé popelnice na 6 lidí u baráku...svoz jednou za 14 dní, katastrofa!!! My to měli plné za dva dny! Manžel taky rozvážel všude možně...
Koupili jsme 2 veliké😂😂😂 dali nálepky, a žádný problém...nikdo si nevsimnul, kor popelář...ten jede a vyklopí...zkusila bych pořídit fakt větší za vlastní...ne se chodit ptát...

lajla
14. zář 2016

Popelnice větší jsou,ale za příplatky...nebo když chcete svoz častěji, ale platí se to no

hojda
14. zář 2016

A trošku se zaměřit na třídění odpadu, když se třeba plast třídí důsledně, tak je v popelnici hned víc místa.

terry1512
autor
14. zář 2016

@koordinatorka_odboje
Oni si bydliště rozhodně nepřehlásí to vím.I když by to hodně věcí vyřešilo,včetně nároku na větší popelnici.
Já právě nevím jak to řešit.Buď sem říkala ať do toho eko dvora si jezdí rodiče,a berou i studentky,nebo ať se alespoň nějakou měrou podílí na placení.Nepřijde my to prostě spravedlivé,aby jsme platily jen my a ve finále to neměli kam dát.

lajla
14. zář 2016

@hojda Tojo...ale taky s tím musíte jezdit no...to spíš kompostér😂

terry1512
autor
14. zář 2016

@hojda odpad třídíme.jinak by to už vůbec nešlo.
@verdos Jasně za peníze asi by to šlo,ale kdo to bude platit.Už tak platíme dost teď.Rodičům je to šumák a studentkám taktéž.
@lajla co vím tak mají seznam a jedou podle něj.ani pytel u popelnice nevezmou.Nechají ho tam.

makronka222
14. zář 2016

U nas 17bytu, 32 lidi, z toho 80% doma na matersky, 2popelnice smiseny a za rohem 1xplast 1x papir ... A vejdem se, vy v 10lidech ne s 1popelnici? Tam dej oznameni pro vsechny at tridej. A kdyz jsou to liny prasata tak at aspon mackaji krabice a vymacknou vzduch z petek pak to bude stacit

lajla
14. zář 2016

@terry1512 super by byla kamera aby se vidělo kdo to tam haze, promluvit se studentkami o mírném zvýšení nájmu třeba, a pořídit zámek...jinou variantu aspoň já nevidím,pokud se prarodiče odmítají přepsat😞

koordinatorka_odboje
14. zář 2016

@terry1512 aha, takze magistrat bude mit radsi pytle pohazene na ulicich?
Tak tu popelnici schovej a rekni, ze jste nezaplatili, tak vam ji Vokral odvezl 😂

terry1512
autor
14. zář 2016

@makronka222 No bacha na to,mluvím o popelnici,ne kontejneru.Velikost tato.Viz foto.

@lajla kdo to háže víme.Podle pytlíků na odpadky.