Půjčování kočárku. Jsem já ta špatná?
Mám takový "problém". Lidi kolem mě se mě vůbec neptají, a klidně mi berou kočárek z ruky. Například byli jsme s rodiči na výletě. Vystoupili jsme z auta, a jen co jsem uchopila na parkovišti kočárek, hned ke mně přilítla moje máma, doslova mi vytrhla kočárek z ruky, mě od něj odstrkala, a řekla že bych měla mému tátovi nechat malou povozit. Byla jsem z toho vykolejená, měla jsem v plánu mu to nabídnout, ale čekala bych, že se zeptají slušně, jako "můžu si povozit? ". Tak si vezl. Pak jsme čekali u toalet, a tak si kočárek převzal můj manžel. A když jsme zas šli všichni, moje máma byla očividně nas*aná, šla kus před náma a ignorovala nás. Tak jsem jí řekla že jestli si chce povozit, může. Ona hned vyrvala kočárek manželovi z ruky, vysmátá mu řekla že on si může vozit jindy, a téměř běžela, a my jak blbci cupitali za ní. Nebo s chováním, s manželem máme problém s novou partnerkou mého bráchy. A moje máma do mě hustí, že bych MĚLA jí nechat, aby si malou pochovala. A když řeknu že si to já ani manžel nepřejeme, tak prý že to můj muž nemusí vědět. A že bych měla, když mě na grilování uvařila kafe. U tchánovců to samé, ale ještě v horším podání... Jsem já ta špatná?
Chápu. Pokud švagrové nedůvěřuješ, nikdo tě nemůže nutit abys jí dala mimčo pochovat. A když ti vyrvou kočárek z ruky, vyrvala bych jim ho zpátky se slovy, že to dělat nesmí. Toto mi jednou udělala moje matka, tak jsem tak zareagovala a od té doby je klid. Jde sice o houby, ale naštve to. A nastav si hranice zavčasu, ať máš klid, babičky mají mnohdy pocit, že se o vnouče postarají líp než vlastní matky a jejich chování tak často vypadá 😕
Samozrejme, ze nejsi ta spatna. Kdyz ti tady nekdo napise, ze se mas hodit do klidu, neni to moc prijemne. Zazila jsem si opravdu extremni uzkost. Nechtela jsem dite nikomu pujcovat. Kdo to nezazil, nepochopi. Je to skoro nevysvetliteny pocit, jak takova banalita jako pochovani muze matku ovlivnit. Proste nedelej nic co delat nechces a hotovo
Chce to jasně říct, že se ti to nelíbí. Je to přece tvoje dítě a ty rozhoduje kdy jak vozí a kdo chová atd. Měla jsem téměř to samé a zašlo to do takových extrémů, že jsme nejhorší rodiče. Moje babička ve chvíli kdy měla kočár neviděla, neslyšela. Kočár strkala do silnice s tím, že auta zastaví. Odjela na několik hodin (aniž by mi to řekla a my potom behali po městě) se chlubit bankám v ulici, že syn měl hlad ji nezajímalo, protože ho měla ona tak to musí vydržet. Už jsem Ji ho nikdy nepujcila. No tak nějaké vytrhávaní kočárku je ještě slabí odvar. Proste chce to se ozvat.
@klokanka31 lehce jsem prijela diskuzi a chapu te. Na malou jste cekali dlouho a proc by ti ji mel ted nekdo vytrhavat z ruky. My cekali "5let", ale mela jsem to zpocatlu stejne. Pozdeji, protoze mrnous spal pres den a v noci paril kem byla rada, kdyz nekdo prijel a vzal si ho v kocarku ven. Co se tyka ostatbich veci, je to na vas. Musite s manzelem opravdu vytycit hranice vy. Vy jste rodice a vy vite. Moji mamce jsme ukazovala nekolikrat jako drzet mimino. Ano, porodila jsi 2 deti, ale je to 30let🙂nastesti to vzala.
Buď v klidu,ono si to sedne. Ty budeš za nějaký čas ráda,že si dítě někdo vezme a ty si odpočineš a prarodiče budou zase rádi,že Ti můžou děcko vrátit. 😀Když jsem se stala prvně babičkou,byla jsem taky slušně vykolejená. Dokonce jsem žárlila na druhou babi,že má vnučku víc. Ale už mě to přešlo. 😀 V klidu jim řekni,ať trochu zabrzdí. Úplně je neodstavuj. Budou se ještě hodně moc hodit.😀Na druhou stranu,buď trochu tolerantní,protože oni taky dlouho čekali a jsou šťastní.😀
Na jednu stranu té chápu. Na druhou stranu se lehce usmívám, protože bych tohle chtěla dokonce řešit. U nás je to tak že moje matka naše děti nikdy neviděla, nezajímají ji a nadává jim na dálku a tchanovci jsou k ničemu. Ti jen jednou do měsíce přijedou na kafíčko zhodnotit a pak promluvit jak žijem jako socky a oni mají přece palác. Děti ne hlídají, radši si vezmou k sobě na prázdniny děti švagrové, upřednostňují je. A my s manželé jsme už Grogy, protože na nás visí všechno. I zednické práce děláme s jedním dítětem u toho a s druhým v postýlce ve vedlejší místnosti. Neznám co je to si odpočinout na půl dne od děti a už vůbec to, aby mi někdo rval kočárek z ruky. Kdyz jsem je prosila v noci do telefonu, aby přijeli pohlídat mladší, abych mohla do nemocnice za starší aanzeo se mohl vrátit k mladší z nemocnice, abychom se pro střídali u starší ve špitále, tak mě tchanovci poslali do kytek, nechali nás vtom, takže to co řešíš je ještě banaila i když tě štve. To kecani do výchovy chápu, to je u nás jinak taky. Ale... Na některé věci se povznes a kocarek jim neodmitej ale máš pusu, tak si snad stanov hranice a promluv si s nimi.
My jsme byli od začátku, co se narodil někde po návštěvách. Nebo návštěvy chodily k nám. Bylo to, cely 6N furt někdo a nebo k někomu. Takže on šel už od narození z ruky do ruky. Ke tchýni jezdíme co týden, plus já ji ještě aktivně vyhledavam i častěji. Oni mají obrovskou rodinu, časté oslavy, furt někdo má svátek, narozeniny atd. Vždy když prijedeme, tak stačí vteřina a už je na tchýni. Když jdeme ven, taky mi hned každý s kým jdu chce brát kočárek.
Mě to teda vůbec nevadí, malý je nejspíš i díky tomu fakt společensky a miluje lidi. A čím víc tím lip.
A to je zřejmě ten důvod, proč se to u vás děje. Možná to berou ze stejného pohledu jako já a nechápou tvoje pocity. Nechápou, ze to tak nechceš. Oni to mysli dobře, ale ty to tak necitis. Třeba si mamka říká, ze ti tím pomůže, ze budeš rada.
Já chápu i tebe i to jak se citis. Znám par lidi, kteří když měli miminko, tak s nim chtěli být i jen sami. Přišlo jim malé na to, aby si ho každý choval. A i z toho důvodu mi přijde neomalene, když má někdo mimi, ze bych po něm hned šla a brala si ho. Vždy se zeptám, jestli na nej muzu sáhnout, pochovat apod. A naprosto respektuji NE. Jenže ne každý umí to “NE” říct. Já bych být tebou zkusila vyjádřit své pocity ohledně toho a vysvětlit jak to mas. Protože v tomhle to bere každý úplně ale úplně jinak. A přesně tak i ty babičky.
Já to beru tak, že až budu babička, taky si budu chtít vnoučata užít a ne se ptat na každou drobnost včetně toho, jestli laskavě můžu mimčo povozit v kočárku, nebo pochovat a pod. Ani nechápu, proč by to mělo vadit. Snad je to blízká rodina a ne náhodný kolemjdoucí. Tohle ale nikdy nepochopím, já za rodinu považuji nejen manžela a děti, ale také širší rodinu...
@inkheart jenže nějaká slušnost a respekt by měly být i mezi členy rodiny.. Potom, co jsem zažila naprosto neurvale a bezcitne chování ze strany manželovy rodiny, kdy rvani kočárku z ruky byl jen chaby začátek, bohužel už vím, že to není všude samozřejmost. Zakladatelku naprosto chápu a doufám, že si to vyřeší co nejdříve 😉 řeči o zklidnění se a že se nic neděje mi pripadaji, po mých zkušenostech, dost z cesty.. Každý to prožívá jinak..
@aspie83 já jen napsala můj názor. Zakladatelce to neberu, jen doufám, že až budu babička, nebudu vnímána jako cizí. Ale uznávam, ze zdvořilost je důležitá, já bych asi nikomu kočár nevytrhla z ruky než jakéhokoliv úvodu, ale stejně, v případě vlastních rodičů to fakt nevnímám jako urážku... Ale to je holt odlišné vnímání slova rodina, pro mě to jsou i moji rodiče, jak jsem psala... Ale každého věc, jen to prostě vnímám jako lehce divné až chladné takhle se vůči tomu ohrazovat, to je celé
@babanci Přece jsem ale neměla dítě po 13 letech na to, aby si oni vozili, a já jen čučela. Na to ať zapomenou. Oni si svoje děti užili dost, teď je řada na mně. Obzvlášť když bude malá nejspíš jedináček.
@inkheart Tak to já bych zase dceru chápala, že by se o své malinké miminko nechtěla dělit.
@inkheart Ono ale bylo smutné, když jsem porodila, všichni si několikrát už vozili, a já ještě vůbec. Jako kdo je víc než matka? Ta si má to miminko hlavně užít, jsme to my ženy, co malé nosíme 9 měsíců, porodíme ho, a pak ho máme ostatním odevzdat na hraní jak kočku?
Děkuju všem, kteří mě chápou. Ostatní co nechápou - proč bych měla svoje malé mimčo půjčovat někomu, koho nemám ráda, nebo dokonce nesnáším? Jsou asi tři lidi které mám opravdu ráda, a nabídla jsem jim sama pochování. Pochovali si, ale hned mi ji zas vrátili.
@klokanka31 tak v úvodním příspěvku nebylo nic o tom, že tys nikdy miminko nevozila. Měla jsi nějaké zdravotní problémy nebo proč?
A můj příspěvek byl vyjádření názoru, ale nejdu se hádat. Diskuse je nejen o vyjádření souhlasu...
Já osobně jsem moc ráda, když malýho někdo pohlídá, povozí, pochova....Za prvé nemám moc příležitostí a za druhé chci, aby si odmalička zvykal na jiné lidi. Zatím mi to vychází. Ale opravdu nesnáším, když mi někdo trhá kočár nebo malýho z ruky. To mi vadí z principu. Stejně jako já se vždy ptám, jestli si můžu pochovat děti kamarádek. Přijde mi to jako slušnost.
Hele, pokud Ti to vadí, tak si o tom v rodině promluvte. Na druhou stranu - je naprosto normální, že každý chce tlačit chvíli kočár a pochovat si miminko. Stokrát víc by Tě štvalo, kdyby o něj nikdo nejevil zájem.
Já děti ráda půjčím k pochování nebo povození v kočáru. Jednak je to dobré pro ně, že nejsem jediný obličej, který vidí. A taky pro mě, že mám chvíli volné ruce. K tomu možná dospěješ časem..
@klokanka31 hele a všimla sis, že dítě není tvůj majetek? Že nepatří nikomu jinému, než sama sobě? Takže až jí bude deset a bude chtít jít k babičce, tak taky ztropíš hysterickou scénu, že máma jsi ty a ty jediná si jí smíš užívat, protožes na ní čekala 13 let?! Já teda půjčuji nabíječku na telefon nebo stan, ale nikdy ne dítě, ale samozřejmě se o ní stará hromada dalších lidí🙈
@klokanka31 chybi respekt smerem k vam jako nove rodine. Doporucuju zjednat ho hned ted i za cenu par tydnu nasr.. neho ticha 😉 bude se to totiz jen a jen stupnovat. Musite vyticit hranice protoze pozdeji uz to pujde tezko a budou si dovolovat vic a vic (treba krmit dite necim co vylozene zakazete atd.) Mluvim z vlastni zkusenosti, bohuzel. Naprosto proto chapu vase rozcileni a myslim si, ze mate naproste pravo rict si kdo kdy bude vase dite chovat, atd.
@inkheart Neměla, byla jsem fit hned po porodu, ale manžel chtěl vozit, když se šlo k babičkám tak naši si hned kočár chňapli, šli jsme k tchýni-vezl manžel. A hned strkal kočár jí. A to jsem právě ještě já sama nevozila, a rozbrečela jsem se. A ona se ještě přiblble smála co mi je, že já si povozím ještě dost.
@drep No sama k babičce (tchýni) nepůjde, ale to je zas jiný problém, který tu nechci rozebírat. A upozorňuju že manžel na tom je stejně.
@klokanka31 důležitý je, že máš podporu u manžela 😉
můj manžel dlouho některé chování jeho rodičů omlouval a je pravda, že oni se nejhůř chovali, když u toho nebyl, ale jak to stupnovali, tak i on to začal vidět. Já se to pořád snažila řešit, myslela jsem, že se nějak domluvíme, pořád jsem si říkala, že jsou to přece jeho rodiče a prarodiče našeho syna.. Ale co je moc, to je moc.. a nakonec to byl on, kdo to s nimi skončil úplně a pak se mi omlouval, že jsem to tak dlouho snášela. A je to smutné, ale mně až teď dochází, jak je nám bez nich dobře 😁
@klokanka31 tak to chápu, že zamrzelo 💐 to mě mrzí...
@klokanka31
ano jsi zbytečně paranoidní, já bych byla ráda, že má někdo o vnouče zájem ne to hrotit jak ty do extrémů...
navíc nerozumím jedné zásadní věci - proč jezdíte s rodiči na výlet? to neumíte jet sami? když už jste rodina, proč ještě přibíráte babi, dědu a kdo ví koho ještě? pak se nediv, že chtějí vozit kočárek...
kdybyste jeli na výlet s prckem a s manželem sami, máš po starostech 😉
@aspie83 Jak se to vezme, on se mě sice zastane, ví že pravdu mám já, ale jelikož byl mamánek, i teď chování mámy omlouvá, a radši by jí ve všem ustoupil.
@veruuu_kubesovic My jezdíme sami, ale oboje rodiče si vydupali že musíme jet jednou i s nima. Ale i manžel z toho byl na prášky, a řekl že to bylo naposled. A proč paranoidní? Že zatím chci být pořád se svým miminkem? A nehodlám ji půjčovat jako hračku?
@klokanka31 radím hodně rychle si "vytyčit" hranice, ty jsi mama a ty rozhoduješ a co řekneš se nebude líbit všem, ale měli by to respektovat...
@klokanka31 na jednu stranu tě chápu. Já bych ty svoje drobecky taky nejraději umazlila. Ona ta doba s nimi strašně letí. ALE. Ono když pak nemáš nikoho, kdo by si prcka vzal byť na 30 minut ven povozit a ty už (s prominutím mlatis) hubou o zem, pak na to třeba přijdeš.
Ono to, že si nevozila, protože si nebyla po porodu hned fit a nemohla si vozit, ale přece není chyba babiček. Chápu, že po porodu jsou ženy precitlivele a haklive. Chápu, že ne každý na v rodině dobré vztahy. Chápu, že slušnost má fungovat ať ve vztahu s manzelovou rodinou, tak i s tou vlastní. Ale nechápu proč z toho dělat takové drama. Když se ti to nelíbí, tak to prostě řekni, nebo s prckem za nimi nechoď a buď s miminkem doma nebo s jim chod ven sama. Asi moc na výběr není. 🤔Pokud ti tedy jeden výlet dělá takový stres....

@klokanka31 Hodila bych se do psychické pohody, protože moje máma se ode mě nechtěla odloučit ani v dospělosti a já se nemohla dočkat až se odstěhuju.