icon

Stěhování z bytu do chaty: Problémy s rodiči a šetření

18. říj 2022

Ahoj, jdu se trochu vypsat... Koupili jsme s mužem malou chatu. Teď bydlíme v bytě mého táty, kde platíme nájem. Platíme sice menší nájemné, ale i tak jsme s energiemi na 12 tisících. Rozhodli jsme se, že se přestěhujeme do chaty, abychom nemuseli tátovi platit. Chata je malá, nedostatek prostoru dočasně zvládneme (do jara chceme přistavět ještě dětem pokoj, větší kuchyň a udělat koupelnu, teď máme jen záchod a myjeme se v dětské vaničce), ale ta zima...topení máme vyřešené dobře, ale voda je jen sezónní a než vykopeme svou studnu, budeme muset dopravit ze spol. studně vodu jinak. Ale netrápí nás to a nějak si poradíme 😁 co mě trápí je chování mých rodičů. Jsou celkem bohatí, ke svému majetku přišli z dědictví, máma má několik stavebních pozemků, žádný mi dát nechtěla. Mrzí mě to, když vidím jak všichni ostatní svým dětem majetek předávají.

Strana
z7
kokoska29
21. říj 2022

Mě by vážně zajímal pohled druhé strany.. ty sis našla chlapa, který s tvými rodiči nemluví a nekomunikuje, tebe si nevzal, o rodinu se evidentně postarat neumí (jinak byste se nastěhovali do normálního nájmu a ne do takové rujny).. oni třeba jen chtějí ať se prostě postavíš na vlastní nohy, jsi dospělá tak by ses měla snažit hlavně ty 🤷 podle toho co si napsala tě otec z bytu nevyhodil, jen se zeptal kdy ho bude moct pronajmout a vy jste odešli protože "muž má svou hrdost" .. no tak ať jí má a postará se o vás sám 😀 a to že si psala že mamka by se postarala o to aby pozemek byl jen tvůj..to je jako špatně? Chce dát něco tobě a ne jemu, což je přece naprosto pochopitelné..ono tohle asi bude prostě kámen úrazu.

ninive211
21. říj 2022

@kokoska29 To je pravda, že pozemek by byl její, kdyby ho zdělila až po smrti, tak je taky jen její a partner (kór když nejsou vzití) s tím nic neudelá a nemá na to nárok. Takže tohle bych ze strany rodiče jako schválnost neviděla. Já taky neočekávám, že až jednou manžel zdějí chatu a byt po rodičích (protože je jedináček, tak nemá kdo jiný dědit), že to bude psané na něj, max. na některé z našich dětí, na mě ne. Proč by taky mělo?

autor
21. říj 2022

@kokoska29 Nekomunikuje s nimi, protože ho jen uráží a uráží i našeho syna. Kdyby na tebe měl někdo pořád blbý kecy, chtěla bys jej vídat??? Nevzal si mě, ne protože by nechtěl, spíše já to oddaluji, není to pro mě prioritní, znamená to pro mě jen papír a změnu příjmení. To že jsme nešli do nájmu není věc finanční, ale nechceme sebe, deti a zvířata stěhovat na půl roku někam jinam, nehledě na to, že sehnat nájem (opakují máme zvířata a děti) také není jednoduché, obzvlášť kdybychom hledali nájem jen krátkodobý na půl roku. Chata je 2+1 a není to žádná ruina, je moc hezká. Nikomu by nevadilo, že by pozemek byl jen na mě, to jsem jen vysvětlovala, protože někdo říkal, že se máma boji jak by to bylo v případě rozvodu.

autor
21. říj 2022

@ninive211 ale on si partner nárok na pozemek nedělá. Nikomu nevadí, že by byl jen na mě. Někdo se ptal, že se pravděpodobně máma bojí, že bych přišla o půlku v případě rozvodu, tak jsem jen reagovala, že by to tak nebylo, protože pozemek by byl jen můj.

kyticka569
21. říj 2022

Mám to doma stejné. Taky jsem od rodičů nic nedostala. Já, ani přítel. Dodnes mě to mrzí a neodpustim jim to. Narozdíl od ostatních si myslím, že dnes jsou lidé bez pomoci rodičů v háji, pokud nemají hodně nadprůměrné platy. Já se tedy budu snažit svým dětem do začátku pomoct.

kokoska29
21. říj 2022

Tak co vlastně řešíš? Pokud jsou tvoji rodiče tak zlí a nadávají jak jemu tak synovi tak bys měla být přece ráda že ses od nich odstřihla ne? Že jste se postavili konečně na vlastní nohy a jdete do vlastního bydlení a můžete ho budovat bez cizí pomoci. Taky o nic nemluvíš zrovna hezky, říkáš že na vás mají jenom kecy.. ty ti vadí ale majetek od nich by ti nevadil co? 😀 Prostě bys měla přijmout fakt, že oni si můžou se svým majetkem naložit dle svého uvážení a pokud se rozhodnout vám nic nedat je to jejich věc.

A ano, já bych radši šla s dětma na půl roku někam přechodně, než je tahat na zimu někam kde není koupelna a voda,ale to už jsou asi mé priority 🤷 No ať se vám dobře bydlí 😊

autor
21. říj 2022

@kokoska29 ano, budeme mít každá jiné priority v tomto 🙂 řeším to, že mě to prostě mrzí, jejich chování celkově, protože to začalo až s příchodem partnera, do té doby byly naše vztahy v pořádku. Já se na osamostatnění těším, ale stále to v sobě řeším, ať se chovají jak chtějí, stále jsou to moji rodiče...

autor
21. říj 2022

@kyticka569 právě je teď doba, kdy si normální rodina nemůže dovolit ani byt, natož dům. Hypotéky jsou, jak jsme zjistili téměř nedostupné. Před pár lety bychom si za ty peníze, co jsme měli před koupí chaty pořídili 3+1, teď stojí dvakrát tolik.

kolibricek36
21. říj 2022

Holka nemáš to jednoduché, bohužel vím jak ti je, já měla toto od babičky. Ale u nás nešlo o nějaké nemovitosti. Prostě jsem před svatbou musela dát bráchovi docela velký obnos. Já si šetřila, na dovolené jsem nebyla za svobodna nikdy. Doteď jsem nepochopila důvod. Prostě babi neměla ráda mého teď už manžela. Nehledě na to že se ničím neprovinil. Ale babi si vzala do hlavy, že mě ji ukradl. Před svatbou u nás neexistovalo, že bych já jela za ním, natož abych u něj spala v mém věku 🤦. Prostě babi. Rodiče už tenkrát nežili. Tedy taťka o chystané svatbě věděl, bohužel se nedožil. Mě požádal o ruku a za rok jsme se chtěli vzít.

kyticka569
21. říj 2022

Chápu tě a úplně rozumím tomu, co ti na rodičích vadí. Nechápu lidi, které nepomůžou svým dětem. Jasně, není to povinnost. Nic v životě není povinnost. Já osobně to jako morální povinnost beru. My jsme naštěstí koupili byt před pár lety. (Taky bez finanční pomoci rodičů). Ale kdybychom čekali, tak si to neumím vůbec představit. Doba se změnila. Ceny domů/ bytu jsou šílené. Tak držím pěsti, ať se vám na chatě žije dobře.

autor
21. říj 2022

@kolibricek36 tady už je ta nenávist oboustranná. Ale když jsem je poprvé představovala, tak oni ho už neměli rádi (a to ho ani neznali), což pro partnera určitě nebylo jednoduché, když ho někde bezdůvodně nepřijmuli. On se snažil (pamatuji si, jak jim vysvětlovat, jak mě má rád, jak má rád dceru, tehdy ji byli dva roky - mám ji s bývalým), ale bylo to prd platný...

kolibricek36
21. říj 2022

No tohle chápu. Mi bylo v době svatby 36 před tím než jsem potkala svého muže jsem žádný vztah neměla. nebyla příležitosti. Babi bylo v době svatby 97 takže můj svět se točil kolem ní do doby než jsem jsme se rozhodli že se vezmem, tchýně pak říkala, že trnula i v den svatby, aby nám to někdo nezkazil. Žijem už 9 let v pohodě. Babi se dožila 101let.. manžel od ní nedostal nikdy nic k narozeninám, ale sestrinemu vždy něco dala. Brácha je kapitola sama pro sebe. Před mi bylo platný že chceme jít na ples, že budeme spát odděleně, že přece máme rozum. Holt někdo to nepochopí ani kdyby mu to řekl svatý.

moncheris
21. říj 2022

Napadá mne, jaký mají rodiče důvod, že se jim tvůj muž nelíbí? Není třeba šance, že se bojím, že ti dají k dispozici bydlení a ty o něj přijdeš?
Jinak to vše závisí na úhlu pohledu. My s manželem začínali od nuly a já byla vždy hrdá na to, co jsme dokázali. Ano, nežijeme v přepychu a byt máme na hypotéku, ale víme, že jsme se o vše zasloužili. Ano, většina mých známých dostala majetek od rodiny, ale my vše zvládli SAMI!!🙂 Držím palce, abyste si brzy zajistili důstojné a pohodlné bydlení 🍀s dětmi v chatě, kord v zimě, to jistě nebude jednoduché.... držte se

autor
21. říj 2022

@moncheris děkuji za podporu. Tak šance že o majetek přijdu je samozřejmě vždy (nikdo neví co se kdy komu přihodí), nicméně partner nemá např. exekuce apod. jestli ses ptala na tohle. Ale jak jsem již psala, když jsem s mámou mluvila o tom zda mi dá pozemek, tak mi řekla že pokud jo, bude to jen na mě, bude tam zákaz zcizení (nemožnost prodeje či přepisu na někoho jiného), zákaz zástavy (,takže hypotéku na dům bychom si vzít nemohli) a ještě zákaz pronájmu (to jsem nepochopila proč). Takže by snad ani nešlo, abych o pozemek přišla kvůli partnerovi.
Blahopřeji že jste vše zvládli sami, bohužel za poslední dva roky ceny nemovitostí stouply tak, že bylo pro nás vše nedostupné, i když jsme měli dost nasetreno.

drep
21. říj 2022

Jako vím, že se mi to kecá z pozice někoho, kdo vydělává slušně, ale primárně by mě štvalo, že se rodiče hnusně chovají k mému partnerovi a ne že nerozdávají svůj majetek, bez ohledu na to, jak k němu přišli… protože to v tom přece nehraje roli. Je to jejich a je plně jejich věc, co s ním udělají. Že je hezké, když rodina drží při sobě a když si pomáhají, s tím naprosto souhlasím, ale nemyslím si, že je to vynutitelné

eviicka
21. říj 2022

Co se týká pozemku, myslím, že to není tak jednoduché, protože pozemek a stavba na něm by měla mít stejné vlastníky. Že už by dnes nešlo si jenom na tvém postavit něco společně. U jiných nemovitostí to je samozřejmě jednodušší, pokud se neudělají změny, patří jen tomu, kdo je v katastru.

nezadanejmilda
22. říj 2022

Zásada je si rozložit rovnoměrně práci. Zajímá nás co budeš dělat ty?

loylii
22. říj 2022

A proč nejdete do najmu do jiného bytu? Sice zaplatíte trochu vic než 12tis, ale budete mít svatej klid. I kdyby 15, co to v dnešní době je? Chata bude porad chata a nikdy to nebude plnohodnotné bydlení, spolkne spoustu peněz. Já bych to takhle udělala a hlavně se snažila narovnat rodinné vztahy. Hlavně s máti. Uvidíš jak by pak měla radost, ze vám pomohla. S vnoucatama se vídá? Z celého tvého příspěvku cítím nedobré vztahy v cele rodině a to se pak tezko rozděluje majetek ze strany rodičů. Něco jako ve stylu - ty sis ho vzala, tak ať se postará. A já bych teda radši bydlela ve městě a chatu měla na rekreaci. S detma dost řeším školky, školy, kroužky, nákupy a nedokážu si predstavit dělat cely dny taxikáře.

kozaci
22. říj 2022

Pro povzbuzení pro autorku-my jsme také alternativci. Lidé to občas nechápou. Dobrovolně bydlíme v domě, kde v svetnici topíme v kachlových kamnech dřevem. Spíme v jiné místnosti a například dnes ráno jsme se probudili do 10 stupňů. Máme tři děti (1,2,4). Takto nám to vyhovuje. A u nás to není penězích. Ty máme. Je to o způsobu života.

autor
22. říj 2022

@kozaci Děkuji za povzbuzení, máte krásný způsob života 🙂 Já chtěla jít do přírody již nějakou dobu, ale chlapa jsem musela trochu popostrčit. A když jsme poprvé v chatě spali a koupali se v té dětské vaničce před kamny, tak říká jak je to super že kdo má v koupelně krbovky a líbí se mu to. Člověk nepotřebuje sprchu, aby byl čistý, voda se ohřeje na kamenech, jen je s tím trochu více práce. A děti jsou tam mnohem více spokojené než ve městě.

autor
22. říj 2022

@loylii Do nájmu jsme nešli, protože jsem nechtěla již dál být v bytě. Již delší dobu cítím "volání" přírody. Po zateplení a úpravách to bude plnohodnotné bydlení jako každé jiné, chata je zděná. Školku neřeším, dcera je teď předškolák a mám ji na domácím vzdělávání, syn také do školky nepůjde. Školu máme 1,5 km daleko, tak tam žádný problém nevidím a na nákup dojedeme autem úplně stejně, jako jsme jezdili ve městě. Já se na to bydlení tam dokonce těším, řeším spise to, jak se ke mě mé rodiče chovají. Vztahy jsme se pokoušeli již párkrát urovnat, ale je to beznadějné. Vídají dceru, syna již delší dobu neviděli, máma ho uráží, je mu rok a půl a nemám zapotřebí ho tam vozit.

loylii
Autor odpověď smazal
somalicats
22. říj 2022

@loylii Proč mazec? Kde je psáno, jaký životní styl je ten jediný správný? Chtějí to tak, mají to tak.

kolibricek36
23. říj 2022

@loylii promin ale někteří nedaji ani 30 tisíce měsíčně do kupy.
My si tedy koupili ale družstevní byt. Ale pred 9 lety. Ted se uz taky pohybují cenově nekde jinde.

orchidis
23. říj 2022

A proč si nenajmete slušný a solidní byt a nežijete si za své a ve svém? Tato varianta vás nikdy nenapadla?

orchidis
23. říj 2022

Jo a s tou chatou teda držím palce. Napiš ještě na konci února jo? To bude romantika jako řemen...

nepotřebuji sprchu, abych byl čistý - to si vytisknu 🙂

kolibricek36
23. říj 2022

Jo ještě me napadlo, zažádat si o městský byt ci se poohlédnout po družstevním. A zatím bydlet v chatce

bara88
23. říj 2022

A proč a jak uráží jen syna a dceru ne?a nějak nechápu proč teda řešíš že ti nedají být zadarmo nebo pozemek ,když se do té chaty tak těšíš?

lv
23. říj 2022

@orchidis umýt se dá, lavoru, vaničce ALE na chatu dobrý, na žití - za mě - ani omylem. Na každý umytí rukou, každýho hrnku ohřívat vodu, takový umytí hlavy proces jak hrom. Vyrostla jsem v tom, bylo to příšerný.

sarkasv80
23. říj 2022

@jjasmina přesně jako já bráchové dostali baráky, pozemky,vše rozprodali,já nedostala nic a taky žiju 😉

Strana
z7