Dopis pro Ježíška i u babiček?

mushabelka
22. lis 2023

Mám dotaz, jak to máte u Vás? Píšete Ježíškovi s dětmi jen doma nebo píší děti i u prarodičů? Bojuji s mojí mamkou, že je to tradice a píše se jednou doma s rodiči…s dcerkou jsme letos psali, užili jsme si to. dopis jsme nechali za oknem s dobrotou pro Ježíška..ale babi s ní dnes psala o věci, co chce přinést u ní a dopis si odnesla v kabelce..jako to to dcerce nebude divný? Už loni nás předběhla psala před námi, letos měla zakázáno a zase… jsem já divná, že mě to vadí a chci tuhle tradici prožívat s dcerou já jako rodič? jak to máte u Vás?

klokanka31
22. lis 2023

@mushabelka Já s malou píšu u nás doma, a když jsme byly u mých rodičů tak si malá psala ještě tam.

patypresdevaty
22. lis 2023

@mushabelka vůbec nechápu smysl toho psát dva dopisy? Vždyť ať ji babička koupi neco z toho, co už si napsala doma, ne?

miryp
22. lis 2023

Vždy si děti kreslily/psaly dopis pouze doma. Pro děti je Ježíšek jeden jediný, takže vůbec nechápu, proč by jich měly psát víc. Babička by si měla uvědomit, že tato část adventu už se jí netýká a může se zapojit do jiných činností - pečení cukroví, čtení adventních příběhů, tvorba adventního kalendáře, apod. Fakt jsem vděčná, že má prateta nikdy neměla potřebu nám do čehokoliv zasahovat a manželovu matku jsem si srovnala hned po porodu prvního dítěte...

ondul
22. lis 2023

Babicce sem pridelila jednu vec z dopisu.

jaja01k
22. lis 2023

@mushabelka U nás se píše dopis Ježíškovi jen jeden doma. Babičky nikdy nenapadlo psát s dětmi další dopis. A kdyby ano, nejdřív by se mě zeptaly, jestli mi to nevadí. A vím, že kdybych řekla, že si to nepřeju, respektovaly by to.
Jeden rok měla moje mamka trochu problém s tím, že si jeden syn přál auto na ovládání a druhý plyšáka. Zeptala se mě, jestli bych se zlobila, kdyby druhému koupila to auto taky. Řekla jsem, že ano, že bych se zlobila, a tím to skončilo, mamka by si nedovolila udělat něco přes můj výslovný nesouhlas.

michaela666
22. lis 2023

Nevidím smysl ve dvou dopisech. Babička si mohla vybrat něco z toho u vás doma. Aspoň by byla malá natěšená, jestli a pod kterým stromečkem dárek najde. Přijde mi škoda, že to babička dělí na naše a vaše.
Ježíšek přece všechno vidí. Takže ví, že už si od tvoji holčičky jeden dopis odnesl.
Jak píše @miryp, tuhle tradici už si babička se svým dítětem užila a měla by to nechat na rodičích. Je spousta dalších hezkých možností, jak se zapojit a užít si s vnučkou přípravy na Vánoce....Řekla bych jí to takhle narovinu pro příště.

janule0123
22. lis 2023

@mushabelka jeden dopis.. by se z toho jezisek zbláznil 😎si snad predate informaci 😞 ale chápu, někdy je to těžký.. u nás by malá musela ty dopisy psát … musím spočítat… 5 - doma, s babickou, s babickou a další babickou (rozvedení a novi partneři) plus 2 prababi…

krisstina93
22. lis 2023

Naše děti píšou všude :D u babiček pak chodí jiný Ježíšek, než k nám (proto jim tam taky nechává dárky když tam přijdeme po stedrem dnu).

rebe
22. lis 2023

Naprosto odmítám vymýšlet si nějaké pohádky o Ježíškovi popletovi, který omylem některé dárky nechá u babičky. Ježíš není debil 😀 Takže od velmi raného věku s dětmi sdílíme tajemství, že Ježíšek nosí dárky jenom k nám domů, u babičky mají dárky od babičky, akorát babičce se moc líbí ta hra na Ježíška, tak jí to nebudeme kazit. Mimochodem, hru na Ježíška hrajeme i doma, dárky nosí nejenom Ježíšek, ale i my si na něj hrajeme a dáváme si dárky mezi sebou. Takže jako odpověď na tvou otázku - neřeším, ať si s nimi babíčka napíše seznam po libosti. My ani nedáváme dopis za okno, Ježíšek přece ví všechno. Dokonce občas přiese i něco, o co si děti vůbec nenapsaly, ale pak jsou z toho nadšené, protože Ježíšek vidí i tajné nebo dosud nevědomé sny, on ví prostě nejlíp...

michaela666
22. lis 2023

@rebe Ježíš není debil. 🤣 👍
Hezky jste uchopili nadělování u babiček. Taky se mi nelíbí řeči s Ježíškem popletou.

rebe
22. lis 2023

@michaela666 Doufám, že se to nikoho nedotkne. Ale nedokážu v Ježíškovi nevidět Ježíše, Božího syna, tak se mi to popletování fakt příčí.

radecka1
22. lis 2023

@mushabelka Neřešila bych to, podobně jako @rebe, ale jinak. Ježíšek není debil, tak zvládne i dva dopisy. Dětem a Ježíškovi je to jedno, to jen rodiče to hrotí.

izz76
22. lis 2023

Vždyť je to úplně jedno,celá ta komedie s Ježíškem je divná. Pro mě je Kristus historická postava a moc ho nevidím jako tajdrlika co nosí dárky. No,ale budiž, děti si psali dopis Ježíškovi vzdy jen doma,babičky nenapadlo,aby psaly dopis i u nich,ale kdyby o to měly zájem,tak bych tomu nebránila. Klidně ať napíšou třeba deset dopisů..😃

rebe
22. lis 2023

@izz76 Miliony lidí věří tomu, že ty nejcennější dary v životě nám dává Ježíš. Používat v souvislosti s tím slova o komedii a tajtrdlíkovi mi přijde velmi neuctivé.

jirovapa
22. lis 2023

@mushabelka psala jsem s dětmi dopis doma. Z dopisu jsem vybrala věci co koupíme my jako rodiče, co bude pod stromečkem u jedné babičky a co bude u druhé babičky.

cilkat
22. lis 2023

Nemyslím, si, že dceři by to přišlo nějak divné, že napsala dva dopisy... a že jeden teda pošle babička odněkud od sebe, druhý odešel z poza okna. ... Když jí nepřijde divné, že Ježíšek stihne přinést dárky pod všechny stromečky, nikdy ho nevidí a zároveň visí na každém druhém balkoně červenej Santa, nemyslím si, že by jí nějak rozhodilo tohle.
CO by mi ale fakt vadilo je, že babička porušila zákaz matky. A že si uzurpuje tradici, ketrou si chcete držet doma .. i když po pravdě vůbec nevidím důvod, aby si babička nemohla vzít katalog Sparkisu, sednout si k němu s dcerou a projít si to... a třeba i si v nějm věci, co zaujmou zakroužkovat... nebo klidně fakt s dcerou napsat druhý dopis s tím, že mu ho pošle ona jako dodatek k původnímu s tím, že ona má přece taky právo poslat Ježíškovi dopis a ona chce pod stromeček něco, co potěší vnučku.... I tím najednou dá smysl tomu, že to bude mít pod stromečkem u babičky, pokud slavíte Vánoce ve více domácnostech. Ale vadilo by mi, pokud to udělá v rámci nějakého soutěžení s rodiči a přes jejich zákaz.

JInak my dopisy Ježíškovi nepíšeme vůbec. Já mám ráda překvapení. Ale posíláme si seznamy doporučení (včetně pokynů, co má kdo za velikost a pod)... a s dětma nepíšu dopis, ale právě občas někde sedneme u nějaké reklamy a když vidím, že je něco fakt hodně zaujalo, tak to nadhodím jako typ ostatním.

veru181
22. lis 2023

Dopis máme jeden (a my z nej informace předáme babičkám). Taky by mi to přišlo matoucí… Ale jinak dárky nosí Ježíšek k nám i k babičce. Ne proto, že by byl popleta, ale prostě něco nechá tam a něco u nás.

4formy
22. lis 2023

Dcera pise i.u babicek.pr0c ne
....stejne se s nimi.domlouvam co tam dostanou 😃🤷

klokanka31
22. lis 2023

@mushabelka Zrovna tohle bych nebrala jako podraz od mámy...Přece je jedno kolik dopisů si napíše...To samé Barborka/Mikuláš, to mamce taky zakazuješ že nesmí tvé dceři dát nadílku?

marketa11112
22. lis 2023

Naše děti malovaly dopis pro Ježíška už v létě, chtěly. Od té doby na něm trvají. Pravda, dokreslily pár drobností. Teď čeká doma na okně. Ale další dopis vyráběla dcerka ve škole s paní učitelkou. Vystřihovali si obrázky z časopisu. Syn chtěl také. Tak jsem mu stejnou aktivitu umožnila doma. Další vystřihané obrázky přinesly děti od babičky. Zahlédly tam časopis či leták a už to jelo. Každopádně původní dopis je vyřešen, Ježíšek je připraven a přinese věci k nám domů. Věci z ostatních dopisů přinese Ježíšek k babičkám. Prostě se o to tak nějak podělil. Vlastně to bylo dobré pro všechny strany, babičky spokojené( daly mi peníze ať něco koupím), děti budou spokojeně dál věřit na Ježíška ,protože dostanou přesně to, co si přály. Á ja jsem nemusela nic moc vymýšlet, jen jsem to objednala. Všechny dopisy se u nás ještě klepnou na okně. Děti je chodí kontrolovat. Sundám je v noci, posledního listopadu. To bude radosti.

alice180
23. lis 2023

@klokanka31 no, ale tak jestli řeknu máme prosím tě nic s ní nepiš. Pak koukneme na ten, co psala doma a pak se domluvíš a ona jde a stejně to udělá. Tak je to trochu blbý ne.

klokanka31
23. lis 2023

@alice180 Blbý to možná je, ale vůči babičce. Fakt nevidím jediný důvod proč takhle vyvádět. Chce dcera psát dopis Ježíškovi? Chce,tak co jim v tom bránit...

te_reza
23. lis 2023

Dopis dvakrát nepíše. A po náhlém úmrtí tchýně už ji ani nekrmím tím, že "Ježíšek umí všechno".

veruuu_kubesovic
23. lis 2023

@mushabelka předpokládám, že dítě nechce jen jeden jediný darek???
U nás dcera píše Ježíškovi dopis, se synem ještě pilně strihame a lepime - jen 1 dopis, babička zjistí co by chtěli a oni ji to hrdě řeknou, já jen tak mezi řečí naznacim, co už pro deti mám, co jim má koupit ona...

izz76
23. lis 2023

@rebe Četla si dobre co píšu? Ano je neuctive si z Jesise Krista udělat Ježíška ktery 24.12. lítá po české republice s dárky do každé rodiny. Navíc se dle historických zdrojů v tento den ani ve skutečnosti nenarodil. Takže k dilema zakladatelky,je úplně jedno kolik dopisu píše dite jeziskovi, protože celá tato tradice je více než podivná. V naši domácnosti taky nosil dárky Ježíšek,děti s tím přišly ze školky,tak jsem je v tom ponechala dokud samy chtěly věřit,hrála jsem s nima tu hru i když se s tím neztotožňuju.

klokanka31
23. lis 2023

@izz76 Tahle tradice je tady hóódně let, nikdy to nikomu nepřišlo divný. To až tahle podělaná doba na všem tradičním vidí furt něco špatnýho, divnýho.

michaela666
23. lis 2023

@klokanka31 Mě se nadělování Ježíška líbí. Nicméně historický doložitelným faktem je, že všechny tyhle křesťanské svátky a tradice vznikly na základě těch pohanských už v ranného středověku. V době, kdy se nutila křesťanská víra i pohanům, kteří věřit nechtěli.
Takže chápu rodiny, které se rozhodnou mít Vánoce bez Ježíška. Taky o tom manželem debatujeme už 4 rokem a hledáme kompromis.
Není to o tom, co je moderní nebo ne. Důležité je, aby rodina s výsledkem byla spokojená. Všem ostatní to může být jedno. Ať naděluje Ježíšek miminko, dospělý Ježíš, Santa nebo vánoční kouzlo.

veronicka89
23. lis 2023

@mushabelka proc resis takove nesmysly fakt nechapu...mela dcerka a babicka z zoho radost ano ? Prislo ji to divne , ne ? O cem jsou vanoce o delani radosti... a pak prijde nekdo jako ty ktery resi tak hezkou vec , ze babicka psala s dcerou dopis...

Nedelas nahodou v back office ? Nebo na personalnim ? 😅 ne sranda ...

maminkaoddvou
23. lis 2023

@mushabelka kluci si pisou dopisy doma posledního listopadu a na druhy den mají za oknem Adventní kalendar od Ježíška, protože si dopis vzal, ať můžou odpocitavat dny. U nasich si pisou dopis zvlášť, bez kalendářu, psala si ho tam zrovna včera, aby jezisek vedel, co si u babičky přejí.

ele_nka
23. lis 2023

U nás jen doma a my pak jen řekněme kdo co má koupit. Psaní více dopisů mi absolutně nedává smysl.