Víra v Ježíška. Jak řešit prarodiče?

11. srp 2022

Chceme aby naše dítě věřilo v Ježíška aspoň nějakou dobu, ať má v dospělosti na co vzpomínat. Ale poraďte, jak máme řešit prarodiče, kteří se i přes napomínání pořád podříkávají? To je pořád "no to jsme vám dali loni k vánocům" a "tuhle jsme koupili už nějakou drobnost pod stromeček"...Oni sami po nás chtěli ještě ve 12 letech abysme slepě věřili, klidně nám za to vynadali, ale naší dceři to chtějí asi zkazit.

lenatko91
11. srp 2022

Tak dětem říct, že některé dárky nosí Ježíšek a některé dávají pra/rodiče? Nejlepší by teda bylo si s prarodičema důrazně promluvit, že si to nepřejete, ale kdyby přece jen, tak mít plán B..

tahejhula
11. srp 2022

To nedělají schválně, mají jiná vnoučata, nebo s ježíškováním přestali před mnoha lety?

autor
11. srp 2022

@tahejhula Mají ještě dvě vnoučata,ale odrostlé.

tahejhula
11. srp 2022

Tak to bude tím, už se jim zautomatizovalo něco jiného. Nehledala bych za tím úmysl.

sigyn
11. srp 2022

Dětem řekněte, že jakmile clovek přestane v Ježíška věřit, tak mu prestane nosit dárky a pak uz je může dostat jen od pribuznych. 😉 Ani to neni lež.

jaja01k
11. srp 2022

A dítě si toho všimne a řeší to? U nás se taky někdy stane, i mně to někdy ujede, že řeknu, že jsem jim něco koupila. Někdy si toho děti nevšimnou, někdy mě opraví, že to jsme nekoupili, že to je od Ježíška. A dál se v tom nešťourají. A to už nejsou úplně malí, jsou školáci.

autor
11. srp 2022

@lenatko91 I když třeba začnu dělat posunky ať je zticha, tak ne že by si něco honem vymyslela (převážně se prokecává moje mamka). Začne se trapně hihňat "no jo, já zapomněla" a "ona z toho ještě nemá rozum" a nebo mi to nahlas došeptá, jako by si myslela že si toho dcera fakt nevšimne. Jako jo, jsou jí dva a půl, ale je hodně všímavá, chápavá, a nechci jí připravit o to kouzlo.

hojda
11. srp 2022

My vždycky říkali, že kdo nevěří na Ježíška, tak ten musí dárky koupit 😉

victress
11. srp 2022

10letá dcera už ví, že dárky dáváme my, ale v době, kdy byla ještě na vážkách jsme jí říkali, že dárky nosí Ježíšek, ale protože toho má moc a všechno by nestihl oblítat, tak mu rodiče pomáhají a pod stromečkem jsou dárky jak od Ježíška, tak od rodičů a je tedy aspoň záhada, že nevědí, který je od koho...

leniczka23
11. srp 2022

Já hlásím že Ježíšek nosí jen Pár dárků a zbytek kupují rodiče.

vikinkav
11. srp 2022

Ja se taky obcas prereknu pred svyma detma 😅 A umyslne to rozhodne neni. Casem asi treba reknu detem, ze darky tatinkovi a babicce a dedovi kupuju ja a detem nosi Jezisek, nebo tak neco.

krisstina93
11. srp 2022

U nás se říká, že těm co zlobí musí dárky kupovat rodiče :D ne že by teda zlobili děti, ale když babicka třeba řekne, že nám to dala k Vánocům, tak řekněme, že myslela, že sme zlobili a radši nám nějaký dárek přikoupila :D

martinka_33
11. srp 2022

Máme v plánu to co tu nekdo psal - nekteré dárky nosí Ježíšek, jine si dáváme my protože se máme rádi.

veru181
11. srp 2022

@sigyn Tohle si musím zapamatovat 🙂

veruuu_kubesovic
11. srp 2022

a kolik je dítěti? 8letá stále věří na Ježíška, tak jí v tom "duchu" nechám, ale naše rodiny to tolerují...

victress
11. srp 2022

jo a ještě se tohle téma řešilo ve škole, kdy některé chytré děti tvrdily, že Ježíšek neexistuje a korunu tomu nasadila učitelka náboženství, která to tvrdila také

katula94
11. srp 2022

Je lepsi detem nelhat, pak nemusite resit takove veci.

slunicko1551
11. srp 2022

Některé dárky dává Ježíšek, některé členové rodiny, protože se mame rádi. Přece proto jsou i reklamy v televizi. Aby rodiče měli tipy co dětem koupit 🙂) my s bráchou věřili dlouho a bylo to kouzelné a nadherne. Tyhle vzpomínky mi nikdo nevymaze ❤️

mourovatakocka
11. srp 2022

@katula94 Nelhat? No potěš koště 😒

tahejhula
11. srp 2022

@victress tak ale s tím musíš počítat, ostatní nebudou mlčet kvůli jinému.

mourovatakocka
11. srp 2022

Já řeším tak, že dětem nosí Ježíšek a na dospělé musí myslet ostatní. Tohle by mě štvalo, u nás se sice občas prarodiče uřeknou, ale zlý úmysl to snad není nikde...

dasipe
11. srp 2022

U nás nosí dárky Ježíšek těm, kteří na něj věří. Ti co nevěří si dárky musí kupovat sami. Synovi bude za měsíc 10 let a stále věří, ač jsem si myslela, že první třídou to končí, protože víme jak je to ve škole mezi spolužáky ..že... Takže si každý rok užívám, kdy na Ježíška věří, protože až to skončí, ponesu to asi hůř než on 🙂

ajja87
11. srp 2022

Hele u nás to je úplně to samé, do tech dvou let jsem to neresila, pak uz jsem se snazila temto tematum co nejvíce vyhýbat a popravdě sama jsem měla strašný problém se preorientovat na mód,, tohle jsi dostala od Ježíška,, hlavně před Vánoci nám to dělalo problém, kdy se rodiče furt vyptavali co komu koupit atd. Manžel to taky hrozně špatně nesl, že o tom vsichni mluví, ten jedinej to dokazal a prostě mluvil jen o Ježíškovi... Postupně si všichni zvykli a už se snaží si dávat pozor, ale je stejně to občas nekomu ujede,... Jo a u nás byl taky problém ten, ze nám Ježíšek nosí i stromecek a děda ten furt před Vánoci mluví o tom, jestli už máme vybraný stromecek a to ho musíme krotit... Jinak rada je, ze třeba s mamkou uz mluvím v tom smyslu, ze se zeptáme,, Co na prosinec, už víš?,, (děti ještě v tomhlw věku nemají casovou osu) a pak tp dořešíme mimo děti a nebo pokud se někdo prorekne, ze dostal na od toho nejaky dárek a bylo to na Vánoce, tal třeba dětem reknu, ze si to spletl z narozenima...

andelka
11. srp 2022

Tak u nás se pořád věří, 10 a 12. Pořád čekám,kdy už to fakt praskne a mám promyšlené co řeknu,protože starší syn to asi ponese těžce,je citlivý, ale pořád se jich to drží. Podle mě věřit chtějí. A dokud chtějí, já jim to vymlouvat nebudu. 3,5 letý ještě nerozumí co jsou Vánoce a Ježíšek,takže i kdybysme si povídali o tom,co komu koupíme,bude mu to jedno a nijak ho to nepoznamena. Samozřejmě kvůli němu budeme všichni věřit na Ježíška dál. Jen občas už pak koupíme i něco jedni druhým.

felixfelicis
11. srp 2022

Nase deti tohle vubec neresi - chteji verit, tak veri. A ted se sestiletakem se normalne bavim, ze nekteri lide si darky davaji jen mezi sebou, nekdo veri na Jeziska, zatimco nekomu nosi darky jina bytost. A lide v cizich zemich, kde vyznavaji jina nabozenstvi, treba vubec Vanoce neslavi. V pohode to chape a na vire v Jeziska mu to nijak neubira. Nechci se do toho zamotavat vic, nez je nutne. Ono pred Vanoci jsou reklamy na kazdem rohu, deti je slysi v aute v radiu...Prarodice bych az tak neresila, hlavni je, jak to detem nastavite doma vy.

katula94
12. srp 2022

@mourovatakocka at se vam to libi nebo ne, proste to je lhani. Kdyz v detstvi padla moje vira v Jeziska, strasne jsem to obrecela. A jednou se mi nahodou podarilo najit darek, ktery nasi pred stedrym dnem schovali, a me se hroooozne libil, tak jsem se o to byla podelit s rodici, jak se hrozne tesim, az ho dostanu, no a protoze pak uz by to nebylo od Jeziska, tak jsem to pod stromkem nenasla. Neuveritelne zklamani. Byla jsem z toho fakt spatna.
Ale tehdy jsem nebrecela proto, ze by Jezisek nebyl. Pamatuju se, ze jsem brecela proto, ze jsem cely zivot zila v klamu a ze mi lhali ti, u kterych jsem myslela, ze zrovna jim muzu verit kazde slovo. Byl to podobny pocit jako po mnoha letech, kdyz jsem brecela kvuli zjisteni, ze mi lze muj partner, kteremu jsem verila.
Takze ja skutecne zastavam nazor, ze by se deti nemely oklamavat.
A jestli ma nekdo problem, ze jeho diteti ve skole rikaji, ze jezisek neni? No, chcete-li diteti lhat, tak si to obhajte, kdyz mu nekdo rekne pravdu.

autor
12. srp 2022

@katula94 Tak to potom dětem nečteš ani pohádky, protože to je taky lež.

veru181
12. srp 2022

@katula94 Je mi líto, ze mas na to takovou vzpomínku, ale podle mě to teda bylo špatně zvládnuté, nedat ti ten dárek vůbec, když jsi se na něj těšila. Ale pro většinu lidí, co vím, je to hezká vzpomínka na Vánoce - upřímně si ani nepamatuju, kdy a jak jsem na to přišla, prý nám naši řekli, že Ježíšek nosí dárky dětem a dospělým už ne, ale asi jsem to brala nějak normálně. Není lež jako lež 🙂

katula94
12. srp 2022

U pohadky ale o tom vedi, ze to je jen pohadka.

galatea_a
12. srp 2022

@katula94 Já ti rozumím. Já se snažím svému synovi nelhat a všechno mu úměrně jeho věku vysvětlovat. Ježíška teda zatím vedeme, ale bojím se, až se na přímo zeptá. Měla bych nepříjemný pocit, že mu vlastně lžu, ale zároveň chápu, že asi věřit chce. Nejradši bych, aby to dopadlo tak, že se sice dozví pravdu, ale budeme dál hrát hru, že Ježíšek existuje.