icon

Finance. Jak byste to řešili?

18. zář 2020

Ahoj, předem se omlouvám za anonym, ale je to pro mě citlivé téma. Jde o to, že nevycházíme absolutně s penězma. Žili jsme s partnerem u jeho táty, abysme neplatili drahej nájem, pak se nám narodil syn. Tam jsme mu platili 4 tisíce na inkaso alespoň. Měli jsme v plánu si nadstavit barák a udělat si svoje patro. Už jsme měli schválenou hypotéku a měli se dělat plány. Nic jsme našetřeno neměli podotýkám, protože jsem otěhotněla při studiu, takže jsem po státnicích chodila na brigádu, abysme měli na výbavu pro miminko a pro něco pro sebe. Bohužel se partner s otcem pohádal( kvůli alkoholu) a ten nás vyhodil z baráku, ať si najdem bydlení. Neměli jsme kam jít, tak jsme si museli vzít půjčku na složení kauce a 2 nájmy. Bylo to v době kdy byla karanténa a partnerův plat šel výrazně dolů. Bohužel partner teď nevydělá ani na nájem, tak musím doplácet z rodičáku, plus má ještě úvěr na auto a to nemluvím o dalších položkách jako paušál, pojištění. Teď nám dost pomohla jeho máma, protože byla půl roku na neschopence a měla peníze z pojistky. Moji rodiče na tom taky nejsou finančně tak dobře, aby nám mohli přispívat několik tisíc měsíčně. Partner si teď teda našel brigádu. Měl už sice předtím nějakej přivýdělek, ale bylo to na prd. Byli jsme se ptát na ÚP na nějakej příspěvek na bydlení nebo cokoliv. Bylo nám řečeno, že nárok nemáme. Protože jsem si tak 3 měsíce zpět vybírala stavebko, abysme měli na nějaké věci do bytu a zbytek šlo do poplatků. Takže to viděli ve výpise. Plus třeba co mi pošlou rodiče. Máme zažádáno o obecní byt, ale to se čeká taky několik let. Po zaplacení všeho toho důležitého nám zbyde tak max 3 tisíce na měsíc . Já bych ráda třeba šla na brigádu, ale synovi je 7 měsíců a nemám hlídání. Tento měsíc už jsme dokonce bez peněz. Podotýkám, že otec partnera žije v baráku 4+1 sám a má dost slušnej plat. Jak byste tohle řešili, kdybyste byli v podobné finanční situaci? Jít s dítětem k rodičům a partner zpět k otcovi? Do azyláku? Levnější nájem se prostě nedá sehnat a stejně bysme zase neměli na kauci. Nechceme si brat další půjčku. Už jsem z toho zoufalá. Jeho otec o tomhle vůbec neví, jak jsme na tom špatně a partner se mu bojí říct o peníze. Bojím se, že to prostě tady dokud budu na rodičáku nezvládneme.

Strana
z4
klokanka31
18. zář 2020

@pavlinar Nebo vyměnit chlapa...

j.a.n.i
19. zář 2020

@klokanka31 a to by me zajimalo, jestli mas pocit, ze by ses pak s temi alimenty mela lip?

autor
19. zář 2020

@roxolanka samozrejme tomu rikam furt, ale jemu se asi nechce vzdat pohodli, co v praci ma. Dalsi vec je ze ma jen zakladku, takze vyber taky nic moc. Chtel jit jezdit s autobusem, toho zas nevzali kvuli praxi, jiank psychotesty udelal. Samozrejme ja mu rikam, pokud se cloveku chce, praci si najde, ikdyz to neni podle predstav. Ale kdyz nemam skolu, tak jasny, ze budu muset makat rukama ne hlavou. Jako casto se kvuli tomu hadame. Pri nejhorsim zatim pujdu na brigadu ja, at se stara o malyho on a jk bude vetsi, tak si najdu praci. Mam vystudovanej zdravotnicky obor, tak asi vydelam vic penez nez on

jjasmina
19. zář 2020

Bez urážky, ale mě přijde, že mu nedochází, že přijde i horší období a co pak? Muj když byla krize, běhal v práci na tři směny + přesčasy a jak říkal jen kvuli malé. Nezávidím s takovým chlapem bych se asi hádala od rána do večera

dixi86
19. zář 2020

@martaskaaa to je sice hezke, ale aby to neskoncilo mostem. Mit najem za 16 a nevydelat ani na ten a cekat na co? zda se pri druhe vlne zlepsi podminky? Brno je tak male mesto, ze nejsou jine moznosti? mesic, dva tlacit brigady setrit a sup na jinej najem.

journals
19. zář 2020

Ty jo... čím dál tím líp 😖
Tatínek se základkou, kterému se úplně moc makat nechce, našetřeno nic nemá, nejchytřejší asi taky úplně nebude. K tomu, aby si vzal půjčky na normální fungování daleko nemá. Jaký máte plán do budoucna? Přemýšlím kam to asi povede. Gratuluji k tak skvělému výběru tatínka 😒 život s takovým partnerem nebude jednoduchý. Pořídit si dítě s někým takovým chce odvahu.

autor
20. zář 2020

@journals On si chtel dalkove dodelat alespon vyucak nebo furt by chtel neco, jenze to si mel setrit uz davno. Ted to pujde horko tezko. Jo ted ty chyby vidi, co mel udelat jinak, ale uz je pozde. Ja taky nerikam, ze s nim treba budu, pokud se neco nezmeni. 🤷‍♀️

tulikiss
20. zář 2020

kdyz to tak ctu, tak neverim ze to neni trol. zadna rozumna banka totiz neschvali hypo cloveku s minimalkou a rodicakem, ktery nema ani korunu nasetreno.

ai30
20. zář 2020

Hele, nezvladla jsem precist vic nez prvni stranku diskuse, tak pokud se to pak nejak bajecne zvrhlo, ignoruj me. Ale ja by tebou, tak to tema smazu. Evidentne si tady skupina mamin s podprumernou financni gramotnosti a syndromem sezrala-jsem-vsechnu-moudrost-sveta jenom prisla nad tvoji situaci pohonit frndu. Naklady jste osekali, moc reseni ta vase situace nema, idealne sklapnout krovky a jit na cas k rodicum, nez se zvetite. Preju at to netrva dlouho!

budouci_maminka
20. zář 2020

No doprc, ty jsi si pořídila děcko a postarat se maji rodice? Jsi snad nesvepravna? Pokud spravne čtu, uz vám pomohli vic nez dost tak se chyť za rypak a začni se snažit sama..jestli jste vypovedeli stavební tak jste tam měli asi pěknou sumu (btw předpokládám taky darek od rodičů) to jste to museli hned rozfrcat za vybavení do bytu? Si to po sobe přečti, vše je pro vás problem..se vubec nedivim ze vas rodice vyhodili, treba se konečně postavíte na vlastní nohy a prevezmete zodpovědnost..
Ty nástup na brigádu, jdi treba po nocích doplňovat zboží. Kojení je hezká věc ale když nemám ani na jidlo a složenky tak hold odstrikavat..řidičák si můžeš zvýšit, nemusíš být do 3/4 let ditete doma na zadku. Tvl takovejhle přístup lidi me taaak vytáčí...fnuk fnuk my chudáci postarejte se o nás

sticker
budouci_maminka
20. zář 2020

@tulikiss pokud chtěli pristavet patro na baráku a nemeli nic nasetreno tak by jim to banka bez zástavy nemovistosti neschválila..takze bůh ví co tu z uvedeného je a není pravda

syslounek
20. zář 2020

Dopravní podnik v Brně furt láká nové řidiče autobusu. Soused tam dělá a praxi taky žádnou neměl. A říká, že prachy dobrý.

crejzy
20. zář 2020

Achjo, samá kritika a tolik osočení ze lži 🙈 V tomhle je MK lepší než v odpovědích na to, na co se autorka ptá. Nemusíš se tolik obhajovat, že se ti nechce odejít od miminka které ještě nejí nic jiného než MM. Ani se nestyď, že sis řekla o pomoc v rodině, protože kdyby jsi takhle chtěla žít trvale, tak nehledáš rady, neinformuješ se na úřadě a obecně se tím vlastně netrápíš. Diskuzi bych smazala. Ohledně otázky, tak možnosti mate vlastně dvě, buď si necháte pomoc od rodičů a nebo si chlap najde lépe placenou práci, levnější bydlení ( bez realitky ať neplatite provizi), prodáte co má nějakou cenu ale není to nutné k životu, ty koukneš jestli i při mateřské není nějaký výdělek z domova třeba, obecně se uskromníte i v jídle ( maso se nemusí jist denně) atd. Držte se

ai30
21. zář 2020

@budouci_maminka Budouci maminecko, mohla bys mi prosim jeste osvetlit, jak funguje svet? Tazatelka ma po nocich chodit doplnovat zbozi a pres den se starat o sedmimesicni dite? Dokazes rozklicovat, co by mohl byt zadrhel toho bajecneho planu?

Nejvic me bavi, jak tady odsuzujete to, ze chce kojit. Jedine, co ted fakt tazatelce chybi, je aby musela nakupovat umele mliko. 😅

drep
21. zář 2020

@ai30 hele, vysvětli nám, jak funguje svět😂 myslíš, že americká nebo izraelská zdravotní sestra nebo doktorka to má nějak jinak, než že v noci maká a přes den se stará o dítě? Nikdo netvrdí, že je to boží řešení, ale pokud nevyjdou, nemají (ať už objektivně nebo subjektivně) jak ušetřit nebo zlevnit bydlení, tak taky moc jiné řešení nevidím.
Ano, být s dítětem po noční je hustý, ale jde to. minulý víkend jsme tak sloužily noční rychlou a záchranářka si notovala, že dcera začala v září chodit do školky, takže fakt po dlouhé době zažije tu neuvěřitelnou věc, že nepůjde po noční na hřiště, ale do pelechu.

ai30
21. zář 2020

@drep Ano ma, dokonce i v americe a izraeli (sic!) fungujou jesle a skolky. Navic je lehky rozdil (ne vzdy, ale casto) mezi nocni sluzbou a nocni sichtou.
Hlavne budou mit treba ty doktorky a zdravotni sestry min prace, pokud se o sedmimesicni deti nebou starat lidi na pokraji fyzickeho zhrouceni, to mi prijde jako docela fajn vec, ke ktere by se mohlo smerovat. Ano, kdyby meli vyhladovet, tak to jinak nepujde, ale kdyz jine moznosti maji (jine metody privydelku nebo bydleni u rodicu), tak mi tady to hnani matek malinkych deti na nocni sichty v supermarketu prijde fakt na hlavu postavene, to se na me nezlob.

ai30
21. zář 2020

@drep Mimochodem, zachranarka je skvela, ale je decentni rozdil mezi tim starat se o sestilete dite a o sedmimesicni...

budouci_maminka
21. zář 2020

@ai30 nevím, jak funguje tvůj svět, můj funguje tak, že když nemám na svý náklady na živobytí, tak se uskromním a hledám možnosti zvýšit výdělky (a ne že vysosávám rodiče). Můj svět dokonce funguje tak, že večer po uložení dětí (z nichž jedno je jen o půl roku starší než to tazatelky) sedám ke své práci a dělám ji po nocích, abych mohla být s dětmi přes den a nemusela řešit, z čeho vyžijeme na důchod. Když to vezmu příkladem, tak od 20h do půlnoci, to máš 4 hod, od pondělí do pátku - hele - ono se to dá dát a na poloviční úvazek a přitom se vyspat, to je viď? prozradim ti tajemství - oni existujou i noční šichty o víkendech.. a čoveče, na zhroucení nejen že nejsem, ale naopak, práce mě baví ..

j.a.n.i
21. zář 2020

@ai30 Ale ona nemá novorozence, má sedmiměsíční, takže to fakt nepotřebuje kojit každé 2 hodiny, takze klidně muze nakojit a odejit a odpoledni brigadu, tatinek da prikrm a po návratu zas kojit. Nedelej kovbojku ze zcela běžné věci.

autor
21. zář 2020

@syslounek Jenze on ma ridicak teprve rok, takze pro ne ma malo najeto. Rekli mu, at to zkusi za 3 roky, az bude vic vyjezdenej. No po dlouhe diskuzi jsme se shodli na tom, ze zkusim najit brigadu jeste ja na par hodin, kdy by tchyne mohla hlidat. Aspon do doby, nez se zlepsi v praci plat nebo nez najde lepsi job

ai30
21. zář 2020

@budouci_maminka Me toto vzdycky fascinuje, ta naprosta neschopnost uvedomit si, ze neci zivot muze byt jiny nez ten muj. Predstav si, ze treba kocena, co otehotni hned po stredni nema zarizenou praci na vecer z domova a z prstu si ji ted asi nevycuca. Nebo dokonce! ze existuji deti, ktere se nedaji ulozit vecer v 8 a nedrzi od te chvile pusu a krok, aby maminka zvlada plavmo puluvazek, ale ze clovek je s vypetim vsech sil nejak do 10 ulozi, aby byly od te doby kazdou pulhodinu vzhuru (true story, muj prvni syn).
Jako promin, podle me je fakt momentalne nejrealnejsi reseni situace ty krovky a nastehovani k rodicum, plus privydelek hlidani deti. Nocni sichticky v supermarketu pri situaci, jakou tu tazatelka popisuje, mi prijdou i pres tvuj fascinujici pribeh zvladani prace na puluvazek jeble.

drep
21. zář 2020

@ai30 no, chůva je konkrétně v izraeli tak drahá, že má kámoška doktorka rezidentka za ní dala celou svou výplatu (což si mohla dovolit jen díky velmi solidnímu platu manžela) a rozhodně ji neplatila ve dny, kdy měla “volno” po službě. Moje skvělá záchranářka má dítě čerstvě třileté, proto si teď po nějaké době užívá tu novinku, že odvede dceru a půjde spát, což ještě před rokem nemohla. Já byla po noční s dcerou doma poprvé, když jí byl rok, ale tak samozřejmě doktor v noci houby dělá😂🙈
Zakladatelka, jestli jsem to pochopila, nepotřebuje odmakat 15 nočních v měsíci, potřebuje pár tisíc přívýdělku. Navíc píše, že má zdravotnické vzdělaní, takže by mohla dělat i za slušné peníze. I na pár hodin. Nebo o víkendu.

brunetka11
21. zář 2020

@ai30 ano, tebou navrhované je to nejpohodlnější řešení... no nic, každý strůjcem svého štěstí

budouci_maminka
21. zář 2020

@ai30 zajímavé, že ti tu tazatelka sama píše, že se doma shodli, že nejlepší řešení aktuálně pro ně bude, že ona sama půjde na brigádu.. to ti asi trochu ty tvoje argumenty bere vítr z plachet,že? 😀

autor
21. zář 2020

@budouci_maminka To sice ano, ale urcite nehodlam delat nocni brigady. Neco jineho by byla prace z domu. Ale tim, ze se jeste nekolikrat v noci budi a dozaduje se me, tak to fakt nehrozi.

ai30
21. zář 2020

@budouci_maminka No hruza! Uplne se z toho tresu a do tech plachet budu muset foukat. Teda krome toho, ze od zacatku souhlasim, ze nejaky privydelek bude potreba. Jenom mi prijdou naprosto na hlavu padle ty vase zivotni moudra o vecernim puluvazku a nocnich sichtach v supermarketu. 🤦

brunetka11
21. zář 2020

Tak chápeme, že nehodláš... pak ale není o čem tady brečet, že nemáte na zaplacení nájmu, když máte takhle na výběr ,-)

ai30
21. zář 2020

Zkus nabidnout v okoli to hlidani deti. Od kamaradek vim, ze sehnat sikovnou chuvu je velka kovbojka a pokud mas navic zdravotnicke vzdelani, bude to velka vyhoda. I kdyz to treba bude jen na chvili denne, k sedmimesicnimu se to da dalsi dite zvladnout, kdyz treba vyrazite spolu na hriste, na prochazku nebo tak. Nekvalifikovana prace z domu byva ve vetsine pripadu jen podvod.

brunetka11
21. zář 2020

@ai30 Životní moudra? Spousta z nás v tomhle režimu jede léta. Protože máme hypotéky, pracovní závazky (ne, každému jeho zaměstnavatel není u zadele) a prostě maká. Nevisí svým rodičům na krku, nenechá se vydržovat.
A nebrečí pak na netu, jak jsou na něj rodiče hnusní, protože chtějí, aby se laskavě o sebe dotyční také postarali. A přitom vesele rozhážou spoření, splácí auto, které ve skutečnosti nepotřebují a ofrňují se nad prací (navíc s příplatkem) v době, kdy se o dítě může postarat druhý rodič. Ale to přece nejde - otce dítěte by péče o něj mohla obtěžovat.

antoinet
21. zář 2020

Úplně první věc, co bych udělala, co může i žena doma s miminkem, i s mužem, co to s penězi neumí, by bylo pečlivě vést účetnictví. Měli byste znát přesně své náklady a hledat místa, kde je prostor pro úsporu.
Dalším bodem je dobře placená práce může, nejlépe fabrika, kde bude mít své jisté a k tomu další motivační bonusy nebo jiné benefity.
Když zvládnete toto, dostanete se z nejhoršího a budete si moct dělat další plány, zejména, jak tvořit rezervu.
Jestli je on antitalent na finance, neboj se to mít ve svých rukách.

Strana
z4