Finance v partnerství + miminko na cestě. Jaký na to máte názor?
Ahoj, zajímal by mě vás názor na danou situaci. S partnerem jsme spolu skoro 3 roky. Přistěhoval se ke mne s tím, ze mám vlastní byt na hypotéku. Hypotéku, internet, energie platím sama - částka 6k měsíčně. Partnerovi jsem řekla aby platil zalohy na služby - 3k měsíčně. Hraje fotbal (3x týdne) proto se pracka atd dávala skoro každý den + plna vana atd... pak přišlo vyúčtování kde byl přes 1000 Kč nedoplatek (zaplatili jsme jej napůl) ale partnerovi jsem řekla aby přispíval částku 3160 aby k nedoplatku nedocházelo - žádný problém nebyl. Nákupy ze začátku víceméně napůl, kdy jsem mu před cca před třičtvrtě rokem řekla, ze by bylo fajn kdyby nákupy bral hlavně on - za celou dobu co je semnou přibral přes 12 kg 🙂 ty nákupy jsem tak chtěla z jednoho prostého důvodu - já si kupuji svačiny hlavně v praci a obědy si také kupuji v praci, on tu možnost nemá takže se pro nej vždy vari aby měl co do práce takže vše stejně většinou snedl on + večer jsem už jedla opravdu minimálně třeba 2 obloženy chleby, co se tyka jidla v restauracích tak někdy pozve partner, někdy zase já, to samé kino on zaplatí lístky, já vezmu popcorn a pití, já koupím wellness, on platí benzin nebo obráceně...dovolena v Řecku minuly rok - kazdy si zaplatil za sebe..nedávno nastala situace ze jsem otěhotněla jsem v 9tt, doktorka mě chtěla i nechat doma protože jsem spinila ale jinak jsem se cítila dobre a dělám v kanceláři takže jsem odmítla..a teď k pointe veci - partner včera přišel s tím abych mu přispívala alespoň 1000 Kč na jídlo ( měsíční spotřeba za jídlo 5000kc ) a hádka byla na světě protože furt chodim do práce, furt v te praci jim a to ze mám teď trosku větší chutě na večer mi přijde normální (roste ve mne jeho dítě) nehledě na to ze moje mamka pracuje v kuchyni a často mi i vola jestli nechceme nějaké jídlo vzít (to jsem zapomnela zmínit) . Partner teď začal živit i převážně svoji babičku protože má zlomenou nohu, vozí ji jídlo 1-2x týdne 2 porce..nás plat je stejný plus jemu teď začne opět fotbal takže on bude mít + 7500 Kč navíc..vás názor? Včera mi tak hnul žaludkem ze nemám chut ho ani vidět a neumim si představit až se miminko narodí..říkal ze se postará, upřímně o tom dost pochybuji...samozřejmě i do budoucna si hypotéku atd budu platit sama, setrim si i peníze na mimořádnou splátku abych se ji co nejdříve zbavila a tím pádem ubydou náklady a casem bych tento byt mohla pronajímat a my mohli jít do většího (mám 2kk)...dekuji za vaše názory
To máš dost blbý, ale měli jste si to rozumně vyjasnit od začátku. U nás od začátku společného bydlení jsou finance společné, a není problém. Já teda jsem pár let v domácnosti, takže vše táhne on, ale teď mám rodičák a ten si spoříme...
To je ošemetné téma,každý to má jinak..my máme každý svůj účet ale peníze převlejvame z účtu na účet..nákupy dělám já protože vím co je potřeba a co je zbytečné,přítel kupuje ty věci na rozmazlenou a platí složenky.Byt máme vlastní ale stejně poplatky atd. Jedeme v tom prostě společně
U nas to treba funguje tak, ze sice mame s manzelem kazdy svuj ucet, ale finan e spolecne. Jednou jsme rodina, bydlime ve spolecne domacnosti, tak i s penezi nehrajeme na zadne moje-tvoje. Jakmile mi prijde rodicak, necham si na ucte penize, ktere potrebuji kazdy mesic na trvale prikazy (pojisteni, telefon) a nejakou kacku jako moje "kapesne" a zbytek odesilam na manzeluv ucet, ze ktereho se potom plati vse ostatni, hypo, jidlo, benzin, material na opravu baraku... Pokud neco zvladneme usetrit, davame bokem na sporici ucet.
Myslím, že si tak trochu za to můžeš sama.Pokud jsi po něm chtěla aby většinu jídla začal platit on a argumentoval jsi tím, že stejně skoro všechno sní on, tak se nedivím, že ti to teď vratil..... Podle mě s tímto systémem brzo narazíte. Vím o čem mluvím. My jsme platili skoro všechno napůl. Chlap sice vydělává víc, ale já taky vydělává hezké peníze, takže jsem s tím neměla problém.... Až do rodičovské, kdy mu jaksi špatně docházelo, že už tohle dělat nemůžu..... Bylo to nepříjemné, ale museli jsme si to dost vyrikavat. Teď už jsou děti větší a zase platíme všechno napůl. Ano, jemu zůstává více peněz a mě méně, ale on taky tráví více času v práci.... A já nejsem zvyklá aby mě někdo živil, takže mi to takto vyhovuje.
@jana_zofie Ale ji jaksi na konci zbyde nemovitost s jemu nic. To vam nepripada hodne zohledneni?
Mám hypotéku na dům, ale partner mi ve chvíli, kdy jsme se sestěhovali, samozřejmě přispíval půlku úplně na vše, ale nijak striktně jsme to neřešili. Teď jsem těhotná, takže je jasné, že žít budeme hlavně z jeho výplaty, a to několik let. Vůbec neřešíme moje, tvoje.. My to bereme všechno jako naše, i když dům je technicky vzato můj. Pak bude našich dětí 🙂. Nutno podotknout, že jsme na tom finančně dobře oba, ale i kdyby ne, nemyslím si, že by v tom byl rozdíl.. Tohle počítání kdo kolik snědl mi přijde naprosto nepředstavitelné, zvlášť, když čekáte rodinu. Pravda je, že si myslím, že se nebudu cítit na rodičáku úplně komfortně, že můj příjem nebude nic moc, tak jsem ráda, že mám našetřeno a můžu partnerovi koupit dárek třeba k narozeninám "ze svého", a ne "z jeho peněz", ale to je můj osobní problem, jemu přijde logické, že nás bude živit.
Pro zakladatelku: Nechapu, proc se vztekate, vzdyt vam partner jen oplaci stejnou minci. Pocitate mu i kolik spotrebuje utrzku toaletniho papiru?
Těch nasporenych 300tisic bych si nechala a platila z nich splátky.... Tak budeš mít čisté svědomí, že on na tvoji hypotéku nedoplaci a tak bude být opravdu jen tvůj.
Tak s takovým chlapem bych nechtěla bydlet natož mít rodinu. No, už je pozdě a je dobře, že myslíš na zadní vrátka. Spíš bych si nechala uspořené finance, když bys zůstala bez jeho podpory. Celkově ti pak bude dělat zlo s penězma, až budeš doma, dle mého názoru. Je to ten typ, který ti bude počítat každou čokoládu. To bych fakt nedala. U nás jsou společné finance. Více méně se o všechny účty, platby, atd. starám já.
Ahoj, tohle je velice podrobný, když se narodí děti, přestanou se i tisícovky řešit, kdo co platil.... Abych počítala manželovi, že peru denně kvůli jeho oblečení? Nebo snad kdo toho víc sní???? Manžel jí na množství, já na kvalitu 🙂 Děti se taky nebudou ptát, kdo zaplatil jídlo, které si berou sami z lednice.... Nevím, jestli je problém v partnerovi, nebo ve Vás obou, ale říkám, po narození miminka nebude čas ani nálada počítat kdo toho snědl víc k večeři.... Už ta částka 3160 Kč, proč ne 3164 Kč, normální by bylo to nějak zaokrouhlit ... vizitkou chlapa je, že se dokáže postarat o rodinu ve chvíli, kdy se maminka stará o děti doma, a ne, že mu musím říkat, kolik mi má přispět přesně na desetikorunu. Rozumný přispěje tolik, aby to stačilo na provoz domácnosti a ještě mamince něco zbylo pro radost.
@me_druhe_ja tyjo, ja si myslim, ze by mel 🤷🏻♀️Jakoze ted jsem na matersky, tak to delam ja, logicky. Ale taky nastoupim zpatky do prace, takze nevim, proc by nemohl obcas uvarit a uklidit, natoz obstarat deti 🤔
Hele, já bych asi zkusila dát bokem emoce, ujasnit si sama v sobě, jak to chci a co mi vyhovuje a proč a pak se s nim normálně pobavila a vše si vyjasnila. Dítě bude plno věcí potřebovat a je fajn mít jasno v tom, co se platí společně a co ne (koníčky např.). Je jedno jak to kde kdo má, každýmu vyhovuje něco. Podle mě je zásadní se umět s partnerem v klidu pobavit o tom, co potřebuju, jak to vnímám a taky naslouchat tomu, co potřebuje a jak to vnímá on. A pak najít nějakej kompromis.
Ještě je podle mě důležitý, jakej model zná z domova a jakej obecně má vztah k penězům. A taky - chlapi jsou hrozně pohodlní a strašně snadno si zvykají, když je o ně postaráno. 🙂 A je potřeba s nima mluvit na rovinu, bez náznaků. Ani ti malí špunti testosteronoví to nemají jinak. 🙂
@re_barbora No však to jo, jakmile oba chodí do práce, oba přispívající ekonomicky chodu rodiny, tak logicky dělba domácích prací i starosti o děti. To je jasný snad.😃 Já mluvím o těch ženských na rodicaku právě, tam prostě beru, že je náplní práce se starat o děti i domácnost. Jasně, mě taky chlap pomůže, například rád vaří, takže dělává večeře, ale spousta ženských po těch chlapech chce všechno. Pak si říkám, co celý dny dělaj. 😀
Jednak bych si rozhodně nechala peníze bokem, na splátku hyposky je vždycky času dost a po*rat se muže kdykoli cokoli. Druhak fakt řešíte příspěvek na desetikoruny? Uff...
Chce to si sednout a normálně to probrat, hele teď mám příjmy a je to v pohodě, očekávám částku x, pak přijde mateřská, to budu mít o několik tisíc min a bylo by fajn, kdybys mi posílal tolik a pak bude rodičák, probrat jak dlouho planuješ být doma a jak to zvladnete finančně. Většina chlapů se v tom neorientuje a je dobré to fakt probrat včas.
My máme finance oddělené a vyhovuje nám to, mít k nim přístup oba, tak by to dobře nedopadlo...
Zkrat si rodicak.Neni povinnost mit ho 3 roky
Rodicovsky prispevek ted do trech let ditete a s materskou pred,vychazi asi 10000 kc.
Kazdopadne resit s partnerem vse na koruny? To nemyslis vazne, ze ne.
My mame finance spolecne. Odejdou povinne platby, vybere se urcita castka na mesic a z te se plati nakupy a vse potrebne. Sem tam,hlavne ke konci mesice,se neco zaplati z uctu. Snazime se co nejmene. Hlasime si to. Paragony davame na jednu hromadku, na konci mesice si sepisi ,,ucetnictvi,,. Mame tak prehled,kolik nas stoji jidlo,drogerie, zabava, darky, veci na auto,dum , pro deti a pod. Pro me je toto samozrejmost, meli to tak nasi, ale i manzelovo rodice.
Chapu,ze nekdo chce oddelene ucty apod. Ale chce to pak najit system plateb. Preci je jasne,ze na rd zene klesne prijem a praci,kterou dela doma, by mel ocenit manzel. Teda, pokud neco dela. 🙂. Ale to uz je vec jina.
@ai30 manžele nejste, ty mas hypo na svůj vlastní byt, který ti v případě rozchodu zůstane. Hypo bych si platila i nadále sama, energie, sluzby, nety, proste takovou tu technickou stránku věci bych nechala jemu a jidlo ty. Takhle to máme my rozdělené. Na mateřské mám přivydělek. Takhle nám to vyhovuje. Probírali jste jak to bude až bude mimco na světě? Na kolik si nastavis rodičovský příspěvek? To je taky třeba zohlednit..
Jinak jak píšou ostatní, přepočítávání kdo sní kolik chlebu a kvůli komu se často pere, to nikam nevede. Z toho vznikají akorat hádky a tichý domácnosti.
Máme peníze společné, neřešíme co je moje a co ne a když si jeden chce koupit něco dražšího, jako třeba chlap rybařinu, já třeba já nevím kabelku ( jen pro příklad), tak si to jen rekneme, ale nijak to neřešíme.. Máme radost když ten druhý má radost a je to.

Řîct mi chlap, ať přispívám víc na jídlo, protože teď víc jím ( zvlášť pokud je to těhotenstvím), tak jede takovým smykem, že by se probral až na chodníku.
Jinak u nás manžel platî vše okolo baráku. Já dostávám příděl plus mám rodičák. Co s tím udělám je moje věc. Doma je čisto, lednice plná a víc ho nezajímá.