icon

Finance v partnerství + miminko na cestě. Jaký na to máte názor?

13. čer 2020

Ahoj, zajímal by mě vás názor na danou situaci. S partnerem jsme spolu skoro 3 roky. Přistěhoval se ke mne s tím, ze mám vlastní byt na hypotéku. Hypotéku, internet, energie platím sama - částka 6k měsíčně. Partnerovi jsem řekla aby platil zalohy na služby - 3k měsíčně. Hraje fotbal (3x týdne) proto se pracka atd dávala skoro každý den + plna vana atd... pak přišlo vyúčtování kde byl přes 1000 Kč nedoplatek (zaplatili jsme jej napůl) ale partnerovi jsem řekla aby přispíval částku 3160 aby k nedoplatku nedocházelo - žádný problém nebyl. Nákupy ze začátku víceméně napůl, kdy jsem mu před cca před třičtvrtě rokem řekla, ze by bylo fajn kdyby nákupy bral hlavně on - za celou dobu co je semnou přibral přes 12 kg 🙂 ty nákupy jsem tak chtěla z jednoho prostého důvodu - já si kupuji svačiny hlavně v praci a obědy si také kupuji v praci, on tu možnost nemá takže se pro nej vždy vari aby měl co do práce takže vše stejně většinou snedl on + večer jsem už jedla opravdu minimálně třeba 2 obloženy chleby, co se tyka jidla v restauracích tak někdy pozve partner, někdy zase já, to samé kino on zaplatí lístky, já vezmu popcorn a pití, já koupím wellness, on platí benzin nebo obráceně...dovolena v Řecku minuly rok - kazdy si zaplatil za sebe..nedávno nastala situace ze jsem otěhotněla jsem v 9tt, doktorka mě chtěla i nechat doma protože jsem spinila ale jinak jsem se cítila dobre a dělám v kanceláři takže jsem odmítla..a teď k pointe veci - partner včera přišel s tím abych mu přispívala alespoň 1000 Kč na jídlo ( měsíční spotřeba za jídlo 5000kc ) a hádka byla na světě protože furt chodim do práce, furt v te praci jim a to ze mám teď trosku větší chutě na večer mi přijde normální (roste ve mne jeho dítě) nehledě na to ze moje mamka pracuje v kuchyni a často mi i vola jestli nechceme nějaké jídlo vzít (to jsem zapomnela zmínit) . Partner teď začal živit i převážně svoji babičku protože má zlomenou nohu, vozí ji jídlo 1-2x týdne 2 porce..nás plat je stejný plus jemu teď začne opět fotbal takže on bude mít + 7500 Kč navíc..vás názor? Včera mi tak hnul žaludkem ze nemám chut ho ani vidět a neumim si představit až se miminko narodí..říkal ze se postará, upřímně o tom dost pochybuji...samozřejmě i do budoucna si hypotéku atd budu platit sama, setrim si i peníze na mimořádnou splátku abych se ji co nejdříve zbavila a tím pádem ubydou náklady a casem bych tento byt mohla pronajímat a my mohli jít do většího (mám 2kk)...dekuji za vaše názory

Strana
z3
ejmate
14. čer 2020

Jestli ti peníze nechce dát zeď, nedá ti je ani až se narodí dítě. U nás partner povídal, za až se narodí malá, nechá si 5 tis z platu a zbytek mi dá na dítě/domacnost/dovolenou atd....no tak mi dává těch 5 tis co si měl nechat on a nazdar. Musela jsem zůstat v práci na plnej úvazek, jinak bych nevyšla. Sice mám hodně Office, ale není to žádnej med, celej den sáčeš kolem dítěte/prádla/vaření a po nocích pracuješ...Jen podotýkám, že nejsem ten typ co by si kupoval hadry, boty, kabelky...šatník mám asi 10 let stejnej...Až se mi jednou podaří sehnat vlastní bydlení, jdu pryč, finančně mě to vyjde stejně, doma s ničím nepomůže, tak co...
Tohle válčení o finance je únavný 🙄

meronym
14. čer 2020

@ejmate To je strasne smutne.

ejmate
14. čer 2020

*home office tam mělo být 😅

janasv3
14. čer 2020

@ejmate hodně Office asi taky začnu používat :D

ejmate
14. čer 2020

@janasv3 😅😅 ono to vyjde na stejno, hodně toho je tak jako tak 🤦😂😂

drakenn
14. čer 2020

@me_druhe_ja a kolik těch chlapů, když ženě skončí mateřská, úplně otočí a začne doma fungovat? Zvyklí roky na full servis..
Realita je taková, že chlapů jako živitelů rodiny je poskrovnu a ženské mažou do práce, aby přinesly nějaké korunky. A pece o děti a domácnost jim zůstává, navíc tady máme extra péči o chlapa..

me_druhe_ja
14. čer 2020

@drakenn To se bohužel často stává....Ale snad je to i na komunikaci a inteligenci obou. 🙂 Prostě mě přijde logický, že když jsem teď doma a nemám žádnej příjem (já ani ten blbej rodicak😀) tak prostě většinu věcí v domácnosti a s dítětem obstarám já. A až budu chodit do práce, tak se podělíme rovným dílem. 🙂 S přítelem jsme o tom mluvili dávno teda a on mi pomůže i tak, ale nechci po něm nějaký velký úklidy, vstávání v noci k dítěti a tak...to je teď můj job. 🙂

ckocka
14. čer 2020

Teď se nemůžete dohodnout kdo zaplatí nákup. Víš kolik stojí dítě než se osamostatní?
To zaplatí kdo?

klokanka31
14. čer 2020

@ejmate To je hrůza, tomu se mi nechce ani věřit že můžou být chlapi takoví...

jana_zofie
14. čer 2020

@meronym samozrejme, ze je to hodne zohledneni. Trosku jsem se to pokousela zahrat do ad absurdum. Kdyz uz resi kazdou korunu, ze by ji de facto mohl platit i "najem". Navic ja si meumim predstavit ze bych zalozila eodinu a premyslela ue na konci neco zustane mne a neco jemu. Proste nepremyslim o konci. Spolecne. Ale asi to maji lidi jinde jinak.

alilali
14. čer 2020

Ahoj, my před narozením prcka,nájem na půl, jídlo jak kdy, někdy partner a někdy ja. Po narození mimina mi dává partner 8000,-, a kupují jídlo a drogerii, benzín a bydlení platí partner . Teď jsem na mateřské, ale v září jdu na rodičák a budu mít tedy 18000,- , což je super a ještě z toho dost odlozim. Partner chtěl společný ucet-odmitla jsem. Tvůj partner nějak nechápu, co dělá špatně, ty platíš 6000,- on 3160,- bydlení. On platí jídlo 5000,- ,to znamená ,že platí 8 tisíc a ty šest tisíc, takže když prispejes tisíc korun, tak platíte každý 7000,-, a ti tisícovku doma jistě projis.

Každopádně bych si s ním hned ujasnila co bude až budeš na rodičovské. Jak to bude s kupování výbavy atd...

Chápu Te, jsi těhotná a ta tisícovka by ho nezabila a ty jsi si mohla odkládat na výbavu, ale i takový chlapi jsou, tak zkus hledat kompromis.

ejmate
15. čer 2020

@klokanka31 nj, co jsem si našla, to mám 🤦😅

darinka84
15. čer 2020

No už to vyjádření, zda nechceš přispívat... vypovídá, že nejste partneři a ani rodina... Je mě líto, ale hned jak dojde muž domu, pevně jej objemu a díky takovým příběhům si uvědomuji, jakého MUŽE mám doma.. Za pár měsíců budeme rodina o dvou dětech. Účet máme společný, ja se starám o to, aby bylo vše zaplaceno, on me v tomhle důvěřuje, chlap se stará o Sipo.. Jídlo kupujeme různě, nepočítáme kdo co a kolik zaplatil... Jsem na mateřské a i v době, kdy jsem zůstala bez práce, i v době kdy jsem měla krásnou výplatu, jedeme filozofii,, naše,, peníze...jediné co přesně nevím, je kolik ma na firemním účtu, to se pouze občas zeptám, zda je vše v pořádku a mám ponětí, že je zaplacena daň, účetní atd... A on zase vi, že ja spořím bokem, ale nemá přesnou částku kolik mám... Popravdě to nevím ani já... Jak už někdo psal... V tvém případě bych opravdu hypotéku platila sama... Každopádně to nenechat vyvetrat... Jak přijde dítě, už se nedomluvite vůbec.. To peníze jen lítají.

westie
15. čer 2020

@janasv3 Zcela bez ironie, já bych takovou investici ráda viděla a posoudila její riziko.

westie
15. čer 2020

Reaguji na zakladatelku, že peníze ve vztahu jsou zlo. Já si právě myslím, že nemusí být. Jen to člověk musí brát bez emocí jako provozní téma, jako každé jiné.

Když tady čtu příspěvky o dělení nákladů a přispívání mužů na domácnost, jsem vděčná za mého manžela. Máme vše nastaveno jako rodina a takto máme i rodinné peníze. Oba vyděláváme pro dobro rodiny, nemusíme "přispívat" z našich hromádek, prostě vše je obou. Někdy vydělávám víc já, jindy manžel, neřešíme to, protože víme, že ten druhý pracuje pro dobro rodiny.
Zaráží mě, že ženy tady umí dobře rozdělit náklady mezi partnery, ale už neuvažují o rozdělení příjmů. Já i můj manžel to vidíme tak, že partneři mají nárok na část příjmů toho druhého, když ho v jeho práci podporují, pečují vzájemně o domácnost, o děti. Když se žena stará o domácnost, tak přeci pomáhá manželovi i v jeho práci - vypere mu prádlo, připraví oběd, poslouchá, když manžel nadává na práci atd.
A společné peníze nejsou o společném účtu, ale o vnitřním nastavení vás obou. My třeba nemáme společný účet, každý máme svůj. Víme, kdo má kolik peněz, radíme se o nákladech, co koupit, co nekoupit. Manžel si například dlouho přál dron, já mu dala k narozeninám a Vánocům, dlouho si ho vybíral, teď si koupil a platil ze svého účtu. Přeci není důležité, jestli to zaplatím já, ale to, že spolu s ním mám z jeho dárku radost, že jsem do toho trochu popostrčila atd. Stejně tak manžel za mnou přišel a prohlásil "založil bych ti stavební spoření, souhlasíš?". Prostě se o sebe staráme i v té rovině finanční a společný účet k tomu nepotřebujeme.
A dodám, že jsme se oba zajistili pro případ umrtí s vědomím toho druhého. Stejně tak v případě rozvodu vím, že ani jeden z nás nezůstane na suchu.

blondynka400
15. čer 2020

@j.a.n.i vidíš a já vždy myslela, že rodina se pozná podle jiných věcí, než jsou společné peníze.... No jsem ráda, tě jsem se tedy po těch letech dozvěděla, že nejsme s manželem rodina😄😄😄

herminka
15. čer 2020

@blondynka400 Nechce se mi hledat příspěvek od Jani, na který reaguješ, ale napíšu ti, jak to cítím já. Nekladu rovnítko mezi společné peníze a jeden účet. Ta rodina může mít klidně účty dva, tři, deset, to je fuk, ale důležité je vědomí, že nejde o moje a tvoje peníze, ale že jsou naše. A že když se octnu na úřadu práce nebo v dlouhodobé pracovní neschopnosti, nebudu muset hledat nejbližší strom, protože nebudu mít z čeho zaplatit "svoje" výdaje, ale že se zaplatí z našich peněz, byť jsou na účtu vedeném na jméno manžela.

hanahana
15. čer 2020

@janasv3 ale furt nevim kde je ta možnost 🤣🙂

blondynka400
15. čer 2020

@herminka bylo to na tuto větu: Já tedy nevím, ale pokud spolu dva nemají společné finance, tak to pro mě není rodina a pokud to není rodina, tak nevidím důvod, proč by jeden z nich měl bydlet zadarmo.
Za mne asi takto, téma "společné peníze" vždy bude rozdělovat společnost. A já asi nikdy nepochopím, proč obě skupiny na sebe útočí a pořád se snaží přesvědčovat, že ten jejich model je jediný správný. S tím, že ta část, která má společnou kasu bych řekla, že je maličko útočnější.
Já jsem zastáncem oddělených peněz, každý máme to své (neznám stav jeho účtu a on nezná můj),nemáme ani nějaká pravidla, kdo co platí, prostě to funguje nějak samo. Oboum nám to vyhovuje a změnu bychom nechtěli ani náhodou. Kvůli penězům jsme se nikdy nehádali a to že mám své peníze ještě neznamená, že v případě, kdy bude mít manžel problém, tak ho v tom nechám a stejně je to tak i naopak. Ale fakt si nemyslím, že jsme díky tomuto přístupu nějaké méněcennější rodina, jak tu z některých příspěvků vyplývá.... A ten od Jani byl asi top .-)

m.e.l
15. čer 2020

Nikdy jsme s manzelem neresili moje a tvoje. . . ani v dobe kdy jsme byli jen partneri co spolu bydli. Tak nejak proste to ze zacatku vyslo - ja bydleni a muj muz jidlo, auto. Dovolene a darky tak nejak na pul. . . Ted jako manzele se dvouma detma mame spolecny ucet. . . resime jen mesicne aby nebyly vydaje vetsi nez prijmy. Doma je vzdy nejaka hotovost ze ktere si bereme na utratu, kterou nechceme nebo nemuzeme hradit kartou. Neprepocitavame kdo za co kde utratil, duverujeme si. Jinak ted na rodicaku jak rika z legrace muj muz je to tak, ze on penize vydelava a ja je uspesne utracim. 😁 Hlidam platby, kupuji obleceni detem/sobe, neco pro radost ... . Nikdy mi muj muz nevycetl, ze jsem neco koupila do domacnosti (povleceni, nove nadobi) a na vetsivh vydajich se domlouvame. Ke kulatym narozeninam jsem dostala drahy kavovar a jak rikam. . . . vlastne je to ze spolecnych penez. . . Jen to proste neni vec, kterou bych si koupila jen tak.

ckocka
15. čer 2020

@blondynka400 1. To funguje jen když mají oba dostatečně velké příjmy / stejné příjmy.
2. Tenhle postoj většina rychle opouští v případě rozvodu.

herminka
15. čer 2020

@blondynka400 Je perfektní, že vám to vyhovuje a funguje. A opravdu ty peníze vnímáte jako každý své a ne jedny rodinné?

blondynka400
15. čer 2020

@ckocka 1. to souhlasím, že v případě nižších příjmů to může být problém. V rozdílné výšši si až tolik nemyslím 2. Toto tak trošku nechápu, proč bych měla tento postoj opustit v případě rozvodu? 😀
@herminka za mne je opravdu každý vnímáme jako své. Tedy takto, já svoje 100% a jak znám manžela, tak to má stejně 😀

llluckaaa
15. čer 2020

Mně teda přijde, že máš přítele držgrešli a má se u tebe jak v bavlnce 🙂 Bydlení za 3160,- včetně energií? Tak tomu říkám pohodička.
Asi neexistuje nějaká univerzální rada, ale je fajn, když si pár najde nějakou svou cestu ještě před založením rodiny. S dítětem a omezenými příjmy se to ještě komplikuje. Buď trpělivá a v klidu to s ním prober. Zkuste najít nějaký kompromis.
@janasv3 Taky mě hrozně zajímá, kde se běžně dává 7 % výnos a není tam vysoké riziko defaultu 😉 Napiš to sem, prosím, ostatní se určitě také rády poučí 🙂

jijulka
22. čer 2020

bydlite spolu nebo bydli "u tebe"? Jaky příspěvek na bydleni? A kdyz to vezmu ad absurdum, ty doma nic nejis, ze mu nemuzes na to jidlo prispet? Když on ti přispívá na to, že mu peres?
To je fakt uchylny. Zalozili jste rodinu a nemáte vyreseny ani ten zaklad jako jsou peníze.
My zpočátku meli kazdej svuj ucet a platili jsme všechno tak, jak to prislo a kdo zrovna mel. Poslední 3 roky ma účet jen manzel a ja k nemu mam kartu. Chodi mi tam i moje výplata a fakt neresime co se z ceho plati. Co zbyde si odkladame bokem. A teda ze by mi muz vyčítal, ze vic nakupuju oblecenu, boty apod, to by letel hodne rychle. Je fakt teda, ze vetsi investice s nim vzdy proberu predem.

Strana
z3