icon

Finanční rezerva. Máte na tři až šest měsíců?

14. bře 2025

Ahoj všem,četl jsem,že je dobré mít naspořeno finanční rezervu 3-6 měsíců výplaty.My máme ty 3 měsíční vyplaty,ale sáhnem do těch peněz,kdy je to nutné.
Máte také rezervu nebo nad tím nepřemýšlíte?

Strana
z2
lenickakl
14. bře 2025

Mam rezervu.

marimanta
14. bře 2025

Mám a nedovedu si představit ji nemít.

kakba
14. bře 2025

Jasne, ze mame rezervu.
Mam kamarada, ktery ma velikou rezervu, nikdy do ni nesahne, to radeji si vezme druhou praci na ukor rodiny. Tohle me prijde uz ujety.

uzivatelkapetra
14. bře 2025

Máme rezervu na cca půl roku, ale pomalu čerpáme, jelikož na druhé rodičovské je to bída. Snad se zahojíme až se navrátím do procesu i když je to s mou práci značně nejisté.
Naštěstí za poslední roky nám neodešly žádné spotřebiče (ťuk ťuk ťuk), takže to klesá relativně pomalu.

monars
14. bře 2025

Zrovna teď finanční rezervu nemáme. Byla použita na mimořádný výdaj. Bydlíme v místě kde jezdí autobus jen kvůli školy (2x-3x denně). A kleklo nám auto. Jinak jsme měli rezervu na cca 4-5 měsíců. Nicméně už si ji "splacime" zpátky.

skororozvedena
14. bře 2025

Jasně. Já mám takzvanou průběžnou rezervu, do které sahám často a průběžně ji doplňuju, vždy po výplatě. A pak mám "nedotknutelnou" Rezervu.

marketa1218
14. bře 2025

Ano, my také rezervu máme a naštěstí větší, člověk nikdy neví, co se může stát. A jsem nesmírně vděčná za finančně gramotného manžela.

konidana
14. bře 2025

Od tý doby co jsem se svym mužem (už fakt dlouho), tak nemam rezervu. Žádnou. Přemýšlím o tom , sere mne to, ale neudělám nic . Prostě jedem furt od nuly k nule🙄😝 Teda kecám, mam důchodový spoření, ze kterýho jsem v nouzi mohla vybrat půlku. Za 20 let jsem tak naspořila 5 (10) svých platů😅

petulkadodo
14. bře 2025

Máme rezervu o něco vyšší než těch 6 výplat a neumím si představit být bez ní. Už za svobodna jsem si ji tvořila a s rodinou ji ještě navýšila.

ninive211
14. bře 2025

Samozřejmě, že máme rezervu. V okamžiku, kdy do rezervy sáhneme kvůli nějakému většímu výdaji (teď jsme třeba kupovali skříně do dětského pokojíčku), tak hned od další výplaty tvořím rezervu novou. Posílám si tam vždy min. 20 % mého čistého příjmu (plus posílám peníze na investice, ale ty jsou dlouhodobé peníze "bokme", na ty prostě nesahám). Rezervu beru peníze na spořícím účtu, se kterými mohu v případě nutnosti ihned manipulovat.

ninive211
14. bře 2025

@skororozvedena Jo, mám to podobně, mám "obálku" na běžné útraty a pak mám obálku Rezerva a tam mám 100 000 a na tu bych sáhla snad jedině v případě, kdybychom vyhořeli nebo nám kikslo auto a museli jsme kupovat nový atd. Plus mám nějaký peníze na termiňáku, obálku s názvem "dovolená", obálku s názvem "tábory", "rovnátka"...
Teď jen od začátku roku jsme kupovali novou ledničku (18 000) a nové skříně (28 000- IKEA). Na Rezervu s velkým R jsem sáhnout nemusela, brala jsem na to z běžných výplat + běžných obálek.

janule0123
14. bře 2025

Tak rezerva je od toho aby se melo kam sáhnout v případě nutnosti 🙂 ano, mame 😎

martinka_33
14. bře 2025

Muj muž rezervy neuznává, takze je delam ja ze sveho kapesneho a uz nas to parkrat zachranilo (stejne je neuznava). Ze by to ale bylo sest nasich prijmu to ani zdaleka ne, vzdycky projde neco na co rezervu pouziju a muzu zacit od znova 🙄 Na druhou stranu pokud delame prescasy a neresime neplatici najemniky, mame dobre prijmy a jde to docela dobre odkladat. Horsi to bylo loni kdyz najemnici neplatili a nebyla prace (ty prescasy) a na potvoru byla rezerva cerstve vybrana... To jsme museli zit opravdu low cost 🙄

jannym
14. bře 2025

Rezerva se rozpustila za covidu a od te doby se nam ji nepodarilo dotvorit, vzdy se neco vysere co je treba vyresit akutne a mini rezervicka se opet rozpusti…

volfikovi
14. bře 2025

Měli jsme 300 tisíc , ale pustili jsme se do výměny nábytku, postele a pokojíčku , tak nám zbylo něco málo přes 50 tisíc - na tu prostě nesáhnem. A pomalu začít zase spořit , jen to jde pomalu když jsem na rodicaku .

zuzkasim
14. bře 2025

Rezervu mám, tvořila jsem ji vždy, aspoň malou.

ninive211
14. bře 2025

@volfikovi Nám nám hodně na rezervu sáhlo auto (ojeté) 2,5 roku zpátky. Stálo cca 400 000. Plus pak pojištění (dva měsíce před Vánocema). Ale uhradili jsme to vše ze svýho, žádný úvěr, žádné dluhy. Ale my na něj spořili nějakou dobu předtím (právě na to auto), věděl jsme, že časem bude potřeba koupit "nové", jen jsme teda nečekali bouračku a že budeme auto muset řešit až skoro o rok dříve, než bylo původně v plánu. Od té doby pak hned několik výdajů na výbavu auto (rozbitá klima atd - desetitisíce lítaly). Tehdy ale rezerva dostala na prdel hodně, no, tak tvoříme zase od začátku (a jde to, jen je nutné prostě hned po výplatě něco, min. 10%, ale spíš víc poslat bokem na jiný účet, ne že "na spořák pošlu, co zbyde na konci měsíce" - protože tímto stylem nezbyde.

jancazao
14. bře 2025

Nežiju od výplaty k výplatě, ale moc velkou rezervu nemám. Platím si aspoň pojistku, v případě, že bych dlouhodobě marodila. Jsem s dětmi sama, tatínek dětí platí alimenty, ale ušetřit se mi moc nedaří.

drep
14. bře 2025

Máme velkou rezervu a ani jeden z nás by psychicky nedal žít bez ní. Zároveň to teď asi nejsou ani 3 měsíční příjmy, ale je to mnohonásobek běžných výdajů. Myslím, že rezerva je fakt důležitá hlavně pro ty, kteří jedou hodně na krev, ty vysokopříjmové nákup nové lednice nijak neomezí v běžném měsíci. Já bych rezervu ráda měla mnohem menší a mnohem víc bych měla v investicích, manžel je mnohem míň riskantní investor.

ninive211
14. bře 2025

@drep No já co mám vyšší desítky tisíc v investicích na Portu, tak teď jen za těch posledních 14 dní s Trumpem to šlo do haj...e. Sice jsem pořád mírně v plusu (zatím!), ale jako fakt síla. Po 3 letech pravidelného investování v podstatě minimální zisk. A spoř si s tímto na důchod, Když to nepokryje ani tu blbou inflaci. A to nemám extra rizikový, hodně dynamický profil nastavila jsem si střední riziko/výnosnost, aby právě vše nebylo v akciích. A to ještě mám další investiční účet pod Partners, kde nevím, jaké mám přístupové údaje (někde v mejlu bych je asi dohledala), tak tam radši taky nevím, jaký je aktuální zůstatek.
Tím chci jen říct, že manžela chápu, že je konzervativnější v těch investicích 🙂

jane46
14. bře 2025

A ja si myslim, ze Ti sem nebudou psat lidi, co rezervu nemaji a desi se kazdeho vydaje...
Asi jako diskuze manzelsky sex/hadky s partnerem/prace/jidlo/cviceni/vychova... to vypada, ze ma kazdy penez hromadu, stravuje se kralovsky, kazdy vecer ma luxusni sex, spi 8 hodin, deti ji bily jogurt, vodu, zeleninu na pare a tofu, kazdy druhy den HIIT, mesicne solo vikendy, stopro pece o sebe a jeste stihaji domacnost, vlastni zivnost a domu se jezdi jen vyspat, protoze bez zazitku to neni zivot... Takze tady to bude diskuze o tom, ze preci je samozrejmost mit na uctu plus minus pul mega jako rezervu, jinak je svet jen stres, chaos, deprese a nervy v haj..u a kdo to nema je financni negramot, liny si najit dobrou praci a ma na krku bankrot.

drep
14. bře 2025

@ninive211 jasný, ale to je přirozený vývoj, když začala válka na ukrajině, tak v čsob drobných jsem “přišla” skoro o polovičku vkladu. Ale sebralo se to a nakonec to bylo výhodný. Ale chápu point, já se v tom kdoví jak nevyznám, ale i já se snažím mít věci trochu rozdělený (něco portu, něco patrners, teď jsou koupila nějaký dluhopisy). Ja říkal dneska kolega, on teď bitcoiny nakupuje ve velkém😀

dandaa
14. bře 2025

Rezerva je pro mě základ finanční gramotnosti, nikdy nevíš co se může stát. Já jsem hodně investovala do nemovitostí- pár desítek procent své peníze z rezerv, zbytek hypo ,nájmy se platí hypotéky. Takže lepší než mít peníze na spořáku . Zbytek mám různě na Portu,XTB,Amundi a akcie firem.

petulkadodo
14. bře 2025

@ninive211 Tři roky jsou hrozně málo. Právě proto je investování dobré plánovat minimálně na 15 let a ke konci snížit riziko velkého výkyvu převedením portfolia do konzervativních produktů. Propad kvůli Trumpovi je zatím jen malý výkyv oproti propadu, co způsobil začátek války na Ukrajině.

kris_kubko
14. bře 2025

Nemáme ani prd. Loni v červnu přišel chlap o jedno ze dvou zaměstnání, mne propustili o měsíc později, to jsem byla rok po rodičáku v práci. Do toho dva, tři nárazové větší výdaje a jsme v řiti, jedem každý měsíc na doraz. Nedaří se nám z toho vymotat a je to peklo.

lallaa
14. bře 2025

Máme 100 tisíc což není moc.

hkosakova1984
14. bře 2025

@kris_kubko takhle to mám teď já. Do listopadu jsem byla v práci. Pak o tu svoji chlap přišel, a já šla 10.12. na neschopenku. Takže můj příjem klesl z 35 na 20, jeho byl tak možná dceři na autobus a obědy ve škole... Teď v pondělí konečně nastoupil do práce, a já 1.3. na mateřskou. Snad se to nějak srovná, protože rezervy už nemám, a vůbec nevím, z čeho bychom žili. Chlap si k práci hledá ještě brigádu, ať si zase aspoň něco pošetříme.

blondynka400
14. bře 2025

Já bych bez rezervy nemohla žít. I 6m je pro mne děsně málo. Nikdy nevíš, co se stane a v tomto směru mám ráda jistotu. Kdybych neměla děti, tak bych to tolik neřešila, to člověku stačí fakt málo. S dětmi je to ale jiné.

me_druhe_ja
14. bře 2025

Mivala jsem nasporeno dost a stejně jako většina z vas jsem měla názor, že prostě rezerva bejt musí i kdyby čert na koze jel. Vedla jsem si pečlivě příjmy a výdaje, odkladala....
No a pak jsem se dostala do situace, kdy se mi narodilo nemocny dítě a já místo toho, abych začala v jeho roce až roce a půl pracovat jak jsem plánovala, jsem začala až v jeho pěti letech a to jen fakt pár hodin manuální práce. No a protože tady se na žádný rodicaky nehraje, tak jsem skoro všechny své úspory vyčerpala. Ale už se pomalu karta obrací a teď už bych aspoň neměla z toho zbytku už brát. 🙂
Štve mě to, ale zase si říkat: přesně pro tyhle situace ta rezerva ma být. 🙂

ninive211
15. bře 2025

@petulkadodo no já to mám samozřejmě na delší dobu. Odhodlala jsem se k tomu právě chvíli před začátkem války, takže první rok jsem byla skoro furt v mínusu😀 Ale nevzdala jsem to! Pak se to zvetilo, šlo to krásně do plusu a teď tas...ono nějaká ta krize bude min.kazdych pár let a poslední dobou je to čím dál volatilnější a nepredvidatelnější. Takže takové ty modelové přiklady fin.poradců, kteři vám nakukají, že když budete 15 let investovat 200 měsíčně do dynamických fondů, že na konci budete mít miliony, je to strašně úsměvné. Beru to dost s rezervou. Je to prostě "ideální model", ale reálný svět je vše, jen ne ideální. Jsem vystudovaný ekonom, základy fin.trhu chápu dokonale a při jednorázové výkyvů rozhodně zběsile nevybírám. Ale sere mě to, ne že ne, že člověk pravidelně někam dává prachy a v podstatě z toho nic moc...

Strana
z2