Hypotéka, bez základu. Jak to udělat?

20. kvě 2021

Dobry den

Chtela bych se zeptat vim ze bych nekam mela spise jit za financnim poradcem nebo do banky primo . Ale rada bych se zeptala na osobni zkusenosti .

Nasly jsme s pritelem dum za 1 999 000 Kč coz je krasna cena kdyz se koukam na ostatni domy .
Problem je v tom ze nemame zaklad co chteji na hypoteku kdyz si berete a nemame ani jinou nemovitost kterou by jsme rucili a tim zaklad nepotrebovali.
Chci se zeptat zda nemate nejaky napad nebo zkusenost jak to udelat ?

Protoze proste s nasimi platy prumernymi proste nenastrime
200 000

sigyn
20. kvě 2021

Tak jedinou možností asi bude buď si těch 200tis. zafinancovat úvěrem ze stavebního spoření, nebo by za vás musel ručit nemovitostí někdo jiný (např. rodiče). Záleží kolik máte našetřeno, finační možnosti atd. To vám opravdu nejlépe řekne hypoteční poradce (zdarma). Jinak stojí za zváženou, zda pokud nenašetříte 200 tisíc. Zda je to dobré volba. Banka může snížit odhad nemovitosti, mohou se ukázat nějaké důležité náklady (např. výměna střechy, kotle atd.) a co pak?

levandule_k
20. kvě 2021

@sigyn Ne ve všech rodinách funguje mezigenerační výpomoc a kdo začíná s holým pozadím to má těžší. Platit musíš obojí, jak nájem tak hypotéku, pravda na nájem ti můžeš přispět stát, když jsi v nouzi.... Vzhledem k tomu, že u nájmy jsou tržní a ceny jdou nahoru, tak bych fakt nechtěla táhnout nájemní bydlení z důchodu.

anonym obrátila bych se na finančního poradce, ať mi ukáže možnosti financování. Ideálně někoho, kdo umí víc bank, protože kdo má finance na hranici, tak v jedné bance projde, v druhé nemusí. Počítejte s tím, že budete potřebovat peníze na rekonstrukci, že do toho 1 mil může zahučet jen to hvizdne.

lidija1234
20. kvě 2021

jak psala sigyn jinak určitě doporučuji jít přímo do banky ne přes poradce!!! Já teď řešila hypotéku a finanční poradce posral co mohl! Nepohlídal nám úrok proste nic ! a stejnak vše řeší v dané bance je to jen prostředníček za mě určitě už nikdy!

leniczka23
20. kvě 2021

Banky dávají i nadále 100% hypotéky, jen mají určený objem kolik takových hypoték můžou dát. Lze tedy vyřešit i tak, že by vám někdo těch 200tis půjčil a vy až si tu hypotéku vyridite, tak si těch 200tis pujcite a vrátíte. Ale.musite na toit samozřejmě dostatečný příjem.
My třeba by jsme takhle bydleli už 3 roky, ale prostě jsme si řekli, že nejde všechno hned a tak šetříme plus platíme stavebko a zneho pak popř. Budeme čerpat úvěr. A to jsem na rodičovské. Lze to, opravdu to lze, šetřit lze téměř i z ničeho. A jak se píše výšpikud to nezvladate, zvážila bych tu hypotéku celkove.

janedv
20. kvě 2021

@leniczka23 souhlas. Ono ta pravidla jsou nastavena z nejakeho duvodu. Kdyz neumite nasetrit ani 10%, tak bych do toho nesla. Az prestanete splacet, tak bude drazba a ty ceny jsou pak nastavene tak, aby netratila banka. To, co jste jiz splatili vy nikoho zajimat nebude. Takze kdyz nemate, tak setrit, stavebko anebo si najit praci, kde vydelate vic. 2mil za dum je skvela cena, ale kdyz nemate, tak proste nemate... Resit pujcku pujckami je nezodpovedne.

any01
20. kvě 2021

Nám nájem dělá skoro to co hypotéka, tak jsme si říkali proč vrážet do cizího. 🤷‍♀️
Financni poradce nám poradil jak na to tak máme úvěr u burinky a zároveň budeme čerpat hypotéku.
Sice jsme si nenasetrily, ale částka nám bude dělat stejně, ale jdeme do bytu se zahrádkou, myslím si že kolem domu je mnohem více vydání...

xnikolan
20. kvě 2021

Ona si ta banka dům naceí, nebude se dívat za kolik ho kupujete, takže ho může nacenit na víc peněz a žádné peníze potřebovat nebudete, ale taky ho může nacenit na min a můžete potřebovat ještě víc než 200 000 Kč

dandaa
20. kvě 2021

Pokud vyjde odhad na vyšší částku než jsou 2mil tak banka půjčí 100% . Ale upřímně říkám, že kdybyste mi přišli jako klienti bez vlastních prostředků, tak vám doporučím do toho nejít. Nemít našetrenou ani korunu v dnešní době je risk . Navíc dům který není nový bude kašička na peníze.

katka22688
20. kvě 2021

Nájsť si šikovného poradcu a půjde to.. Jak psali holky hore, nemusí ti vyjsť odhad a pruser je na svete, u staršieho domu sa vždy něco nájde co bude nutné vymeniť. Počítaj i provize realitke ak to je cez realitku... My zahučali 181000kc len za províziu (nečakali sme to a tak výdaj navíc)..... Nájdi dobrého poradcu (za mňa sú šikovný v partners) a uvidíš keď vám to ukáže zda skutočne do toho půjdeš...

zrzeckas
20. kvě 2021

I na koniku je financni poradna 🙂 zkus se optat primo tam 🙂 myslim si, ze minimalne poradi kam zajit nebo jak to ted je

levandule_k
20. kvě 2021

U takto nízké ceny bych si pohlídala z čeho je, aby to nebyl starší domek z vepřovic...

klea81
20. kvě 2021

2 mil za dům, to bude tak na zbourani, ne? Pořádně bych se poradila s odborníkem, statikem atd. než si koupím starý dům. Ve finále za tu cenu oprav můžeš mít nový dům dle svého gusta.

martaskaaa
20. kvě 2021

@leniczka23 Tuším, že už to nejde, aby vám někdo na účet přeposlal 200tis a pak se to z hypo vracelo. Prý pokud máš svých 200 tak ti dají o to hypo menší, takže by nedostali z banky 2mega ale 1,8mega. (Tak nám to bylo vysvětleno, ptz lidi s tím vychovávali). Naštěstí teda máme nemovitost jako vklad, tak toto řešit nemusíme.

martaskaaa
20. kvě 2021

@dandaa Zas kdo dneska má našetřeno, když kdekoliv něco o financích čtu? My třeba davali jen 100tis rezervační poplatek na pozemek 🤷 celkem třeba na hypo 5mega chtěji půl mega, to neni zrovna málo. Kdybychom neměli možnost bytu jako vklad, tak jsme v řiti.

orisek56
20. kvě 2021

@zrzeckas no hele, my máme starý domeček z veprovic a musím říct, že je v přijatelným stavu zdi problémy nemaji, je mu 150 let. Ale my máme zase jiný problémy. Taky hledáme a moc vlastních prostředků nemáme, ale my naštěstí tenhle můžeme co nejdříve doplatit a použít jako zastavu. Jinak bychom, si ani neskrtli.

budouci_maminka
20. kvě 2021

To ze je nějaká prodejni cena ještě neznamená že vám stejně vyjde odhad. Aktualne jsou banky docela opatrne kvuli přehřátí trhu a odhady jsou okolo 70% tržních cen. A teprv z toho odhadu dávají hypo. Záleží jací jste klienti, banky mohou dát i 100%, ale taky mohou říct ze dají jen 80% (z te 70%ceny odhadu)....
Můžete se domluvit s příbuznými na ručení nebo půjčce nějakého Fin. Obnosu

budouci_maminka
20. kvě 2021

@martaskaaa naše zkušenost je taková že se dají přeposlat peníze na účet (ideálně vklad v hotovosti aby nebylo vidět ze je to od "maminky" ) a prokázat tak finance na spoluúčast +požádat o finance na rekonstrukci a pokrýt co je potřeba

zelenaesmolda
20. kvě 2021

2 mega za barak to bude ale bez pozemku ne?

nata22linka07
20. kvě 2021

My neměli ani korunu. Dům měl menší hodnotu neš kupní cena. Vše jsme refinancovali ze stavebka. A ještě vyšlo na rekonstrukci

leniczka23
20. kvě 2021

@martaskaaa nemyslela jsem vrátit to z hypotéky, myslela jsem vzít si úvěr 😉

candat
20. kvě 2021

@budouci_maminka jenže to jsou vesměs domy k totální rekonstrukci a zahučí do toho jednou tolik peněz.
Zakladatelko, pokud chcete koupit něco takového, tak být vámi, do toho bych nešla ani náhodou. Nakonec vás to semele.
Nevím jestli máte představu, co taková rekonstrukce obnáší a jak je to nákladné i když si třeba budete dělat hodně věcí sami.

orisek56
20. kvě 2021

Zrovna dneska jsme byli na zajímavém baráku za peníze, který se v naší oblasti už nevidí. Je to ale starý barák a bude se muset do toho postupně všeho sáhnout. Nám to teda není cizí, takhle lepime ten náš malý, starý a je to hodně časově náročné, únavné, není na to čas a věčně pořád provizorní. Ovšem velký pozemek, jen teda o něco dal. Tak si teď lameme hlavu a řešíme, těšíme i vzdálenost atd. Potenciál to má, ale 50 zájemců během 4 hodin.... Lidem asi hrabe.

blondynka400
20. kvě 2021

@candat kdyby jednou tolik peněz..... V realitě to bude ještě mnohem víc, aby to bylo k bydlení....

zelenaesmolda
21. kvě 2021

@budouci_maminka
vzdyt to jsou vsechno ruiny a hned ten prvni jsou 2mega za pulku domu

marta_kovar
21. kvě 2021

Tak bohužel pokud nemá kdo půjčit na třeba 3 měsíce 200 000 Kč tak to jinak nejde udělat (než vám přijde hypo, půjčit 200 000 a jak příjde, ihned vrátit). Ale pokud nejste schopni ani našetřit 200 000 Kč, tak je to cesta do propasti. Ano, dům teď stojí 2000 000 ale další opravy klidně až 3 000 000. Přijde se na to, že střecha je špatná, dům podmáčený a začínáš od znova. A 2 miliony máš pak jen za pozemek. My stavěli nový dům a cena byla víc jak dvojnásobná a bez pozemku! Dům je středně veliký, žádná vila. Pak záleží jaké máte příjmy, podle toho by se dala vzít i větší hypo na opravy. 🤷🏽‍♀️ Ale jestli nemáte, tak neriskujte. Pokazí se pak najednou pračka, do toho opravy na domu, hypotéka a jste v koncích. A okolo domu to je furt něco. Sice jsme dostavili dům ale děláme venky a to je minimálně dalších 500 000. Každý měsíc zafučí hodně peněz jen na štěrk, dlažbu atd.

orisek56
21. kvě 2021

no tak zrovna na tom co jsme byli včera tak ruina není i když starý dům a nějaké zkušenosti už s tím máme, sami dáváme do kupy nás starý. Ale asi víme proč je levný... Opodál staví nějaká velká firma něco jako výrobní provoz... A jediná příjezdová cesta vypadá kolem baráku.
Takže je potřeba se občas taky, dívat do okolí a nebýt slepy. S těžkým srdcem jsem ho odmítla, docela se mi líbil, ale jestli mám čelit každý den projíždění těžké techniky.....

ptule
21. kvě 2021

Taky jsme řešili... V bance nám řekli že by jsme si mohli vzit půjčku ve výši té jistiny co potřebujeme ( Třeba těch 200 000) dát to na tu hypotéku a pak to z té hypotéky hned splatit. Vyjde to samozřejmě o něco dráž ale pokud není jiné vhodnější řešení tak i tak se to dá udělat.

hojda
Autor odpověď smazal
Zobraz
michaela666
21. kvě 2021

Teď jsme se na jeden domek za podobnou cenu byli podívat. Všechno vypadalo super, počítali jsme s novou střechou, nějaké bourání, menší zahrada...fakt přesně pro nás... až na to, že polovina domu byla postavená z vepřovic, které se po bližším ohledání do pár let začnou rozpadat, protože dlouhodobě vlhnout od špatně položené střechy... Určitě si ho nechte prohlédnout někým, kdo tomu opravdu rozumí. Zadlužit se a pak zjistit, že je to zralé akorát na zbourání je na mašli.