Jak ušetřit s příjmem 34 tisíc korun měsíčně?
Ahoj zajímá mě jestli jsem na tom fakt tak špatně ze nedokážu nic ušetřit nebo by jste měly taky problém ... Jsme 5. Člena rodina - 2 dospělí, 9 let, 3 roky, 4 m. ( Plně kojeny) ,,,,. Naše příjmy jsou celkem cca 34 tis. Výdaje jsou cca 19 tis , a zbytek tedy 15 tis. Zůstává na jídlo, drogerii ( ale zas až tak velkou spotřebu nemáme) , popř. Oblečení , boty .... Přijde mi že žijeme skromně ale stejně se mi nedaří ušetřit ani korunu , 🙈
Z tohoto se šetří opravdu blbě. Jako jde každý měsíc do nutných výdajů zahrnout i pětistovka na tvorbu nějaké minirezervy, ale sotva takhle za rok našetříte na nový spotřebič, který tak jako tak prostě jednou za čas potřeba je (lednička, pračka...). Plenky jdou používat látkové - nakoupit na bazaru použité, prát je ve slizu (něco málo se též ušetří), mrknout se v okolí po přebytečném ovoci, navařit si přesnídávky, občas se na poli po sklizni objeví nesebrané hlávky zelí - nadělat si zelí (nám takhle nosí ovoce a zeleninu ze sklizených polí dědeček, je rybář, takže se dost pohybuje po okolí a má to občíhnuté), ale neřeší to nic moc podstatného. Zvážila bych možnosti muže na lépe placenou práci. Neumíš něco, nemohla bys třeba doučovat? Nebo vypomoct někomu 1x týdně s úklidem? Nebyl by to velký příjem, ale aspoň nějaká kačka a myslím, že se 3 dětma to chce něco, kde třeba 1-2x týdně na pár hodin vypadneš, ne denně brigáda.
S takovým příjmem rezervy dělat nejdou. Nás je taky 5 a jen cca 12 tis dáme za jídlo a drogerii. Rezervy máme, ne extra vysoké,ale máme, kdyby byl výpadek příjmu nebo něco, teď jsme museli koupit auto ( staré dosloužilo a manžel dojíždí do práce), bez rezervy a možnosti je průběžně zvyšovat by se mi žilo dost blbě. Na dovolenou jezdíme jednou ročně na týden, v ČR. Jasně ,že jiné rodiny to mají jinak, každý má jiné možnosti. Od miminka jsem taky nemohla odcházet,takže tě chápu. Možná tak od roka, najít si nějakou občasnou krátkou brigádu. A do té doby se snažit držet vyrovnaný rozpočet. Čerpate všechno co lze?( Dávky, bonusy zdravotní pojišťovny..)
Hele, s dnešními cenami, se třemi dětmi, ty na rodičáku, z tohohle prostě nenašetříte.
@zuzkasim manžela do jiné práce nedostanu a ono i kdyby ano polepšil by si třeba jen o cca 3. Tis. Ale zase by minimálně půlku projezdil takže ve finále by byl skoro na tom samém ... Bohužel nejsme lidí s odborňejsim vzdělání takže pro nás lépe placená práce není a u nás v malém městečku nechce pomoct nikdo 🙈 jezdila jsem uklízet jedné paní 10 km jenže to teď s miminkem nedám , já neřídim takže autobus , .... Navíc se přiznám že jsem na půl Romka ( ale nežijí tím stylem a nebyla jsem tak ani vychovaná) a upřímně tohle si lidi domu nepozvou 😔 vím že si za to mužem sami žijeme tak nějak normálně jen není nic navíc no, děti byly v plánu 2 ale pak prostě přišlo miminko a na potrat bych jít prostě nemohla to bych nikdy neudělala a tak máme děti 3. Jsem vám holky všem moc vděčná za všechny odpovědi 🌸
@andelka teď se teprve budu pokoušet o přídavky na děti , doteď jsme nárok neměly a teď po tom zvýšení násobku životního minima nám to vyjde , ,
Chápu, to vůbec není jednoduchá situace. Nevím, co máte oba za školy, ale možná by stálo za úvahu si třeba školu dodělat? Šikovný dělník si totiž vydělá o dost víc jak já s vysokou školou ve svém oboru🙂 I můj muž má pouze výuční list, ale u nás doma je on s vyšším příjmem, je prostě šikovný. Teď před Vánocema, kdybys nadělala pár adventních věnců (investice vázací drát, tavná pistole - ale ta být ani nemusí, kdybys se zaměřila na přírodnější styl, záleží, jaký vkus je ti bližší) nebo věnců na dveře, hezky nafotila, dá se taky nějaká kačka přivydělat. Já si pravidelně kupuju od známé i vazby na hrob na dušičky, protože nemám ten čas. Na to není potřeba velké umění...
Z takového příjmu bychom ani nevyšli, natož něco ušetřit, myslím, že těch 15 dáme jen za jídlo, ne-li víc.
Chápu. Každé rozhodnutí pak má svoje důsledky. Rozhodli jste se takto, a teď bohužel se s tím musíte poprat jak nejlíp to jde. Je to dočasné, za nějakou dobu budeš moci pracovat a zas to bude snad lepší. S tímto příjmem se rezervy dělat fakt nedají. Nebo jen minimální. Když vyjdou přídavky, bude zase líp trochu. Důležité je,abyste neměli dluhy. A hlavně aby se nechtěně nepovedlo další dítě.
Mohu se zeptat v jakém kraji bydlis? Nečetla jsem všechny rady, ale opravdu by si manžel nemohl najít lepší práci? Predpokladam, že ty se třemi dětmi a navíc s miminkem asi nebudeš mít moc času nazbyt, abys delala brigádu.
Neber to prosim osobne, ale mam trochu pocit, ze tsoes v tom, co vlastne chces - viz tve komentare, ze roznos novin je jen 500 mesicne a kdyby mel manzel jinou praci, mel by navic vlastne jen neco malo (ale treba taky 1.500,- podle toho, co jsi sama psala). Ale obe tyto trosky daji dohromady rocne 20 tis. A to uz by byla pro vas super rezerva, vytvorena za jeden rok. Pro manzela by to znamenalo jen jinou praci bez nejake vyrazne zmeny v dovednostech nebo vzdelavani a ty bys mohla roznaset noviny pri prochazkach s miminkem v kocarku. Jenze mam pocit, ze ty bys rada vyssi prijmy, ale radeji o vic a s vysledkem ted hned, nebo to radeji budes v poklidu zit s tim, co mas, protoze vis, ze vas to uzivi, jen nesporis.
Vim, ze se da vypracovat z niceho, jen clovek musi mit vytrvalost a kouskovat velke problemy na male, pak se to da vsechno zvladnout.
34 tis. pro 5 lidí je docela málo, no. Ale je zajímavé, zde by drtivá většina z toho nevyžila, ale když jsem pár dnů zpátky u jedné zprávy (tuším v diskuzi pod zprávou od @sudylichozrout) napsala, že 30 tis. čistého na rodinu mi nepřijde na žití, ale na živoření, tak se do mě některé obuly, že ONY to mají a teda ROZHODNĚ neživoří (podle mě to nepochopily jako příjem rodiny, ale jednotlivce, jinak to totiž není možné). Jako my bydlíme v obecním, máme nájem nízký a stejně když jsem byla na rodičáku, tak jsme žili taky spíš od výplaty k výplatě (počítám poté, co se část peněz dala hned po výplatě na různá pojištění, spoření a dlouhodobé investice, to prostě máme nastavené na trvalácích a dělalo/dělá to docela velkou částku).
@westie ono měnit práci ve které je skoro 15 let kvůli patnácti stovkám a ještě k tomu dojíždět mi přijde dost na prd , a kdyby šlo o jiné letáky alespoň o tisícovku brala bych to ale tohle tu nechce nikdo , letáky si musíš roztřídit dat do kupy a pak teprve můžeš roznášet a odměna je 500 Kč za měsíc vždyť je to výsměch , když jsem pracovala byla jsem šťastná a naplňovalo mě to jen prostě se 3 dětma to není tak jednoduché
@ivaze Moravskoslezský
S tím s tebou souhlasím. Jsme stejný kraj. Manžel taky teď řeší práci a ač jsme ve velkém městě a má mraky praxe,tak to jednoduché vůbec není. A letáky.. známá si takhle přivydělává dlouho,ale aby to bylo co k čemu,tak to stojí hodně času a prostoru v bytě, a to se třemi dětmi si neumím představit.
@andelka no ono to miminko žádný extra výdej není veškerou výbavu mám jen 400 Kč měsíčně pleny ... Ale jak už jsem psala žijem normálně jen teda neušetříme
Miminko je poměrně levná záležitost. Můj třetí má 2,5 , starší jsou školáci,a to jsou ty výdaje už úplně jinde.
S vašimi příjmy a možnostmi je super,že žijete normálně, ale bohužel šetřit se z toho moc nedá,a tak to prostě je.
Taky záleží na co chcete šetřit? Na prosté větší výdaje ( porouchá se doma něco..), výpadek příjmu ( nemoc, výpověď..) , na dovolenou, na větší potřeby dětí, na vánoce..?
Moravskoslezský kraj, no tam výdělky extra vysoké nejsou, to je pravda. Ale zas tam také nejsou nájmy 18, 20 tisíc. Pokud nejdete do dluhů, tak holt teď těch pár let na mateřské/rodičáku bude našponovaný rozpočet. Zkuste ušetřit třeba aspoň 500 měsíčně (IHNED po výplatě je dejte bokem a prostě na ně nešahejte, jen v nouzi nejvyšší, kdyby se něco potento), ono teď miminko je kojené, náklady na něj skoro nulové, za rok, dva to bude jinde, výdaje Vám porostou, ale příjmy ne. Při takovém příjmu si musíte klást malé cíle s tím šetřením, je jasné, že hned nenašetříte za rok desetitisíce, to by prostě příjmy musely být jinde.
@andelka cíl není žádný prostě jen mít něco bokem
@ninive211 ne ne dluhy nemáme žádné a ani bych to nedovolila ,
Tak prostě zkusit něco odložit hned po výplatě a nesahat na to.
@andelka mno na příspěvek na bydlení jsme moc ,, bohatí,, 🙈
Prosím tě,co manžel dělá,že má tak poměrně málo? Uplatňuje si všechno co může? Bonus na tři děti měsíčně ve výplatě, v daňovém přiznání bonus za vyživovanou manželku ( to je 24 tis za rok, co s tím pak děláte?)? Příspěvek na bydlení? Ty přídavky zkuste určitě.
Kdy jste příspěvek na bydlení zkoušeli? Trochu se tam měnily podmínky.
A za me jste sikovni, ze to davate. Neni to legrace. A chapu i to, ze měnit praci, ve ktere ma clovek jakousi jistotu, praci, zname apod. neni jednoduche. Ted bych zkusila toy co uz psali holky. Hned po výplatě dat třeba 500 ci 1000 stranou a uz na ne nesahat. Zkusit hledat opravdu samosbery na netu ( ja sama obcas kouknu na bazos, sehnala jsem tam uz mraky veci, ne jen ovo-zel). Pak samozrejme varit, zavarovat, nekupovat polotovary, vybirat i v letaku apod.
O dětské pridavky si zazadejte. Za tri deti a kdyz navic muž pracuje, to uz bude pekna castka. To vam urcite hodne pomuze. Mozna by jste je mohli davat cele stranou? Kdyz jste to do ted zvladali i bez nich?
Jinak jeste k te praci: na nalem meste se vzdy hledá prace hur. Popremyslej o tom, jaké ma muz smeny. Pokud je doma treba o vikendu, odpoledne nebo dela na smeny, dala by se možná najit brigada někde v obchode. Brigadnikum vychazeji vstric, da se chodit treba jen na den, dva v tydnu. A jen na par hodin. Pred vanocema bude zase po lidech poptávka. Chapu, ze se ti nechce od deti ( jsem take takova), ale mohla by jsi si tak vydelat par tisicovek treba na Vánoce ci na tu rezervu.
Chapu tvé obavy, pokud mas trosku tmavší plet. Ale tady u nas fakt uz bezne v obchodech pracuji romky a nevidam zadne hnusne reakce. Zkus se ptat, volat, koukat po inzeratech po okoli. A neboj se spatnych reakci. Bud to vyjde nebo ne. Ale kdyz to nezkusis, nebudes mít nic. Nikde nemusis vypravet, ze mas tri deti. Staci jen rict, ze jsi v situaci, kdy můžeš a i rada budeš, dochazet na brigadu dle casovych možnosti rodiny.
A co vše je v těch 19 tis., tam by nešlo něco stáhnout?
@andelka nezkoušeli máme hypotéku / neplatíte nájem a ta se do výdajů nepočítá takže nic
@andelka dělá ve firmě kde se vyrábí pvc produkty na 3 směnný provoz, v daních má vše děti i mě

Nejenže bych z toho neušetřila, nedokázala bych s tím ani vyjít. Těch 15 tisíc, které máte na celý život, nám několikrát v roce spolkne nějaká "nenadálá" událost: porouchaný kotel, plesnivá matrace, servisní prohlídka. Problémem jednoznačně není neschopnost šetřit, ale nízké příjmy. A to je také jediný způsob, jak problém vyřešit: něco změnit tak, aby se přímy zvýšily.