icon

Jak zacházíte s nízkými příjmy?

penelope87
1. srp 2019

Od té doby, co jsem doma s dětmi (přes 3,5 roku), mi razantně klesly příjmy, přestože se snažím pracovat, když mám příležitost. Teď už dva roky mi chodí rodičák o 2 tisíce nižší, než jsou moje pravidelné měsíční výdaje (příspěvek manželovi na nájem, energie, pojištění, poplatky, telefon). O tyto výdaje se dělíme rovným dílem, domluvili jsme se na tom. On pak platí jídlo, drogerii, když je potřeba cokoli do domácnosti. Peru, vařím, uklízím a co k tomu potřebuju a řeknu si, koupí. Výdaje na oblečení pro děti většinou hradím já (nakupuju z druhé ruky), ale není problém se s ním domluvit, kdybych zrovna neměla...
Na ty 2 tisíce, které potřebuju navíc měsíčně, si většinou vydělám, ale nějakou větší rezervu nemám. Nekouřím, nepiju. Šminky a kosmetiku v podstatě nekupuju, v tomhle jsem byla vždy minimalistická. Oblečení je trochu problém; mám plnou skříň věcí, které mi jsou malé, velké nebo těhotenské a od toho, co můžu nosit mám tak 3 kousky na sezónu (pořád doufám, že se mi podaří zhubnout těch pár kil, které se mě drží, takže skoro nic nekupuju nové). Mám pět párů bot. Ke kadeřnici chodím jednou ročně. Cvičím doma jógu. Jediný pravidelný výdaj, který bych opravdu mohla ušetřit je 300 Kč měsíčně za fyzioterapii, ale vážně mi pomáhá s bolavými zády.
Ale o co tedy jde.
Včera mi přišly nějaké peníze navíc, se kterými jsem tak úplně nepočítala. Asi 6 tisíc. Dneska jsem si na procházce s klukama koupila dvě knihy v antikvariátu za 100 Kč a po cestě jsem vzala koláče. A odpoledne jsem u kávy svému muži zasněně řekla, že jsem viděla parádní vlnu na pletení. A on mi řekl, že když dostanu peníze, že začínám být rozhazovačná...
Nemyslel to zle, ale mě to upřímně mrzí. Je pravda, že jak si nic nekupuju a nedopřávám navíc (když dostanu něco od rodičů k narozeninám, jde to skoro vždy na děti), tak když dostanu peníze, začnu přemýšlet, co by se mi hodilo, co bych potřebovala nebo chtěla, i když vím, že si to všechno nemůžu dovolit a ani si to nakonec nekoupím... Ale myslím si, že to není od něj úplně fér. Po něm jsem na tyhle věci nikdy peníze nechtěla. (Pracuju většinou v noci, takže ani nepotřebuju od něj nějaké hlídání navíc...)

Vím, že některé z vás jste na tom o mnoho hůře - jste třeba samy - a že to má každý trochu jinak, ale chci se zeptat, co si dopřáváte vy? Pravidelně nebo když je to možné? A co už vám připadá jako vyhazování peněz?

jsem úplně nepočítala. Asi 6 tisíc. Dneska jsem si koupila na procházce s dětma

Strana
z5
zvedavec2
4. srp 2019

@penelope87 malokdy nerespektuji zivot a zivotni rozhodnuti jinych, ale tady nemuzu jinak. Chce se mi brecet nebo rvat - jak polovinu najmu?! Vy nejste spolubydlici na koleji!!!
Prosim, opravdu te prosim, uvedom si, ze vase nastaveni je pro tebe otrocke. Neni to normalno, neni to ani jen prijatelne! Zivot mame jen jeden - mame zodpovednost sami k sobe a k detem ho prozit co nejlepe.
Byt setrny a eko je skvele, opravdu. Ale u tebe je to extrem a tvuj muz, jestli tohle od tebe vyzaduje, neni normalni. Nepisu sobec nebo lakomec - pisu na plnou hubu DEBIL a ty si to prosim, prosim nenech libit. Domluvte se. Jestli zijete v Praze a mate problem vyzit, nekde je neco spatne. At se dovzdela, jde na nocni, neco. Ty nemuzes akceptovat takovyto zivot a jeste snaset jeho kecy. Prosim, promluv s nim. Znas ho jen ty, zmente nastaveni.
Promin za drsna slova, ale ja to uz par dnu zpatky cetla, nic nenapsala ale porad se mi to i honi hlavou. Prosim, zmen system, neotroc takhle.

ilonne
4. srp 2019

@penelope87 Jste manželé, máte společne děti a máte společne jmění manželu. V manželství po právní stránce jdou všechny peníze na "jednu hromadu". Dávat manželovi příspěvek na nájem je přinejmenším zvláštní. I to další rozdělení peněz. Tohle byste měli probrat.

zelenaesmolda
4. srp 2019

@priefi
ja jsem treba ten typ,ze nepotrebuju doma deset paru bot a tricet kabelek,ja utracim za zazitky coz u me je vesmes dobre jidlo nebo dovolena 🙂

superkousky
4. srp 2019

@priefi Možná by bylo dobré, místo brečení něco dělat a trochu počítat. Že to neumíte, je jen Váš problém. Bydlím ve městě 5tis. obyvatel (žádná Praha) Mzda u nás v obchodě je zhruba 115-120kaček (předpokládám, že v Praze je to o něco víc) na hodinu. Když uděláte 3dni v týdnu po 8,5h (tj. 12dní v měsíci), tak máte 11tis. hrubého a s bonusy na dvě děti je to 12 500,-Kč. čistého.

vladienka
4. srp 2019

@kolibricek36 ty jo, mne je z takej predstavy zivota hrozne smutno :(

priefi
4. srp 2019

@superkousky ja nebrecim 😅 nemam to zapotrebi 😉 jsem spokojena. A jen mimochodem, bonusy na deti muze vyuzit jen jeden z partneru, pokud to vyuziva otec, jakoze vyuziva, tak asi to vyuzije matka, ze?

priefi
4. srp 2019

@superkousky a to uz jsem nenapsala, ze by me zajimalo, kdo by hlidal deti, kdyz otec v praci, matka v praci... si to predstavujes ty brigady jako hurvinek valku. Pokud otec pracuje, matka chce bridadnicit, tak je jasne, ze bud musi mit hlidani, nebo muze jit, az se otec vrati

kolibricek36
4. srp 2019

@vladienka co, ty jo? Nechapu.

trpaslicek19
4. srp 2019

My máme společný účet ale dobře na tom nejsme a ještě rok musíme vydržet. Občas si udělám radost kadeřnici. Teď v tehu jsem si koupila zupan, 2 noční košile a kojící podprsenku a mela jsem z toho radost ale i výčitky. Manžel mi nic nevycita naopak když jsem mu řekla že to potřebuji do porodnice tak mi přikázal si to koupit. Co mi přijde jako nesmysl kupovat nebo za to vydávat peníze když jimi zrovna neoplyvame je manikúra, pedikúra, kosmetika atd. nebo cigarety a alkohol. Ale to zrovna není případ váš ani můj.

llluckaaa
4. srp 2019

Hm, taky mi přijde to vaše rodinné uspořádání financí poněkud zvláštní, ale pokud vám to tak oběma vyhovuje, tak proti gustu... Já jsem teda před dětmi, nákupem bytu a společnou domácností jasně řekla, že když se profesně odrovnám, přestěhuji se a budu na rodičáku, tak na oplátku očekávám, že mě manžel budu živit. A to dobře živit, abych nemusela v sámošce počítat, jestli můžu tento měsíc koupit jeden jogurt nebo dva. S odchodem na rodičák jsem samozřejmě se svým příjmem spadla znatelně dolů, když mi docházely peníze na účtu, řekla jsem si manželovi o dotaci. Velké výdaje platí stále on, já spíš nákupy pro děti, jídlo, kroužky, družinu, školku atd. Když od někoho dostanu peníze k narozeninám nebo vánocům, utratím je za sebe. Na to přece jsou. Nejvíc mi dává máma a ta mi to dává s tím, že je to jen pro mě a mám jí ukázat, co jsem si za to pořídila. Takže bylo na nové kožené kozačky, nové oblečení, drahou knížku... Prostě věci, které bych si asi sama nekoupila... Na RD jsem jela poměrně low cost, ale s nástupem do práce jsem s tím utrácením trochu rozjela. Ale nekupuju zbytečné blbosti, jen věci a aktivity, které mi dělají radost.
Za největší utrácení mi přijde kouření. To mi úplně zvedá tlak, když si někdo stěžuje, jak má málo peněz, a přitom vykouří krabičku cigár denně ☹

priefi
4. srp 2019

@priefi *nevyuzije matka

superkousky
4. srp 2019

@priefi Tak je prostě využívat nebude. Jednoduché. On je jako něco víc? O tom dost pochybuji. Bral je doteď , tak hald by je teď brala žena. Pokud by s tím měl fakt problém, tak jedno dítě on a druhé ona. I tak by měla víc než teď. Pokud by to byl normální chlap, co dokáže normálně zajistit ženu na RP, tak OK, ale takhle fakt ne. Člověk nikdy neví, jak dlouho tu bude a tohle není život, ale přežívání. Zase na druhou stranu, když si to ženská nechá líbit, tak je to její blbost. Každý strůjcem svého štěstí jest. Tím bych to uzavřela.

vladienka
4. srp 2019

@kolibricek36 no ja neviem, o com je taky zivot? Nechodit do kina, restauracie, nekupit si nieco pekne, nechodit k mori aspon obcas, oblecenie z druhej ruky..

superkousky
4. srp 2019

@priefi To by mě zajímalo, jakou pracovní dobu pán má, když si ženská nemůže nic koupit, protože musí přidávat na nájem. Znám plno mamin, co naklušou do práce po tom, co se chlap vrátí z práce. Mají pracovní dobu např. od 15hodin do 22hodin + třeba dva či tři víkendy. Chlap hlídá a světe div se, jde to.. Ten kdo nechce, bude stejně furt tvrdit, jak to nejde. Přeji příjemný den.

priefi
4. srp 2019

@superkousky ale ja neobhajuji toho chlapa 😂 to, co ma doma zakladatelka diskuze, je silene 😂 ja reagovala na to, kolik si toho kupujes a tohle si normalni zenska, co nema doma bohace, nebo nepochazi z bohate rodiny, ktera dava financni injekce, na rodicaku fakt nemuze dovolit. Osobne si myslim, ze obycejna zenska penize radeji vrazi do deti, nez na milion veci pro sebe a pokud je nekde neco jako hypoteka, tak ta toho taky hodne spolkne.

priefi
4. srp 2019

@superkousky jo... a jeste jeden fakt, nekteri daji prednost rodine, aby to byla rodina a travili spolecny cas, nez behat po brigadach, aby zenska mela na prkotiny typu nehty, 100 paru bot, 300 tricek a taky hodne zen - matek, uz na pareni nema ani pomysleni, protoze proc jako (nemyslim tim, ze si zajdou nekam s kamaradkou na pokec, to jako pareni neberu)

fire85
4. srp 2019

@superkousky mě by spis zajimalo kam na ty peníze chodíš ? Ale v Praze je brigád dost a některé nejsou ani náročné co?😂Jinak to pro běžné lidi není normální, co píšeš takze se nediv. Ale net snese hodně, takze kdo vi jak to je.

fandysek_1
4. srp 2019

@penelope87 tobě tohle rozdělení peněz vyhovuje? Jsi šťastná a spokojená? Mě je z toho smutno, co píšeš.

fire85
4. srp 2019

@kajalka to je hrůza proč to děláš?

superkousky
4. srp 2019

@priefi Tak ono je to vidět jen z jednoho pohledu. Žádné drahé oblečení nekupuji. Kupuji jen obyčejný Bonprix a to ještě ne přímo v Bonprixu, ale třeba na stránkách Svět módní a vzhledem k cenám, není problém věc časem prodat a to často i za stejnou cenu. Koupila jsem tam třeba novou bundu místo za 16stovek za 300,-Kč. , tak nevidim jediný důvod, proč jich nemít pět. Řeka bych, že je to každého věc. Pokud chce mít někdo bundu jednu třeba za 5tis., tak je to taky jeho věc.

@fire85 Sama jsem při RP seděla za pokladnu za 110,-Kč a to už je 3roky zpět. Od té doby se ty platy dokonce zvedaly. To je co ? Chce to jen chtít. Co třeba Penny, Tesco či Lidl ? Mmch. s úpravou pracovní doby jsem neměla za celé 4roky žádný problém.

vladienka
4. srp 2019

@superkousky ja neviem, obcas si pripadam fakt divne :/ ja mam na leto aj 10 siat, nepride mi to divne, to mam chodit v jednych? A ano kupujem si aj drahe kusky, mam rada kozmetiku, kabelky, oblecenie, rada hezky obliekam malu, chodime do restik, na vikendove vylety (slevomat atd), aspon raz za rok k moru, narodeninove a vianocne fotenie rodinne fotenie... ved aj o tom je pestry zivot. myslim si ze sme priemerna rodina ale vdaka uzivatelkam na koniku si pripadam akoby som spadla z mesiaca.. suhlasim s tebou

kolibricek36
4. srp 2019

@vladienka já ale nepsala že si stězuji, máme kde bydlet v čem chodit, jsme čistí i co jíst..... co víc si přát. mám i nové věci - jak jsem už psala z Lidlu. Jen kino či divadlo - proč taky - stejně pro mě to je o ničem . na šminky nejsem, ani na nechty.... manželovi se to anI NELÍBÍ. mám šité věci, a jsem upravená. takže nechodím jak divoženka, aby si někdo nemyslel. na výročí zasnoubení či svatby jdem do restaurace, to je snad vše, Radši lítáme po louce se psem - no ted toho moc nenalítáme s malou ale až bude větší - to bude zas celý den venku. a taky máme našetřeno, aleto pro případ kdyby něco v bytě vybouchlo, lednička, sporák, pračka.....

laka_lacenda
4. srp 2019

@vladienka Si nepripadej divně. 🙂 Navíc víš jak - je to jen anonymní internet a ten snese vsechno. 😀 A i kdyby, každej máme jiné životní podmínky, jiné premysleni, jiné priority. 🙂 Kdyby měly všechny ženy na světě doma jednu bundu, jedny kalhoty a jedny šaty, byla by to 1) nuda 2) tragédie pro světovou ekonomiku. 😀 Já zase strašně ráda utracim za dobré jídlo a pak taky za zážitky (cestování a to mám taky dost spojeno s jídlem). Ale taky bych nemohla být na jedněch sandalech jedněch kratasech: nemám toho teda tuny, kupuju hodně levne a/nebo second handy. Sem tam něco "lepšího" z Orsay...🙂 Ale letních saticek mám taky dost, stejně jako tilek, sukni...ráda menim a střídám - teď mám teda tehotenskyho pár kusu a sere me, že v podstatě furt tocim to samy dokola, ale to se fakt nevyplatí toho kupovat moc.
Pokud na to člověk má nevidím důvod, si to nedopřát...Každej at si žije život podle svého.

priefi
4. srp 2019

@vladienka od kud jsi? Ano! odpovedela sis spravne 😅 a co jsme psali o Praze a prijmech? 😂

priefi
4. srp 2019

@kolibricek36 navic kazdy ma jine priority, co si koupi 😉 co je pro nej dukezite a co ne. To, co jsou pro jednoho vyhozene penize za blbost, pro jineho to je stredobod vseho

kolibricek36
4. srp 2019

@priefi no, právě... souhlasím

vladienka
4. srp 2019

@priefi polovicu rodiny mam na juznom Slovensku, jeden z troch najchudobnejsich krajov, 30% nezamestnanost, robia na urade, v jedalni, za kasou a nikto takto nezivori 🤷🏻‍♀️ Tak ja neviem

marcicek84
4. srp 2019

Tak ja jsem pochopila prospevek autorky,ze zkratna iba museji dat sve prijmy dokupy aby vysli a ona jeste resi jejich nedostatek brigadou,nevime fakta,proc to tak maji,splaceji kesze nejake dluhy?Nebo maji jen zakladni vzdelani nebo proc.maji tento model.
Jinak na miste zekladatelky pri pokleulsu prijdu nepristupuju na model 50:50 ale prispevky dle procentniho podilu prijmu,napt prijem je 30 000 kc ona ma 7000 on 23000,tedy ona by se mela na kazdy vydaj skladat 7000/30000*100= 23,33 procenty a on ze 76,67 procent,pokud se teda bavume o prijmkve spravedlnosti a mozna by z toho vzdelo,ze ona vyjde bez brigady ale.on by nevysel,tak by mel na brigadu on...ano i pro me nepochopitelne proc nekomu kazit radost z kousku vlny,ale lepsi by bylo si asi odkladat na horai casy pokud zijeme z ruky do huby...no kazdopadne takto bych zit nechtela,ani nemohla...to neni ziti ale prezivani nebo zivoreni...

dora13
4. srp 2019

@vladienka divne si pripadat nemusis, kazdy ma jine priority, bavi ho jine veci, ma samozrejme i jine financni moznosti. ja jsem v tomto treba na stejne lodi jako ty, mam to nastavene taky tak, ale soucasne bych byla opatrna v tvrzeni, ze pokud to ma nekdo jinak a nechce nebo nemuze chodit do kin, divadel a jezdit k mori, tak ma mene kvalitni zivot. Konkretne pani, do ktere ses "pustila" (brat s nadsazkou, prosim), mi prijde, ze to ma v hlave srovnane, proste maji jine zivotni priority nez kina, divadla a nove obleceni, a to je taky v poradku. Zij a nechej zit 🙂

aklin
4. srp 2019

Ja a manzel mame finance rozdelene. On ma svuj ucet a zase svuj. Manzel plati najem, vydaje okolo domacnosti, pojisteni nas 3. A ja platim uver na byt, jidlo a potreby pro me a dceru. Kdyz neco kupuji manzelovi je to uplne jedno.

Strana
z5