icon

Jaký máte rozpočet po dobu RD?

terez18
25. dub 2018
Strana
z6
jane46
26. dub 2018

Tedy tyhle "finanční" diskuze jsou vždycky pěkné čtení. Z 90% tu stejně budou příspěvky jen těch, co na to mají, ostatní si jen poklepou na čelo/chvíli budou závidět/začnou se děsit atd. U nás to bylo jednoduché, vzala jsem naše výdaje, přičetla cca 3.000,- na dítě/měsíčně (a to používáme látkové plenky) a pokud to bylo méně než příjmy (s rodičákem samozřejmě), s radostí jsem si dítě (teď už děti), pořídila. První měsíce, kdy nás nic nestálo, jsem ty 3.000 buď dala stranou a nebo pořídila co bylo potřeba. Postupem času už se kupovalo víc jídla/léky/kosmetika/starší musel přejít na jednorázové atd. A teď u druhého postupuji stejně. Všechno navíc jde na spoření, takže třeba za těch prvních 7 měsíců mateřské se dá našetřit pěkná suma, u nás cca 65.000,-. Samozřejmě, kdybych se rozšoupla a hned to utratila za blbosti... Stačí přeci selský rozum.
Máme jedno ojeté auto, rozumnou hypotéku, projíme toho taky dost protože prostě nebudeme jíst bílý rohlík s paštikou a můj chlap jí za dva, v energiích se taky neomezujeme, užíváme si každý své koníčky... Vím, že by to ale šlo, tak holt když bude nejhůř budeme jíst těstoviny s kečupem (fuj ne, to radši s něčím jiným), nezapnu ráno notebook a nepojede celý den.
Máme to jednodušší v tom, že si dovolenou užíváme s radostí na naší zahradě a výlety po okolí, nepotřebujeme nic moc kupovat oblečení/elektroniku, nepotřebuji kabelku Obag, ani náramek od Pandory... s klidem si koupím na Ali a nestydím se za to. Je to o prioritách. A děti do tří let potřebují akorát tak spokojené rodiče, je jim prd jakou mají značku oblečení, výlet si užijí i do místní zoo a neřeší kraviny jako my dospělí. A co se hraček týče, taky toho nepotřebují mraky.
Jo a nemáme naspořeno půl roku výdajů jak se radí a s klidem žijeme.

martinka_33
26. dub 2018

@raduushka S malýma dětma je cestování tak leda o nervy - všech! Obdivuju ty, kteří berou špunty na dovolenou.. Pro mě byly v dětství dovolený s rodičema nejhorší zážitky, naši jsou hodně turisti, já na chození nikdy nebyla.. Tak jsem byla ráda, když jsem v 18ti s nima už nemusela, svým dětem dám vybrat, jestli chtějí se mnou nebo být u babičky/na táboře 🙂 A smysl má je někam brát tak od 1. třídy - opět soudím podle svého dětství - 1. dovolená, kterou si pamatuju byla v první třídě 🙂 Někdo potřebuje blbnout do pětatřiceti, někomu to stačí do pětadvaceti 😉

jajulin
26. dub 2018

Máme 4 děti a RP pobírám skoro 9 let v kuse, z toho posledních 7 let jsem OSVČ a pracuji pár hodin v týdnu. I když manžel nevydělává horentní sumy, jsme schopni vyjít s jeho platem nezávisle na mém příjmu nebo RP. Ono není tak důležité, kolik člověk vydělává, ale to, jaké má náklady a s čím je schopen vyjít. My jsme oba s manželem studovali do 25 let, šetřili jsme z kapesného každou korunu, žádné pařby a kafíčka. Pár měsíců po škole jsme se vzali a já otěhotněla. Díky tomu jsme vlastně nevyšli z šetřícího režimu a nedělá nám problém žít skromně a rozlišovat, co je důležité a co ne. Dnes je nám 35, máme splacený úvěr na barák a naše nejnutnější životní náklady se vejdou do 20 tis./mesic včetně jídla, školkovného a benzínu. Děti vychováváme v duchu toho, že není nutné mít zdaleka všechno to, co mít můžu (na co mám peníze). A přijde mi to jako nejtěžší cesta, ale dobrá průprava do života. Mnohem jednodušší by bylo koupit jim všechno, na co si ukážou, nebo naopak říct, že to mít nemůžou, protože na to nemáme peníze. Dost často žasnu, kolik je tu žen, které mají v albech vystajlovane děti, pokojíčky, desítky hraček pod stromečkem a k narozeninám a ve zprávě dotaz, jestli už ostatním přišel rodičák na účet. A ještě něco: myslím, že zrovna v této době není žádný problém vydělat tolik, aby člověk slušně uživil rodinu. Ale je velký nedostatek lidí, kteří chtějí pracovat a jsou šikovní.

sarkoc
26. dub 2018

@jajulin moc pěkně napsané, úplně souhlasím...dnešní konzumní společnost úplně vybízí k tomu, koupit dítěti "vše", ale vůbec to není potřeba...obléct pěkně se dá i z druhé ruky, když na to přijde, s hračkma si stejně hrají minimálně, potřebují předevšm náš čas a pozornost atd 🙂 My třeba chceme dát dcerku do soukromé lesní školky, protože se to úplně ztotožňuje s naší náturou, takže to je trochu "vyhazování" peněz, ale zase vím, že tam k ní budou přistupovat tak, jak se mi líbí atd...

jajulin
26. dub 2018

@sarkoc moje nejoblíbenější motto je: Život je otázkou priorit. Musím si rozmyslet, co chci, a porovnat to s tím, na co mám. Pokud někdo chce bydlet ve svém, mít vystajlovaný barák, kupovat dítěti nové oblečení, drahý kočárek, spoustu hraček, platit drahé kroužky, soukromé školky a školy, jezdit v létě k moři a v zimě na hory atd. a když to vše není možné, obviní stát, že se málo stará, je někde chyba. A ta chyba asi není na straně státu 🙂. Myslím, že se v ČR máme neskutečně dobře - RD do čtyř let dítěte, možnost neomezeného výdělku, dokonce i při mateřské, možnost navyšování a snižování RP podle aktuálních potřeb, sleva na dítě z výplaty, vrácení daně za manželku, která nevydělává a spoustu dalšího. Na druhou stranu, malé dítě samo o sobě není nijak finančně náročné, náklady na něj se dají úplně minimalizovat. Nároční jsou rodiče, kteří chtějí všechno🙂.

sarkoc
26. dub 2018

@jajulin přesně, souhlas...člověk může mít to, na co má...do soukr.školky jde, protože to utáhneme, ale možná to bude na úkor třeba jedné z dovolených...já třeba naprosto nechápu to, že si někdo půjčí na dovolenou nebo dárky, jde to úplně mimo mé chápání...jako je to věc těch lidí, nikomu to neberu, jen to prostě nechápu.
A s tím státem jsem něco dost podobného psala výš...nevím, že by se někde měli v tomto ohledu tak dobře jako my tady 🙂

zuzineckah
26. dub 2018

@martinka_33 je nás 5 (my + 15 let, 5 let a necelé 2 roky). Vařím v týdnu večeře, téměř denně, o víkendu komplet, pokud nejíme venku. Ráda experimentuji🙂 Nakupuji z 95% od farmářů (maso, mléko, ovoce, zelenina, vajíčka atd), v supermarketech jen trvanlivé věci (těstoviny, rýže atd) a nějaké laskominy občas, jinak nic.

superkousky
26. dub 2018

@michaltrinev Jaký plat by jsi ráda viděla? 17tis. čistého je zhruba těch 21tis. hrubého (což byl u nás na maloměstě právě ten nástupní plat - teď od března je to zase víc) + jsou čtvrtletní prémie,benefily,vánoční poukázky a časem příspěvek za odpracované roky a když k tomu přihodíš nějaký ten daň.bonus na děti,tak s toho je celkem slušná částka. Věř,že zdaleka to není minimálka o které paní psala.
Těch 140,-Kč měla holka v Praze,ale musela jet,kam byla poslána.

marketa11112
26. dub 2018

ahoj, my mame deti dve.. tri roky a 9 mesicu...jsem na rd, manzel zamestnanec. ted mame mesicne cca..34-39... jsme v domku s hypo 4200...uz jsme puvodni měli splacenou, ale domek nam byl jaksi maly, tak pristavujeme .. hypo mame na 10 let, ale plan zni , mit ji do 5 let z krku...vložíme stavebko, preplatky na danich a pod.. zatím nepocitame se zvysenim mého prijmu a navratem do práce.. pokud bude dobře, mohlo byto byt splacene mozna i dřív.. nemam rada půjčky, ale zase jsme nechteli cekat na vetsi prostor tak dlouho....jinak mame dve auta, nejaka sporeni, zivotko, hodne pestuji na zahrade, ještě letos budou slepice.. stavime slepičárnu, doděláváme vse sami a postupne.. tedy ploty, sezeni, dilnu , terasu, upravy zahrady... také max do 5 let chceme mit hotovo.... a pak nastane uzivani s detma... ted je jim ještě jedno, zda se machaji v mori nebo bazenku na zahrade.. je to stejny zážitek..... za par let uz to bude jinak...a chcemejim doprat vse... za 2,5 roku nastane velke rozhodovani.. zda mit ci nemit treti dite.. finance v tom roli hrat nebudou.. spi vek a zdravotni stav , pohodlnost...
jinak

terezz29
26. dub 2018

Tak u nás je to takhle: já mám RD 7500 k tomu 3000 z našetřených peněz. Manžel mi posílá 14000. Z toho platím nájem 3030, energie 1500, školku 1300, telefon 500, pojistku 1300, penzijka 2000 a zbytek jako jídlo cca 6-8000, plíny, oblečení dětem, nějaké výlety, kroužky, boty, provoz auta, lékárny apod. A vycházíme šul nul.

whocares
26. dub 2018

@alassel ale proc by se mel starat stát, ja to nechápu. Moji rodiče jsou oba z chudych rodin, které komunisti zdimali jak mohli. Do začátku neměli nic, vypracovali se sami. Nikdy nebrali podporu, radsi delali podradnejsi práci. Stejne to mam ja i manzel, proste pracujeme za kazdou cenu a necekame, co nam kdo da. Na duchod si taky setrime sami, stat se starat nemusi a nebude.

terezz29
26. dub 2018
michaltrinev
26. dub 2018

@superkousky to chápu ale právě že to je az po dvou opracovaných letech a nejvyšší snad možná.Ale někdo nemá ani to

bayt
27. dub 2018

@whocares myslela jsem doted, ze to je jaksi duvod existence statu, teda jeden z nich-prerozdelit penizeva dostat je k tem potrebnym, cou jsou treba ti duchodci

budouci_maminka
27. dub 2018

@bayt potřebným Ano, tem co jsou na hranici chudoby...dat jim moznost a pomocnou ruku pri odražení se ze dna. ne tem co jsou líný, neschopný a parazitují účelově a krici s natazenou rukou bez pohnuti zadku.

aneta15
Autor odpověď smazal
budouci_maminka
27. dub 2018

Vzkaz vsem co se tu otiraji o stát-jedte za hranice. Ono vám to opravdu otevře oči. Vyrazte a podívejte se jak to funguje jinde. Pak poznáte a pochopíte co opravdu znamená chudoba. Co znamená přežívání. Co znamená když se stát stará málo. Co znamena ze deti jsou chudaci. Doporucuju třeba indii. Zazitky jsou vec neprenositelna. Línej zadek, hole neštěstí dámy. V dnešní době kdy každá firma křičí že nemá lidí, je obrovské množství příležitostí privydelku, je spousty moznosti a forem oddluzeni, je kvalitni infrastruktura dopravy (což umožňuje snadné dojíždění za praci), si za sve osudy opravdu muzete jen a jen samy. Ceska republika a dnesni doba umetá tisice a jednu cestu jak ze situace "nemam penize" se velmi snadno vymanit. Ale to se musi chtit. Musi byt vule. A to je kamen urazu. Snadneji se křičí- stát dává a stará se málo...

aneta15
27. dub 2018

@michaltrinev já dělám za pokladnou na malé benzině a mám 25 000 čistého

bayt
27. dub 2018

@budouci_maminka Naprosto všem - od toho odvádím daně, aby mě stát zaopatřil třeba v době stáří nebo s malým dítětem.

A vždycky mě moc pobaví ten apel, jakse tu máme totálně skvěle. Tak já za těma hranicema třeba byla. Školka pro všechny děti od jednoho roku za směšnou sumu, přičemž na jednu učitelku jsou čtyři děti. Neexistuje boj o místa ve školce, místo je garantované. Firemní školky, sdílené a částečné úvazky, více práce z domova. A takový platy, že i bez formální "rodičovské" se má rodina lépe jak u nás a když na to přijde, uživí ji i samotný chlap. Případně rodičák 80 % mzdy po dobu víc jak jednoho roku....Takže z těch 200 tis. se na zadek neposadím. PS. dovoluju si nesrovnávat s Indií ale zbytkem Evropy.

pavla555
27. dub 2018

@bayt pletete si dane a socialni. A stat nam prispiva (kazdej by bral vic, ale to vzdycky) a hlavne si vemte kolik ,,,zaplatite,, za zdravotni peci

pavla555
27. dub 2018

A jakou dobrou zdravotni peci tu mame a skoro zadarmo!!!!

bayt
27. dub 2018

@pavla555 Dobrá péče zadarmo je tak možná v Praze s ostrými lokty. Jenom díky tomu má třeba manžel výbornou léčbu. Stačilo by, kdyby žil třeba v Plzni...a smůla.

pavla555
27. dub 2018

@bayt Plzen je spatna???? Ale stesti ze si muzete dnes vybrat. A Praha, ze by byla nejlevnejsi, tak to slysim poprve ☺ V jine zemi by clovek zaplatil vic!!!

sarkoc
27. dub 2018

Výborná zdr.péče je tu téměř všude, nejen Praha, ale Brno, Hradec, a další a další velké nemocnice, případně menší nemocnice či soukromé kliniky...

A to je právě ten problém, školka pro děti od jednoho roku, kdy je tam víceméně dát musíte, protože jinak budete doma bez podpory...ale kdo chce dát dítě do školky v roce? :O O to jde, o tu možnost, být doma ne úplně za málo, s dítětem třeba do 3 nebo do 4 let, to je luxus, co se jen tak nevidí. A navíc k tomu ta možnost si ať už z domova nebo na dohodu nebo na částečný úvazek někde přivydělat nebo začít podnikat...prostě spoléhat na sebe, ne na stát, proč? Těch výhod je tu dost...my máme třeba všichni tři stavební spoření, když tam pošleme 60 tisíc ročně, stát šest tisíc přidá...za deset let 60 tisíc navíc, úroky pokryjí skoro inflaci atd, ty možnosti šetření tu jsou a jak dostat peníze taky, ale něco za něco, že...mě jediné, co tady vadí, je špatná kvalita hlavně potravin za stejnou cenu jako třeba v Německu, to si myslím, že je hlavní, co by měl stát teď řešit v tom vyrovnávání se se západem.

budouci_maminka
27. dub 2018

@bayt ano, máme se tu totálně skvěle. zaplať pánbůh. A vždy když se vracím z jakékoliv země si to ještě více uvědomuji. bezpečné prostředí, dostatek zeleně a zdravý vzduch, kvalitní infrastruktura, svoboda slova, sociální péče, neziskové organizace, zdravotní péče, sociální záchranný systém, školství, nemocenská. Ano, je spousty věcí, co na západě se dělá lépe (pojetí výuky na ZŠ, kvalita potravin, osobnější přístup lékařů (ale péče co do kvality tu máme lepší), dlouhá doba trvání soudů..) ale v celku jsem za naši republiku nesmírně vděčná.
A víte co je také strašná výhoda čr ? že když prostě chcete jít žít jinam ,tak se prostě zabalíte a jedete. O tom že když je někdo z plzně tak má jinou péči v pražské nemocnici - to už jsou takové absurdity, že vám na ně ani nehodlám reagovat. víte co, buďte si zapšklá, na všechno nadávejte, přesně jak ti pupkáči v hospodě u fotbalu. jak to všechno stojí za ho*no, jak tamtem a tenhle se má na západě líp, jak je ten svět na vás děsně nespravedlivej. proč něco se svym životem dělat, když si můžu kvačnout k televizi a vysedávat u sociálních sítí, že jo ;)
a propo - když odvádíte takové daně - tak si milá zlatá vemte kalkulačku, spočtěte si, kolik odvádíte ze svého platu, hoďte si tam tu mateřskou a důchod. pak si tam dejte taky zdravotní péči, výplatu v nemoci, hasiče, policisty, soudy, silnice, mhd, péči o zeleň, poštu, úřady a úředníky (i takovej ospod), Mš, zš, sš, vš, různé stacionáře, domovy důchodců, neziskové organizace (alá linky bezpečí, bíly kruh), protidrogové a záchytné stanice, úřady pro dohled nad kvalitou potravin a léčiv, výzkumné instituce, energetické společnosti, armádu a jiné.. a možná.. možná vám i dojde, že to pyskování, že se stát stará málo, je hanebné

absintka19
27. dub 2018

@jane46 💞💞💞💞

marion2017
27. dub 2018

@sarkoc nějak mi těch 60 tis na 60 nesedí...

sarkoc
27. dub 2018

@marion2017 jak to? jako je možné, že jsem to spočítala blbě, nevím, moc jsem nad tím nepřemýšlela, ale za 20 tisíc/rok na jedno stavebko přidává stát 2 tis (úroky ted neberu v potaz, to tak pokryje tu inflaci)...tudíž když na tři stavebka pošlu 3x20tisíc, stát přidá 3x2 tisíce, tedy 6 tisíc za rok...za deset let tedy já pošlu 600 tisíc a stát přidá 60 tisíc...jestli píšu blbosti, tak se omlouvám, už mám možná vykojený mozek po těch 2.5 letech kojení :D každopádně někde spořit chceme, podílovým fondům nerozumíme a neriskli bychom to, i kdyby výnos byl větší, tak se nám toto jeví jako celkem dobrý způsob 🙂

nicol22
27. dub 2018

@budouci_maminka svatá pravda. Lenost a neustálé nadávání na všechno kolem, to je česká specialita. Ale zvednout prdel a udělat něco pro změnu, to už ne.

marion2017
27. dub 2018

@martinka_33 tak snad o tom, zda si to budou nadosmrti pamatovat to neni 😀😀, nebo ano? Jde o konkrétní zážitek/prožitek na který múzou dlouho vzpomínat, o prožitek chvíle s rodinou, nabíhání zkušenosti-vidět Eifelovku na živo v Paříži je dost jiné než ji ukázat na Papíře. Když dítě pricichne k tomu, ze si muže anglicky objednat a neni to jen proto, aby se nadrtil v kroužku slovíčka. Jist jiné jídlo, cichat vůně a smrady v Asii a zažít malé děti zabrat, to vše dítě formuje a obohacuje. Ale těžko Vám to vysvětlovat....a jet s pastikama a mraženym masem do Chorvatska asi nic moc nebo nevím co Vaši.... já si velmi živě v paměti vybavují první dovolené u moře a krasne pocity...

Strana
z6