Letní prázdniny při střídavé péči. Jak řešit finančně?
Jsme čerstvě rozvedení, kluci jsou ve střídavé péči. Střídáme si je normálně po týdnu.
Plánuji letní prázdniny. Vycházejí 5 týdnů u mě, 4 týdny u ex. Brala jsem automaticky, že každý si zajistíme program po ty svoje týdny. Máme tam dovolené, já 1 tábor a babičku. Ex místo toho, aby třeba zajistil hlídání nebo něco, přihlásil kluky na příměstské tábory. Ok, nemám s tím problém. Ale on po mě chce, ať polovinu těch táborů zaplatím.
Já myslela, že každý budeme hradit jen ty termíny, co je máme a ne že budu platit tomu druhému na týdny, kdy je má on.
Přijde vám to takhle v pořádku? Možnost zajistit jim i jiný program má, je jeho věc, že ji nevyužije. Mě se prostě nelíbí, že budu platit další 3 tábory navíc. Je pro mě sakra rozdíl platit dva pobyty nebo 5. To už za chvíli může přijít s tím, že bych jim měla zaplatit i dovolenou, na kterou pojedou s ním.
Záleží jak máte nastavené alimenty nebo finance na kluka celkově. Pokud si platíte ,,alíky" vzájemně, nedala bych nic. Pokud máte nastavené výdaje 50:50, tak to je bohužel blbý, pokud máte podepsané, že kryjete jen své týdny a případně potřeby navíc na 50:50, tak s tím by se pracovat dalo. Těch variant může být tolik, že to bude rozhodující.
@mabs Chytrému napověz, hloupého kopni. Napsala bych něco ve stylu
Ahoj, netušila jsem, že se chceš podílet polovinou na programu v mých týdnech. Zatím máme toto:
tábor: xxx Kč
dovolená: xxx Kč (ale pokud se chceš podílet polovinou, zvážím, že bych kluky vzala k moři, ať si to užijí)
babička: xxx Kč (ubytování zdarma, ale dávám jim peníze na jídlo, cestovné a program)
Prosím, upřesni tedy, zda mohu přebookovat tu dovolenou na leteckou all-inclusive k moři nebo si přecejenom každý bude platit program ve "svých" týdnech sám. Díky.
Nic bych mu neplatila. Tohle není výjimečná akce. To je prostě jeho program s dětmi v jeho týdnu. Jestli jim to nechce zaplatit celé, tak holt bude muset najít jiné řešení hlídání, ale to je jeho problém.
To záleží jak to máte domluvené. My máme společnou péči a sppolečný účet, na který posíláme dohodnutou částku a ze kterého plaríme dohodnuté věci. Mezi ně patří i příměstské tábory. Ale my prázdniny nedělíme na muj a keho čas, ale podle toho jak se nám hodí.
@mabs ne neplatis mu jeho výlety ani tábory. Jen v případě, že by jste se domluvili na společným táborů nebo kroužku tak ho platíte napůl. Pokud se jedná o kroužky, tábory atd co si vymyslel jeden z rodičů, tak ten druhý se nijak finančně na tom nepodílí. Výjimkou jsou mimořádné výdaje
My mame už puberťáky, ale prázdniny máme pořád stejně, 10 dni v červenci je ma ex, a pak 2 týdny v srpnu. Zbytek ja. Dřív bývala otevřená školka, tak třeba dva týdny chodili, pak moje dovolená, jeho dovolená a babička. Na ZŠ příměstský , jeden v mé době, druhý v jeho a platili jsme každý svůj. Stejně jako dovolenou vybíráme a financujeme každý sám. Domlouváme se jen termínově.
@mabs Nevím, jak je to správně, můžu napsat jen svou zkušenost. Tábor dětem platíme napůl, je to tradiční akce, jezdí na ně od mala a nebudeme jim něco takového brát. Kdo s nimi jede na dovolenou, ten ji platí. Kdybych chtěla příměšťák, tak se buď zeptám dopředu, jestli s tím souhlasí a můžu to zaplatit ze společného účtu, nebo kdyby to bylo v mém týdnu a vymyslela bych si to já, tak hradím já sama. Stejně tak, kdyby nesouhlasil s platbou ze společného, hradila bych sama.
My jsme dohodnutí, že povinné školní akce (lyžák, škola v přírodě, školní výlety a výlety a tábor se skautem) se platí ze společného účtu. Pokud chtějí děti něco navíc, tak se domlouváme (nepovinný výlet na který jede jen ten, kdo se přihlásí, zájezd do Anglie apod.). Kdyby druhý nesouhlasil, můžu si vybrat, jestli to dítěti uhradím sama nebo má dítě smůlu. Jinak nemáme problém měnit termíny (týden se mnou vyměnit za týden s tatínkem), jen se pokusíme si to vše včas na jaře naplánovat.
jeho tydny, jeho penize. Nic neplatit. Mel by diky taborum volno a jeste od tebe zaplaceno? To fakt jako ne.
A on "tvoje" dovolené, tábory a jiné radovánky, kdy jsou děti u tebe, také platí? Dle toho bych se zařídila, buď jeďte čistě napůl, nebo každý své týdny, na nic jiného bych nepřistupovala.
@mabs máme střídavou péči, každý platí v létě své týdny. Nenapadlo by me , že by to mělo být jinak, jedině ve zvláštních případech nebo po domluvě, ne automaticky.
Tak at zaplatí on tábor a dovolenou co maji děti v tvém termínu.
@mabs no nevím... My platíme vše na půl 🤷🏼♀️ příměstský tábor, soustředění, sport, tábory,...
Nejsem rozvedená, tak nabízím druhý pohled - děti si navymýšlely příměstké tábory, protože tam chtějí kvůli programu. Máme celé léto, takže mi nevadí, že o pár týdnů s nimi přijdu. Ale kdybych s nimi měla k dispozici jen půlku léta, nelíbilo by se mi, že přijdu o čas s nimi a ještě to budu muset platit a druhý rodič si s nimi pak pojede na dovolenou a užije si to s nimi. Takže chápu i jeho pohled. Jen v takovém případě si myslím, že se s tebou prostě musí domluvit, jestli s tím táborem souhlasíš. Protože ten druhý pohled, který tu vyznívá z komentářů, že táta si udělá volno a ještě si ho nechá z poloviny zaplatit, je taky oprávněný. Nedá se nic dělat, musíte o tom mluvit. Pokud ale chce, abys platila polovinu příměšťáků, logicky musí zaplatit polovinu tábora.
@rebe Ano, ale..... Dycky je to o prioritách. Další úhel pohledu: někteří tatínkové rádi říkají "to nejde", pláčou, že s dětmi nejsou, ale nezařídí si to. Já jako samoživitelka řeším práci, peníze, děti, ale prostě nějak si to volno na děti udělám. A když ne, tak s tím vědomím, že to prostě musím vymyslet jinak (babička, příměšták atd.) a že to taky zaplatím.
@rebe Ale já to pochopila tak, že ve svých týdnech si tatínek objednal tábor a chce půlku po autorce, však i on má možnost děti vzít na dovču a užít si ten čas nimi, ne?
@moudivlacek Ano, pohled rozvedené matky ve stylu otec se nechce starat, tak si navymýšlel tábory a chce to zaplatit, tu zazněl hodněkrát. Ale nemusí to tak být, moje děti si letos navymýšlely celkem pět příměšťaků, šest táborů a tři soustředění (mám tři děti), já bych mnohem raději byla s nimi třeba na chalupě nebo pod stanem, ale moc si to přejí, tak se toho času s nimi vzdám. Ale ne proto, abych se jich zbavila. Možná se i otec autorčiných dětí vzdává svého času s dětmi, protože si to děti přály.
@rebe I tak, pokud se mu to nelíbí, on je rodič, o něčem se dá s dětmi diskutovat, ano tábor, ale v době, kdy budete u mě jeden (další máte v době, kdy jste u mamky), pak můžeme jet na týden pod stan, na Maledivy, k babičce (dle fin, možností). Je nutný kompromis na všechny strany, autorka nic o tom, že by se všichni domlouvali a děti tátu přemlouvaly, nepsala. Pokud např. ze 4 týdnů by 14 dní byly na táboře (a příměsťák je o poznání levnější než pobytový tábor), pořád má 2 týdny, kdy s dětmi být může. Já v tom nevidím absolutně žádný problém, děti se vyblbnou na táboře, táta může chodit do práce a pak si společně s nimi oddechnout a spokojeny budou obě strany ;) A pokud to je jako u vás, že vyjdete maximálně dětem vstříc, proč ne, je to vaše rozhodnutí, ale tím pádem je třeba počítat i s těma financema. A pokud je tatínek třeba nemá, bude prostě tábor jen jeden (potažmo 2) za celé prázdniny. Určitě to není důvod to po druhém chtít polovinu, pokud to tak nebývalo zvykem již předtím a domluveno při rozvodu. To by si maminka mohla vymyslet Seychely, protože děti tam moc moc chtějí a ona na to úplně nemá a zkasírovala by tatínka :D
@moudivlacek @enoli Holky, tohle je fakt únavný, když si vyberete jednu nebo dvě věty a o nich se mnou chcete diskutovat, aniž byste si přečetly zbytek příspěvku, kde píšu víceméně to, co vy. Takže už s dovolením nebudu opakovat to, co už jsem napsala…
@rebe přečetla jsem si příspěvek celý, proto jsem reagovala :D prostě jen každá máme holt jiný názor, víc bych za tím neviděla
@moudivlacek Akorát že já tam o žádném svém názoru nepíšu 😉
@rebe tak postoji, nevím, za mě zbytečně slovíčkaříš, prostě máte to v rodině nastavené nějak (a je to tak OK) a tím jsi chtěla ukázat, že to třeba ten tatínek má také tak, a ne, jak to vidí většina zde, na to jsem já reagovala svým názorem/pohledem na věc/postojem, že jako dospělák má možnost volby (tábor/y x společná dovolená x mix všeho)
nicméně pointa byla, kdo to má platit, jak to kdo má, já to, naštěstí, řešit nemusím, nicméně z logiky věci by si to měl pořešit každý ve svých týdnech sám dle svých časových a finančních možností
Mně z úvodního příspěvku autorky vyplývá, že je na příměšťáky přihlásil táta, tak ať si to taky plně hradí. Jsou to jeho týdny. Ale promluvila bych si s ním o tom a vysvětlila si to.

@mabs Nemam s tim teda zkusenost, ale logicky mi prijde, ze kdyz to mate takto na pulky, tak se kazdy stara o sve. Maximalne by se on mel podilet na nakladech na ten tyden, co ty mas navic.