icon

Manžel koupil drahé kolo. Je to OK?

7. kvě 2025

Manžel si koupil kolo za 35tis,aniž by mi to řekl. Reagoval tak, že si na něj vydělal a že to jsou jeho peníze. Jak byste regovaly vy? Má pravdu?

Strana
z2
leilinka1234
7. kvě 2025

Velké věci spolu řešíme. Kolo za 35k by mi určitě řekl a chtěla bych to vědět. Přijde mi to jako podstatná částka, která by mohla někde chybět. Pokud by manžel vydělával natolik, že bychom peníze nemuseli vůbec řešit, letěla bych jednou ročně k moři a v zimě do Alp, měla bych vše, ať si kolo koupí bez nějakého schvalování.

jannym
7. kvě 2025

Finance mame oddelene, takze se sice obcas vyjadrim ze je neco bolbost kupovat, ale pokud si na to vydelal a me poskytl domluvenou castku na chod domacnosti, tak je mi to fuk…ma drahe konicky, ale taky casto z nich prijde nejaky vedlejsi prijem, tak ho nechavam byt

traveller007
7. kvě 2025

Manžel si často kupuje dražší věci (třeba právě to kolo jen ta částka je tak s jednou nulou navíc). Neptá se, jestli může, ale když si něco pořídí, oznámí mi to. Ale on vydělává hodně nadstandardně, máme oddělené účty a zúžené SJM. Já jsem na rodičáku, ale zřídili jsme jeden společný účet, kam on posílá peníze a já z nich hradím výdaje na domácnost a syna. Takže asi záleží, jak jste na tom finančně. Zda ty peníze pak někde chybí, nebo třeba on si pořídí drahou věc, protože na to má, ale ty máš malý příjem a sotva vyjdeš, zatímco on si dopřává.

reeeza
7. kvě 2025

Já si teď kupovala noťas za 35 tisíc. Ani mě nenapadlo chtít po partnerovi svolení 🤷‍♀️ Nebylo to ze společných peněz, ale z mých našetřených.. Chlap si koupil kajak za dvacet, taky nepotřeboval svolení 🤷‍♀️

suzanna123
7. kvě 2025
@reeeza

Já si teď kupovala noťas za 35 tisíc. Ani mě nenapadlo chtít po partnerovi svolení 🤷‍♀️ Nebylo to ze společných peněz, ale z mých našetřených.. Chlap si koupil kajak za dvacet, taky nepotřeboval svolení 🤷‍♀️

@reeeza ale vy nemáte děti, ne?
Jinak já když byla s ex, tak jsme měli příjmy zhruba nastejno a zhruba nastejno i výdaje - on platil bydlení, já nákupy a na věcech navíc jsme se dohodli. Co nám zbylo, byla naše věc, takže soukromé nákupy jsme spolu nekonzultovali.
Teď mám manžela, který vydělává xkrát víc než já, v podstatě platí všechno, takže co si kupuje absolutně neřeším a hlavně oceňuji, že on neřeší, co se svými penězi dělám já. Vlastně když o tom tak uvažuji, tak on je v tomhle ohledu sdílnější a má potřebu se mnou svoje větší nákupy řešit. Já to na jednu stranu beru, že je velkorysý a oceňuji to, na druhou stranu si nedovedu představit, že bychom měli rozdělené placení 50:50 a každý si hospodařil se svými penězi. A já koukala na to, co si může dovolit koupit on, zatímco já bych měla rozpočet značně omezený :-/ O čem ten vztah potom je? Já to vnímám tak, že jsme rodina, oba se o sebe vzájemně staráme, jak nejlíp umíme a prostě jsme v tom vztahu naplno - ne, že v něčem rodina jsme a jinde si každý hrabe na svém písečku.

michaela666
7. kvě 2025

Zrovna tenhle měsíc bych raději nevěděla kolik utratil nad rámec běžného provozu, protože z toho mám těžké spaní. Nicméně to jsou investice, které se časem vrátí a neptal se mě jestli může. Prostě mi oznámil co zamýšlí a jaký na to mám názor a dál už jel podle svého plánu - byli to jeho peníze. Mě poslal velmi hezké "kapesné" ať to utratím všechno a pouze za věci pro sebe.
Jenže já to prostě neumím, pořád myslím na zadní kolečka a většina šla na spoření.

ninive211
7. kvě 2025

Ve vašem případě, že ty jsi na rodičáku a nemáš úspory, zatímco manžel očividně si žije happy(jak je vůbec to možné, tobě nic nedával na rodičáku, všechno pto dítě jsi platila ze svých rezerv???). Jako výdaj 35 000 bez konzultace s partnerem by mě teda v takovém případě dost nadzvedl ze židle. Tohle měl s tebou minimálně konzultovat, proto pokud nemáte předmanželskou smlouvu a oddělený majetek, tak ty "jeho" peníze, co si vydělal, patří i tobě...a ano, pokud je to takováto částka ve výši cca jednoho čistého příjmů, tak to teda není prkotina.

ninive211
7. kvě 2025
@reeeza

@reeeza Jsi v situaci, kdy jsi po rodičáku a na "svém" účtě mám nula nula prd, zatímco partner našetril statisíce?

felis
7. kvě 2025
@konidana

Tak zacni tim, ze mate spolecne deti. Takze tatinek se take ma podilet na peci. Treba i tim ze i detem bude kupovat kola (podle toho jak porostou) a bude je brat na vyjizdky. Zacit muze uz i sedackou na kolo. No a at koupi kolo i tobe, abyste mohli jezdit spolecne. Jednomu dospelemu se s vice detmi jezdi dost blbe😅. Ale jo jde to. Proste ho vic a vic zapojovat....

@anonym tak to me pak trochu zaráží, že si koupi kolo, ale pro rodinu, dům nechce finance vynaložit 🫣 tohle by asi byt nemělo. Doma to mame nastavený, ze řešíme společně, co se koupí do společného.
Souhlasim s @konidana
Já teď nastupuju na MD a prostě se naprosto bez skrupulí nechám živit. Muj muž teda má nadstandardní příjem a já nevidím jediný důvod, proč bych měla něco platit z materske nebo rodicaku 🤷🏼‍♀️ faktem je, ze jsem byla přes 12 let samoživitelka, takže nejsem žádná nevdecna zlatokopka. Co jsem nemela, to prostě nebylo a krom občasné pomoci rodiny jsem se musela spolehnout na vlastní p*del, takže ted si to užívám.
PPM a RP je na pokrytí potreb dítěte. Ne na to, ze z toho matka táhne na půl domácnost a ještě potřeby děti. Kamarádky platily půlku nájmu nebo nakupy jidla... ale holt to tak měli nastavené anebo jim nic jineho nezbyvalo, ale pokud to výdělek muže umožňuje, tak proč? 🙈 A myslím, že o tomhle by v páru měli lidi mluvit dřív, než se dítě narodí, protože pak z toho vzniká tohle (a podobné příběhy). No, byt Tebou, asi bych si v některých věcech tak trochu dupla a otevřeně si s manželem promluvila, ze se teď situace změnila a je třeba to přenastavit. A je to úplně normální stav, ze se ty veci v průběhu života mění.

ninive211
7. kvě 2025

Chodilas na brigády, aby ses ho nemusela PROSIT??? Tys neměla jeho co prosit, on ti měl automaticky posílat část své výplaty na společné výdaje (anebo převzít po dobu rodičáku odpovědnost za veškeré platby jako bydlení, auto, pojištění, telefony, jídlo)...rodičak je PŘÍSPĚVEK, ve své výši má pokrýt především základní potřeby pro dítě a matku, není to plat ani mzda, je to forma sociální dávky, náhrada ušlého příjmů.

ninive211
7. kvě 2025

Píšu, jak dočítám komentáře...To je problém přílišné emancipace žen, že chtějí být "samostatné, nezávislé jednotky". Problém je, že na rodičáku prostě být samostatná nezávislá jednoznačně nejde, příjem ti dopadne třeba na ani ne třetinu původního (já měla rodičak ve výši 11000 u dcery před 10 lety...to jsem ale před mateřskou brala 23000 hrubého, což je dneska skoro minimálka, průměrná mzda je za 15 let dvojnásobná).

barumrallyebum
7. kvě 2025

Je mi jedno za co a kolik manzel utraci, hlavne ze ja se mam porad stejne (= ze to nepocitim).

suzanna123
7. kvě 2025
@ninive211

Píšu, jak dočítám komentáře...To je problém přílišné emancipace žen, že chtějí být "samostatné, nezávislé jednotky". Problém je, že na rodičáku prostě být samostatná nezávislá jednoznačně nejde, příjem ti dopadne třeba na ani ne třetinu původního (já měla rodičak ve výši 11000 u dcery před 10 lety...to jsem ale před mateřskou brala 23000 hrubého, což je dneska skoro minimálka, průměrná mzda je za 15 let dvojnásobná).

@ninive211 to je hlavně problém nepochopení emancipace... A přijde mi, že problém v ČR. Že ženy mají potřebu dokazovat, jak se o sebe dokáží samy postarat a jsou vychované k tomu, aby moc neočekávaly a nebyly na obtíž - prostě hrdinka do nepohody = ideál ženy. Co se mě týče, pokud bude nepohoda, tak budu parťačka do nepohody - ale ne s chlapem, který, když je pohoda, tak si syslí sám pro sebe 😕

fire85
7. kvě 2025
@klokanka31

Já jsem v domácnosti, manžel vydělává, takže peníze společný. Všechno poplatíme, rozdělíme si nějaké peníze jako kapesné, a zbytek jde na spoření. Když by manžel chtěl něco drahého tak nevadí, ale musí si na to našetřit z toho kapesného. A i tak si vždycky říkáme co si kdo chceme koupit.

@klokanka31 manzel vydělává ale pokud něco bude chtít tak si na to musí naserit z kapesneho? To je chudák ty jo

suzanna123
7. kvě 2025
@fire85

@klokanka31 manzel vydělává ale pokud něco bude chtít tak si na to musí naserit z kapesneho? To je chudák ty jo

@fire85 a jak jinak by to mělo být? Manžel si koupí, co chce a rodinné výdaje manželka zacáluje z rodičáku nebo úspor?

klokanka31
7. kvě 2025
@fire85

@fire85 A proč? Oba jsme se shodli že chceme dost našetřit. A kapesné aby bylo spravedlivé, měsíčně každý stejnou částku, a už je na nás, jestli si to utratíme za kraviny, nebo si budeme šetřit, a koupíme si pak něco drahého.

reeeza
7. kvě 2025

@suzanna123 @ ninive211 ježiš klid, nikde není v úvodu řečeno, že je na rodičáku. Reaguji na úvodní post. Rodičákem se situace samozřejmě mění, tak trochu uberte 💁‍♀️

blondynka400
7. kvě 2025

Záleží jak to máte nastavené. My ač máme SJM, si každý jeden na své, a jestli by si koupí kolo na milion, je to jeho věc, stejně jako já nepotřebuji jeho svolení. Ale oba máme nadstandartní příjmy a finance řešit nemusíme. I tak ale o těchto dražších nákupech vzájemně víme a řešíme to spolu, zda to má smysl

ninive211
8. kvě 2025
@fire85

@fire85 To "kapesné" mělo být zřejmé v uvozovkách. Jde o to, že autorka komentuje to myslela tak, že podstatná část příjmu (řekněme třeba min. 60%,ale i víc) jde na "společnou hromádku", že které se hradí společné věci jako bydlení, jídlo, věci kolem auta, TV, internetu, pojištění, spoření do základní rezervy....no a zbytek je pro soukromou potřebu každého, zde nazvané jako kapesně. U více vydělávajících může jít třeba o 15 000 měsíčně. Zdá se ti to málo? A z tohoto si může našetřit třeba i na to kolo. Tento princip ale funguje jen tehdy, kdy oba vydělávají a oběma zbyde k útratě +-stejně. V momentě, kdy žena je na RD a je co do příjmů závislá na chlapovi, je tím "kapesnỳm" ten rodičak (použije z toho věci na na dítě a pro sebe jako svoje telefony, svoje pojištění, jednou měsíčně do herničky či na kafe...a RP je fuč) a rodinné výdaje by měl hradit muž ze "svého".

suzanna123
8. kvě 2025
@reeeza

@suzanna123 @ ninive211 ježiš klid, nikde není v úvodu řečeno, že je na rodičáku. Reaguji na úvodní post. Rodičákem se situace samozřejmě mění, tak trochu uberte 💁‍♀️

@reeeza my jsme v klidu, jen jsme poukázali na to, že je rozdíl, když jsou ve vztahu děti a že tady je to ještě v kombinaci s rodičákem. Ale omlouvám se, jestli jsem se tě dotkla

drep
8. kvě 2025
@fire85

@fire85 my fungujeme podobně, jen tomu neříkáme kapesné (to mi evokuje něco, co mi dává máma a já za to musím chodit s košem), protože vyděláme dost rozdílně, tak aby se přesně muž nemusel doprošovat, když si chce koupit trekový kalhoty a já nechodila od hlavy k patě v Tilaku. Prostě peníze na jednu hromadu. A holt když je žena bez příjmu, tak přisype míň nebo nepřisype nic, to mi přijde naprosto v pořádku.

brunetka11
8. kvě 2025

No já jsem mrcha - trvala bych na tvém místě na tom, aby koupil “ze svého” i kolo mně a dětem. Protože ho a jeho děti živím z rodičáku já.
Jinak co se týče přímo nás - vlastně jsme se nikdy na konkrétní výši částky nedomlouvali, ale plus mínus to vychází na pět tisíc, co spolu konzultujeme, že to koupíme (až na mé oblečení, to s ním opravdu neřeším). Vyšlo to tak nějak z provozu. Vydělané peníze jsou společné, a i když máme každý “své” a do společného jen přispíváme dohodnutou částku, o vynaložených nákladech spolu mluvíme už jen z respektu vůči tomu druhému.
U podobně drahých věcí k našim koníčkům se domlouváme, že si je vzájemně koupíme jako dárek nebo kolem rodičáku jsme se domlouvali, že jsme si na ně prostě nějakou částkou přispěli.
Ale přiznám se, že v onom období bychom si vlastně ani nedovolili koupit tak drahou věc pro užitek jen jednoho z nás. A to jsme oba vydělávali.

izz76
8. kvě 2025

Podle me je normalni,ze se v rodine mluví, kolo za 35 tisíc si člověk nejde koupit jako rohlík. Urcite nad tím přemýšlel,vybíral jaké,takze se mohl zmínit.. Nejspíš se chtěl vyhnout výtkám,tak raději mlčel.

trzks22
10. kvě 2025

Kdyby si partner šel koupit kolo za 35 tisíc a neřekl mi o tom, vadilo by mi to. A je jedno jestli je to partner nebo manžel, jestli mame SJM nebo ne. Žijeme ve společné domácnosti, máme děti, živíme je a vychováváme společne, stejně tak společne financujme doma domácnost a všechny věci okolo. Řešíme každý měsic kolik penez odlozime na sporak, co bude treba platit, vylety apod. Kdyby pak pritel sel a koupil si kolo za 35 bez toho abych to vedela, tak by vytrhl dost velkou castku z rodinneho rozpoctu….Prijde mi spravny aby mi o tom rekl, spolecne sme to probrali zda to finance umuznujou a i kdyby sme museli treba sahat do rezervy, nebude nam to chybet. A to jeste podotykam, ze jsme na matersky, tudiz nevydelavam nic. A presto partner rika ze penize vydelala pro nas aby jsme se meli dobre a vse resime spolecne. Ani by me nenapadlo, aby jsme se delili na moje a tvoje kdyz spolu nekolik let zijeme a mame dite a druhe na ceste.
Necetla jsem celou diskuzi, nevim zda mate deti a jak zijete. Kdyby sme byli chvilku spolu, kazdy svoje finance apod tak to asi neresim at si kupuje co chce. Ale kdyz uz mame spolecne bydleni, treba hypo, dum, deti a nemam teda miliony na ucte tak mi prijde rozumny se o financich bavit otevrene spolecne aby to rodinu financne nezasahlo nebo aby o tom ten druhy minimalne vedel ze bude takovyhle vydaj.
Postrehla sem v diskuzi ze mate dum a treba okolo meho pracovat, dodelavat. O to vic by mi to vadilo, ze jsou penize potreba jinde. Nerikam aby si neudelal radost pokud tu financni moznost ma, ale zase treba dalsi mesic by mohl prispet do dodelavek domu a podilet se na tom. Mame tedy i kazdy svuj ucet, ale nedelime se na moje a tvoje.

kolibricek36
10. kvě 2025

Můj manžel si teď koupil elektrokolobezku - musela jsem i s ním jít se na ni podívat - a ano, ptal se mě jestli může. Já mu sice řekla ať si když tak koupi elektrokolo, protože se mi zdálo, kolo by bylo lepší. No nechtěl. Máme každý svůj účet- ale finance máme společné.

pampelina18
10. kvě 2025

Za sarapicky a oblečení pro sebe utratis vic

autor
14. kvě 2025
@pampelina18

Za sarapicky a oblečení pro sebe utratis vic

@pampelina18 já? To rozhodně ne. Pro sebe téměř nic nekupuji.

sfet
17. kvě 2025

Pokud by si koupil kolo a já neměla další den na jídlo, na nájem, tak chyba. Ovšem pokud to tak není, nevidím problém. Lepší jako je naházet do automatu, nebo prochlastat.

swan42
20. srp 2025

Tak hlavne on SI na nej nevydelal, on vydelal penize pro svoji rodinu...
Dalsi uviznuty v minulym stoleti 🙈

glimmer
21. srp 2025

nečetla jsem všechny příspěvky, ale asi záleží jak to máte doma s penězi ... jestli společné nebo každý svoje. My doma máma peníze společné, takže o pokus někdo z nás chce koupit něco dražšího, tak to s tím druhým probereme a domluvíme se. Pokud bychom měli každý svoje peníze, tak bych to neřešila.

Strana
z2