Půjčí mi banka 500 000 Kč?

pocestny
20. led 2018

Ahojte lidičky,mám na vás dotaz.Začnu takto,jsem už skoro rok zaměstnaná muj příjem cca 15000,- měs:
Nejsem vdaná ,ani by mi neměl kdo ručit.Má rodina Otec matka jsou zadlužení.Já žadné dluhy nemám ,mám Eru poštovní.banku .Zajímalo by mě zdali by mi banka ,pujčila těch pul milonu ,majetky nemam ani vlastni byt .Většina z vás řekne,at se zeptam v bance.Chápu ale ptám se tady,zdali někdo má s tím zkušenosti děkuju

sarkad2856
20. led 2018

@pocestny Pujčí . před 2 roky jsem řešila taky u Ery . Ted nevím jak to je , třeba někdo poradí a bude mít nové informace .

alena2109
20. led 2018

To jde takto těžko posoudit, ber to tak že splátka by měla být max. 40% z platu. Záleží jestli máš děti, zda jsi už někdy úvěr měla a jak splácela..

alena2109
20. led 2018

jestli máš dobu určitou/neurčitou, na takto velkou částku i třeba pracovní historii..

pocestny
autor
20. led 2018

Je to mé prvni zaměstnání,Nikdy jsem žádný úvěr ani dluhy neměla ,děti taky nemám

tortojs
20. led 2018

V bance určitě ne, nemáš splátkovou historii ani možnost ručení. Pro banku si tím pádem stáváš vysoce rizikovou. Na co je úvěr určený? Na bydlení?

bassetlady
20. led 2018

Mno půl mega, počítala sis orientačně splátku? 15tis příjem je celkem bída. Jaké máš životní náklady - bydlení, doprava atd.

luckylee
20. led 2018

On je problem prave to,zes nikdy nedluzila.Ja mela velky problem dostat 50tis. Kazdopadne u Ery kde mam ucet mi to dali a dali by mi vic protoze tam ta historie prijmu a vydaju je.Jestli mas internet banking tak tam mas i "nabidku pro vas" to by mely byt predschvalene castky na ktere dosahnes.

magdalenax
20. led 2018

@luckylee To máš pravdu. Kamarád mi říkal, že právě, když nikdy neměl žádný dluh (úvěr atd.), který v pořádku splatil, tak je pro banku vlastně "nedůvěryhodný"

luckylee
20. led 2018

@magdalenax presne tak.Ja byla vytocena.Potrebovali jsme tehdy s pritelem 50tis na auto a presto ze jsem par let mela pravidelny prijem,vydaje nic moc tak mi nikde nechteli pujcit ze nemam zadnou uverovou minulost.😠 Logicky to chapu ale stejne mi to hlava nebrala 😁

budouci_maminka
20. led 2018

dost záleží na co chceš půjčit, myslím že hypo by ti dali pokud bys měla ještě svoje úspory nebot bys rucila nemovitosti..ale pokud chceš spotřební úvěr bez zástavy a bez ručení dalsi osoby tak si jsem jistá že ti ho nedají

misa357
20. led 2018

@pocestny A z čeho budeš žít, kdyz budeš sama splácet pul mega?

journals
20. led 2018

No, ač se na to neptáš, tak si nemyslím, že s 15 tis. příjmem je takový úvěr úplně ok, to si myslím, že ti nikdo nedá. Jak dlouho chceš splácet? Kolik chceš splácet? Neumím si představit, že z 15 tis. platu dáš byť i třeba 3 tis. na úvěr 😕 Myslím, že tohle není zrovna úplně dobrý nápad, ať už je to na cokoliv... Pokud by to aspoň trošku šlo, nezadlužuj se, je to cesta do pekla a s tvým platem by to bylo dost riskantní si myslím (pokud by ti někdo úvěr dal...)

martinal08
23. led 2018

Ne,bohužel ti úvěr nikdo nedá.

juliem
23. led 2018

Nechapu, proc do ni ryjete. Ani jeden z vas nevi, na co ty penize potrebuje. Co kdyz, si chce koupit napr. druzstevni byt? To ma bydlet v najmu za 9 000? Tech 15 000 v cistem az tak hroznych neni, pokud umi hospodarit. Ja jsem se po skole musela sama o sebe starat, 8500 jsem platila za najem, a vyplatu jsem mela 13000. A nikdy jsem dluhy nemela.

avestsikova
23. led 2018

@pocestny Ahoj, je hodně faktoru 🙂 1. Účel úvěru: pokud mas na bydlení (např.družstevní byt), tak tam by to nemel byt problém, za předpokladu, ze je možnost převodu do OV (bez ohledu na tvoji bonitu), pokud mas neucelove, éra poskytuje az 800t, ale s maximální dobou splácení 8 let (tam bude hodně rozhodovat bonita, protože splátka je vysoká) no a pak hypo, ale snad chápu dobře, ze na tu nesplňujes podmínky. 2. Bonita klienta, která se skládá z dalších faktoru jako: typ smlouvy u zamestnavatele, o jakeho zamestnavatele se jedna, platební schopnost, splatkova minulost a jiné výdaje. Jsem u éry, řešila jsem v září 2016, takže ještě před novelizaci úvěrů a hypo, ale ty faktory budou asi stejne. A pokud mas internetové bankovnictví, mas tam uvedeno, co ti poskytnou "bez problémů".

maagda
23. led 2018

Slečna žádá o radu a vy ji říkáte že je 15000 málo? Jako čtvrtina populace má 15000 čistého tak nevidím důvod proč by jako neměla zvládat splátky třeba 3000 to není tak moc. Kdyby to chtěla na bydlení tak lepší dávat 3000 než 9500 za pronájem ne?
@pocestny Jinak v tomto je těžko radit, neví člověk na co to chceš, jestli máš na dobu neurčitou a další věci. Jde o to jak psala @avestsikova jestli budeš pro banku bonitní. Zkus si jen zavolat na eru a tam ti to řeknou.

maii
23. led 2018

@juliem pochybuju, ze na bydleni. Hypo je jina kava, navic 100% hypo uz nedostane, musela by mit uz cast nasporenou a vubec. Cicham spotrebitelsky uver. @pocestny jestli to je fakt spotr.uver, treba na vysekani nekoho z problemu nebo na auto, tak spis bez banku kontaktuj fin. poradce. Abys mela predstavu, kolik budes pak fakt splacet a jaka bude dluzna castka, a aby ti pomohli treba najit jine reseni. Jistejsi. Levnejsi. Dle ucelu. Pri platu 15t je rozdil, zda budes splacet 600t nebo 700t... Za par let treba nekoho najdes a budes resit prave hypoteku, sporeni, atd. - tak aby ses nezavazala k takhle velkymu a drahymu dluhu a tim si zkomplikovala budoucnost.

zuzineckah
23. led 2018

@maagda při 500 tisíc splátka 3000 nikdy nikde nebude... Při 7 letech, což je obvykle maximum při běžných úvěrech (ne hypotékách) a 7% úrokové sazbě (jako příklad) vychází splátka přes 7 tisíc, takže asi tak. A pokud úvěrem nechce financovat bydlení (tedy že by vlastním odmazala částku za nájem, který zřejmě teď platí), pak si neumím představit, že by to dostala, nemluvě o tom, že je to finanční sebevražda.

bobertik
23. led 2018

Pokud vyzkoušíš kalkulačku na stránkách Ery, tak zjistíte, že splátka bude mezi 6700 a 7050 korun měsíčně na 8 let. To je skoro půlka tvých příjmů. Nevím, jak se dá pak vyžít z 8000 v Praze.

sarkar
23. led 2018

@maagda bohužel, spousta lidí si myslí, že je lepší mít hypotéku než platit nájem, ale neplatí to tak vždycky a to je bohužel i důvod proč tolik lidí o bydlení přichází.
Btw, my máme s manželem hypotéku 1 250 000,- a splácíme 6200,- na 29 let (s 5letou fixací a uznávám, úrok mohl být ještě o trošičku nižší). A příjmy jsme samozřejmě tenkrát (při žádosti) měli mnohem vyšší a byli jsme bonitnější klienti (splátková minulost, byli jsme dva -manželé, dlouhá pracovní historie u jednoho zaměstnavatele atd).

juliem
23. led 2018

@sarkar To me zajima. Rekni mi, kdy je vyhodne bydlet v najmu?

lucie_91
23. led 2018

Myslím, že taková suma je nereálná. 300tis třeba budiž, nedívám se na kalkulačky a ty jsou stejně čistě orientační. Roční zaměstnání je vysoce rizikové, stejně tak žádné historie co se dřívějších bezproblémových splátek týče apod. Výše platu je taky na tuto sumu velice nízká. My máme s manželem dluh kolem 500tis vč.úroků, budeme to splácet ještě kolem 7 let a měsíčně platíme kolem 7tis. Nastala krizová situace, kdy pro nás byly půjčky životně důležité, tudíž jsme prostě v této situaci a musíme to splácet, i když už žádné půjčky nebereme a nepotřebujeme. Jsme v nájmu za 9tis, nemáme auto, máme 2 děti a třetí je na cestě. Uživíme je, to není problém. Ale těch 7tis měsíčně prostě jde dopryč a s tím nehneme. Ale nešlo to tehdy jinak. Osud si pohrál kvalitně.

avestsikova
23. led 2018

@zuzineckah pokud by to byl úvěr na bydlení, tak by to bylo kolem 3500,- 🙂 tam je doba delší 🙂

hojda
23. led 2018

@juliem Ale družstevním bytem nemůže ručit, to by musela mít jinou nemovitost, takže ani tato varianta by nebyla reálná v jejím případě.

avestsikova
23. led 2018

@hojda právě proto úvěr a ne hypo...

hojda
23. led 2018

@avestsikova Tak nějak si nedovedu představit, že jí někdo půjčí takovou částku a když ano, tak ten úrok bude šílenej....,proto se na nemovitosti berou hypotéky, že tam ručíš nemovitostí a tím se dostaneš na nižší úrok, než u běžné půjčky.

avestsikova
23. led 2018

@hojda jsou půjčky na bydlení, zrovna éra to ma (tam je ten urok nižší) 🙂 po převodu do OV lze zkonsolidovat hypotekou

hojda
23. led 2018

@avestsikova Pokud vyžije z 10 tisíc a ještě z toho bude schopna ušetřit nějakou záložní splátku (doporučuje se aspoň 6 splátek)....i v družstevním bytě musí počítat, že bude teplo, vodu, elektriku, fond oprav, odpady, u nás se ještě platí na výtah, elektrika společných prostor, pojištění domu (sám si musí člověk platit pojištění bytu), uklid a nějaká režie (vedení účetnictví atd.), někde se ještě spláci anuita u družstveního bytu.

journals
23. led 2018

@maagda Jenže ono 15 tis. opravdu málo je, to se na nás nezlob... minimálně je to opravdu málo na to, aby si brala půlmilionovou půjčku. Jestli to tobě nepřijde divné, tak mě tedy ano. Ono jaksi musí z 15 tis. zajistit nejen sobě živobytí, ale i tu splátku... a mě tedy nepřijde v pořádku, aby si člověk, který má tak malý příjem bral statisícové půjčky.
@juliem - nejde o kritiku, ale ona na půjčku opravdu peníze nemá, to je prostě fakt. A dneska bohužel není situace taková, že by každý člověk v nájmu měl možnost a šanci své bydlení mít. To tak prostě je, bohužel... Já si nějak neumím představit existovat s 15 tis. ani bez půjčky, natož s půjčkou (kdyby jí někdo byl ochotný poskytnout, což si myslím, že se nestane...)

maagda
23. led 2018

@journals tak vy treba ne ale jini ano. Ja kdyz jsem nastoupila do prace a to mam dobrou kcalifikaci tak jsem zacinala na almuzne manzel tehdy zmenil praci tak taky nic moc. Dohromady jsme meli 27 tisic. Vzali jsme si hypo na 1,5 mil. Kc splacime 6350,- vsechno platil a porad plati manzel jak hypo,pojistky, mobil, penzijni sporeni a dalsi sporeni i benzin do prace. Ja nejake jidlo a to jime kvalitne a jeste nasetrime. Takze kdyz clovek umi trosku hospodarit tak se to da. Ale to neni ze ji radim nech do toho jde. Mela by si prvni obehat kdo a za kolik ji pucky da. Ale pokud by platila treba 3000 tak to neni takova hruza. Jen musi myslet na budoucnost. Pokud to chce na zbytecnosti tak si zbytecne zadelava na problem jednou z hypo pokud to chce na bydlebi tak bych klidne do toho sla ale musi si to predem spocitat. Holt nekdo nema givot ze zrovna videlava 50 tisic.
@sarkar taky jde o to jestli je dobry poradce a co dokaze zaridit. Mame 1,5 mil. Na 25 let a splatky 6350 a uplne bez problemu a to mame dum takze naklady jsou mnohonasobne vetsi nez v Praze za byt. Ale musi si uvedomit. Pokud to je na bydleni tak ze to neni jen placeni uveru ale pojistek a dalsi svoje veci. Ja bych si udelala prvne nejake rezervy nez bych do toho sla. I ja jsem rekla ze az budu mit 200 tisic na ucte tak si teprve neco budu brat protoze nikdy nevime co se muze stat. Pokud je to na zbytecnost tak bycb do toho taky nesla.