Rodičovský příspěvek. Na co užíváte?
Taky poprosím o radu, byť trochu mimo téma, ale kde jinde najdu tolik matek pohromadě...🙂 Maminky, platíte (pokud bydlíte s partnerem/manželem, tedy nikoli samy), z vašich rodičovských dávek nájem, ať už v jakékoli výši nebo jej užíváte pouze pro vaše a dětské potřeby? Děkuju za vaše zkušenosti.
Obcas to dela neplechu,kdyz jeden spis utracina ukor druheho nebo kdyz vidis,ze nekdo objednava z "ruzoveho slona" a ty budes mit narozky...my to treba tak mit nemuzeme, manzel je setril,ja spis opak, navic porad neco kupuju a asi bych nedala vse probirat s manzelem,zda to take vidi jako ok. On treba nechape boty ve styl barefoor nebo moji zalibu v hackovani, delalo by to neplechu.
Každá rodina je unikát, každá to má jinak. Kolem bydlení i nákupy vše platí muž a já mu prostě posílám cca 3/4 rodičovského příspěvku. Mám ještě privýdělek z domova, ten mi se zbytkem peněz z rodičáku zůstává na moje potřeby a + něco pro děti. Ale když potřebuju cokoli koupit tak prostě koupí on nebo se domluvíme dopředu, že mu dám méně peněz. Určitě jsem ráda že si nějaké peníze nechávám pro sebe, jsem nenáročná, většinou nepotřebuju moc ale je fajn být nezávislý.
Normálně na živobytí. Chodí na můj účet, já si z toho zaplatím pojištění a telefon a za zbytek normálně nakupuju, co je třeba. Muž nemá tak vysoký příjem, aby to bylo mé kapesné.
Peníze nějak nedělíme. Sice máme více účtů, ale z každého odchází něco, manžel má pod palcem platby, já spoření.... ale i z mého se platí nějaké trvaláky. Nejedeme na moje a tvoje, od chvíle, co jsme spolu začali stavět, tak se prostě finance změnily na společné a jinak by to snad ani nešlo.
Společný účet, společná hrimadka penez na vydaje rodiny.
Mame jeden ucet, ktery vse spolkne a z toho vse platime. . . Zadne Tvoje a moje v tomhle neexistuje.
Ať mám výplatu, mateřskou nebo rodičak + přítelova výplata vše máme společně a z toho platíme co je potřeba. Pokud šlo o společné bydlení, nikdy jsem tvoje/moje neměla...
RP jsem měla 254 Kč takže se neda mluvit o penězích ale po zvednutí na 10256 Kč budu používat pro rodinu a trochu bych ráda ušetřila 🙂
U nas mam vetsinu penez pod dohledem ja a manzel nema k uctum ani svoji kartu.. Mozna drsny, ale mel dříve potize s exekucemi, ktere mi navic tajil, finanční gramotnost nula, takze tak. Jinak to u nas nefunguje. Z jeho platu jde najem, energie a vsechny slozenky kolem, zbytek si necha pro svoji libovolnou utratu. Ja mam rodicak. Beru z toho dvakrat mesicne vetsi nakup. Kdyz si prijdem na nejake peníze navic - vanocni premie, vratky na danich apod posilam na sporeni.
Jsme rodina, máme společné finance.. Nemám ráda, když si každý hraje na svém písečku. Nějak jsem to nikdy nepochopila.
U nas to ani jinak neslo - ja mela podnikatelsky ucet a fu by mi slapl na nohu,kdyby tam chodilo nejak moc penez 😀 a pak se to zmenilo uzavreni zivnosti a me uz nenapadlo zase prevadet ppm a pak rp na jiny ucet, manzel ma 3x vic nez ja,takze je jasne,ze plati proste vic. Mamka byla u rozvodu rada,ze mela oddelene prijmy,protoze tata na jeji ucet nemohl,ale zase mama nevidela,ze si vydrzoval milenku....kazdy jak se mu libi. Ja zvazuju taky spolecny ucet, ale az budou dva prijmy ze zamestnani, a taky pohodlnost hraje roli - moje cislo uctu se hodne hezky pamatuje 😀😀😀
@astyna88 tak jasně, že jak se každému líbí.... A ani není nic špatného na dvou účtech, které už mají ti partneři z dob nez se znali... Ale pořád zní líp... *Máme dva účty a z každého platíme něco".. Než říkat..." Já platím to a partner tamhleto"...., aby náhodou ten druhý "nedoplacel" na toho druhého... 😉
@caverina Malickosti nevim, ja nechci psat presne castky a mam na strane vetsi castku. Manzel tez. My to vetsinou vrazime do rozumnych veci. Jakoze ted jsem koupila sedacku dle sveho vyberu a neptala jsem se. Manzel zase treba do auta. O malickostech myslim ze je prirozeny, ze neresim s muzem, jestli si dam kafe nebo ne.-)
@goldenova Moc nechápu, jakou hledáš logiku v souvislosti s výší měsíčního rod. příspěvku a typem výdajů, které se z něj platí. Já měla 11 tis. a platila jsem z něj hypotéku na společný dům, svoje výdaje (např. spoření, telefon atd.) a spoustu dalších věcí. Kamarádka má 15 tis a má je jen jako kapesné. Snad jde o to, jak má rodina nastavené příjmy a výdaje (a jejich výši) - jestli mají společný účet nebo živí jen muž. Nejde přece vůbec o to, jestli je rodičovský příspěvek utrácen jen za hračky a pleny. Dítě s tebou bydlí, takže i nájem nebo hypotéka je pro něj nutný výdaj, stejně tak elektřina, do určité míry i telefonní účet - voláš třeba pediatrovi.
@caverina Já zas nechápu k čemu je dobrý společný účet, když si pak partneři vyčítají svoje útraty a předhazují si, komu na ten účet chodí víc peněz. Takových mám v okolí docela dost a taky dělení na "moje a tvoje" nechápou, ale ty hádky berou jako něco normálního. Přijde mi to docela vtipné. 🙂
RP mam pro sve potreby. Manzel plati vse. Ale davam z toho detem na sporici ucet a stejne ty penize utratim za deti.
Mame jeden spolecny ucet, ze ktereho odchazi veskere platby. Nastesti neresime, co kdo zaplati nebo ze tohle jsem platila ja, tohle ma zaplatit manzel.
@sobist přesně takhle to mají moji rodiče a už odjakživa, odmala si pamatuju ty výčitky a předhazování a trvá to dodnes, je jim 55 let! Takže máme s manželem každý svůj účet, on má ještě podnikatelský. Od doby co jsem na RD tak platby za byt/ nájem apod. chodí výhradně z jeho účtu. Já pak platím hodně věci pro děti a svoje plus drogerii. Nákupy potravin dle toho kdo je dělá. A teď navíc stavíme dům, takže kraviny se snažím nekupovat.
Ucet mame spolecny. A nikdy jsme se kvuli penezum nepohadali. Penize bereme jako spolecne, neresime, kdo ktery mesic prispel vic. O ucty a platby se staram ja.
Hjuhù

Platim vse kolem.deti (plenky, skolka,darky,krouzky,vstupne) a vlastni naklady (mobil,obleceni,kosmetika) a jidlo behem tydne,manzel nakupuje jednou za dva tydny velky nakup,ja ten zbytek,co se nasbira. Ze zbytku odkladam na dovolenou.