icon

Hodí se pro víceleté gymnázium děti s jedničkami?

16. kvě 2022

Máme syna ve čtvrté třídě. Příští rok by chtěl zkusit přijímací zkoušky na víceleté gymnázium.
Mluvili jsme o tom na rodinné oslavě. Tam mě nahlodali, jestli to má nebo nemá smysl.
Syn má zatím pořád samé jedničky. Bude je mít i na konci roku. Ale dodnes se neučil. Vše mu jde tak nějak samo.
Podle názoru ostatních takové dítě na druhém stupni klesne, protože se neumí učit a na gymnáziu naprosto nemá šanci.
Takže jaký je váš názor a zkušenost? Zvládly vaše gymnázium, i když se na prvním stupni nemusely učit?
PS: Gymnázium zkusíme tak jako tak. Jde mi jen o zkušenosti.

Strana
z4
martiniquest
16. kvě 2022

@marimanta U mas se to tak bralo. Dva kluci odchazeli a bylo to spojeno s velmi spatnym prospechem. Nastupovala jsem v roce 99, dneska je to mozna jinak. To jsou ciste me subjektivni postrehy. Navic mam bratrance, ktery sel na 8g jen ciste z hecu starsi sestry. Pak jedna vyska, druha, treti, nedokoncil zadnou a montuje ve fabrice. To si clovek rika, ze s vyucnim listem a nastavbou/SS z oboru, co by ho fakt bavil, by se mohl mit lip.

levandule_k
16. kvě 2022

@zuzkasim Já jsem nezažila inkluzi, ale zažila jsem na ZŠ ve třídě kluka, kdy jsme byli na jazyky spojeni s jinou třídou, který dokázal rozvrátit celou hodinu a učitelka ho celou dobu umravňovala a řešila jen jeho. Ten kluk měl strašné problémy s chováním a kolikrát ty hodiny byli dost zabitý. Kdyby tam člověk nebyl, mělo by to stejný efekt. Jsem ráda, že jsi napsala upřímný pohled na inkluzi. Kvalitní vzdělání je potřeba a když je ve třídě několik lidí, co se učit nechtějí, ale dělají akorát bordel, tak to táhne strašně dolů ty, co se vzdělávat chtějí.

mimi1004
16. kvě 2022

Mám bohužel podobnou zkušenost jako @nikkigingerbread 🙄 Takže z mého pohledu NE. Už teď vím, že dcerce nebudu bránit ve výběru střední školy nebo klidně i učňáku, když bude chtít být třeba kadeřnice a ne úřednice, ale s výjimkou gymplu, tam ji nepustím. Co s všeobecným přehledem, když pak nezvládne VŠ? Jako vyučená kuchařka si může dodělat maturitu a jít dál na vysokou (znám takové případy), ale s gymplem bez VŠ by nebyla nic.

martiniquest
16. kvě 2022

@nikkigingerbread S tim 8g jsem stejneho nazoru. Sice pristi týden obhajuju doktorat z prirodovedneho oboru, ale do dneska me mrzi, ze k te VS nemam jeste chemickou prumku. Mela bych mnohem vetsi uplatneni.

95newmommy2020
16. kvě 2022

Mám synovce v 6. třídě. Nemá rád změny, a tak na gympl nešel. Každopádně u nich na škole, i co vidím v okolí v poslední době, je gympl únik od úpadku na základních školách. Nevím, jak to lépe říct, ale řada cílevědomých, informovaných rodičů se snaží dostat dítě na gympl. A tedy věnují tomu dost času, různý přípravný kurzy specializovaný pro ty jejich testy, doučování apod. A to i u těch dětí, co jim to jde samo.

levandule_k
16. kvě 2022

@mimi1004 Jít cestou učňák, nástavba a VŠ je teda dost složité na někoho, kdo je studijní typ, protože úroveň učňáků není na přípravu na VŠ a člověk se strašně nadře. Znám takového člověka jednoho, co šel napřed na učňák a nakonec si dodělával VŠ. Co, když bude chtít být doktorka? Na medicínu je nejlepší příprava gympl.

Pokud jde někdo na gympl, ale nedodělá VŠ, může si dodělat rekvalifikaci.

Podle mě je důležité rozpoznat talent dítěte a podporovat ho v tom, aby objevilo, co ho baví.

medakote
16. kvě 2022

Já bych se ho zeptala, jestli má nějakou představu co dál, protože gympl je prakticky jen příprava na vysokou.
Budu mluvit za sebe, já se na zakladce kromě úkolů učit vůbec nemusela, pak jsem šla na šestiletý gympl (naprijimacky jsem se vůbec nepřipravovala, protože mi naší tvrdili, že si to půjdu jen zkusit-a dostala jsem se v první desítce). Na gymplu jsem s učením začít musela - že začátku nezvyk, musela jsem se "naučit učit se". Gympl jsem zvládala, takový lepší průměr , jedničky, dvojky, sem tam trojka. Takže to, že se nemusí učit teď znamená, že hlavu na učení má, ale pak asi bude muset začít. Na našem gymplu bylo úkolů i učení dost. Běžná várka bylo do druhého dne třeba třicet stran z učebnic a překlad 2 A4 anglického textu+ 70 slovíček +jeste třeba sloh nebo příklady z matiky.
A nevím jestli Verneovky jsou něco zvláštního, já je v deseti četla a náš čtvrťák je čte taky 😉.

me_druhe_ja
16. kvě 2022

@martiniquest koukam, že máme jako jedny z mála stejný názor. 🙂

autor
16. kvě 2022

@medakote Verneovky jsou u současných dětí neobvyklé. Když jsem se dívala na čtenářskou nástěnku, tak se to dost vymyká.

izz76
16. kvě 2022

Naopak si myslím, že dítě které se nemusí učit, je přirozené chytré patří na gympl. Ten kdo má už na prvním stupni známky vysprtane, se na gymplu bude jen trápit. Moje dcera zvládl gymnázium levou zadní, učila se když věděla, že bude písemka. Měla čas i na koníčky, závodně tancovala, později ke studiu krom toho tance měla čas i na brigadu. Je pravda, že taky záleží na jakou zs dítě chodí, v dnešní době má každá škola jinou úroveň a ne každé dítě které má jedničky je připravené na gympl, ale to asi ukážou přijímačky.

autor
16. kvě 2022

Všem, co psali k tématu, děkuji za reakce. Jinak tady nebyla otázka, jestli dat dítě na 8G. To mám rozhodnuté 😉

pampeliska1313
16. kvě 2022

Na ZŠ jsem musela biflovat, fakt jako hodně. Ale byla jsem naučená se učit a od střední po vš jsem se prakticky skoro neučila, respektive jsem byla schopna se naučit rychle. Bratranec se skoro neučil, na střední měl problémy, trochu klesnul, ale protože to je chytrej kluk, našel si způsob učení co mu vyhovuje a udělal ing. Záleží.. samozřejmě jsou děti co se skoro nemusí učit celou dobu, ale určitě je lepší přijít na způsob jak se učit, aby pak nebyl problém v dalším studiu, protože se určitě někde vyskytne, i když třeba až na VŠ kde bude zkousejici co má potřebu, aby student znal každý pismenko z učiva ( a ze takový jsou) a bude potřeba nějaká sebedisciplina. Osobně bych tam dítě poslala, pokud chce. Když tam bude chtít být, tak se udrží - i když ho to bude možná občas trochu štvát.🙂 to, že klesne známkama by bylo ve finále jedno, pokud tam bude pořád zvídavost a neponese nějak těžce, že někdy třeba dostane trojku, však to nic nevypovídá a z gymplu stejně bude muset pravděpodobně dělat prijimacky na vs. Pro změnu kamarádka si vydupala gympl, nakonec říká, ze to byla největší chyba a byla rada ze vůbec prolezla - ale ta prave nebyla naučená se drtit, na zs měla v lepším případě trojky. Osobně bych to nechala na dítěti, ať si to zkusí, když se tam dostane.🙂

izz76
16. kvě 2022

@mimi1004 Myslím, že nemas pravdu i jen s gymplem se dá práce najít bez problémů. Moje dcera je na VŠ, ale někteří její spolužáci z gymplu na VŠ nešli, nebo studuji dálkově a všichni práci mají. Například v bance, v cestovce, u policie, v ČEZu, na rozdíl od kamarádky z obchody které pracuje jako prodavačka. Samozřejmě třeba pro kluka je asi lepší průmyslovka než gympl bez vs, ale u holky je to úplně jedno, může si dodělat třeba kurz účetnictví apod. A že dítěti škola nesedne a ve finále dělá něco úplně jiného je docela běžné. Může mít zdravku nebo se vyucit kuchařkou a v životě nebude chtít dělat.

mimi1004
16. kvě 2022

@izz76 Píšu svůj pohled a zkušenost a nemíním se obhajovat.

emamaira
16. kvě 2022

@mimi1004 jen jiný pohled.... dostat se na některé vysoké školy bez gymplu je velice složité. Chodila jsem na práva, nevím o nikom ze spolužáků, kdo by neměl gympl. Ze zacatku to stojí hodně na dějepisu a ten se na jiné SS tolik neučí. Ani si neumím představit medika, který by šel jinou cestou. Myslím, že na tyhle tradiční obory je gympl potřeba.

antoinet
16. kvě 2022

@izz76 s tím souhlasím. A doplním další práce pro gympláky - knihovny, pošty, státní správa, oblast zákaznického servisu a backofficu firem (pozice v administrativě, IT a účetnictví), cestovní ruch...
Já za největší přínos u sebe vidím, že jsme na gymlu měli tři jazyky a všechny tři se mi v životě hodí.
Jiní spolužáci ocenili deskriptivní geometrii, pokročilou matematiku, dějiny umění nebo přírodní vědy. Jezdili jsme na různé soutěže, výměnné pobyty do zahraničí, sportovali jsme. Těch možností prostě bylo víc než měli vrstevníci na ZŠ.

eithelwing
16. kvě 2022

Ucila jsem jeden předmět v 5. třídě a rodiče jednoho žáka chtěli i můj názor ohledně gymplu. Tehdy jsem kluka nedoporucila, protože ho rozhazela horší znamka jak 1. Pro mě je důležité, zda má dítě nejen nějaké ty studijní vysledky, ale je sociálně vyzrálé a není přehnaně labilní ohledně výkonu, spíš zdravě namotivovane.
A druhá věc.... Co bude, az gymnazium dokonci? Odtud vede cesta logicky na VŠ, ale co kdyby touzil spis po střední se zaměřením?

Sama jsem chodila na šestiletý gympl a za mě lepší.

amy87
16. kvě 2022

Mám čtyřletý gympl a na výšku jsem nešla. Za mě ztracené 4 roky 🤷. Když už, tak rozhodně na osmiletý.

sirinfirst
16. kvě 2022

Já jsem se naučila na prvním stupni, pak jsem se naučila na druhém stupni (výběrová třída s matematickým zaměřením) a pak jsem se naučila na střední. Učit jsem se musela začít až na VŠ.. Takže ten argument je dosti lichý.

prejeta_zaba
16. kvě 2022

To se nedá takhle zaškatulkovat, pro koho je víceletý gympl. Na prvním stupni ZŠ snad neleží nad učením nikdo, ne? 🤔 Jestli chce, ať to zkusí, může se rozhodnout, až ho vezmou nebo ne. Ještě jsem teda neslyšela, že by někdo litoval, že byl na víceletém gymplu. Maximálně po kvartě odejde na nějakou specializivanou střední. Na takové ty řeči, že přijde o dětství a bude jenom ležet v knížkách, nehleď. To není pravda. Gympl není matfyz. Jediné, co se může stát, že holt z jedniček přejde na trojky. A o co jde. 🤷‍♀️ Bude v partě podobně chytrých dětí, pokud se sejdou dobrá parta, bude tím žít. Narozdíl od základky, kde se čeká na nejpomalejšího, chytřejší děcka se nudí, chytají se partiček a vymýšlí blbosti. (Samozřejmě to nemusí být pravidlem, ale dost to k tomu tíhne).

tynka9
16. kvě 2022

Osmiletým gymplem jsem prošla, ze zš jsem šla jako premiantka. Pak to byl docela náraz, protože naše ZŠ k úplně dobrým nepatřila, takže chtělo si to zvyknout na nový systém, učit jsem se nějak extrémně nemusela, ale to je asi dítě od dítěte (nadání, trpělivost, vnímavost, soustředění, pochopení, ale i být cílevědomý,...).

Podle mě je pak mnohem snadnější přechod kvarta-kvinta, než devítka - prvák. V prváku bylo hodně vidět, jak se spolužáci na čtyřletém musí hodně prát a dává jim to zabrat a my jsme jen pokračovali v jízdě. Nečetla jsem všechny komentáře, ale pár jich tu bylo ve smyslu, že pak nevěděli, co dál. My jsme teď 12 let od maturity, je pár spolužáku, kteří se tak nějak toulají světem, a neví, co vlastně chtějí, ale většina lidí si vybrala, vybrala si dobře, část založila rodiny, jeden spolužák si pak dodělal ještě další SŠ, protože na vysněnou VŠ ho nevzali a dostal se tam až po letech... ale to už je prostě ve hvězdách

autor
16. kvě 2022

@prejeta_zaba sousedka, která chodí do paralelní třídy, se učí denně 2-3 hodiny a není sama. V třídní skupině se neustále řeší, kdo se kolik musí učit na testy do různých předmětů a já ani netuším, co berou.

herminka
16. kvě 2022

@marimanta Děkuji za odpověď. Zajímalo mě to, protože nás odešla cca třetina třídy a bylo to prý potom dost poznat. U syna jich odchází pár (3-4, z toho dva asi nejlépe se učící, další holka by chtěla jít ze sedmičky), tak mě celkem zajímá, jak to bývá.

@mimi1004 "Na gympl dceru nepustím" je dost zjednodušený názor. Co když jí učení půjde levou zadní a na základce se bude nudit? Necháš ji trápit až do devítky? Nebo co když bude všestranně nadaná a ani po základce si nebude jistá, jestli chce být právnička, doktorka nebo lékárnice?

prejeta_zaba
16. kvě 2022

No tak jasně, že bude do té školy muset něco dělat. Projekty, chystat se na hodiny, semtam naučit na test. To by se ale musel učit i na druhém stupni ZŠ, ne všechny věci máš, že bys je slyšela jednou v hodině a super. Jako sama jsem gymplem prošla a můžu s klidným srdcem říct, že to byla nejlepší volba. A že by musel denně ležet 3 hodiny v učení se mi zas zdá přitažené za vlasy, kdoví, jak to sousedka má.

dafne55
16. kvě 2022

Ja mam osmilety gympl, na zakladce jsem se aktivne neucila vubec, stacilo davat pozor ve skole a napsat ukoly. Gympl pro me byl dobra volba, protoze na zakladce jsem se nudila (mela jsem i v hodine rychle hotovo), a tudiz jsem zlobila. Na gymplu bylo ucivo narocnejsi, ale i tak jsem v pohode zvladala bez nejake driny. Celkove bych i rekla, ze na gymplu byla parta ambicioznejsi deti a nebyly takove prusery jako treba na ucnaku. Co se tyce uplatneni, ja mam prava a muz medicinu, a moc spoluzaku z jinych skol nez gympl jsme nemeli.

petulkadodo
16. kvě 2022

@eithelwing Já nějak nerozumím tomu, proč by měla být sš se zaměřením lepší než gympl. Pokud člověk vysloveně netouží po nějakém řemesle, tak i většina absolventů sš si dnes dělá různé vš a voš, jen maturita dnes stačí málokomu. Navíc, kdo v 15 ví, čím by chtěl být? Gymnázium tohle rozhodnutí odsouvá o 4 roky a nikdo nikomu nebrání si pak udělat jakoukoli voš či rekvalifikační kurz a věnovat se jakékoli profesi.

autor
16. kvě 2022

@prejeta_zaba tak na gymplu se učit bude muset, to je jasné. Ale reagovala jsem na to, že i některé děti na prvním stupni se učí klidně denně. A ano, učí se denně 2-3 hodiny. Často jí pomáháme i my. Prostě nejsou jen chytré děti.
My s manželem máme gympl oba (já 4G, on 8G). Nad jinou školou pro něj ani neuvažuju.
Pokud by se jednou rozhodl, že se chce živit řemeslem, dá se to řešit.

madbetka
16. kvě 2022

Šla jsem na osmileté gymnázium jako premiantka, která na učení nemusela ani sáhnout. Dodnes si pamatuju, jak se mě taťka snažil šetrně připravit na to, že pravděpodobně budu mít i jiné známky než jedničky a že tam budou děti stejně chytré nebo chytřejší než já…
Byla jsem premiantkou celých osm let a na vysvědčení jsem nikdy neměla jinou známku, než 1. Učila jsem se až na vyšším gymnáziu, ale ani tak to nebylo nijak extra moc.
První srážka s realitou mě čekala až v prváku na medicíně s prvním C z anatomie, tam jsem zjistila, že se nějak neumím učit a bylo to docela bolavé, než jsem se to naučila 😊
Byla bych fakt radši, kdyby mi to tenkrát nešlo tak samo, na VŠ už to samo moc nejde 😃

medakote
16. kvě 2022

No, možné to je, že frčí jiné tituly. Tak asi patříme taky mezi ty neobvyklé 😁. My prostě Foglarovky, Verneovky a Mayovky máme doma a třeba Foglarovky ho fakt baví a sahá po nich častěji než po novějších titulech.

autor
16. kvě 2022

@medakote u nich ve třídě jede Medovníček, Thomas Brezina a pak hodně pořád pohádky. Syn jede Verneovky, Robinsona, Lovce mamutů, Bylo nás pět, Pouští a pralesem, Ostrov pokladů, Dva divoši... Foglarovky jsem mu ještě nenabídla, ale to by ho mohlo bavit.

Strana
z4