icon

Jaký máte názor na základní školy?

mili_ilim_ilmi
28. říj 2017

Jste spokojení s tím, co se děti učí ve škole? S tím, jak probíhá výuka? Já když v okolí vidím, co a jak se děti ve škole učí, tak mám pocit, že mě jednou nebudou mít ve škole moc rádi, asi budu věčný rodič-stěžovatel.

Strana
z5
terezapetrova
28. říj 2017

@bayt 20minut MHD nepovažuju temer ani za dojizdeni.. To je dobre, někde se odjíždí pri blbém provozu i hodinu, hodinu a čtvrt, taky zalezi jestli nejaka část cesty vede metrem, pak i každodenní ranní vstavanim neni jednoduche

mili_ilim_ilmi
autor
28. říj 2017

@journals Gympl mám za sebou a nepřišlo mi, že by byl o šprtání. Některé předměty ano, např. biologie a dějepis. Ale dost mi toho přišlo spíš o pochopení.

Myslím, že v něčem bude ve výhodě, v něčem v nevýhodě. Domácí vzdělání se musí dobře promyslet. Já o něm jen do budoucna uvažuji, nemám to nijak promyšlené.

terezapetrova
28. říj 2017

@bayt ze sem tak směla mohu se jeste zeptat to mate vybranou školu pro to ditko, ktere čekáte? Pripadne jestli se mohu ptát jaká je to škola?

flexareta
28. říj 2017

@terezapetrova ano, to je presne ono, extremni vnmavost na podnety, slyseni a rychle zpracovavani, myslim, ze taky urcite bude mit vyjimecnost na neco takoveho, to se casem ukaze...jsou to spojene nadoby...ono taky mam casto pocit, ze mne neposloucha, nereaguje, bloudi ocima nebo se krouti, ale za par dnu zjistim, ze me poslouchal velice dobre...to byva prave u techto deti matouci...nicmene od prvni tridy sedi v prvni lavici primo pred ucitelkou/ucitelem, takze ruch tridy ma za sebou a udrzuje ocni kontakt, coz je podle mne uplne urcujici

pabka
28. říj 2017

Holky z Prahy co tu píšete o širokém výběru škol - mluvíte o státních? Protože co jsem zatím zjistovala, žádná státní nás nevezme pokud nemáme trvale bydliště ve spádove oblasti...? Soukromé v okolí jsou kolem 10 000,- měsíčně... Díky za objasnění.

zuzineckah
28. říj 2017

@flexareta děkuji👍 je to teď takové zajímavé období - řešit s puberťákem (i když u nás s poměrně rozumným) kam dál. Děcka v 15 letech ještě nemají šanci vážně se profilovat, hledají se a najednou má přijít rozhodnutí 😝 je to veselé🙂 Rádi bychom nechali rozhodnutí na dceři, podpořili jí, ale zároveň, jak víme, o čem život je, tak se jí snažíme i trošku korigovat🙊 Kde je ta správná míra, na to jaksi není recept, tak jsem sama zvědavá, co z toho nakonec bude. U nás už se skloňuje i zahraničí, ale to je zatím jako poslední možnost. Věřím, že v najdeme něco tady😅

kajulinek
28. říj 2017

holky, jen k těm dětem s vyšší inteligencí, jako nadané dítě můžu říct, že nejvíc mi dal až osmiletý gympl, a nemyslím si, že kdybych předtím chodila do speciální školy, tak by to v současnosti bylo nějak poznat, ani že by mi obyčejná základka nějak uškodila. Ale samozřejmě jinak to může být v případě kombinací dalších prvků, třeba toho ADHD, tam pak záleží na konkrétním dítěti.

flexareta
28. říj 2017

@pabka u nás byl za spádovou oblast jenom nejaky vyssi pocet bodu, ktere se pak pricitali k ostatnim za jine veci...ale ono je to dost individualni podle aktualniho poctu prihlasenych deti a kapacite skoly...rozhodne bych to zkusila, na skolu v spadove oblasti te musi prijmout vzdycky a prihlasek si muzes podat kolik chces

pabka
28. říj 2017

@flexareta Jojo, vím, já si predvybrala jednu a pak se prave dozvěděla, ze deti nespadove vůbec neberou. Stejně tak druhou.
Tam, kam patříme, si nejsem jistá, jestli chci aby dcera šla... tak jsem prave nevěděla, jestli pátrat dal a jestli vůbec nás vezmou někam, kam nepatrime. Pak to moc nevidím na nějaké velké vybirani, když do rady škol dceru stejně nevezmou... takže buď spadova a nebo některá, co bere i mimo oblast. Zatím jsem v okolí takovou nenašla. Budu tedy hledat dal, díky.

bayt
28. říj 2017

@terezapetrova no zase se ti ještě prodlouží cesta do práce, takže reálně třeba hodina navíc...není to tolik pohodlné, ale asi by mi to za to stálo (když to jen trochu jde, chápu, že ne u každého)
@pabka to se asi nedá říct, že nevezmou, ale děti z té dané čtvrti mají přednost

flexareta
28. říj 2017

@pabka ono se stava, ze i na tu skolu, jak rikas, co nebere cizi deti, se treba nakonec neprihlasi vsichni, co tam patri, protoze si vyberou treba soukrome skoly nebo podle jinych kriterii, takze realny pocet volnych mist se vzdy ukaze az teprve po zapisech

pabka
28. říj 2017

@bayt jenže těch spadovych deti mají tolik, ze na ostatní se zkratka nedostane... nemůžou zakázat přijít na zápis, ale už teď vědí, ze nikoho mimo oblast nevezmou.

pabka
28. říj 2017

@flexareta určitě ji zkusím, tu naši favoritni, jen proste ten výběr je tím ovlivneny, jelikož se na ni nechci upnout, vyprávět dceři o ni, jít na zápis, ji se bude líbit a pak smůla..
Spis mě napadlo se zeptat i z toho titulu, ze nemůžu vybírat jen na základě toho co se mi tam líbí nebo nelíbí... ale i na základě dostupnosti spadovky. Pak je ten výběr ještě omezenější...

terezapetrova
28. říj 2017

@pabka u nas na Pha 3 jsem zátim nenašla vhodnou statni ani soukr, zatim snad mame nejake šance na přijetí na statni Pha 8 , 1 škola, a Pha 9 jedna škola podmínky budu jeste zjišťovat

pabka
28. říj 2017

@terezapetrova tak takovou situaci už poznávám, mě zmatly ty příspěvky zde na začátku, ze v Praze je neomezený výběr, tak jsem se prave chtěla zeptat, jestli jsem zrovna narazila na dvě co neberou a ostatní mužu vybírat nebo je spis běžnější, ze mimo spad se dítě nedostane... jde mi z toho výběru už hlava kolem 🙈

terezapetrova
28. říj 2017

@bayt tak u nas by i s cestou do prace to byly klidne dvě hodiny což zase 2hod rano a dvě odpoledne. .. Ja sem asi ovlivněna realitou co ziju dneska mame skolku daleko a nekdy ke to dojíždění náročné 🙂

terezapetrova
28. říj 2017

@pabka taky jsme v situaci kdy se vse točí jen okolo skoly snad reálné od záři 2018

bayt
28. říj 2017

@terezapetrova Lauderovy školy.

drzticka81
29. říj 2017

@aneta15 jen k tomu volnu-tak snad vypadek elektriny ci probihajici volby jsou prekazka v zamestnani a to se snad nahrazovat nemusi 🙂)) a pokud maji reditelske volno-nejspis se jednalo o volno,kdy byl statni svatek ve ctvrtek-hodne reditelu da volno i v patek-za prve-hodne rodin muze jet na prodlouzeny vikend, za druhe provoz skoly-je to levnejsi 🙂)))mmch-reditelske volno vyhlasuje reditel-ne ucitelky 🙂)) ty za to nemohou 🙂)) a taky-zalezi na rediteli,zda maji volno (rika se tomu studijni volno) nebo jsou treba ve skole,na skoleni apod.ale to treba rodice nevidi 🙂))v praci i tak mohou byt 🙂))

danfal
29. říj 2017

@aneta15 pokud nejde elektrina a neda se pro zaky varit, nemaji si kam zajit na zachod a umyt si ruce, tak je to z hygienickych duvodu nutne a kdyby se to stalo u vas v praci, dostali byste volno taky a dovolena by vam neubyla. Ohledne voleb je to podobne. Misto , kde budou volby, urcuje obec a taky se tam musi uklidit a nachystat. I z hlediska bezpecnosti a toho, ze se v tu dobu muze do skoly dostat temer kdokolivl, bych byla rada, ze mam dite doma. Ucitele urcite zustali ve skole a delali si dalsi pedagogickou praci. A ohledne reditelskeho volna, kazdy reditel ma na rok 5 dni reditelskeho volna, ktere muze udelit ze zavznych duvodu. Asi se jednalo o patek29.9, kdy byl den po statnim svatku. Je zajimave, jak maji rodice rozdilne vnimani. U nas rvali, ze reditelska volno nebylo. Zase nastava situace, kdy deti ve skole byt nemusi a ucitele nohou byt na celoskolnim skoleni nebo dodelavaji dokumentaci,atd....
U nas to funguje tak, ze na kazde volno, kdy necerpame dovolenou, mame napsane pozadavky od reditele skoly, co vsechno mame udelat. Ja treba ted pisu skolni vzdelavaci progrem pro zaky s LMP, takze sice nejsem fyzicky ve skole, ale pracuji z domu a na tom snad neni nic spatneho.

g_m
29. říj 2017

@mili_ilim_ilmi No, samovýuka od rodičů mi často připomíná situaci, kdy po 89 se přeučovaly všechny ruštinářky na jakýkoliv jiný předmět, kterému nerozuměly a byly opravdu o lekci před dětmi. Pamatuju si sama ze ZŠ učitelku, ze které všichni měli srandu, protože uměla pomalu míň než my. Oni žáci i studenti velmi dobře dokážou ocenit, že je učitel ve svém oboru profík a ví něco navíc. Což u vás bude možná těch prvním 5 let na 1.stupni, ale na druhém už budete bojovat i vy sama. Jsem učitelka, takže vím, kolik práce a hlavně času stojí udělat dobrou přípravu a to učím předměty, kterým rozumím a mám je vystudované. Pokud bych se měla ještě přes den tyto předměty doučovat, tak bych nedělala nic jiného a nezbyl by mi čas na dítě. A znovu pokládám stejnou otázku - jak jste na tom s cizími jazyky? Ty se jen tak po večerech nedoučíte...
Nicméně musím souhlasit s výukou literatury - tam je to tragédie a sama jsem trpěla při učení se, kdy a kde se kdo narodil apod.
Co se týče toho příkladu s vyhledáváním - já si myslím, že je dobré znát hlavní města, protože vyhledat si v dnešní době můžete vše, to by pak lidi nemuseli do školy vůbec, ale chápu, že chybí praxe.

editah222
29. říj 2017

@danfal nejsem učitelka a tak budu taky psát z pohledu rodiče. Nefungující elektřina v jídelně a příprava na volby mi nepřijde jako důvod k tomu,abych si musela vzít dovolenou. Navíc to často ani zaměstnavatel neumožní.
Naše škola je úžasná, když je ředitelske volno - funguje družina. Když nešla elektřina - první stupeň měl výlet. Příprava na volby byla udělaná tak, aby se neovlivnil chod prvního stupně. Takže všechno jde když se chce. Naše družina fungovala i teď na podzimní prázdniny, sice nefunguje jídelna, ale donést si oběd je mnohem menší zátěž než shánět hlídání.😉

danfal
29. říj 2017

@editah222 nemyslela jsem to tak, ze by ji dovolil si vzit volno, kdyz detem nejde ve skole elektrina. Rikam, ze je to z hygienickych duvodu. Ale pokud nejde v primo u vas v zamestnani elektrina, tak byste volno z hygienickych duvodu dostat meli. Vzdycky je to o lidech a moznostech dane skoly.

aneta15
29. říj 2017

@danfal já si myslím, že v tomto případě je to o lenosti ředitelky cokoliv řešit, třeba školka fungovala a děti si museli přinést jídlo v krabičkách, dala jsem synovi jogurt a dva rohlíky se šunkou a přežil. Školu zavřeli. Elektrika ve škole šla jen jídelna byla mimo provoz ( je asi 400 metrů od školy). To je prostě mimo moje chápání. Já pracuji v sociálních službách a už vidím jak řeknu důchodcům, sorry zítra nejde elektrika, tak nejdu do práce. I kdyby elektrika nešla mohli vymyslet náhradní program , vzít děti na pochoďák . Já vůbec práci učitelky neshazuji, naopak a pokud je to člověk na svém místě a dělá tu práci s chutí a moje dítě je spokojené a chodí do školy rádo, tak ať si klidně přidají kolik chtějí. Prostě mi přijde přes čáru, když si po dvou měsích prázdnin udělají v září ředitelské volno. Já mám třeba 20 dní dovolené na celý rok a mám s tím problém.

aneta15
29. říj 2017

@editah222 Tak takovou školu Vám lze jen závidět. Mě se dcera ve třetí třídě nedostala do družiny. Nemají kapacitu. Podle ředitelky je osmileté dítě dost velké, aby se o sebe zvládlo postarat samo. Pracuji na směny takže je dcera doma sama jen 2x týdně ale mám kamarádku, která pracuje do 16.00 hodin každý den a její děti jsou od 13.00 do 17.00 hodin doma samotné, což mi přijde hrozné.

drzticka81
29. říj 2017

@aneta15 stale si myslim,ze placete na nespravnem hrobe 🙂)) o tom vsem ucitelky nerozhoduji 🙂)) ani o reditelskem volnu ani o nahradnim programu pri vypadku elektriny-to si stezujte navyssich mistech 🙂)))
mmch- ucitele nemaji prazdniny,nybrz cerpaji dovolenou 🙂))ano,maji osm tydnu 🙂)) to je pekny bonus tohoto zamestnani, pro ktere se muze rozhodnout kazdy 🙂))

hojda
29. říj 2017

@pabka Záleží na kapacitě školy, v Praze a okolí je to u dobrých škol většinou tak, že volná místa obsadí děti s trvalým pobytem a pak ty přehlášené☹. Jinak soukromé jsou opravdu většinou těch 10 tisíc měsíčně. Jen jsem slyšela, že třeba soukromá Parentes, dělá s rodinou finanční pohovor a školné se domlouvá podle možností rodiny, ale nevím, jestli zrovna tato škola by vám vyhovovala. Kamarád tam má 3 děti a sám pracuje ve státním školství, tak na tom finančně asi nijak super nebudou...
http://www.parentes.cz/zakladni-skola-parentes-...
http://www.parentes.cz/zakladni-skola-parentes-...

mili_ilim_ilmi
autor
29. říj 2017

@g_m S jazyky jsem na tom docela dobře. Jazyky mne baví. Navíc ta situace opravdu není aktuální a já mám spoustu času na přípravu, promyšlení situace.
Já mám zase tu zkušenost, že děti mají rádi, když vidí, že i dospělému něco nejde a musí si na to přijít. Mám takovou zkušenost, že se tím učí, jak se učit a jak se vyrovnávat s tím, když mi něco nejde, něco neumím. Samozřejmě ten dospělý musí být schopný to učivo pobrat.
Co se hlavních měst týče, tak to je látka, kterou se většina dětí naučí jen proto, aby dobře napsala test. Pár dní po testu už děti ta hlavní města většinou neznají. Přijde mi k ničemu se je učit jen pro napsání testu. Ta hlavní​ města se dnes opravdu dají vyhledat. Nemyslím si, že by pak v zeměpisu nebylo nic k učení. Já jsem měla na gymplu zeměpisný seminář, nic jsme se tam nesprtali, pracovali jsme s mapou, vytvářeli grafy, modely. Myslím si, že jsem si z toho odnesla více než z klasického zeměpisu. Dokonce jsem si zapamatovala nenásilně spoustu údajů. Takto by šel probírat i zeměpis na základní škole. Mě se prostě nelíbí, když se děti něco sprtaj prostě jen pro známky a pak to hned hodi za hlavu. To je dobrý tak na procvičování paměti, ale jinak je to k ničemu. Přitom zrovna zeměpis je v dnešní době důležitý a děti by si z něj měly něco odnášet.

mili_ilim_ilmi
autor
29. říj 2017

@g_m Já jsem měla literaturu moc ráda, hodně jsem četla a informace o autorech jsem si pamatovala bez učení. Ale i tak si myslím, že je to zbytečný​. Hodně lidí má problém pochopit text, přemýšlet nad ním. Proto bych ten čas raději dala do toho porozumění textu. Je k ničemu, když se někdo učí, kdy se narodil ten a ten autor a co napsal, když má ten člověk problém pochopit jednoduchý článek v novinách.

ivular
29. říj 2017

@anetka1701 "Proto mi nevadí, když chce občas učitelka blbosti nebo na děti klade požadavky které se zdají zvláštní - beru to jako skvělou průpravu do budoucna..."

Tomu asi nerozumím. Copak vy plánujete svým dětem budoucnost ovcí ve stádu, které tupě vykonají co se jim řekne, aniž by se jakkoliv snažily pídit po smyslu? Mimochodem, Milgramův experiment znáte?

Strana
z5