Kolik kapesného dávat prvňákovi? Zjistěte tipy rodičů!
Syn nastoupil do 1. třídy a chci mu začít dávat kapesné, ať se naučí s penězi hospodařit. Jen by mě zajímalo, kolik dostávají ostatní, jestli mnou uvažovaná částka je tak nějak v mezích. Počítat dávno umí, peníze si spočítá, ví, kolik mu chybí, když si chce něco koupit atd., v tom není problém. Prosím nechci diskuzi o tom, jestli kapesné ano nebo ne, ale vyloženě kolik dáváte vy, co jste kapesné zavedli. Děkuji!
@jola777 jako že bych 4letaka poslala samotného ven? To je pro mě ve městě fakt sci-fi...🤷♀️
@rosie18 já jsem taky krkavci matka, proč denně kupovat nějaké blbosti, cestou ze školy? Jednou za čas nemám problém, o to víc je dcera nadšená, ale denně vážně ne, nejde vůbec o peníze, ale aby si nemyslela, že na co si ukáže= dostane...
@veruuu_kubesovic žijeme ve městě,dcera chodí od 5,5 let sama s bráchou ven(ten je o 2r mladší),nejdřív byli u domu,postupně se vzdálenost zvyšovala,v 6 letech dostala hodinky s gps,když něco chtějí tak zavolá.
Zavedla jsem systém dle tříd - 1. = 10 Kč týdně, 2. třída = 20 Kč týdně atd. Zatím mám děti 1., 3., 5. třída. Občas se zastaví u Vietnamců a koupí si nějakou sladkost, ale rozhodně ne denně. Mají to na věci, které jim nechci koupit já (tzn. na výletech "desátý" suvenýr apod.), případně se domluvíme, že si zaplatí půlku na něco trochu většího.
Dnes přišla ta nejstarší s tím, že zase nebyla na obědě, protože se jí nechtělo, tak má zaražený kapesný na další týden.
Deti (ted druha a ctvrta trida) dostavaji ctvrtym rokem kapesne 50 kc tydne (vetsinou si tedy vzpomeneme treba po trech tydnech, tak to doplacime). Zmrzliny a kravinky kolem platime my, toto maji na svoje vlastni potreby - u syna vetsinou Lego, u vetsich sad doplacime, i kdyz ho dostava na svatky (ma dva), narozeniny....tak ma stale dalsi a dalsi potrebu. U dcery to jsou vytvarne potreby - ma sice desitky sad fixek, pastelek, barev...ale cas od casu chce neco, co nam prijde zbytecne (treba osma sada gelovych propisek), tak si to koupi sama z kapesneho, na drazsi prispivame. Uvazujeme, ze uz trochu zvedneme, preci se jenom se vse zdrazuje a jejich "naroky" taky rostou.
@ivis_b mně připadá adekvátní 20-40 Kč týdně pro prvňáčka😉
@sayast jojo, ty croptopy znám, to je jak u nás 😀 S tím, že ona jich fakt má tak minimálně 30 😀 Ale tak co, má to po kom mít a přesně, když si to koupí z "vlastního". Jinak je šetřivá na můj vkus až moc. Teď si navíc začne i "vydělávat" bude v klubu působit jako pomocný trenér, příští rok si chce udělat zkoušky na rozhodčího a to jí jí nějakou korunu taky dá. Takže se dá "vydělávat" ještě před 15 a ať žijí další hadry 😀
@dashyyy já vím, že to pro někoho může působit divně, ale když to srovnám, tak ve výsledku prostě toto má výsledky lepší. Když tedy srovnám konvenční přístup a tento volnější. Srovnávám tedy svoje děti a děti kamarádky, která mne v tomto směru poslechla a ostatní děti. Ale nikomu to necpu, každý máme svoje způsoby 🙂
25 Kč na týden
20 Kč týdně (1. třída a necháme to tak i pro 2.) + občas dostane něco od prarodičů (vysvědčení, narozeniny, svátek... max. v řádu stokorun, vyšší částky mu případně dávám bokem)
Ohledně částky a smysluplnosti kapesného pro takto malé děti. Za mě má smysl začít ve chvíli, kdy dítě umí trochu počítat. A protože neumí počítat pořádně, dávat malé částky. My to máme tak, že kapesné nemá k tomu, aby si mohl koupit, co chce a kdykoliv chce, ale aby se naopak naučil hospodařit, přemýšlet, za co utrácí, šetřit si a občas něco oželet. Peníze si do školy nebere a neutrácí je cestou domů. Když si něco chce koupit, musí si to promyslet dopředu. Případně se domluvíme, "půjčíme" a on nám to později dá z toho, co doma má. Mluvíme s ním, co má jakou hodnotu, co si za stejnou cenu může koupit jiného. Pokud chce blbost, probereme to případně důkladněji, ale finální rozhodnutí je vždy na něm. Jsou to jeho peníze. Za mě stále lepší, aby se dnes poučil za pár desetikorun, než aby ho to jednou stálo tisíce. Perfektní pro trénování počtů 🙂
Přijde mi i lepší, mít peníze fyzicky. Dovede si líp představit, kolik jich má a jak rychle se rozkutálí. Sám i přišel na to, že ty papírové vlastně zas tak moc rozměňovat nechce a radši si je ušetří na něco většího. A stejně jako já jemu kupuju zmrzku, zjistil i on, že má radost, když může na oplátku pozvat on mě na kafe 😀
@dard tak to vidím i já, máme to podobně, kapesné nechci dávat proto, aby si mohl kupoval bonbony cestou ze školy, ale aby se naučil s penězi fungovat, naučil se znát jejich hodnotu atd. Díky za názor! Jinak syn už počítat umí, i vyšší částky zvládne, byť teprve nastoupil do školy. On už umí dva roky plynně číst, je to takovej malej vědátor 🙂
@betelgeuzz v 5 třídě 20 týdne, to je chudák, to si ani zmrzku nekoupi , u nás stojí 30 Kč kopeček
@fire85 to víš, jsme z chudého kraje 😀 ty si svému dítěti dávej, kolik uznáš za vhodné.
@betelgeuzz mám tretaka a dávám mu 50 na týdne, jak kdy. Nemyslíš že si tvůj páťák muze před ostatnima připadat trapné, když má 20 na tyden v dnešní době?
50 kč/týdně
@fire85 Nemyslím.
Si vemte i co stojí dětský časopisy...Dneska jsem malé kupovala jeden a 56 korun...
@klokanka31 jj, dětský časopisy jsou drahý pěkně, syn je teda miluje a rád čte, takže vždycky ví který den vychází Mateřídouška a to.mu dávám.jeste 40 Kč navíc, aby si ji mohl koupit.
@betelgeuzz aha

@mirin89 To právě taky zvažuju, aspoň na ten týden.