Kolik kapesného dávat prvňákovi? Zjistěte tipy rodičů!
Syn nastoupil do 1. třídy a chci mu začít dávat kapesné, ať se naučí s penězi hospodařit. Jen by mě zajímalo, kolik dostávají ostatní, jestli mnou uvažovaná částka je tak nějak v mezích. Počítat dávno umí, peníze si spočítá, ví, kolik mu chybí, když si chce něco koupit atd., v tom není problém. Prosím nechci diskuzi o tom, jestli kapesné ano nebo ne, ale vyloženě kolik dáváte vy, co jste kapesné zavedli. Děkuji!
@veronikav31 karta je pojištěná. Jaký je rozdíl zda ztratíš kartu ty a nebo dítě? Navíc holky ji mají v telefonu, při ztrátě nic nehrozí. A jestli někomu něco zaplatí,je to jejich věc. Tuto kontrolu fakt nechápu.... Zajímalo by mne,co se tímto v rámci finanční gramotnosti mají naučit 😀
@konidana ja hlavně nechapu, to mají tak vysokou castku fakt na co chteji? Finanční gramotnost chapu, deti se k ni snazime ucit. Ale veci co potrebuji-do skoly, na sebe, predskolakovi casopis s ukoly a ja nevim co prostě samozřejmě koupim a pak maji sve penize na "kraviny", hracky, kaficka nebo pate ztracene kruzitko. Ale aby dostali 500, nedejboze 1500 v seste tride a to si mohli utratit za " Blbosti", to uz mi neprijde teda moc výchovné. Nebo to jen spatne chapu? Ja bych to treba chapala, kdyz by si z toho melo platit bus a svacinu a co zbyde, tak si nechat. Ale jen tak? Takhle vysoke kapesne neplanuji ani na SŠ 😶
@sayast ono to má každý holt nastavený jinak. Jednak má každá rodina jiné příjmy a jednak si děti z toho kapesného platí různé věci. A třebas to mají jen každý všední den, na svačinu a to je pak 1000 měsíčně. Sice tedy dvojnásobek než co dáváme my, ale asi to tak někdo má, no.
Naše děti mají kapesné právě i na ztracené či rozbité věci do školy v průběhu roku (pera, pravítka..) občas na bus a od 2. stupně si postupně kupují i další věci (holka drobné oblečení v pepcu , gumičky, šminky, kluk věci na vyrábění, stavebnice/modýlky apod.). Kdybych jim všecko měla kupovat a platit já, tak to by pak nemohli dostávat kapesné, a zbláznili bychom se všichni😂😅
@blondynka400 no,dcera telefon nemá,proto bude mít kartu fyzicky.ja v telefonu kartu taky nemám.takze opravdu ji v 1.třídě telefon kupovat nebudu,chodí teprve 3.den
@blondynka400 já jim ale rozhodně nic nediktuju, jen s nima nákupy řekněme nad 500 konzultuju, přidám třeba na kvalitnější věc půlku peněz, než aby vyhodili love za nějakej aušus a v 7 a 10letech mi nepřijdou zase tak moc velký, aby měli zcela volně k dispozici celou desítku..
@sayast u nás si holky třeba hodně kupují i oblečení, občas i věci na sport, když chtějí něco "navíc", dárky pro ostatní k narozeninám a pod. Rozhodně neztrácí za blbosti. Je to fakt o tom,na co to kde maji.
@veronikav31 tak první třídu chápu, že telefon nemá. I tak se ale není potřeba bát ztráty. Vždyť vše v mobilní bance vidíš. Okamžitě vidím kde a za co kolik si co koupily. V případě, že se ti to nezdá se dá karta okamžitě zablokovat.
@dashyyy na toto máme asi každá jiný pohled. Za mne už jsou velké dost. A vše je i výchově a tom , jak si to nastavíte. Já jsem prostě pro volnost a vždy se mi to zatím vyplatilo.
@blondynka400 jak máš velký děti?
@dashyyy 9 a 12. Ale celou dobu jsem to brala stejně.
@blondynka400 dcera si z toho taky kupuje obleceni navic. Co potrebuje za obleceni, to ma a nema toho zrovna malo 😅, ale nevim proc bych ji mela kupovat 20.croptop kdyz jich ma 19 (nadnesene napsany) , tak to si financuje sama. To si dava na stranu co dostane od babicek (narozeniny, svatky, vanoce a ma mamka ji na muj vkus az moc casto podstrkuje tu 50 kc, tu stovku)
@blondynka400 jo však v pohodě 😉 vlastně mi to přijde celkem zajímavý, tak si tady nad tím tak uvažuju 🙂
Syn v pripravne tride - predskolak dostava 50kc tydne.
0kc...
Kdyz ji vyzvedávám ze školy a chce zmrzlinu, tak ji jí normálně koupím, stejně tak třeba zmíněný časopis, ale k čemu by měla dostávat kapesné, když nikdy nejde sama?
@jola777 a proboha na kolik? Prvnak 10kc denně...k čemu?
@veruuu_kubesovic treba k tomu, aby si koupil neco, co mu jen tak nekupuju (ne ze bych na to nemela, ale nebudu kupovat kazdy casopis nebo kazdyho legovyho panaka, na kteryho si ukaze, povazuju to za nevychovne). Takze syn si z penez, co dostava od babicek, kupuje ty legove casopisy a jednou za cas nejake male lego, ktereho ma doma milion a ktere mu kupujeme jen na narozeniny nebo Vanoce. Sam nikam jeste nechodi a chodit jen tak nebude. Jo a tuhle mi rikal, ze by sestricce (budou jo ted 2) chtel koupit k narozkam sponky, to mi prislo hezky.
@ivis_b
Tak u nás stačí vysvětlit, že ji každý týden časopis kupovat prostě nebudu, sladkosti kupujeme běžně, to si sama kupovat nemusí, no a hračky každý týden taky ne...
@sayast
@konidana
@veruuu_kubesovic
Padesát korun denně mi nepřijde nějak moc. Když jde s kamarádkami ven a koupí si třeba pití, zmrzlinu,.... Co je v dnešní době 50,-? Zvedat budeme na 60-70,-
@jola777 mne 1500 mesicne pro sestaka prijde teda ulet a nevychovny. 70 denne je uz 2100. To je masakr. Ale kazdeho vec. Kolik ji budete davat na stredni? Nebo az budete davat i druhemu? Co kdyz nedejboze klesne vas standart? Deti si velmi rychle zvyknou na hodne, ale pak se jim spatne ubira 😛
Mame deti 7 a 5. Nejsou nikde sami. V tuto chvili jsem nastavila kapesne 20 korun tydne. Deti dostanou vse potrebne. Kapesne je na nauceni se pracovat s korunkami, na samotnou platbu. Nemusi jit o horentni sumy. Rada bych zalozila i detska konta s kartou, ale opet to vidim jako nacvik platby kartou a praci se sumou. Utraceni za kraviny ano,ale par korun tydne ci si nasetreti na vetsi vec,je dle me vychovne. Klidne pak vetsi castku pridam ,ok, ale chci videt snahu.
Ja kapesne zavedla teda ted, ne kvuli nastupu do prvni tridy, ale stvalo me, ze si deti v kazdem obchode vymysleji nakupy kravin. Od ted si sve vymysly plati sami. Ne, ze bych jim nic nekoupila,ale koupim to,co jako dospely uznam za vhodne. Kraviny at si plati z kapesneho. Bud utrati nebo usetri na neco vetsiho. Ale uz o tom musi sami premyslet. A o to jde. Lepe se vzdy utraci z ,,ciziho,, ,nez z vlastniho. Do peněženky dostal kazdy na začátku asi 80 kc ( zaklad vybraný z kasicek), kazdou neděli dostane kazdy dvacku. Jsem sama zvedava, co to udela.
Jinak manzel jim chtel davat 50, ja to zatim zamitla a nastavila 20.
@veruuu_kubesovic dcera-nyni 1.třída chodí s kamarády ven,ale zatím na hřiště 😁 většinou ještě bere s sebou mladšího bráchu(4,5r),na hřiště spolu chodi uz dlouho sami bez nás,rodičů.ve městě na hřiště ještě se mnou
Jsem celkem prekvapena, ze se prvnakum dava kapesne. Neni to v planu a neuvazujeme o tom. I kdyz asi toto tema nadhodim k diskuzi. Nicmene do skoly i ze skoly ji vodime, po ceste neni obchod a nikdy jsme moc nezavadeli nejake kupovani mlsek jen tak. Takze asi budu krkavci matka, ale kapesne nemam v planu. Jinak kdyz dostane od babicky a dedecku koruny, schova si je do pokladnicky.
@veruuu_kubesovic Na vesnici chodí ven klidně pětileté 🙂

@blondynka400 ja svým dětem taky věřím,ale nevěřím ostatním lidem v případě ztráty karty.drazsi věci kupujeme my,levnější ať si koupí co chtějí.jestli si koupí knížku,sešit nebo koláček a kafe je mi jedno,ale určitě by mi nebylo jedno kdyby někomu něco platili nebo ztráceli za zbytečnosti