Kolik kapesného dávat prvňákovi? Zjistěte tipy rodičů!
Syn nastoupil do 1. třídy a chci mu začít dávat kapesné, ať se naučí s penězi hospodařit. Jen by mě zajímalo, kolik dostávají ostatní, jestli mnou uvažovaná částka je tak nějak v mezích. Počítat dávno umí, peníze si spočítá, ví, kolik mu chybí, když si chce něco koupit atd., v tom není problém. Prosím nechci diskuzi o tom, jestli kapesné ano nebo ne, ale vyloženě kolik dáváte vy, co jste kapesné zavedli. Děkuji!
@jipe hry dcera může hrát doma na mobilu co je náhradní a pod dozorem a to je tak 15 minut za tyden.tablet nemá,telefon do školy ted určitě nehrozí.no,právě,hodinky se z ruky hůře ztrácejí,je v nich sim karta a gps,tak kdyžtak vím kde hodinky a děti jsou,případně jakou trasu šli
Diky za vase odpovedi. Uvazovala jsem o 100Kc mesicne. Vsichni davate kapesne tydne? Ja jako dite dostavala mesicne, tak jsem to planovala delat taky tak…
@ivis_b malé děti neumí plánovat dopředu, když dostanou 100 kč měsíčně, neumí si to rozvrhnout na celý měsíc. Takže se doporučuje dávat kapesné týdně a až později dávat měsíčně.
@betelgeuzz tak můj syn si nebude kupovat čokoládu nebo nějaké bonbony, on si to bude stejně šetřit na lego časopisy nebo nějaké lego 😀 Ale díky za odpověď, zamyslím se nad tím...
@betelgeuzz nesouhlasim. Syn loni prvnak, 100kc mesicne, planovat i setrit a pak to utratit umi akorat. Letos druhak, mozna dame 120kc, ale mescni frekvenci zachovame.
@klokanka31 tvl, 100kc tydne?! Kazda dle sveho, ale to je hodne od veci. To je 400kc mesicne, hestli to nebude mit i na jidlo (nektere deti si kupuji svaciny), tak je to ulet
@janedv to je obecné doporučení psychologů, samozřejmě, že to někdo umí zvládat dřív, jiný později, jako se vším.
Popravdě mě vůbec nenapadlo dávat kapesné v první třídě. Tak možná zvážím aspoň tu dvacku...
@betelgeuzz jasne, kazdy je jiny. Ale co vim (mame skupinu rodicu online a fungujeme), tak u nas vsichni davaji mesicne. Tak jen jiny pohled,, ze i mesicne to fungovat muze.
@zlutykonik dcera bude chodit do/ze školy v 1.třídě sama, tak nevidím důvod proč by si nemohla zajít něco koupit,když bude mít chuť. Beru to i samozřejmě i jako odměnu, že zvládá do/ze školy chodit. Zatím do školy chodí sama, ze školy teprve bude,zatím je musíme,my rodiče vyzvedávat.
@ivis_b já mám starší deti. Paták dostává 100,- týdne + část prazdnin chodil s manželem do práce. Dával mu 70 korun na hodinu. Zametal, nosil věci atd. Našetřil si skoro 5 000. Dcera je osmak. Dostává také 100 týdne + ji posíláme 500 měsíčně na kartu. Když bylo teplo dostavali aby měli každý den na zmrzlinu ( stánek je u školy a malá stala 25 korun). U prvnaka bych dala 50 korun týdne. Za 20 si nekoupí v dnešní době fakt nic. Stejně je to o dítěti syn je setrilek a každou korunu promýšlí než ji utratí a dcera rozfrca naprosto všechno
@veronikav31 proč by si prvňák nemohl sám koupit časopis? Syn to dělá běžně, stojím někde před krámem a on tam jde sám. Sám si spočítá, kolik musí dát a kolik mu prodavačka vrátí.
Nedava mi smysl dat kapesne, za ktere si nejde nic koupit. Dat 20 Kc, kdyz i ta zmrzlina stoji 25. Jsou to penize pro potrebu ditete, asi si vsechny prejeme, aby si snazive setrily, ale budou jejich - mely by mit moznost je i utratit🙂 Tech 50 Kc tydne mi prijde na to odpovidajici.
Syn půjde do školy příští rok a mám v plánu mu dávat tak 50,- týdně a případně potřeby klidně i malinko víc.
@ivis_b to jo,ale vy jdete před obchod s ním,myslela jsem to tak,že prvnacek který jde sam ze školy (bez rodičů)moc nemyslí na to,že si půjde koupitčasopis.u nás běžně chodí dcera(6,5r) i syn(4,5r) nakupovat a ja cekam venku před obchodem,platí i kartou.ale když dcerka půjde ze školy sama,tak si koupí něco jiného než je časopis
@veronikav31
@ivis_b syn si taky kupuje z kapesneho casopisy. Lego starwars,ninjago. Ne teda cestou z/do skoly. Skoku ma 2min od baraku. Zadny obchod nepotka. Letos uz je druhak. A davame 20Kc každou nedeli
@ivis_b a nechavame i v druhe tride.
@felixfelicis ja dávám dceři peníze když jde sama nakoupit,z toho co zbyde tak jí nechám,už teď má drobne v peněžence do školy,zítra dostane kapesné
@30bar dcerka má školu 15 minut pěšky.cestou mame potraviny,noviny prodávají 10 minut od školy
Asi se nad sebou musim zamyslet 😅. Dcera osmacka dostává 200 mesicne a to az od druheho stupne. Je teda fakt, ze kdyz mi rekne, ze chce jit s kamaradkou do mesta na kafe (cca 1x mesicne), tak ji stovku prihodim. Kdyz zapomenu nakoupit svacinu (take cca jednou mesicne), tak na ni 50 kc pridam a obcas ji neco prihodi babicka. Neprijde mi ze by mela malo, ale oproti nekterym podstatně mensim tady mam pocit, ze je s nama jako chudák 😅.
Syn 6, zatim od nas nedostava nic. Setri si co dostane od babicek. Nez bude chodit sam ze skoly tak kapesne neplánuji
@veronikav31 proč dávat na kartě limit 200? Toto popravdě nechápu. Za 200 si nic nekoupí a cílem je je naučit hospodařit. Když si vše utratí za kraviny najednou, je to jejich blbost
@ivis_b já vyloženě kapesné nikdy nedávala, ale různě si nechávají peníze z výletů, turnajů, závodů a tak. Měsíčně za to vyjde tak 3-400. Ale už jsou větší. U prvňáčka je tak 50/týden akorát. Ještě pak dostávají peníze různě mimo od babiček a pod, a už mají obě na účtu docela slušnou částku 😀
@blondynka400 promiňte,ale 8 leté dítě si za 200kc/týdne nic nekoupí?😳😳 jinak mají detska konta,proto ten limit.kdyz koupí 1xtydne 10 rohlíků,tak zbyde na zmrzlinu a další věci pro sebe.obleceni ji kupují já,kartu bude mít místo peněz,takže limit 200kč/týdne je víc než adekvátní,je to 800kc/měsíčně.
@veronikav31 zalezi jak to ma kazdy nastavene. Synovi ( uz tedy 12r.) Budu muset zvednout denni limit na karte, ktery ma tisic korun. Setri si, a jednou za cas si chce koupit drazsi vec. Posledne mu to nestacilo na novou rubikovku ( 1200kc)
@sayast asi ve 4.tride jsme zvedli kapesne z 50 na tyden na 500 na mesic. Dale uz zvedat nebudeme, vic si museji vydelat. Ale my mame nastaveno, ze si z toho plati dost veci, a ty drazsi co chteji, tak polovinu ceny.
Je v první třídě a nedávám nic. Nárazově dostane drobné do kasičky. Sama se mimo školu vůbec nepohybuje a zatím ani nebude. Začnu dávat až bude do školy chodit sama
plánuji dávat ze začátku 30kč týdně+ má už ted peněženku,kde má 20-30kč na "autobus"- ví,že tam ty peníze má, ale že jsou jen na jízdné(když maminka nemá drobné 🙂),takže to zachovám
V první třídě dostávala deset korun denně, teď v šesté dostává padesát korun denně, ale přemýšlím že to budu muset zvednout.
@blondynka400 já třeba mám u kluka účet jako prasátko, má tam 10tisíc, může si s z nich po domluvě vybrat na něco většího, ale že bych mu dala kartu k účtu bez limitu? To nejsem blázen.. za mě taky jedině s limitem a když něco dražšího, tak po domluvě s rodičema
@dashyyy bez limitu to bohužel nejde😀. Mají asi 50 tis (ač tolik na účtu nemají), víc myslím nějak nešlo. Já prostě svým dětem věřím, cenu peněz moc dobře znají. Na co pak mají svoje peníze, když jim diktujes, za co to můžou utratit...

@veronikav31 no syn chce mobil nebo tablet, protože ve škole zjistil, že se na tom dají hrát hry 🤔 Pro kontrolu by hodinky bohatě stačily a i se asi hůř ztrácí. Sám zatím ven nechodí.